14 Aralık 2020 Pazartesi

kabak tatlısı


Meyvesini yediğimiz halde, sebze olarak değerlendirdiğimiz bitkilerden biri olan kabak, son derece lifli bir besin olması sebebiyle bağırsakları tembel olanlar ve de zayıflamak isteyenler için mucizevi bir bitki. İçeriğinde sodyum, potasyum, fosfor, magnezyum, kalsiyum, demir gibi metabolik faaliyetler için çok önemli olan, kofaktör olarak da görev yapan mineralleri barındırmaktadır. İnorganik moleküllerin yanı sıra A vitamini, C vitamini, K vitamini, B2 vitamini, B3 vitamini, B6 vitamini, B9 vitamini (folik asit) ve B5 vitamini gibi organik molekülleri de içermektedir. Çiğ olarak rendelenip salatalara katılabileceği gibi, pişirerek de tüketilebilir.
Kabak Tatlısı Nasıl Yapılır?
Kabak tatlısı ocakta veya fırında yapılabilmektedir. Farklı şekilde pişen, farklı tatların harmanlanmasıyla oluşan birbirinden lezzetli tarifleri sizlerle paylaşıyoruz:
1. Tarif

Malzemeler
  • 2 kg bal kabağı
  • 1,5 su bardağı toz şeker (Kabağınız tatsız ise daha fazla şeker de kullanabilirsiniz.)
  • 1 su bardağı dövülmüş ceviz
Hazırlanışı
  1. Kabağı ince ince dilimleyin.
  2. Kabağı soyarak çekirdeklerini çıkartın.
  3. Dilimleri iyice yıkayın.
  4. Yıkadığınız kabak dilimlerini 2-3 parmak genişliğinde istediğiniz boyutta doğrayın.
  5. Büyük ve de yayvan bir tencereye kabakları kat kat dizin. Kabakları dizerken aralarına şeker serpin.
  6. 2-3 saat ya da bir gece boyunca kabakları tencerede tencerenin kapağını kapatarak bekletin.
  7. Geceden beri bekleyen kabağı orta ateşte yumuşayana kadar pişirin. (Beklerken kabak su salacağından ayrıca su eklemeye gerek yok.)
  8. Kabağın şerbetinin koyulaşması için bir süre kapağı açık olarak pişirin.
  9. Altını kapatarak soğumasını bekleyin.
  10. Servis tabağına alarak üzerine dövülmüş cevizi serperek servis edin.
2. Tarif

Malzemeler
  • 1 kg bal kabağı
  • 1,5 su bardağı toz şeker
  • Dövülmüş ceviz
  • Susam
  • Tahin
Hazırlanışı
  1. Kabaklar istenilen şekilde doğranır ve de tencereye alınır.
  2. Üzerine 1,5 su bardağı toz şeker eklenir.
  3. Tencerenin kapağı kapatılarak en az 5-6 saat kabakların suyunu salması beklenir.
  4. Üzerine hiç su eklemeden tencere ocağa alınır ve 20 dakika kadar pişirilir.
  5. Yumuşayan kabaklar fırın tepsisine dökülür.
  6. Fırında yaklaşık 10-15 dakika kadar pişirilen kabaklar soğuyunca servis tabağına alınır.
  7. Tatlınızın üzerine ceviz ve susam serpebilir veya kabakların üzerinde tahin gezdirdikten sonra da ceviz serpebilirsiniz.
3. Tarif

Malzemeler
  • 1,5 kg temizlenip doğranmış bal kabağı
  • 1 bardak süt
  • 1 yemek kaşığı un
  • 2-2,5 bardak toz şeker
  • 4 yemek kaşığı sıvı yağ
Hazırlanışı
  1. Doğranmış kabakları tencereye alarak şekerleyin ve de 1 gece bekletin.
  2. Sabah suyunu salan kabakları ocağa alın ve pişirmeye başlayın.
  3. Kabaklar pişerken 4 yemek kaşığı sıvı yağ, ve 1 yemek kaşığı un eklenerek karıştırılır.
  4. Ardından süt eklenir ve de iyice karıştırılır.
  5. Kabaklar piştiğinde karışım tepsiye dökülür.
  6. Tepsi önceden ısıtılmış fırına atılır ve üzeri koyulaşıp nar gibi olduğunda tepsi çıkartılır.
  7. Bir süre dinlendirilir ve süslenerek servis edilir.
4. Tarif

Malzemeler
  • 2 kg kabak
  • 3 su bardağı toz şeker
  • Yarım çay bardağı pekmez
  • Yarım çay bardağı su
  • 1 su bardağı ceviz içi
Hazırlanışı
  1. Kabakların dış kabuklarını soyun ve de içini temizleyin.
  2. Kabakları dilediğiniz büyüklükte küp küp doğrayın.
  3. Kabakları tencerenin içerisine koyun.
  4. Üzerine şekeri ve suyu ilave edin.
  5. Kabakları şekerde 1 saat kadar bekletin.
  6. Tencereyi ocağa alarak şekeri eriyene kadar 8-10 dakika kadar pişirin.
  7. Pişen kabakları tepsiye koyun ve üzerinde pekmezi gezdirin.
  8. Önceden ısıtılmış fırına tepsinizi yerleştirin.
  9. Kabaklar hafif kuruyana ve de suyu kalmayana kadar fırında pişirin.
  10. Kabakları üzerine ceviz veya Hindistan cevizi serperek servis edebilirsiniz.
5. Tarif

Malzemeler
  • 1 kilo soyulmuş bal kabağı
  • 2,5 su bardağı toz şeker
  • 1 paket pötibör bisküvi
  • 1 paket krem şanti
  • 1 su bardağı süt
  • Fındık içi
Hazırlanışı
  1. Kabakları soyup yıkayın.
  2. Kabakları 2 parmak genişliğinde dilimler halinde kesin.
  3. Bir tencereye koyduğunuz kabakların üzerine şekeri serpiştirin ve kapağı kapatın.
  4. Krem şantiyi sütle çırpın ve buzdolabına yerleştirin.
  5. Krem şantiyi ve kabakları sabaha kadar bekletin.
  6. Gece boyunca bekleyen kabakları ocağa alın ve pişirmeye başlayın.
  7. Üzerine su eklemediğiniz kabakların suyu çekene kadar pişirin. Su iyice azalınca tencereyi ocaktan alın.
  8. Pötibör bisküvileri ve fındık içini parçaladıktan sonra tencereye ilave edin ve kabaklarla karıştırın.
  9. Hafif bir şekilde ıslatmış olduğunuz borcamın üstüne tenceredeki karşımı yayın.
  10. Kabaklar için bekletmiş olduğunuz krem şantiyi karışım biraz soğuduğunda karışımın üzerine sürün.
  11. En üste fındık parçaları serpiştirin.
  12. Soğuması için borcamı buzdolabında bekletin.
6. Tarif
Malzemeler
  • 6-7 adet yeşil kabak
  • 1,5 su bardağı toz şeker
  • 8 adet karanfil
  • Pötibör bisküvi
  • 1 su bardağı dövülmüş ceviz
  • 1 paket damla sakızı
  • 1 yemek kaşığı tereyağı
  • 100 gram kabuğu oyulmuş badem içi
Üzeri İçin
  • 1 litre süt
  • 1 su bardağı un
  • 1 su bardağı şeker
  • 1 paket krem şanti
Hazırlanışı
  1. Kabakları rendeleyin.
  2. Kabakları bir tencerede şeker ve karanfil ile karıştırarak hiç su eklemeden pişirin.
  3. Pişirme işlemi bitince karanfilleri karışımdan çıkartın.
  4. Karışım soğuduktan sonra kabakların içerisine 1 su bardağı dövülmüş ceviz ilave edilir.
  5. Bir borcamın tabanına pötibör bisküvi dizilir.
  6. Pötibör bisküvinin üzerine kabak karışımı ilave edilir.
  7. Kabak karışımının üzerine yeniden tek sıra pötibör bisküvi dizilir.
  8. Bisküvilerin üzerine dökmek için 1 litre süt, 1 su bardağı un, 1 su bardağı şeker ile muhallebi hazırlanır.
  9. Muhallebi hafifçe soğuduğunda 1 paket krem şanti muhallebinin üzerine ilave edilir.
  10. Muhallebi hazır olduğunda bisküvilerin üzerine dökülür.
  11. İsteğe göre fındık, tarçın veya ceviz ile süsleyerek servis yapabilirsiniz.
7. Tarif

Malzemeler
  • 1 kg bal kabağı
  • 2 su bardağı şeker
  • 1 tatlı kaşığı tepeleme tereyağı
  • Ceviz
  • Tahin
Hazırlanışı
  1. Kabuğunu ve içini temizleyin.
  2. Kabağınızı yıkayın.
  3. Kabağı cips rendesi ile ince ince rendeleyin.
  4. Genişçe bir tencerenin içine dibini kapatacak kadar kabak koyun.
  5. Kabakların üzerine 2 yemek kaşığı şeker serpin.
  6. İkinci sıra kabakları dizin. Üzerine tekrar 2 yemek kaşığı şeker serpin.
  7. Bu şekilde sıra sıra kabaklar bitene kadar dizmeye devam edin.
  8. Tencerenin ağzını kapatın ve bir gece bekletin.
  9. Bir gece beklettikten sonra kabakların üzerine 1 yemek kaşığı tereyağını dilimleyin.
  10. Çok kısık ateşte kabaklar yumuşayana kadar pişirin.
  11. Kabak piştikten sonra servis tabağına alarak üzerine tahin ve ceviz dökerek servis edin.
8. Tarif

Malzemeler
  • 2,5 kilo bal kabağı
Kireçli su için
  • 1 kase sönmemiş kireç
  • 4 litre su
Şerbeti için
  • 6 su bardağı şeker
  • 7 su bardağı su
  • 1 tatlı kaşığı limon tuzu
Hazırlanışı
  1. Sönmemiş kireci bir gün öncesinden derin bir kapta 4 litre su içerisinde bekletin.
  2. Bal kabağının kabuklarını soyun ve çekirdeklerini temizleyin.
  3. Yıkadığınız bal kabağını karpuz gibi ince dilimlere ayırın.
  4. Beklemiş olan kireçli suyu sarıp suyu bulandırmadan başka bir kaba alın. Suları bir kap yardımıyla aktarmanız kabı eğmenizden daha verimli olacaktır.
  5. Suyun içerisine kabakları yerleştirin. Kabakların suda en az 18 saat beklemesi gerekmektedir.
  6. Kireçli suda bekletilmiş kabakları sudan çıkarıp 5- 6 kez duru sudan geçirin.
  7. Kireçli sudan çıkardığınız kabakları 1 saat duru suda bekletin.
  8. Sudan çıkardığınız dilimleri birkaç yerinden delin.
  9. Bir tencerede 6 su bardağı şeker ve 7 su bardağı suyu karıştırıp 5 dakika kadar kaynatın.
  10. Kabakları derin bir tencereye alın ve üzerine şerbeti dökün.
  11. Çok kısık ateşte 2- 2,5 saat pişirin.
  12. Üzerine limon tuzunu katıp bir taşım daha kaynatın.
  13. Servis yaparken kabakların üzerinde tahin gezdirebilir ve ceviz serpiştirebilirsiniz.
Kabak Nelere İyi Gelir?

Kabağın pişirilerek kullanımında dikkat edilmesi gereken, besin değerini kaybetmemesi için buğuda pişirilmesi gerektiğidir. Vitamin molekülleri pişirilme sürecinde bozulduğundan, yüksek ateşte pişen kabaktan istenilen ölçüde yararlanılamayacaktır.
Salata ile yakın akrabalık ilişkisi bulunan kabak, düşük kalorili ve bol lifli içeriği ile diyet yapan kişilere ve de bağırsakları iyi çalışmayanlara yardımcı olmaktadır. Peki bunu nasıl yapmaktadır? Kabağın her şeyinden faydalanabilsek bile, insan vücudu selülozu sindirmek için uygun enzimleri sentezleyemez. Bunun sonucunda da sindirilemeyen selüloz, bağırsak kanalında ilerlerken bağırsak hücrelerini aşındırır ve de bu aşındırma sonucunda bağırsak hücreleri uyarılarak mukus salgılar. Bu mukus sayesinde sindirim hızlanır. Bu sayede tembel bağırsakları çalıştırır ve hatta basuru olanlara iyi gelir.
Kanser oluşumu yediğimiz besinlerde bulunan serbest radikallerle tetiklenmektedir. Yediğimiz yiyeceklerde serbest radikal bulunmamasına ya da en azından minimum düzeyde olmasına dikkat etmemiz kansere yakalanmamamız açısından önemlidir. Ayrıca serbest radikallerle savaşan ve de onların etkilerini inhibe eden antioksidan içerikli yiyeceklerle beslenmemiz de bu hastalığa karşı alabileceğimiz en büyük önlemlerdendir. Kabak A vitamini ve beta karoten içererek güçlü şekilde antioksidan özellik göstermektedir. Ayrıca içeriğindeki C vitamini ile de anti- kanser etkisini güçlendirmektedir. Serbest radikallerle mücadele sadece kanser açısından değil, cildin erken yaşlanmasını önlemek gibi güzellik unsuru olan konularda da önem arz eder. Dolayısı ile kabak, erken yaşlanmayı önler ve de cildin genç kalmasına yardımcı olur. Güneş ışınlarının UV etkilerine karşı cildin daha dayanıklı olmasını sağlar. Ancak kabağın cilde faydaları bunlarla sınırlı değil. Maskesi yapılarak kullanıldığında cildi ölü derilerden arındırıyor; güneş lekelerini yok ediyor ve cilde gergin bir görünüm kazandırıyor.
Kabağın içeriğinde bulunan folik asit, bebeğin anne karnındayken zihinsel gelişimine katkıda bulunan bir vitamindir. Dolayısı ile anne adayları ve hamile kadınların düzenli kabak tüketimleri önemlidir. Doğurganlığı arttıran kabak, erkeklerde de cinsel gücü arttırmaktadır. Ayrıca prostata da iyi geldiği bilinmektedir. Kabağın içeriğinde neredeyse hiç kolesterol bulunmadığından kalp dostudur. Yüksek tansiyonu olanların güvenle tüketebileceği kabak, yüksek kan basıncı seviyesinin dengelenmesini sağlar. Kabak vücutta iltihap sökücü görevi görmektedir. Özellikle idrar yolları ve mesane iltihaplarını söktürür. İdrar tutukluğu olanlarda da idrar söktürücü olarak işlev görür.
Kabağın içerisinde bulunan lutein göz sağlığını korumakta yardımcıdır. Manganez açısından zengin olan kabak kadınların adet öncesi sendromu yaşamalarının önüne geçmektedir. Kadınların stres seviyelerini ve de ruh hallerini pozitif yönde tutan manganez, stres kaynaklı krampları ve de kas ağrılarını azaltmaktadır. İçeriğinde bulunan mineraller sayesinde kemik sağlığını korumaya yardımcı olan kabak, ilerleyen yaşlarda görülebilecek kemik erimesine karşı bir önlem olarak düzenli olarak tüketilmelidir. Demir içeriği sayesinde kabağın kan yapıcı özelliği vardır. Dalak veya ciğer gibi sakatat tüketemeyenlerin kabak tüketmeleri kansızlığı yenmelerinde yardımcı olabilir.
Kabak çekirdeği yağı kullanımı sonucunda saçlardaki kepeklenme sorunu ortadan kalkmaktadır. Saç dökülmelerinin ise azaldığı görülmektedir. Kabak çekirdeği yağının diğer faydaları ise,  oral yoldan kullanıldığında uykusuzluğa iyi gelmesi ve kolesterolü düşürmesidir. Kabak çekirdeği içerdiği bileşenleriyle beyin sağlığını korumaya yardımcıdır. Ayrıca göğsü yumuşatır ve de öksürüğü giderir. Helvacı kabağının çekirdeklerinin tüketimi bağırsak kurtlarının düşmesini sağlamaktadır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder