18 Temmuz 2020 Cumartesi

Havuç Yağının Faydaları


Havuçtan elde edilmiş havuç yağı özü
Havuç yağının faydaları havucun kendisi kadar göz ardı edilmemesi gereken türden. Son zamanlarda önemi daha fazla artan havuç yağı, kullanım alanı ve zengin içeriği ile çoğu kişinin tercih ettiği doğal yağların başında gelir. Tek başına vücuda uygulanabildiği gibi başka yağlar ile de karıştırılarak tüketilebilir. Saçtan tırnağa, böbrekten mideye, kandan deriye kadar hemen hemen vücudun her alanına olumlu etkileri olan havuç yağının ne olduğuna gelin şimdi birlikte bakalım.
Havuç yağlarının faydalarını paylaştıktan sonra havuç yağının kullanım alanları ve kullanım biçimleri ile olası zararlarını da sizlere aktaracağız.
Havuç Yağının Faydaları Nelerdir?
1. Cilt Sağlığını Korur
Havuç yağı, içeriğinden gelen doğal enzimler dolayısıyla rejeneratif özelliğe sahip tam bir şifa kaynağı bitki özüdür. Özellikle cilt maskesi olarak kullanılan havuç yağı, yaydığı nemlendirici etki ve pürüzsüz bir cilt için sağladığı önemli etki ile daha elastik bir deri hissi oluştururken sizin de daha genç ve parlak görünmenize katkı sağlayacaktır.
2. Deri Yüzeyini Korur
Havuç yağı, doğal nemlendirici özelliği ile kuru ve çatlak oluşumuna müsait ciltlerin toparlanmasında ve daha esnek bir görünüm sağlanmasında etkili bir bitki özüdür. Tahrişi önlediği gibi güneşten yayılan zararlı UV ışınlarını da engelleme de önemli bir kilit noktasıdır. Korunan cildin daha genç kalmasını ve erken yaşlanma belirtilerini önlediği için de doğal bir anti-aging görevi görür.
3. Saçların Güçlü ve Sağlıklı Olmasını Sağlar
Havuç yağının içerisinde bolca bulunan E vitamini ve beta karoten enzimi sayesinde saç dipleri başta olmak üzere kafa derisi ve genel saç sağlığı daha iyi bir görünüme kavuşuyor. A vitaminini ihtiyacını da karşılayan havuç yağı, parlak ve daha canlı saçlar için çoğu kişi tarafından tercih edilen bir bitki özüdür.
4. Göz Sağlığını Korur
Havuç yağı özel yapısı itibarıyla kanda detoks etkisi oluştururken karaciğer ve bağışıklık sisteminin de güçlü tutulmasında ve iyileşmesinde doğrudan etkilidir.  Bu faydaların varlığı da göz ve göz sağlığı için olmazsa olmazdır. A vitamininin varlığı gece körlüğü durumunu azalttığı gibi zayıf görme yetisini de güçlendirir. Ayrıca göz yorgunluğu, ışığa karşı duyulan anlık ve aşırı hassasiyet durumu ve kuru göz kapaklarının kuruluğu için de gerekli tüm ihtiyacı karşılar havuç yağı.
5. Bronzlaştırıcı Etkisi Vardır
Havuç yağı tek başına bronzlaştırıcı bir etki gücüne sahip olamasa da çeşitli yağlar ile (ceviz yağı, kakao yağı, badem yağı, fındık yağı, kayısı yağı, vs.) karıştırıldığında son derece etkili bir doğal bronzlaştırıcı görevi görür.
6. Solunum Yolunu Düzenler ve Enfeksiyonları Giderir
Özellikle kulak-burun-boğaz bölgemizde meydana gelip gelişen çeşitli solunum yolu enfeksiyonları ve cilt rahatsızlıklarında sıkça tercih edilen önemli bir bitki özüdür havuç yağı. Mevsimsel geçiş süreçlerinde yaşanılan grip, nezle, burun akıntısı, bronşit, şiddetli öksürük, boğaz ağrısı, kabakulak ve kızamık gibi çeşitli hastalık durumlarına karşı da doğal bir kalkan görevi görür.
7. Hastalıklara Karşı Korur
Havuç yağının bitmek bilmeyen faydalarından diğer önemli olanları ise şunlardır;
  • Kemik ve eklem ağrılarına iyi gelir, romatizmayı disipline eder.
  • A vitamini açısından zengin oluşu ile de diş ve diş eti sağlığına katkıda bulunur.
  • Gut gibi önemli bir rahatsızlık durumuna iyi geldiği bilinir.
  • Böbrekleri temizlediği gibi bağırsak sisteminin de düzenli çalışmasını sağlar.
  • Kas ağrılarını hafifletmede rahatlatıcı etki sağlar.
  • İdrar söktürücü olmakla birlikte adet düzenleyici etkiye de sahiptir.
  • İştahı açarken gaz oluşumunu azaltır, hazımsızlık ve şişkinliğe de iyi gelir.
  • Bağışıklık sistemini güçlü tutar, kişinin kendine olan güvenini artırır.
  • Karaciğer rahatsızlıklarından olan safranın düzenli çalışmasını sağlar bu da hepatit ve kolit gibi önemli rahatsızlıklara engel oluşturur.
  • Anne sütü artırıcı bir etkiye sahiptir.
  • Rahatsızlık veren hıçkırık gibi durumları engeller.
  • Daha zinde bir vücut için beyin sinirlerini yatıştırıcı etki yayar.
Havuç Yağı Nasıl Kullanılır?
1. Cilde Uygulanış Yöntemi
Bu yöntemimizde havuç yağımızı cilt yüzeyimize direk uygulayabildiğimiz gibi zeytinyağı gibi diğer doğal yağlar ile de uygulayabiliriz. Tek yapmanız gereken gece yatmadan önce 4-5 damla kadar havuç yağını beraberinde diğer yağlar ile veya tek başına cildinize sürmek. Bu kür zamanla kırışıklıklarınızın yok olmasına yardımcı olacaktır.
Cilt Lekeleri İçin Bir Öneri: Havuç Yağı Yapımı
Malzemeler
  • Bir kavanoz kadar rendelenmiş taze havuç
  • Yaklaşık 500 gram kadar ayçiçek yağı
  • Boş kavanoz
Hazırlanışı
  1. İlk olarak havuçlarımızı güzelce yıkayıp temizliyoruz.
  2. Ardından da kabuklu dış yüzeyini rendeliyoruz.
  3. Pürüzsüz ve sadece turuncu olmasına özen göstererek güzelce kesiyoruz.
  4. Üzerine daha sonra ayçiçeği yağını gezdirerek emmesini bekliyoruz.
  5. Boş kavanoza bıraktığımız bu ikili karışımı yaklaşık 2-3 saat kadar beklettikten sonra günlük tüketim olarak 1 kaşık dozlar halinde tüketiyoruz.
2. Saça Uygulanış Yöntemi
İlk önerimiz kuru saçlara sahipseniz uygulanabilecek türden. Birkaç damla kadar havuç yağını şampuanınıza ekleyerek yaptığınız banyo keyfi sonrası saçlarınızın daha ferah ve hacimli olduğunu hissedecek, kepekten eser bulamayacaksınız.
İkinci önerimiz ise zeytinyağı veya diğer yağlar ile yapılan türden. Yağlı saçlara sahipseniz ve bu durumdan artık sıkılmaya başladıysanız çözümünüz bu tarifte. Orta boy 1 veya 2 havucu iyice temizledikten sonra kabuğunu soyup bir güzel doğruyoruz. Parçalanmış havucun üzerine arzu ettiğiniz diğer yağlardan birini de döktükten sonra iyice karıştırıyoruz. Yaklaşık 5 dakika kadar ısıtılan karışımımıza kaymak ekleyerek bir çırpıcı yardımı ile iyice karıştırıp iç içe geçmesini sağlıyoruz. Elde edilen karışımımızı yağlı saçlara masaj etkisi yaparak yayıyor, iyice emdiğinden emin olduktan sonra yaklaşık 30 dakika kadar bekletiyoruz. İyice durulayıp temizledikten sonra ise normal şampuanınız ile banyonuzu yapmaya devam ediyorsunuz. Saçlarınızın eskisine nazaran daha güçlü ve yağsız olduğunu zamanla fark edeceksiniz.
Daha Sağlıklı Saçlar İçin Bir Öneri: Saç Maskesi
Saç için tarif edeceğimiz bu maske ile dökülme probleminiz azalacak ve saçlarınız daha hızlı uzayacaktır.
Hazırlanışı
  1. İlk olarak 1 adet havucu ve 1 adet muzu kabukları olmadan küçük parçalar halinde doğruyoruz.
  2. Kesilmiş havuç ve muz parçalarını bir miktar zeytinyağı ile iyice karıştırdıktan sonra çırpıcı ile iç içe geçmesini sağlıyoruz.
  3. Açık renk oluncaya kadar iyice karıştırılan karışımı saçlarımıza uyguladıktan sonra 30 dakika kadar bekletiyoruz.
  4. Devamında ise iyice durulayıp temizledikten sonra normal şampuanımızla saçlarımızı yıkıyoruz.
Havuç Yağının Zararları
  • Havuç olsun, havuç yağı olsun veya havuç suyu olsun aşırı tüketime gidildiği zaman olumsuz sonuçlar meydana gelebilir. Toksik madde açığa çıkarabilecek kadar zararlı seviyelere ulaşıp ciddi beyin ve sinir hasarı bırakabilir havuç bitkisi. Hatta yer yer deri hasarları ve ciltte pul pul dökülmelere de sebebiyet verebilir. A vitamininin aşırı tüketiminden kaynaklı vücutta gelişebilen hipervitaminozaya bile yol açabilir.
  • Gebe kadınlar için ise başta çocuk olmak üzere anneye de zararlar bırakabilir havuç yağının aşırı tüketimi. Bu sebeple hamilelerin havuç yağını aşırı tüketmesi pekte önerilmez. Doktor bilgisi dışında tüketmeyiniz sakın.
  • Epilepsi ve astım problemi olan kişilerinde kaçınması gerekir havuç yağından.
  • Ve yine aşırı tüketim sonrası kusma gibi çeşitli reaksiyonlarda peyda olabilir.
Tek başına havuç yağı vücuda adapte olamayabilir bu sebeple diğer yağlar ile uygulanması önerilir ve güneşe bilhassa sürdükten sonra çıkılmaması önerilir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder