30 Temmuz 2020 Perşembe

Çemen Yağının Faydaları


Her ne kadar çemen denince hepimizin aklına pastırma gelse de çemen otunun tek kullanım alanı pastırma yapımı değil. Latince adı Trigonella foenum-graecum olan çemen otu, hem dışarıdan vücuda uygulandığında hem de bir şeylere karıştırılarak yendiğinde vücuda yarar sağlayan şifalı otlardan. Halk arasında “buyotu” ya da “çaman otu” olarak da bilinen çemen otu ülkemizde en çok Kayseri ve Yozgat bölgesinde yetişir ve aktif olarak yemeklerde ve sağlıkla ilgili amaçlarda kullanılır. Çemen otundan elde edilen çemen otu tohumu ya da çemen otu yağı da çok yararlıdır ve çok geniş bir kullanım alanı var.
Çemen Otu Yağının Faydaları Nelerdir?
1. Kan Şekerini Düzenler ve Kolesterolü Düşürür
Çemen otu yağının kan şekerini düzenleyici etkisi var. Vücudumuzun açlığa ya da tokluğa bağlı olarak salgıladığı enzimleri düzenlemeye yardımcı olarak başta insülin direnci ve ileri safhası olan diyabetin önlenmesinde çemen otu yağı kullanılabilir. Ayrıca geçtiğimiz yıllarda doktorlar tarafından ne kadar tehlikeli olduğuna dikkat çekilen kolesterol için de kullanılabilir. Kolesterolün istenilen seviyeye çekilmesini sağlar ve yaşam kalitesini büyük ölçüde düzenler.
2. Boğaz Ağrılarının Giderir ve Balgam Söktürür
Başımıza geldiğinde günümüzü zehir eden ve nefes almamızı zorlaştıran boğaz ağrılarına en iyi çözümlerden biri de çemen otu yağı. Bronşit, ülser gibi çeşitli sebeplerden kaynaklanabilecek boğaz ağrılarının yatıştırılmasında hatta ağrıya sebep olan iltihabın balgam olarak atılmasına yardımcı olan çemen otu yağı bu amaçla kullanıldığında mutlaka bal vb. yarı akışkan yarı tutucu bir madde ile karıştırılmalı.
3. Göğüsleri Büyütür
Kadınların göğüslerinden şikayetçi olduğunu sık sık duyarız, silikon takılarak estetik yaptırılması ise bu şikayete bulunan en yaygın çözüm. Ancak, kitabı “Yeşil Eczane”de Doktor James Duke, estetik müdahaleye başvurmadan göğüs büyütmenin adresi olarak çemen otu yağını gösteriyor. Çemen otu tohumları içerdikleri diosgenin maddesi sayesinde vücudun daha çok östrojen yani kadınlık hormonu üretmesini, buna cevap olarak da göğüslerde büyüme olmasını sağlıyor. Bunun için yapılması gereken ise çok basit, bir miktar ezilmiş çemen otu tohumunu ya da yağını zeytin yağı, hindistan cevizi yağı gibi bitkisel bir yağ ile karıştırıp göğüslere masaj yaparak uygulamak.
4. Anne Sütünü Çoğaltır
Çemen otunun anne vücuduna besin yoluyla alınması anne sütünü artırır. İçerdiği galaktogog maddesi sayesinde anne sütünü üreten bezleri uyarır ve daha çok anne sütü üretilmesini sağlar.
5. Yara İyileştirici Etkisi Vardır
Çemen otu tohumu ve çemen otu yağının yaralar üzerinde iyileşmeyi hızlandırıcı etkisi var. Eskiden çemen otu tohumları ezilip toz haline getirildikten sonra biraz su ya da zeytinyağı eklenerek hazırlanan merhemler her türlü yaranın tedavisinde kullanılırdı. Ayrıca çemen otu yağının direkt yaralara uygulanmasının da iyileşme sürecini hızlandırıldığı görülmüştür.
6. Saçları Besler ve Gürleştirir
Cilde bu kadar faydası olan çemen otunun saç derisinde de çok olumlu etkileri var. Dövülerek hamur haline getirilen ve özü çıkan çemen otu gece yatmadan önce saç derisine uygulandıktan sonra ertesi sabah durulanarak güzel bir saç maskesi yapılabilir. Bu maskeyi birkaç kez tekrarladıktan sonra saçlarınızın hem daha gür hem daha güçlü olduklarını göreceksiniz.
7. Cinsel Gücü Artırır
Kökeni Lübnan ve Suriye olan çemen otu, çok eski zamanlardan beri çiftler arasında cinsel isteği arttırıcı, uyarıcı olarak kullanılmıştır.
8. Hazımsızlığa İyi Gelir
Çoğunlukla sindirim sisteminin kaldırabileceğinden fazla ya da hızlu yemek yemek sonucunda yaşanan sancılı hazımsızlığın çözümü çemen otu yağı olabilir. Hazımsızlık çeken birinin bir tatlı kaşığı çemen otu yağı içmesi birkaç saate kadar bağırsaklarının çok daha iyi çalışmasını sağlayacak ve bunun sonucunda hazımsızlığı giderecektir.
Çemen otu yağı hazımsızlık dışındaki diğer bağırsak sorunlarının çözümünde de kullanılabilir. Bağırsaklar üzerinde yatıştırıcı etkisi olan çemen otu yağı birçok karın ağrısına da son verebilir.
Çemen Otu Yağı Nasıl Kullanılır?
Çemen otu aslında direkt yeşillik olarak da tüketilen bir bitki. Çeşitli salatalara konulabilir, yoğurt ile karıştırılabilir hatta tek başına bile yenilebilir. Ayrıca bitkinin tohumlarının ezilmesinden elde edilen toz baharat yerine ülkemizin birçok yerinde kullanılır.
Çemen otu yağı ise hem direkt içilerek hem de haricen kullanılabilir. Göğüs büyütme, cilt lekeleri gibi yararları için haricen, sorunlu bölgeye uygulanması gerekirken; bağırsak ve boğaz hastalıkları için kullanılırken direkt içilmelidir.
Çemen Otu Yağı Nasıl Elde Edilir?
Bitkilerden yağ elde edilmesinde kullanılan temel iki yöntem vardır:
1.Damıtma
2. Soğuk Press
Hem işlemin kolaylığından, hem de elde edilen yağın daha verimli ve miktarının daha çok olmasından dolayı bitkilerden yağ elde edilmesinde genelde damıtma tercih edilir. Birbirine bağlı iki cam balondan birinde ısıtılan bitkinin özünün diğer cam balonda süblimleşmesi prensibine dayanan damıtma yöntemi bitkisel yağ üretiminde daha verimli.
Ancak bazı bitkiler ya da tohumlar, damıtma işlemi sırasındaki ısıtma sürecine ters tepki vererek özlerini kaybedebilir ya da diğer balonda sıvıya dönüşmeden önce uçabilir. Bu yüzden bunun gibi bitkilerden yağ elde edilmesinde soğuk press yöntemi uygulanır. Çemen otu da bunlardan biri.
Çemen otundan yağ elde edilmesinde bir kaba ya da bezin içine konulan çemen otları güçlü hidrolik pressler ile sıkıştırılır, bu süreç içinde çemen otunun yağı çıkarak alt taraftaki kaba akar ve böylece çemen otu yağı üretilmiş olur.
Çemen Otu Yağı Zararları
  • Çemen otu ve yağının hamilelik döneminde kullanılması sakıncalı olabilir, anneye bir zararı olmasa da içerdiği maddeler dolayısıyla gelişim sürecindeki bebekte sıkıntılar doğabilir.
  • Bağırsak tedavisi için kullanılırken içilen miktarın abartılması çemen otu yağının bağırsakları gereğinden çok fazla çalıştırmasına, ishale ve hızlı sıvı kaybından doğabilecek türlü türlü sıkıntılara sebep olur.
Her ne kadar çemen otu yağının şeker hastalığını önlemede yardımı dokunsa da halihazırda şeker hastası olanların kullanımında doktora danışması şiddetle önerilir. Zira çemen otunun içindeki maddeler şeker hastalığı için kullanılan ilaçların içindeki maddelerle etkileşime girip vücuda yarar yerine zarar verebilir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder