20 Temmuz 2020 Pazartesi

Shea Yağının Faydaları


Shea yağını elde etmek zor olsada yararları saymakla bitmiyor. Shea yağının elde etmek için Afrika’da yetişen shea ağacının fındığı ezilerek elde elde ediliyor. Bu yağın elde edilmesinin zor olmasının nedeni de shea ağacının yüksek olmasından kaynaklanıyor. Bu ağacın boyu neredeyse 12,5 metre gibi yüksekliklere ulaşabiliyor. Afrika’da yetişen bu ağacın ilk meyve vermesi yaklaşık 25 yıl sürdüğünden dolayı bu yağı elde etmek nerdeyse bir işkence haline geliyor. Bu yağı üretimde çalışan işçiler, genellikle kadınlardan oluşuyor. Gana, Burkina, Faso gibi dar gelirli ülkelerde toplamacılık nüfusun belli bir oranında hakim birçok kişi bu ağacın meyvesini toplarken düşerek hayatını kaybediyor. Bu ağacın fındığı kurutulduktan sonra ince bir macun şekline getiriyorlar bu macunun yağı alınarak shea yağı ortaya çıkıyor. Bu yağın yararlarını yazımızda bulabilirsiniz.
Shea Yağının Faydaları Nelerdir?
1. Shea Yağının Cilde Faydaları Nelerdir?
Shea yağı insan cildinde uygulandığı taktirde adeta mucizevi bir yenileme sağlıyor. İlerleyen yaşlarda cildin esnekliği ve yumuşaklığı azalır. Eğer cildinize shea yağı uygularsanız cildinizdeki esnekliği ve yumuşaklığı geri kazanabilirsiniz. Bu yenilenmeyi içerisinde bulundurduğu A, D, E ve F vitaminlerine borçlu A ve D vitaminleri cildi canlandırırken, E vitamini de cildi yeniler. F vitamini ise cildinizi sıkılaştırarak gençleştirir. Ciltte diğer uygulanma alanları ise şöyle devam ediyor. Egzema veya çeşitli alerjik durumlarda cilde uygulanması cildinizi iyileştirecektir. Diz dirsek ya da topuk gibi sertleşen deriyi yumuşatmak için bir numaralı cilt bakım kremi denilebilir.
Cildinizde shea yağını uygulamak için cildinizde peelling şekilde uygulamanız gerekiyor. Herhangi bir şekilde cildinizde tahriş oluşturmayacağından korkmadan kullanabilirsiniz. Shea yağını daha yararlı olması için bir kaşık shea yağı, 1 kaşık esmer şeker ve 1 tatlı kaşığı bağdem yağını bir kapta karıştırın. İsteğe bağlı olarak hindistan cevizi yağı da ekleyebilirsiniz. Bu karışımı cildinize uyguladığınız taktirde cildinizde gözle görülür bir gençleşme sağlayacaktır. Kremsi dokusu sayesinde esmer şeker cildinizi çizmeden gözenekleri açacaktır. Shea yağının iyileştirici etkisi sayesinde açılan gözenekler yenilenecektir. Bu işlemlerden sonra cildinizi ılık su ile temizledikten sonra nemlendirici sürmenizi tavsiye ediyoruz.
Shea yağının kullanıldığı taktirde cildinizi gençleştirecektir. Bunun nedeni insan vücudunda kolajen üretimini arttırmasından kaynaklanıyor. Eğer vücudunuzda morluklar ya da göz altı torbalarınız varsa bu yağı uygulayarak bu tip cilt problemlerinden kurtulabilirsiniz.
Eğer çok ağır cilt probleminiz varsa bu yağ sizin kuruyan cildinizi iyileştirecektir. Düzenli olarak haftada bir ya da iki kere bu yağı cildinize uygulayın. Bu yağı uyguladığınız taktirde cildinizdeki kuruyarak dökülen ölü deriden kurtulabilirsiniz. Uygulama şekli kür şeklide olacaktır. Sorunlu bölgeye peelling şeklinde uygulayın. Daha sonra üzerine streç film uygulayarak bekletin. Beklemenin ardından cildinizi bol su ve sabunla yıkadığınız taktirde cilt probleminiz iyileşmesine katkı sağlayacaktır.
2. Shea Yağının Saçlardaki Faydaları Nelerdir?
Shea yağı saçlar için tek başına kullanılabileceği gibi zeytin yağı ile birlikte de kullanılabilir. Banyodan sonra hafif nemli saçlara uygulayarak en yüksek verime ulaşabilirsiniz. Havuza ya da denize girmeden önce bu yağı saçınıza uygularsanız tuzlu suyun saçınızı yıpratmasına engel olabilirsiniz. Saçlarınızı ipeksi bir görüntüye kavuşmasına yardımcı olur. Sampuanınıza 4-5 damla sıktığınız taktirde saçlarınızı şampuanın içerisindeki  zararlı kimyasalların etkisinden koruyabilirsiniz. Shea yağını farklı şekillerde kullanabilirsiniz. Bu kullanım şekillerini yazımızda bulabilirsiniz;
  • Uzama etkili saç bakım kürü, bir yemek kaşığı bal, 1/2 kaşık shea yağı ve 1 yemek kaşığı kuru ada çayını temiz bir kapta karıştırın. Daha sonra karışımın içerisine 10 adet 200 ml şeklinde maden suyu ekleyin. Tüm malzemeleri temiz bir kaşık yardımı ile karıştırın. Güzelce karıştırılan karışımı bir saç fırçası yardımı ile saçlarınıza uygulayın. Elleriniz ile saçlarınıza 2- 3 dakika boyunca masaj şekilde uygulayın. Streç filmi saçlarınıza sarıp yaklaşık olarak yarım saat kadar bekleyin. Daha sonra banyoda saçlarınızı şampuan ve sıcak su yardımıyla yıkayın. Bu kürü saçlarınıza uyguladığınız taktirde saçlarınız çok daha hızlı uzayacaktır.
  • Güçlendirici saç bakım kürü, 1 yemek kaşığı shea yağı, 1 yemek kaşığı jojoba yağı ve badem yağı ekleyin. Karışımın içerisine bir parça nane yaprağı isteğe bağlı olarak ekleyin. Karışımı karıştırdıktan sonra üzerine gene isteğe bağlı olarak bir çay kaşığı kadar bal ekleyebilirsiniz. Hazırlamış olduğunuz karışımı saçlarınıza bir fırça yardımyıla uygulayın. İki saat boyunca karışımı saçınızda bekletin. Beklettiğiniz karışımı güzelce yıkayıp duruladığınız taktirde saçlarınız da inanılmaz bir hacim ve güçlenme olacaktır. Haftada 1 kez uyguladığınız taktire saçlarınız da koparak dökülmelere elveda diyebilirsiniz.
3. Shea Yağının Vücuttaki Faydaları Nelerdir?
Eğer sürekli omuz bölgenizdeki ağrılardan şikayetçiyseniz bu yağı kullanarak omuz bölgenize masaj yapın. Kas tutulmalarına ve kas ağrılarına iyi geldiği bilindiği için bu ağrılarınıza çözüm olacaktır. Eğer eklem ağrılarınız varsa shea yağı sizin imdadınıza yetişecektir. Bu işlem için doğrudan 3-4 damla shea yağını ağıran eklem bolgesine masaj şeklinde uygulayın. Masaj işlemini 1-2 dakika devam ettirdikten sonra streç film yardımıyla bacağınızdaki yağı kaplayın. 2 saat boyunca bacağınızda yağı bekletin. Sabun ve sıcak su ile duruladıktan sonra ekleminizdeki ağırının geçtiğini fark edeceksiniz. Kimyasal güneş koruyucularının aksına bu yağı uyguladığınız taktirde güneş kremi etkisi göstererek ültraviyole ışınları derinizin altına geçirmeyerek sizi güneşten koruyacaktır.
4. Shea Yağını Nasıl Elde Edilir?
Yazımızın başında da belirtmiş olduğumuz gibi bu yağı yapmak çok zahmetli bir iştir. Bu işlem için ilk olarak shea meyvesinin dış posası çıkarılır. Shea yağının kaynağı olan fındık kurutulduktan sonra dış kabuğundan ayrılır. Afrika’da bu ayırma işlemini kadınlar çocuklar hep beraber sosyal bir aktiviteymiş gibi görüyorlar. Fındığın kabuklarını küçük taşlarla kırmaktadırlar. Fındığın yağını çıkarmak için havanlar yardımıyla ezme işlemi uygulanır. Ezilmiş fındıklar açık bir alanda tavalarda kavrulur. Çıkan yağın yanmaması için sürekli olarak karıştırma işlemi uygulanır. Yoğun ateş üzerinde kavrulduğundan fındığın üzerinde hafif bir duman kokusu kalıyor. Kavurma işleminden sonra fındıkların üzerine yavaş yavaş su dökülerek fındıkları yumuşatırlar. Fındığın içerisinden çıkan su yoğunluk farkından dolayı su yüzeyine çıkacaktır. Bu işlemden sonra tenceredeki fındıklar alınarak, sadece yağlı su kalıyor. Daha sonra tenceredeki yağlı su kaynatarak suyu buharlaştırarak sadece shea yağı tencerede kalacaktır. Tencerede kalan shea yağı altınsı bir sarılığa kavuşacak ve kremsi bir yoğunlukta olacaktır. Bu işlemi takiben istenilen şekil verilmesi adına serin yerlere aktarılır. Bu yağın üretim aşaması çok zorlu olduğu için fiyatı birazcık pahalıdır. 100 ml 15-30 TL arası gibi bir fiyatta satılıyor. Bu yağın sağladığı yararların hepsini neredeyse bağdem yağıda karşılanıyor. Bu nedenle ülke toprakları içerisinde yetişen bağdem yağını kullanmanız sizin için daha yararlı olacaktır. Hem cebinize katkı hem de mili değerlerin kullanılması açısından ülke ekonomisine katkısı olacaktır.
5. Shea Yağının Zararları Nelerdir?
Shea yağının bilnen hiç bir yan etkisi yoktur. Ancak “her şeyin fazlası zarardır” deyiminde olduğu gibi  bu yağı çok fazla kullanmak cilt yapınızı inanılmaz yağlı bir hale getirdiğinden dolayı cilt yapınızı bozabilir. Bu nedenle hafta da 1 ya da 2 kez kullanın. Tek zararı fındığa karşı alerjisi olan çocuk ya da yaşlı olan kişilerin bu yağdan uzak durmasını tavsiye etmekteyiz.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder