25 Temmuz 2020 Cumartesi

Karanfil Yağının Faydaları


Ülkemizde dört mevsim yapraklarını ve tomurcuklarını dökmeden varlığını sürdüren karanfil bitkisinden elde edilen Karanfil Yağı oldukça şifalı bir yağdır. Hindistan ve Çin’de yüzyıllardır şifa verici olarak kullanılan Karanfil yağının içerisinde; A vitamini, C vitamini, fosfor, potasyum, demir, hidroklorik asit ve vücudun kendi üretemeyip dışarıdan aldığı çeşitli yararlı mineralleri barındırır. Bu yazımızda Karanfil Yağının Faydalarını ve böylesine şifalı bir yağ ile ilgili merak edilen her bilgiyi sizler için derledik.
Karanfil Yağının Faydaları Nelerdir?
1. Ağız Bakımına Yardımcı Olur
En çok diş bakımında kullanılan Karanfil Yağı; diş ağrılarının azalmasına yardımcı olur. Ağız ülseri, diş eti iltihaplanmasına, boğazda oluşan şişliğin giderilmesinde ve ağızda oluşan kötü kokuların önlenmesine karşı Karanfil yağı birebirdir. Bunun için ağız çalkalama suyuna karıştıracağınız 3 – 4 damla kadar karanfil yağı ile yapacağınız gargara, ağzınızdaki ve dişlerinizdeki tüm bu problemlerin tedavi edilmesi için yeterli olacaktır.
2. Antiseptik Özelliği Bulunur
Bu sebeple; böcek sokmaları, yaralar, uyuz, ciltte çıkan mantar ve isilik gibi sorunlara karşı mikropları öldürücü bir etki göstererek enfeksiyon oluşumunu engelleyecek ilk tıbbi uygulama şeklidir. Fakat cildiniz hassas bir yapıya sahip ise keskin bir yapıda olan Karanfil yağını suda seyrelterek kullanmanız tavsiye edilir.
3. Cilt Problemlerini Tedavi Eder
Sivilce kızarıklıkları, iltihaplanmış akne ve irinler için ağrıyı alma, kızarıklıklarını geçirip yangıyı alma özelliğine sahip olan Karanfil Yağını; sivilcenizin ya da aknenizin üzerine 1 – 2 damla seyreltilmiş olarak damlatarak tedavi sağlayabilirsiniz. Ciltte meydana gelen leke ve kırışıkların tedavisi içinde kullanılan Karanfil Yağı, cildi yumuşatarak bu sorunlar ile mücadele edilmesine yardımcı olur.
4. Parfüm Yapımında Kullanılır
Kozmetik sanayisinde kullanımına sıkça başvurulan karanfil yağı en çok parfümeri alanında kullanılır. Parfüm üreten birçok firma baharatlı kokuları elde etmek için Karanfil Yağını, parfüm içeriğinde kullanır.
5. Saçlara İyi Gelir
Karanfil Yağı; birçok saç bakımı rutini içerisinde de yer alır. Kuruluktan dolayı kırılan saçların kökten uca beslenmesine yardımcı olarak; kafa derisinde oluşabilecek kaşıntı, kepek, yara, mantar ve deri dökülmesi gibi sorunlarla da baş edilmesinde rol oynar. Her hafta uyguladığınız saç maskelerinize 3 – 4 damla eklediğiniz Karanfil yağı ile haftalık saç bakımınızı sağlayabilirsiniz. Dilersenizde, Karanfil yağını zeytinyağı ile seyrelterek saç diplerinize masaj yaparak uygulayacağınız bakım yağını yarım saat bekletip durulayarak kendi bakımınızı yapabilirsiniz.
6. Depresyon ve Uykusuzluğa İyi Gelir
Aromatik yağlardan olan Karanfil Yağının; stresi azaltıcı etkisi bulunur. Bu özelliği ile Depresyon problemine iyi gelir. Dikkat dağınıklığı yaşayan kişiler içinde karanfil yağının koklanması ya da çalışma ortamlarında karanfil yağının bulunması dikkati arttırıcı etki yapar. Afrodizyak etkisi bulunan karanfil yağı, uykusuzluğa da iyi gelir.
7. Baş Ağrıları için Kullanılır
Karanfil yağı oldukça keskin bir koku ve teskin edici bir yapıya sahiptir. Bu yüzde başınız ağrıdığında tuz ile karıştırarak ağrı olan baş bölgenize birkaç damla Karanfil Yağı sürüp masaj yaparak, ağrıyı doğal yöntem ile geçirmeye çalışabilirsiniz. Bu uygulamadan sonra masaj yaptığınız yerin serinleyerek hafiflediğini göreceksiniz. Karanfil yağını vücudunuzdaki ağrıyan herhangi bir bölge içinde kullanabilirsiniz.
8. Uçukların Geçmesine Yardımcı Olur
Herpes Virüsünün neden olduğu Uçuklar, viral rahatsızlıklardandır ve çok hızlı bir şekilde kişiden kişiye bulaşırlar. Uçuk bulaştığı kişinin genomundan geçmediği için hayatının her aşamasında, kişinin vücudunun herhangi bir yerinde çıkabilme ihtimaline sahiptirler ve geçmesin de oldukça zaman alır. Fakat Uçuğun üzerine 1 – 2 damla karanfil yağı sürerek geçme süresini minimum seviyeye indirebilirsiniz.
9. Bağışıklık Sistemini Güçlendirir
Özellikle Avrupa mutfaklarında ve Hint mutfaklarındaki yemeklerde lezzet katması için oldukça sık kullanılan Karanfil yağı, son yıllarda az da olsa ülkemizde de yemeklerde tercih edilmeye başlandı. Bu yöntem ile bağışıklık sistemimize direkt alınan Karanfil yağı içeriğinden dolayı; bağışıklık sistemimizi düzenleyici görev görür. İmmün sistemini güçlendirerek vücudun hastalıklara karşı daha dirençli olmasına yardımcı olur.
10. Kan Şekerinin Düzenlenmesine Yardımcı Olur
Şeker hastalığı olan kişilerin kanında görülen, kan şekerindeki düzensiz artma ve azalmaya karşı ilk müdahaleyi Karanfil yağı ile yapabilirsiniz. Şeker hastasının bir anda yaşadığı şeker probleminde, dilinin ucuna çok az miktarda karanfil yağının değdirilmesi kan şekerinin normale dönmesine yardımcı olacaktır.
11. Burun Tıkanıklıklarında Kullanılır
Karanfil yağı oldukça keskin bir kokuya sahip olduğu için burun tıkanıklığı sorununda, tıkanıklığı açıcı yönde buğu etkisi yapar. Burun tıkanıklığı sorunu yaşayan kişiler karanfil yağını birkaç saniye koklayarak ya da gömleklerinin yakalarına bir damla bu yağdan damlayarak buğu etkisini yaratabilirler.
Karanfil Yağının Zararları
  • Karanfil yağı oldukça yoğun ve keskin bir yapıda olduğu için hassas cilde sahip kişilerin bu yağı su veya diğer çözücüler içerisinde seyreltmeden kullanmaları ciltlerinde tahrişe neden olabilir.
  • Karanfil yağının aşırı kullanımı karaciğerinin işlevlerini yerine getirememesine neden olmakla birlikte, sindirim sistemi de bu yağın aşırı kullanımında dolayı durumdan olumsuz ve görevini tam olarak yerine getiremeyip vücuda alınan besinleri sindiremez.
Karanfil Yağı Nasıl Elde Edilir?
  • 100 mililitre zeytinyağı ve 100 gram karanfili 2 hafta boyunca bol güneş alan ağzı kapaklı büyük bir ısıya dayanıklı bir bor cam ya da kap içerisinde bekletiniz.
  • Bu süre sonunda bor camın ağzını açmadan içini su ile doldurduğunuz tencerede benmari usulü ile içindekiler ısınana kadar ısıtınız.
  • Isınan ürünlerinizi daha sonra bir süzgeç yardımı ile süzüp, posasını atınız ve geriye kalan sıvı kısmı temiz bir kavanoza koyabilirsiniz.
Artık karanfil yağınız kullanıma hazır hale gelmiştir. Dilerseniz bir pamuk yardımı ile cildinizi temizleyebilir ya da masaj yağı olarak kullanabilirsiniz.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder