10 Aralık 2020 Perşembe

Ballı Mantar Kurabiye


Tatlı denildiğinde hiç kuşkusuz birçok insan için akan sular durur. Hem ağzınıza güzel bir tat bırakır hem de doyurucu atıştırmalıklardır. Tatlının çeşidine göre sağlık oranı hakkında yorum yapılabilir. Ancak her türlü tatlıyı da daha sağlıklı hale getirerek tüketmek mümkün. Tarifleri sadece damak tadınıza göre değil sağlık durumunuza göre de şekillendirebilirsiniz. Türk mutfağı belki de bu konuda en şanslı mutfaklardan biridir. Çünkü tatlı kültürü Türk mutfağında hayli eskilere dayanmaktadır. Bir atıştırmalıktan ziyade bir keyif aracı olarak tüketildiği doğrudur. Tatlı tariflerinin birçoğu yüksek miktarda un ve şeker içermektedir. Bu iki besin maddesi de sağlık için fazla tüketildiği takdirde tehlike çanlarını çalmaktadır. Bu nedenle tatlı tüketirken en çok bu açıdan değerlendirerek tüketmek gerekmektedir. Belki un seçiminizi tam tahıllı seçebilir belki de şeker miktarını düşürebilirsiniz. Tercih tamamen size kalmış. Ancak eğer kontrollü bir tatlı tüketiminiz yoksa tavsiyemiz elbette bu hususlara dikkat etmeniz.
Tatlı denilince akla harika atıştırmalık olan kurabiye grubu elbette gelmektedir. Kurabiye grubu ara öğünleri bir çay veya kahve eşliğinde şenlendirmektedir. Hele taze ve güzel yapılmış bir kurabiye ise keyfinize keyif katacaktır. Kurabiyeler oldukça lezzetli tatlılardır ancak fazla miktarda un içeriğine sahiptirler. Bu nedenle kurabiye tüketimi oldukça kontrol altında ilerlemelidir. Sadece az miktarda tüketmekle olmuyor elbette. Kullanacağınız malzemeleri de mümkün olduğunca sağlıklı seçmelisiniz. Hem tatlı ihtiyacınızı giderecek hem de sağlıklı bir şekilde gönül rahatlığı ile tüketebileceğiniz bir kurabiye olan ballı mantar kurabiye tarifine bir göz atalım.
Ballı Mantar Kurabiye Tarifi
Malzemeler:
  • 200 gram hakiki tereyağı
  • 50 gram hakiki sızma zeytinyağı
  • 200 gram hakiki bal
  • 2 adet köy yumurtası
  • 4 yemek kaşığı organik buğday nişastası
  • 1,5 çay kaşığı karbonat
  • Birkaç damla limon suyu ve portakal yağı
  • 2 cm civarı çubuk vanilya
  • 1 avuç ince dövülmüş fındık
  • 450 gram organik buğday unu
  • 1 yemek kaşığı doğal kakao
Hazırlanışı:
  1. Tereyağı, zeytinyağı, yumurta ve balı beraber yoğurun.
  2. Buğday nişastası, karbonat ve çubuk vanilyayı ekleyin.
  3. Karbonatın üzerine birkaç damla limon sıkın veya portakal yağı damlatın. Karbonatın hamurun tadını acılaştırmaması için bu yöntem uygulanmaktadır.
  4. Ardından ince dövülmüş fındıkları ve unu ekleyin.
  5. Hamurdan ceviz büyüklüğünde parçalar alarak yuvarlayın.
  6. Bir tabağa kakaoyu boşaltın. Bir küçük kapak yardımı ile hamurunuza mantar şekli verin. Kapağı önce kakaoya batırın ardından yuvarladığınız hamurunuza değdirin. Fazla bastırmanıza gerek yok, hafif şekil aldıktan sonra aynı işlem için diğer hamurunuza geçebilirsiniz.
  7. Yağladığınız hamur tepsinize hamurlarınızı yerleştirin.
  8. 160 derece ısınmış fırına tepsinizi yerleştirin ve üzeri bir miktar kızarana kadar pişirin.
İçerisindeki bal ile ihtiyaç duyduğunuz şeker miktarını karşılayarak şekerin zararından uzak durmuş olacaksınız. Ayrıca sıcacık ve taze bir tarif olan ballı mantar kurabiye beş çaylarınızı daha sağlıklı geçirmenizi sağlayacak. Tarifi uygularken doğal baldan yararlanmaya özen gösterin. Diğer besin maddelerinin de doğal olması tarifinizin sağlık değerini yüksek tutacaktır.
Balın faydaları nelerdir?
Bal, oldukça doğal bir üretim sistemine sahiptir. Tamamen doğada üretimi gerçekleşen bala neredeyse fabrikasyon hiçbir madde etki etmemektedir. Ancak günümüzde doğal adı altında satılmaya çalışılan şeker içerikli ballar vardır. Bu ballar tüketildiğinde kendini oldukça net belli eder. Gerçek bal geniz yakmazken şeker içeren bal hissedilecek düzeyde geniz yakar. Güvendiğiniz satıcılardan bal almanız tavsiye edilmektedir. Aksi takdirde sağlıklı diye tükettiğiniz bal aslında büyük zararlar ile geri dönüş yapabilmektedir. Bal eski tarihlerde özellikle göz sağlığı için kullanılmaktaymış. Ancak zamanla bu yöndeki şöhretini yitiren balın göz üzerinde yüksek olumlu etkisi bulunmaktadır. Görme yetisini arttıran bal göz kaşıntıları, göz kızarıklıkları, göz kuruluğu gibi sorunlara oldukça iyi gelmektedir. Eski dönemlerde bu tip sağlık sorunları yaşayan hastalara bilirkişiler bol bol bal tüketmesini tavsiye edermiş. Sizde bu tip sorunlara evinizde çözüm üretmek istiyorsanız doğal bal tüketimine başvurabilirsiniz.
Doğal bal kilo aldırmaz. Şeker oranı oldukça düşüktür. Ancak içerdiği maddeler sayesinde kanın şeker düzeyini ayakta tutar ve halsizliğe yakalandığınız anda size beklenmedik düzeyde bir enerji sağlar. Her sabah tüketilen bal gün içerisinde enerjinizin yüksek olmasını sağlar. Çeşitli sebeplerden dolayı oluşacak halsizlik gibi sorunlarla sizin yerinize baş ederek halsizliği hissetmemenizi sağlar. Bal kaslar için de oldukça faydalıdır. Kas yorgunluklarını gidererek daha uzun süreli performans sağlamaktadır. Bu nedenle sporcuların beslenme programında bala sıkça rastlanır.
Sindirim sistemi bozukluklarında özellikle mide üzerinde oldukça olumlu etkisi bulunmaktadır. Gastrit rahatsızlığında mideyi rahatlatıcı özelliği vardır. Bal sindirim sistemi bozukluklarıında bireyin başvurabileceği bir kaynaktır. Kısa sürede düzenli doğal bal tüketimi ile sindirim sistemi üzerindeki iyileşme gözlenebilmektedir.
Hızlı bir metabolizmanın anahtarı olan balı her sabah ılık suya birkaç damla karıştırıp üzerine limon damlatarak tüketebilirsiniz. Bu karışım metabolizmanızın hızlanmasını sağlayacaktır. Doğal olarak bu durum kilo kaybını sağlayacaktır. Düşük şeker oranı sayesinde bal tatlı ihtiyacınızı karşılayarak kiloya sebep olan diğer tatlılardan uzak durmanızı sağlayacaktır. Diyabet hastaları için zararlı olarak algılanan bal sanılanın aksine kan şekerini düzenleme özelliğine sahiptir. Ancak bu durumun gerçekleşmesi için doğal bal tüketmeniz gerekecektir. Şeker içeren bal tükettiğinizde bu durumun tam tersi meydana gelecek ve diyabet hastaları için oldukça tehlikeli bir hal alacaktır. Ancak doğal balı günde bir tatlı kaşığı kadar tüketerek tüm gün kan şekerinizin doğru bir seviyede izlemesini sağlayabilirsiniz.
Uyku sorunu yaşayanların da başvuracağı adres baldır. Uykusuzluğun giderilmesi için akşamları süt içenlere tavsiye olarak ballı süt önerilmektedir. Sütün rahatlatma ve uyku yapma özelliğini iki katına çıkararak rahat bir uyku geçirmenizi sağlayacaktır. Ünlü sağlık okulları ve uzmanlarca yapılan çeşitli araştırmalar doğrultusunda balın öksürüğe, boğaz gıcıklarına iyi geldiği saptanmıştır. Bal özellikle ısrarcı öksürüklerin giderilmesinde etkilidir. Boğazı yumuşatarak meydana gelen kaşıntı, buna bağlı olarak gelişen gıcığın ortadan kalkmasını sağlamaktadır.
Yanık tedavisinde kullanılan bal üçüncü derece yanıklarda etkisini göstermektedir. Bu etki üçüncü derece yanıklarda iyileştirme üzerine bir etkidir. Ancak ileri seviye yanıklarda bu etkisi ne yazık ki işe yaramamaktadır. Ancak bal antibakteriyel bir özelliğe sahiptir. Bu nedenle açık yaralar ve yanıklar üzerine sürülerek açık bölgenin mikrop kapmamasını sağlamaktadır.
Bal içerdiği maddeler sayesinde cilt üzerinde oldukça önemli bir etkiye sahiptir. Cildin parlamasını sağlamaktadır. Gözeneklerin açılmasını sağlarken tüm cildin gerektiğince nemlenmesini sağlar. Düzenli bal maskesi uygulamalarında ciltte oluşan lekelerin giderildiği gözlemlenmiştir. Ciltte oluşan güneş lekeleri ve güneş yanıkları gibi geçmesi uzun süreler alan lekelerin hızlı bir şekilde kaybolmasını sağlamaktadır. Ciltte ton farklılıklarını ortadan kaldırarak cildinizin bütün bir görünüme kavuşmasını sağlar. Cildinize uygun bir bal maskesi uygulayabilirsiniz. Ancak bu işlemden önce bir cilt uzmanı ile görüşmeniz tavsiye edilmektedir. Bu uygulamada da diğerleri gibi doğal baldan faydalanıyor olmanız önemli bir noktadır. Doğal olmayan balın tüm bu etkileri göstermesi beklenmemektedir.
Yeni nesil saç şampuanlarında veya saç kremlerinin içeriğinde rastlayabileceğiniz bal gerçek anlamda saç dostu bir üründür. Saç üzerinde oldukça fazla olumlu etkisi vardır. İlk etapta saçın ihtiyacı olan nemi kazanmasını sağlar. Bu sayede saçınız eski haline oranla daha parlak bir hale gelir. Ardından saç uçlarında oluşan kırıkların giderilmesini sağlar. Eğer kırıklarınız saçınızın fazla kuru olması sebebi ile oluşuyorsa hızlı bi şekilde iyileşme sağlar. Eğer kullandığınız saç şekillendiriciler sebebi ile oluşuyorsa bu ürünlere karşı yüksek bir koruma sağlar. Bu sebeple saçınız için uygun saç maskeleri kullanmanız tavsiye edilmektedir. Doğal bal ile hazırlanan maskelerden saçınız için oldukça fazla olumlu etkiler sağlayabilirsiniz. Düzenli bal maskesi uygulamalarından sonra saçınızın çok daha kolay şekil aldığını gözlemleyeceksiniz.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder