27 Temmuz 2020 Pazartesi

Karabiber Yağının 14 Bilinmeyen Faydası


Hem Türkiye’de hem de dünyanın pek çok farklı noktasında en çok kullanılan baharatlar arasında yer alan karabiber, kendisi kadar yağı ile de oldukça faydalı bir baharat. Genelde yemeklere tat vermek için kullandığımız karabiber, yağı ile ilaç ve parfüm sektöründe önemli bir ürün olarak kullanılıyor. Eski zamanlardan beri sindirim sistemi problemlerine çare olan karabiberin faydalarını birçoğumuz biliyoruz. Şimdi karabiber yağının bilinmeyen faydalarına hep birlikte göz atalım:
1. Kolesterolü düşürmeye yardımcı olur

2002’de yapılan bir çalışma sonucunda ortaya çıkan bilgilere göre karabiber yağının kolesterol ile trigliseridi düşürdüğü ortaya çıktı. Kalp ve damar sağlığı bakımından kullanılması oldukça faydalı ve önemli olan karabiber yağını salatanıza ekleyip hem sofraya lezzet katabilir hem de kolesterolünüzün düşmesini sağlayabilirsiniz.
2. Viral virüslerle mücadelede yanınızda olur

Antibiyotik ilaçların uzun süreli kullanımı neticesinde bakteriler hayatta kalabilmek için pek çok ilaca karşı daha dirençli bir yapıya evriliyorlar. Yapılan araştırmalar karabiber yağının hücrelere hiçbir zarar vermeden vücuttaki kötü niyetli bakterileri kırıp etkilerini yok ettiği ortaya çıktı. Bu sayede virüsler direnç kazanamadığı için vücudunuzda uzun süre savaşamıyor.
3. Ağrı ve sancıyı azaltır

Sıcaklık artırıcı, iltihap engelleyici ve kulunç yok edici özellikleri olan karabiber yağı bu etkileri sayesinde tendonlarda oluşan iltihapları, romatizma belirtileri neticesinde ortaya çıkan ağrıları ve kaslarda meydana gelen incinmeleri azaltmakta oldukça etkili bir silahtır. Karabiber yağının düzenli kullanımı ile tüm bu sorunlardan daha hızlı kurtulabilir, sancıyı ciddi anlamda azaltabilirsiniz.
4. Yemek koruyucu özelliği bulunur

Yemeklerinizin içinde her türlü kötü niyetli bakteri ve mikrobun yer alma ihtimali hiç de düşük değil. Bu durumda sağlığa zarar verebilecek bu mikroorganizmaların üremelerine engel olup yemeklerinizin sağlık açısından zararlı hale gelmesini önlemek için yemeğe bir miktar karabiber yağı ekleyebilirsiniz. Karabiber yağı özellikle tavuklu yemeklerde bakteri üremesini engelleyip besin zehirlenmelerinin önüne geçmek için oldukça önemli bir takviyedir.
5. İştah açıcı etkisi bulunur

Karabiber uyaranları daha kuvvetli algılamayı sağlayıp kokuya karşı duyarlılığı artıran bir baharat olarak biliniyor. Karabiber yağı ise hem karabiberin bu özelliğini insanlara aktarıyor hem de iştah artırıcı bir etki yaparak yemek yemekte sorun yaşayanların yardımına koşuyor. Yutma ve yutkunma konusunda sıkıntı çekenlerin de rahatlamasına destek olan karabiber yağı, özellikle iştahsız çocukların iştahlarını artırmak için önemli bir takviye olabilir.
6. Bedene detoks etkisi yapar

Karabiber yağını vücudun herhangi bir kısmına sürdüğünüz zaman bu bölgede sıcaklığın artmasını sağlar ve terlemede artış görünür. Diğer taraftan idrar getirici özelliği ile birlikte daha çok tuvalet ihtiyacının oluşmasına sebep olur ve bedendeki toksinlerin daha hızlı bir şekilde dışarı atılmasına destek olur. Bedende detoks etkisi yaratmasını istiyorsanız karabiber yağını ağzınıza 2 damla akıtarak direk yutmaya çalışabilirsiniz.
7. Kan dolaşımına olumlu etki yapar

Karabiber yağını dahili olarak aldığınız zaman kan dolaşımı olumlu anlamda etkilenir ve bünyede rahatlatıcı bir etki görülür. Sinir ve kaslarda kan dolaşımını hızlandırmak için birkaç damla karabiber yağını sorunlu bölgeye damlatıp sıcak kompres yapmak koşulu ile uygulayabilirsiniz.
Mukus oluşumunu hızlandıran karabiber yağını zerdeçal ve tarçın ile karıştırarak uyguladığınız zaman kan dolaşımı konusunda çok daha iyi bir sonuç elde edebilirsiniz.
8. Sigara krizlerinin ve anksiyete bozukluklarının etkisini azaltır

1994’te yapılan bir çalışma neticesinde ortaya çıkan sonuca göre karabiber yağının sigara içen kişiler üzerinde birtakım etkileri bulunduğu saptandı. Sigara bağımlıları, sigara içtikten sonra bir sonraki sigaraya karşı duydukları isteği ve sigara içmedikleri zaman oluşan yoksunluk hissini karabiber yağı yardımı ile azaltabilir. Yoksunluk hissi başladığında karabiber yağının kokusunu sert bir şekilde içinize çekmek yeterli olacaktır.
Anksiyete bozukluğuna sahip bireyler de bu rahatsızlığın etkilerini karabiber yağı yardımıyla alt seviyelere düşürebilir.
9. Kanserin önlenmesine yardımcı olur

Michigan State Üniversitesi’nde 2010’da yapılan bir araştırmada ortaya çıkan verilere göre; karabiber yağı antioksidan etkiye sahip, iltihap önleyici ve kanserle karşılaşma ihtimalini azaltıcı bir madde. Karabiber yağı sayesinde kanser hücrelerin yayılma hızının azaldığı da ortaya çıkan sonuçlar arasında.
10. Sindirim sistemini güçlendirir

Gaz rahatsızlığı, kabızlık gibi sindirim sistemi kaynaklı hastalıklar neticesinde ortaya çıkan etkileri karabiber yağı yardımıyla azaltabilirsiniz. Karabiber yağını düzenli kullanarak sindirim sisteminizi daha güçlü hale getirmeniz de mümkün. Kabızlık ya da gaz sorununa çözüm olması için çorbanıza ya da meyve suyunuza 2 damla karabiber yağı damlatıp içmeniz yeterli olacaktır.
11. Romatizma ve bel fıtığına iyi gelir

Karabiber yağını harici olarak masaj yapmak koşulu ile uyguladığınız zaman romatizma ve bel fıtığı şikayeti çeken kişilerde görülen etkileri azaltabilirsiniz.
12. Kas kramplarından kurtarır

Bu yağın bir diğer faydası ise eklem ağrılarını önleyip kas kramplarını ortadan kaldırması. Şikayete sebep olan bölgelere karabiber yağı sürerek bu tip sorunların meydana getirdiği etkileri ortadan kaldırıp acıdan kurtulabilirsiniz.
13. Bağışıklığı güçlendirir

Özellikle havalar soğumaya başladığında vücudun mikroplara karşı daha güçsüz hale gelmesiyle artan grip, soğuk algınlığı gibi şikayetleri karabiber yağı ile ortadan kaldırabilirsiniz. Bağışıklık sistemini güçlendirici özelliği olan karabiber yağı ile gribal enfeksiyona neden olan virüslerle girdiğiniz savaşta daha güçlü olursunuz.
14. Solunum yolları ile ilgili rahatsızlıkları azaltır

Solunum yolu ile ilgili bir hastalıktan kurtulmak için karabiber yağını doğrudan içebilirsiniz ya da karabiber yağının şişesine burnunuzu dayayıp kokusunu içinize çekebilirsiniz.
Solunum yolunda meydana gelen tıkanmalarda rahatlamak için ise göğsünüze 3 damla karabiber yağı damlatmanız faydalı olacaktır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder