19 Temmuz 2020 Pazar

Avokado Yağının Faydaları


Avokado, dünya genelinde çok popüler olan tropik bir meyvedir. Türkiye’de çok fazla yetişmediği ve bu yüzden tüketimde kendine yer bulamadığı için ülkemizde çok bilinen bir meyve değildir. Avokado, şekil olarak armuta benzeyen bir yapıya sahiptir ve tadı da ne ekşi ne de tatlıdır.
Avokado yağının faydalar şu şekilde sıralanabilir;
1. Avokado Yağı Cilde İyi Gelir
Avokado meyve olarak tüketilmesinin yanında cilt bakımı için de büyük bir öneme sahiptir. Avokadonun zengin vitamin içeriği arasında A vitamini, D vitamini ve E vitamini sayılabilir. Avokado meyvesinin içerdiği zengin mineraller arasında potasyum yer alır. Ayrıca avokado yapısı gereği pek çok protein ve doymamış yağ içeriğine de sahiptir. Bu özellikleri nedeniyle çok sağlıklı bir meyvedir. Avokado meyvesinin yağı da aynı zengin bileşenlere sahiptir. Bu nedenle avokado meyvesi yağı bizler için ve rutin cilt bakımı için çok faydalı bir yağ olarak görülür.
2. Avokado Yağı Vücut İçin Faydalıdır
Avokado yağı vücuda masaj yapma, rutin cilt bakımı ve rutin saç bakımı olarak kullanılabilir. Fakat dikkat edilmesi gereken şey, avokado yağının mümkün olduğunca saf ve kaliteli olmasıdır. Çünkü avokado yağı ne kadar saf ve kaliteliyse o kadar etkili özellik gösterir.
3. Avokado Yağı Kırışıklıklara İyi Gelir
Avokado yağı ile uygulanan maskelerin yüzdeki ve göz çevresindeki kırışıklıklara iyi geldiği görülür.
4. Avokado Yağı Göz Altı Morluklarına İyi Gelir
Avokado yağının göz altı morluklarına ve kızarıklıklarına iyi geldiği bilinen bir gerçektir. Avokado yağı genellikle cilt üzerine saf şekilde uygulanabilir. Avokado yağının cilde direkt uygulanmasında bir mahsur görülmemiştir. Bu konuda istisna alerjiye sahip olan kişilerdir.
5. Avokado Yağı Saçları Güçlendirir
Avokado yağı ile yapılan düzenli saç bakım rutinleri ile saçlar güçlenir, nem dengesini bulur ve sağlıklı bir şekilde parlar. En az haftada iki kez yapılan avokadolu bakım maskeleri saçlar için elzemdir.
6. Avokado Yağı Yaşlanmayı Önler
Avokado yağı yaşlanma karşıtı bileşenler içerir. İçerdiği bileşenler ile uzun süreli kullanımda yaşlanmanın önüne geçer. Cilt elastikiyetini artırır ve yeni hücrelerin oluşmasını sağlar.
7. Avokado Yağı Güneş Koruması Sağlar
Avokado yağı içeriğindeki doğal yağ bileşenleri ile marketlerde mevcut olan güneş kremi kimyasalları kadar iyi koruma sağlıyor. Güneşe karşı koruma sağlayan avokado yağı, cilt lekelerine de iyi geliyor.
8. Avokado Yağı Akneleri Önler
Avokado yağı içerdiği üstün bileşenler ile akneleri daha oluşma aşamasındayken engelleyerek cildi aknelerden koruyor. Özellikle ergenlik sivilceleri için doğal bir bariyer olan avokado yağı, sivilce lekeleri için de birebir çözüm içeriyor.
Avokado Yağının Kullanımı
Avokado yağını evde kullanmak çok basittir. Örneğin göz altı kreminize damlatacağınız bir miktar avokado yağı göz altı kızarıklıklarını alır. Ayrıca göz altına uygulanan avokado yağı göz altını nemlendirir ve çizgilenmeler ile kırışıklıklara karşı önlem arz eder. Hatta avokado yağı göz altında kullanıldığında göz altının elastikiyetini artırır. Bu da kırışıklıklarla savaşta çok etkili bir yöntemdir.
Avokado yağını göz altı kullanımının yanı sıra saçta da kullanmak mümkündür. Avokado yağı ile saça yapılan masaj sayesinde saçta koruyucu bir tabaka meydana gelir ve bu şekilde saç dış etmenlere karşı korunur. Aynı zamanda avokado yağı saçı nemlendirir ve saçın ipek gibi yumuşak olmasını sağlar. Avokado yağı saçta bu etkilerin yanı sıra besler. Ve aynı zamanda beslerken dökülmeye karşı engelleyici bir özellik de gösterir. Saç avokado yağı ile ısı ve diğer kimyasallara karşı korunmuş olur. Ve bunlarla birlikte saç daha dirençli ve güçlü bir formda gözükmeye başlar. Bu nedenlerden dolayı avokado yağı saç için vazgeçilmez bir yağ olarak kendini gösterir. Kaliteli, doğal ve saf olarak edindiğiniz bir avokado yağı ile saça yapılan bu bakım saçlarınızı her zamankinden daha canlı, parlak, nemli, yumuşak, sağlıklı ve güzel gösterecek aynı zamanda dökülmeye engel olacaktır. Bu nedenle saç derinizde güvenle avokado yağı uygulaması yapabilirsiniz.
Avokado Yağı Nasıl Elde Edilir?
Avokado yağı genellikle firmalar tarafından güvenli ve steril bir ortamda üretildiği gibi aynı zamanda avokado yağını evde de güvenli ve uygun bir şekilde üretmek mümkündür. Evde üretilen avokado yağı ile üretilen bu yağın içinde ne olup ne olmadığını tamamen bilmeniz mümkün olur. Bu sayede istenmeyen malzemeler ve kimyasallar avokado yağının içinde bulunmaz ve ciltteki tahriş olma ihtimali büyük miktarda azalır.
Evde avokado yağı elde etmek için gereken malzemeler aşağıda verildiği gibidir.
Malzemeler:
  • Bir adet olgunlaşmış avokado meyvesi
  • Yarım litre kadar sızma doğal zeytin yağı
  • Bir kilo alacak kadar büyüklükte konserve kavanozu
Hazırlanışı:
Bir adet olgunlaşmış avokado meyvesi ortadan ikiye kesilir ve çekirdeği çıkarılır. Bir kaşık yardımıyla avokado meyvesinin içi çıkarılır veya bir bıçak yardımıyla kabukları soyulur. Ardından meyvenin içi, derin bir cam kasede bir çatal veya tahta ya da plastik bir aparat yardımıyla iyice ezilip püre haline getirilir. Ardından yarım litre doğal sızma zeytinyağı, bir kiloluk konserve kavanozuna eklenir. Bu işlemden sonra daha önceden ezip püre haline getirdiğimiz avokado içi, zeytinyağı ilave edilmiş kavanoza eklenir. Yapılan bu ekleme işleminin ardından kavanoz dikkatli bir biçimde hızlıca çalkalanır ve avokado ile sızma zeytin yağının iyice karışması sağlanır. Serin bir yerde yirmi gün boyunca bu kavanoz bekletilir ve yirmi gün boyunca kavanoz her gün çalkalanır. Yirmi günün ardından faydaları saymakla bitmeyen avokado yağı günlük kullanıma hazır hale gelmiş olur.
Avokado yağı hazırlama adımları için dikkat edilmesi gereken en önemli noktalardan biri kullanılacak olan avokadonun olgunlaşmış olmasıdır. Bunun için avokadonun ele geldiğinde kolayca ezilebilecek yumuşak bir kıvamda olması gerekir. Eğer alınacak olan avokado sert ve taze ise alınmaması gerekir. Çoktan alınmış ise evde kese kağıdı veya gazeteye sarılmalı, ardından oda sıcaklığında bekletilmelidir. Bu sayede avokado olgun hale gelecektir. Eğer birkaç gün bu şekilde bekletilen avokado yumuşayıp kullanıma hazır hale geldiğinde yağ elde etmek için kullanılabilir. Eğer imkan varsa avokado bir saat güneş görürse daha hızlı bir biçimde olgunlaşır.
Avokado Yağının Zararları
Avokadonun belirli zararları olmamakla birlikte eğer alerjik ve hassas bir bünyeye sahip olan kişilerden biriyseniz mutlaka tropik bir meyve olan avokado tüketiminde dikkatli olmanız gerekmektedir. Çünkü avokado içerdiği tropik bileşenler ile ciltte hassasiyet, kızarıklık, kaşınma gibi alerjik reaksiyonlara yol açabileceği gibi, tüketildiğinde de hassas bünyeler için çeşitli rahatsızlıklara sebebiyet vermesi olasılık dahilinde bulunur. Bu nedenle avokado tüketen kişilerin dikkatli olması, mümkünse kullanmadan önce bir alerji testi yapmaları uygun görülür.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder