21 Temmuz 2020 Salı

Susam Yağının Faydaları


Susam Nasıl Bir Bitki?
Sıcak iklimlerde yaşayan susam bitkisi Pedeliaceae familyasının iki çenekliler sınıfına aittir. Susam Afrika’da ve birçok ülkede baharat olarak kullanılır. Susamın kimyasal bileşiminden bahsedecek olursak; protein, kalsiyum, magnezyum ve B vitaminleri içerir.
Dünyada en çok Afrika’da yetişen bitki Avrupa, Asya’da yetişir. Ülkemizde de yetişebilen bitki Akdeniz bölgesinde yetişebilir. Sıcak iklimleri seven susam bitki dik olarak büyür. Susam bitkisi 30 ile 125 cmye kadar uzayabilir. Yıllık bir bitki olan susam, gelişimini 4 ayda tamamlar. 4 aylık süre içinde susam bitkisinin bulunduğu ortamın sıcaklığı 20 dereceden daha az olmamalıdır. Aksi taktirde susam bitkisi bu ortamda hayatta kalamaz. Susam bitkisi tüm toprak tiplerinde yetişebilir. Susam bitkisi ekildikten sonra çok fazla suya ihtiyaç duymaz. Fakat belirli aralıklarla sulanması gerekir. Böylelikle verim artar.
Susam Yağı Nasıl Elde Edilir?
Susam, susam bitkisinin üzerindeki kapsüller halinde bulunan meyvelerinin içinden elde edilen maddedir. Susamin yarısı yağdır ve susam kullanılarak kolaylıkla susam yağı elde edilebilir. Susam kullanılarak tahin yapılabilir. Susam yağı genel olarak yemeklerde kullanılır. Susamdan susam yağı elde edilirken kalan posa hayvan yemi olarak kullanılabilir. Susam yağının mat sarı bir rengi bulunur. Susam yağı üzerinde birçok bilim insanı kapsamlı araştırmalar yapmıştır. Yapılan tüm araştırmalar sonucunda susam yağının mucivezi bir yağ olduğuna karar verilmiştir. Susam yağının sağlığımız için inanılmaz faydaları bulunur. Susam yağı kullanan insanlar tüm hastalıklarından ve rahatsızlıklarından kısa sürede kurtulmuştur.
Susam Yağının Faydaları Nelerdir?
1. Vücudumuz İçin Enerji Kaynağı
Susam vücudumuza enerji verir. Daha güçlü ve dinç hissetmemizi sağlar. Ayrıca çok yorgun olduğumuzda tüketirsek yorgunluğumuzun azaldığını hissederiz.
2. Yaşlanmayı Geciktirir
Susam yağı antioksidan özelliği sayesinde yaşlanmanın etkilerini geciktirir. Kırışıklık gibi ciltte görülen yaşlanma belirtileri daha geç görünür.
3. Solunum Yolu Hastalıklarının Tedavisinde Kullanılır
Solunum yolu ile ilgili tüm hastalıkların tedavisinde susam yağı kullanılır. içeriğindeki zengin vitamin ve mineraller ile solunum yolu rahatsızlıklarını tedavi eder.
4. Bronşit Hastalığı Tedavisinde Kullanılır
Susam yağı göğsü yumuşatır ve nefes darlığı olan kişilerin daha rahat nefes alıp vermesini sağlar. Bronşit hastalığı tedavisinde oldukça sık olarak kullanılan bir yağdır.
5. Kansere Karşı Koruyucu Etkisi Var
Susam yağının kanserli hücrelere karşı vücudu koruma gibi bir özelliği bulunur. Kanser hücrelerinin yayılmasını önlemeye çalışan ve yavaşlatan susam yağı kanserle savaşta önemli bir silahtır.
6. Böbrek Taşının Düşürülmesinde Etkili
Susam yağı böbrek taşlarının ve safradaki taşların düşürülmesine yardımcı olur.
7. Sindirim Sistemini Düzenler
Sindirim sistemini düzenleyen susam yağı hazmı kolaylaştırır. Kabızlık sorununu çözer ve bağırsaklarda biriken gazın çıkarılmasında yardımcı olur.
8. Kemik Erimesine Karşı Etkili
Susam yağı içerdiği yüksek oranda kalsiyum, magnezyum ve protein sayesinde kemik erimesini geciktirici özelliği vardır.
9. Karaciğer Hastalıklarını Önler
Karaciğer hastalıklarına karşı önemli bir koruyucu olan susam yağı karaciğer hastalıkları oluştuktan sonra da tedavi edici etki gösterebilir.
10. Tansiyonu Dengeler
Susam yağının yüksek tansiyonun düşürülmesinde ve kontrol altında tutulmasında önemli bir rolü bulunur.
11. Zihinsel Gelişim Sağlar
Susam yağının zihinsel gelişime önemli bir katkısı bulunur. Özellikle çocuklar için oldukça önemli bir yağdır. Çocukların küçük yaşlarda zihinsel gelişimine daha önemli katkıları olur. Aynı zamanda içeriğinde bulunan Omega 6 ve Omega 9 ile çocuk gelişimi açısından çok önemli bir besindir.
12. Tırnakları Onarır ve Kırılmasını Engeller
Susam yağı sayesinde kırılmış ve zarar görmüş tırnaklarınızın onarılmasını sağlayabilirsiniz. Susam yağı ile tırnaklarınız beslenir ve güçlenir. Kolay kolay kırılmaz.
13. Romatizmaya İyi Gelir
Eklem ve romatizma ağrılarına iyi gelen susam yağı çocukların boyunun uzamasında da etkilidir. Susam yağının masaj yaparak uygulanması ile romatizma ağrıları azalacaktır. Ağrıların olduğu bölgeye masaj yaparak sürülmelidir. Büyüme çağındaki çocuklarda ise boy uzatma etkisi vardır.
14. Yemeklere Lezzet Katar
Susam içerdiği vitamin ve minerallerle yemeklerin daha lezzetli olmasını sağlar. Aynı zamanda yemeklerin daha sağlıklı olmasına da katkısı vardır.
15. Saçları Besler
Susam yağı saçların sağlıklı uzamasını sağlar. İçeriğinde bulunan E vitamini, B kompleks ile saçları güçlendirir. Magnezyum, protein, fosfor ve kalsiyum gibi mineraller sayesinde saçların sağlıklı beslenmesini sağlar. Çevresel koşullar ve kimyasal maddeler yüzünden yıpranmış saçları düzenli bir kullanımla eskisinden daha da parlak ve canlı bir hale getirir. Haftada iki üç kez kullanım ile saçlar yeniden sağlığına kavuşacaktır. Aynı zamanda susam yağının saçları koyulaştırma etkisi vardır. Düzenli kullanımda saçlarınızın rengi koyulaşacak ve saçlarınızın beyazlaması gecikecektir.
16. Antibakteriyel Özelliği Bulunur
Susam yağı antibakteriyel özelliği sayesinde kafa derisinde oluşabilen egzama ve mantar gibi sorunları çözer. Güneşin zararlı ışınlarının yol açtığı zararları onarır. Eğer kafa derisine masaj yaparak uygulanırsa bit sorunlarını da çözer. Bununla birlikte kepek sorununu da çözer. Sabahları saçınızı susam yağı ve su karışımı ile yıkadığınızda kepek sorununuzdan kurtulursunuz. Kepeklerden uzun vadeli kurtulmak için bu uygulamayı uzun süre düzenli olarak yapmalısınız.
17. Kuru Saçları Nemlendirir
Susam yağının kuru saçlar üzerinde nemlendirici özelliği bulunur. Kuru saçlar için susam yağını bir miktar su ile karıştırın içine 1 çay kaşığı kadar limon sıkın. Hazırladığınız bu doğal karışımı saçınızın tamamına uygulayın. Saç köklerine masaj yaparak sürebilirsiniz. Kafa derinize dairesel hareketlerle sürerseniz daha etkili olacaktır. Yağı saçınıza tamamen yedirdikten sonra 30 dakika bekleyin. İsterseniz daha uzun süre de bekleyebilirsiniz. Bekleme süresi bittiğinde saçınızı ilk olarak şampuanla sonra suyla yıkayarak yağdan arındırabilirsiniz. Bu uygulama sayesinde kuru saç sorununuz çözülmüş olacak. Susam yağının saçlarınızı zamanla yumuşattığını ve doğal bir parlaklık kattığını göreceksiniz.
18. Saç Dökülmelerini Önler
Susam yağı kafa derisi sağlığına katkı sağlar. Strese bağlı saç dökülmelerini önler.
19. Kuru Ciltleri Nemlendirici Etkisi Var
Cildin nemlendirilmesi sağlayan susam yağı kuru ciltlerdeki soyulma ve dökülme sorunlarını da çözer. Susam yağı çok güçlü bir antioksidan olduğu için serbest radikallerin oluşturduğu cilt hastalıklarını önler. Aynı zamanda kırışma ve tahriş sorunlarının da önüne geçer. Cildin ölü deriden arındırılmasını sağlayan susam yağı, cildi yağlardan temizleyerek tıkanmış gözeneklerin açılmasını sağlar. Cildi sağlıklı bir şekilde nemlendiren susam yağı cildin yumuşamasını ve daha sağlıklı olmasını kolaylaştırır. Cildin sıkılaşmasını sağlayan susam yağı düzenli bir kullanım sonucu kadınların çok şikayetçi olduğu selülit sorununu çözer. Susam yağının masaj yaparak uygulanması gerekir.
20. Kaygı ve Depresyonu Önler
Susam yağı içerisinde tirozin isimli bir aminoasit bulunur. Bu aminoasit serotonin aktivitesine bağlıdır. Serotonin yani insanı mutlu hissettiren enzimler ve hormonlar sayesinde daha iyi hissetmeniz sağlanır. Kaygı ve depresyon gibi sorunlarınız olduğunda susam yağı serotonin hormonunun salgılanmasını sağlayarak daha mutlu olmanıza yardımcı olacaktır.
21. İltihabı Önler
Susam yağının içeriğinde yüksek miktarda bakır bulunur. Bakır, doğal bir anti-inflamatuar maddedir. Bakır, gut ve artrit gibi farklı durumlardaki iltihapları en aza indiren ve önleyen maddedir. Kan damarlarını güçlendirir, eklem şişliklerini indirir, kemik sağlığını geliştirir. Susam yağı düzenli kullanıldığında iltihap sorununu önleyebilirsiniz. Uzun yıllar iltihap sorunu ile karşılaşmazsınız.
Susam Yağının Zararları Nelerdir?
Susam yağı sağlığımız için neredeyse her alanda faydası olan doğal bir bitki. Fakat bu yararlarına rağmen basit bir iki zararı da bulunur. Örneğin aşırı tüketilmesi halinde kilo aldırır. Susamın içindeki yoğun yağ kısa sürede kilo almanıza neden olabilir. Eğer kilo ile ilgili probleminiz varsa doktorunuza danışmadan susam yağı tüketmemelisiniz. Hassas bünyeye sahip olan kişilerde aşırı ya da yanlış tüketim sonucu olarak alerjiye neden olabilir. Bu nedenle susam yağı tüketmeden önce kapsamlı bir araştırma yapmalı ve doktorunuza danışmalısınız. Eğer susam yağını cildinize uygulayacaksanız belirli aralıklar vererek uygulamalısınız. 2-3 ay gibi uzun süreli kullanımlarda susam yağı sağlığınıza zarar verecektir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder