23 Temmuz 2020 Perşembe

Çay Ağacı Yağı


Bilimsel adı Melaleuca alternifolia olan çay ağacından elde edilen uçucu bir yağın böylesine faydalı olabileceğini kim tahmin ederdi? Çay ağacı bitkisinin yapraklarından damıtılarak elde edilen bu yağın çok çeşitli kullanım alanları vardır. Çay ağacı yağının yapılan kimyasal bileşiminde şu maddeler bulunur;
  • % 31 Terpinen-4-ol
  • % 3,5 Alphaterpineol
  • % 16,4 P-Zymen
Çay Ağacı Yağı Neden Bu Kadar Popüler Oldu?
Çok eski zamanlarda Avusturalya’da aborjinlerin kullanmaya başladığı çay ağacı bitkisinin etkileri Yeni Zelanda’nın keşfi sırasında gemici tayfa tarafından fark edilmiştir. Gemiciler önce demleyip içtikleri bu bitkinin yaralara iyi geldiğini ve mikropları öldürdüğünü fark edince, II. Dünya Savaşı’ndan itibaren yoğun bir şekilde kullanılmaya başlanmıştır. Ancak ülkemizde son 15 yıl içinde yapılan bilimsel araştırmalar sonucu bu denli popüler olmuştur. Çay ağacı bitkisinden elde edilen yağ daha etkili olduğundan kullanım alanları da giderek artmıştır.
Çay Ağacı Yağının Faydaları Nelerdir?
Çaya ağacı antiseptik, antibakteriyel, antiviral ve antifungal etkileriyle zararlı bakteri, virüs ve mantarları öldürüp yaraları iyileştirmektedir. Özellikle enfeksiyonlara karşı çok geniş etki gösteren çay ağacı yağı antibiyotiklerle bile tedavisi zor olan ‘Staphylococcus aureus’ bakterisine karşı dahi etki gösterir. Çay ağacı yağıyla yapılan kremler, balmlar ve sabunlar da oldukça etkilidir. Faydaları saymakla bitmeyen çay ağacının özünü krem ya da yağ olarak kullanabilirsiniz.
Çay Ağacı Yağı Hangi Durumlarda Kullanılır?
Çay ağacı yağı sahip olduğu bu geniş etkilerle oldukça fazla sayıda rahatsızlığa karşı kullanılır. Özellikle cilt hastalıkları için kullanımı yaygındır. Kepek, egzama, akne, sivilce ve çıbanlar, mantar enfeksiyonları, sedef hastalığı, cilt kesikleri ve yanıkları, kuru saç derisi, dolama ve tırnak batmaları, ağız içi enfeksiyonları, siğil tedavisi ve uçuklarda kullanılan çay ağacı yağının faydaları saymakla bitmiyor. Bağışıklık sistemi rahatsızlıklarına karşı da kullanılan çay ağacı yağı güçlü bir etkiye sahip olduğundan su ile seyreltilerek kullanılmalıdır. Çay ağacı yağı oral yolla kullanılmaz. Bu bitki sadece çay gibi demlenerek içebilir ve cilde haricen uygulanabilir. Dilerseniz çay ağacı yağının etkilerine detaylı olarak göz atalım.
1.Akne ve Sivilce Tedavisinde
Akne ve sivilcelerin yayılmasını engelleyerek iyileşmelerini sağlayan çay ağacı yağını pamuğa damlatarak sivilce ve aknelerin üzerine uygulayın. Sakinleşen cildinizin yağ miktarı azalacak ve yeni akne oluşumu engellenecektir. Daha önce çıkmış sivilce izlerinin yok edilmesi için de kullanılır. Ayrıca sinek ısırığına sürüldüğünde kaşıntıyı aldığı ve öncesinde cilde sürüldüğünde sinek ısırmasının önüne geçildiği bilinmektedir.
2.Üst Solunum Yolları Hastalıklarının Tedavisinde
Grip, soğuk algınlığı, bronşit, öksürük, akciğer iltihaplanmaları gibi üst solunum yolları hastalıklarının tedavisinde çay ağacı yağı kullanılır. Bu etkili yağın kullanımı ise şu şekildedir; kaynar suyun içine birkaç damla çay ağacı yağı damlatın. Bu şekilde başınızı kabın üzerine getirerek bir örtü yardımıyla havanın dışarı çıkmasını engelleyin. Çay ağacı yağı eklediğiniz kaynar suyu en az 5 dakika soluyun. Antiseptik çay ağacı yağının nefesinizi açtığını hissedeceksiniz.
3.Kepeklenme ve Saç Derisi Hastalıklarının Tedavisinde
Kuru saç derisi problemi ve devamında ‘seboerik dermatit’ olarak bilinen egzamadan kaynaklı cilt problemlerinin tedavisinde çay ağacı yağı kullanılır. Seboerik dermatite karşı kullanılan ilaçlar % 5 oranında çay ağacı özü içermektedir. Bu yüzden doğal olarak uygulayabileceğiniz bu tedavi yöntemiyle saçlı derideki kepeklenme ve egzama sorununun üstesinden gelmeniz mümkün. Bunun için 200 ml’lik bir şampuan şişesine 10 ml kadar çay ağacı yağı ekleyerek saçlarınızı bu şampuanla yıkayabilirsiniz. Şampuanı uygularken hissedeceğiniz hafif yanma normaldir. Bu şampuanı masaj yaparak uygulayıp birkaç dakika saçınızda bekletmelisiniz.
4.Çıban Tedavisinde
Özellikle çay ağacından elde edilen kremlerin fayda ettiği, derideki çıbanların iyileştirilmesinde kullanılmaktadır. Ancak çay ağacından elde edilen yağ ve kremler çıban henüz olgunlaşmadan önce uygulanmalıdır.
5.Uçuk Tedavisinde
Çay ağacı yağı dudakta ve genital bölgede çıkan uçukların (herpes) tedavisinde kullanılır. Antiviral özelliği sebebiyle uçuk çıkan bölgeye günde iki kez ince bir tabaka halinde sürüldüğünde büyük fayda gösterir.
6.Ağız Yaralarının Tedavisinde
Çay ağacı yağı ağız içinde oluşan enfeksiyonların neden olduğu yaraların iyileştirilmesinde gargara olarak kullanılır. Antibakteriyel özelliği ile mikropları öldürürken antiseptik özelliği ile yaraları iyileştirir. Diş eti problemlerinde ve diş protezlerinin hijyeni için de su ile seyreltilip gargara olarak kullanılır.
7.Ayak Mantarlarının Tedavisinde
Çay ağacı yağının aynı zamanda antifungal bir özelliği olduğundan bahsetmiştik. Yıkanmış ayaklarınıza çay ağacı yağı sürerek bir süre yere basmadan bekleyin. Veya gece yatmadan ayaklarınıza sürüp streç filmle sardıktan sonra çorap giyerek uyuyabilirsiniz. Böylece sabaha kadar mantarlı bölgeye temas eden çay ağacı yağı hem iyileştirici hem de yumuşatıcı bir etki gösterir. Yorgun ayaklarınızı dinlendirdiğiniz sıcak suyun içine damlatarak da kullanabilirsiniz.
8.Tırnak Batması Tedavisinde
Tırnağın kontrolsüz şekilde uzayıp deriye batması sonucu tırnak dibinde meydana gelen iltihapların iyileştirilmesinde kullanılır. Bunun için yıkanarak temizlenmiş tırnak dibi bir törpü yardımıyla itilerek tırnakla derinin açılması sağlanır. Bu bölgeye damlatılan çay ağacı yağı iltihabı kurutarak tırnak batmasını iyileştirir. Böylece cerrahi müdahaleye gerek kalmadan tırnak batması sorununu çözebilirsiniz.
9.Siğil Tedavisinde
El ve ayakta oluşan siğillerin tedavi edilmesinde çay ağacı yağı kullanılır. Bunun için siğilli bölgeye birkaç damla damlatmak yeterlidir. Çay ağacı yağı siğilleri kuruturken yayılmasını da engeller.
10.Evde Dezenfektan Olarak Kullanımı
Çay ağacı yağının dezenfektan etkisi sebebiyle çamaşır yıkamak için kullanıldığını biliyor muydunuz? Evdeki halılarda, battaniyelerde gözle görülmeyen birçok mikrobik canlı yaşar. Bunlar hassas bünyelerde alerjiye ve hapşırığa sebep olan canlılardır. Çay ağacı yağı kullanarak evinizdeki mikrobik canlılardan kurtulabilirsiniz. Bunun için çay ağacı yağını çarşaflarınızı, çamaşırlarınızı ve halılarınızı yıkadığınız suya ekleyin. Çamaşırlar için 10 ml, halılar için 20 ml çay ağacı yağı yeterlidir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder