15 Temmuz 2020 Çarşamba

Adaçayı Yağının Faydaları


Adaçayı, aktarlarda sıklıkla karşımıza çıkan, insan sağlığı için çok faydalı olan bir bitkidir. Adaçayı yağı da adaçayı bitkisinden üretilmiş esanslı bir yağdır. Adaçayı yağı aynı şekilde adaçayı bitkisi gibi insan sağlığına çok yararlı bir yağdır.
Adaçayı yağının bir diğer adı da acı elma yağıdır. Adaçayı yağının kokusu ayırt edici özelliktedir ve hoş bir kokuya sahiptir. Karakteristik bir aroması vardır. Rengi sarımsı veya şeffaf olabilir. Türkiye’de özellikle Muğla ve Fethiye bölgesinden elde edilir. Adaçayı yağının elde edildiği adaçayı bitkisinin pek çok türü vardır. Bu türlerden en yaygın olanının bilimsel adı Salvia triloba‘dır. Adaçayı yağında yüzde 60 kadar oranla sineol maddesi bulunur.
Adaçayı yağının faydalar şu şekilde sıralanabilir;
1. Adaçayı Yağı Yaşlanma Karşıtı Özelliktedir
Adaçayı yağı içerdiği antioksidanlarla yüksek yaşlanma karşıtı özellik gösterir. Adaçayı yağı cilt bakım ürünlerinde ve yaşlanma karşıtı ürünlerde sıklıkla karşımıza çıkar. Vücuttaki oksidanlar ve serbest radikaller vücutta yaşlanmaya ve sarkmalara yol açar. Adaçayı yağı içerdiği antioksidan bileşenlerle vücuttaki yaşlanmaları, sarkmaları ve kırışıklıkları önleyerek vücuda yaşlanmaya karşı direnç kazandırır ve çatlakları ortadan kaldırır.
2. Adaçayı Yağı Vücut Çatlaklarını Ortadan Kaldırır
Adaçayı yağı vücutta oluşan doğum sonrası çatlaklarını, karın çatlaklarını, kilo alıp vermeden kaynaklanan çatlakları içerdiği antioksidan bileşenler sayesinde yok eder. Aynı zamanda kırışıklıkları ve yara izlerini de yok ederek estetik bir görünüme kavuşmayı sağlar. Kesik ve yaraların daha hızlı iyileşmesine neden olur.
3. Adaçayı Yağı Kadınlardaki Menstrual Döngüyü Düzenler
Adaçayı yağı içerdiği özel bileşenlerle kadınlardaki östrojen hormonunun çalışmasını regüle ederek düzensiz adet problemlerini ortadan kaldırır. Adet dönemlerindeki hormon dengesizliğinden kaynaklanan stres, baş ağrısı, karın ağrısı, mide bulantısı, halsizlik, yorgunluk, depresyon, sürekli ruh halinin değişmesi gibi sorunları ortadan kaldırır. Adaçayı yağı menstrual dönemde yaşanan farklı sorunların giderilmesini sağlar.
4. Adaçayı Yağı Soğuk Algınlığını İyileştirici Etkiye Sahiptir
Adaçayı yağı kışın geçirilen soğuk algınlığına faydalıdır. Öksürük, soğuk algınlığı, göğüs ağrıları, solunum yollarında yaşanan tıkanmalar gibi rahatsızlıklara çözüm olur. Özellikle adaçayı yağında bulunan balgam söktürücü etki, yaşanan ağır soğuk algınlığı rahatsızlıklarında ciddi önem taşır. Yine adaçayı yağı astım ve bronşit gibi solunum yolları hastalıklarında faydalı bir yağdır.
5. Adaçayı Yağı Alzheimer Hastalığına Karşı Faydalıdır
Michigan Üniversitesi’nde araştırma yapan bilim insanlarının raporlarına göre dört ay boyunca kullanılan adaçayı yağı alzheimer hastalarında bilinçsel işlevler üzerinde büyük gelişmeler kaydettirir. Bu nedenle adaçayı yağı alzheimer hastalarında faydalı bir yağ olarak görülür.
6. Adaçayı Yağı Diş Eti İltihapları ve Diş Eti Hastalıklarına İyi Gelir
Yine Michigan Üniversitesi’nde yapılan bir araştırmaya göre bilim insanları adaçayı yağının diş eti iltihaplarına ve diş eti hastalıklarına iyi geldiklerini raporladıkları görülür. Bu araştırmada adaçayı yağı, nane, ekinezya, papatya, karanfil ve başka yağlar karıştırılır ve bu karışım diş eti hastalıkları için tedavi edici özelliğe sahip olur.
7. Adaçayı Yağı Saç Dökülmelerine Karşı İyi Gelir
Adaçayı yağının az bilinen bir özelliği de saç dökülmelerine karşı iyi geldiğidir. Adaçayı yağı saçlara uygulandığında saç diplerine yayılır ve saç derisine iyice nüfuz eder. Bu şekilde saçları kökten uca besler ve dökülmelerini engeller, düzgün şekil almalarını sağlar ve saçları gözle görülür bir biçimde daha güçlü yapar.
8. Adaçayı Yağı 2 Yaş Üzeri Bebeklerin Gaz Problemlerini Ortadan Kaldırır
Adaçayı yağının bir başka özelliği de bebeklerdeki gaz problemlerini ortadan kaldırmasıdır. Yalnız dikkat edilecek nokta uygulanacak olan bebeğin 2 yaş üzeri olmasıdır. Daha küçük bebekler için adaçayı yağı tehlike arz eder. Kullanım şekli suya bir iki damla damlatarak yalnızca ayak altlarına masaj yapmaktır. Adaçayı yağı sinir sistemi için yüksek uyarıcı özelliğine sahip bir yağdır. Asla içilmemelidir ve suyla inceltmeden direkt deriye sürülmemesi gerekir.
Adaçayı Yağının Kullanımı Nasıldır?
Adaçayı yağının pek çok kullanım şekli vardır. Adaçayı yağı yüksek yoğunluk içeren bir yağdır. Bu nedenle kullanılmadan önce mutlaka inceltme yapılmalı. Eğer inceltmeden kullanılırsa yetişkin cildinde bile tahrişe sebep olur.
Adaçayı yağı cilt bakımı için kullanılırken hindistan cevizi yağı veya badem yağının içerisine damlatılarak kullanılabilir.
Adaçayı yağı haricen kullanılacak ise su ile inceltilmelidir. Yetişkinler için bir fincan suya iki veya üç damla damlatılan adaçayı yağı uygundur. İki veya üç damla adaçayı yağı, yarım çay kaşığından daha az bir miktara denk gelir.
Adaçayı yağı harici olarak yara üzerine sürülmek için uygundur. Antiseptik ve antifungal özelliği sayesinde yaraların çabuk bir şekilde iyileşmesine destek olur.
Adaçayı yağı aynı zamanda romatizmal hastalıkları olanlar için haricen masaj yapılarak uygulanabilir.
Adaçayı Yağı Nasıl Elde Edilir?
Adaçayı yağı Salvia cinsi adaçayı bitkilerinden elde edilir. En yaygın olarak görülen Salvia türü Salvia officinalis adı verilen adaçayı bitkisidir. Adaçayı yağı, Salvia cinsi adaçayı bitkisinin yapraklarına buhar destilasyonu yapılarak elde edilir.
Adaçayı Yağının Zararları Nelerdir?
Adaçayı yağının vücuda ve cilde pek çok faydası bulunduğu gibi yoğun bir yağ olmasından kaynaklanan ve sinir sistemini uyarıcı etki göstermesinden doğan sebepler ile kullanımı tehlikeli olabilecek bir yağ olarak görülür. Adaçayı yağının zararları şu şekilde sıralanabilir;
  1. Adaçayı yağının tansiyon hastaları tarafından kullanılması sakıncalı olur. Çünkü adaçayı yağı kan basıncını yükseltebilir. Bu sebeple tansiyonun da yükselmesine neden olur.
  2. Adaçayı yağının diyabet hastaları tarafından kullanılması sakıncalı olur. Çünkü adaçayı yağı hipoglisemi yani kan şekeri seviyesinin düşmesi durumuna sebep olabilir.
  3. Adaçayı yağı çok güçlü bir yağdır ve sinir sistemini uyarıcı özellikte bulunur. Bu nedenle adaçayı yağını epilepsi hastalarının kullanması uygun görülmez.
  4. Adaçayı yağı mide ve bağırsak problemleri yaşayan kişiler tarafından kullanılmamalıdır. Gastrit hastalarının adaçayı yağını kullanması uygun değildir.
  5. Adaçayı yağı migren hastaları tarafından kullanılmamalıdır. Adaçayı yağının uçucu ve aromatik bir yağ olması sebebiyle migren hastalarında var olan baş ağrısını tetiklemesi mümkün olarak görülür.
  6. Adaçayı yağı hamile kişiler tarafından kesinlikle kullanılmamalıdır. Çünkü adaçayı yağı rahim kaslarının kasılmasını sağlayabilir ve beklenmedik bir biçimde düşüğe sebebiyet verebilir. Bu nedenle hamile kadınların adaçayı yağı kullanması sakıncalıdır.
  7. Adaçayı yağı benzer nedenlerden ötürü emziren kadınlar için önerilmez.
  8. Adaçayı yağı çok fazla kullanımı sebebiyle erkeklerdeki sperm sayısını düşürme olasılığına sahip bir yağ olarak bilinir. Bu nedenle erkeklerde de dikkatli kullanımı uygun olur.
  9. Adaçayı yağı iki yaşından küçük bebeklerde kullanılmaz. Adaçayı yağı bebeklerin ciltlerini tahriş etmeye müsait bir yağ olarak bilinir. Bu yüzden bebeklerde kullanımı öncesi doktora danışılması daha uygun olur. İki yaş üstü bebeklerde kullanılacak olursa bile asla ağızdan verilmemeli ve bebeğin adaçayı yağını içmesine izin verilmemelidir. Bu çok tehlikeli bir durum olmakla birlikte kalıcı hasarlara sebebiyet verebilir.
  10. Adaçayı yağını çocuklar ebeveynlerinin bilgisi dahilinde kullanmalı ve asla içmemelidir. Bu sebeple adaçayı yağının saklama koşulları çocukların ulaşamayacağı yerlerde olur.
  11. Adaçayı yağı uzun süreli ve sıklıkla kullanımı uygun olmayan bir yağ olarak bilinir. Bu nedenle adaçayı yağı mutlaka tavsiye edilen miktarlarda ve sıklıklarda kullanılıyor olunmasına özen gösterilir.
Adaçayı yağı, alınan adaçayı yağı paketi üzerindeki tüm bilgiler ve kullanım talimatları dikkatlice okunarak kullanıma uygundur.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder