16 Temmuz 2020 Perşembe

Çin Yağının Faydaları


Çin Yağı, son zamanlarda doğal ilaçların içinde en çok kullanılanlardan. Nane bitkisinin bir türü kullanılarak elde edilen Çin yağı aslında yeni bir keşif değil, uzun yıllardır Uzak Doğu ülkelerinde şifalı özellikleri için kullanılıyor. İnsanların ilaçlara ulaşımının kolay olmadığı, teknolojinin bu kadar gelişmediği zamanlarda Çin yağı ağrıların giderilmesinde ilaç yerine kullanılmıştır. Bugün Çin yağının en çok üretildiği ülke Almanya olduğu için oradan ithal edilmekle birlikte, orada da yerel halk tarafından sıklıkla kullanılır. Diğer şifalı yağların aksine, Çin yağı genelde haricen kullanılır yani içilmez çünkü kokusu çok keskindir, geniz yakar.
Çin Yağının Faydaları Nelerdir?
1. Baş Ağrılarına İyi Gelir
Günlük hayatın koşuşturmacası içinde sık sık baş ağrısı çekiyoruz. Her ne kadar sıradan ağrı kesiciler baş ağrılarımıza kısa süreli çözüm olsa da bazen vücudumuza kimyasal sokmak istemiyor olabiliriz ya da sık sık ağrı kesici kullandığımız için bağışıklık kazanmış olabiliriz. Bu gibi durumlarda elimize damlatacağımız birkaç damla Çin yağı mentollü kokusuyla nefes yollarımızın açılmasına yardımcı olarak beynimize daha çok oksijen gitmesini sağlayacak, baş ağrısının giderilmesinde yardımcı olacaktır.
2. Migrene İyi Gelir
Yukarıda anlattığımız sebeplerden dolayı baş ağrılarını gideren Çin yağı, migren ağrıları için de iyi bir çözümdür. Dairesel hareketlerle alnımıza birkaç damla Çin yağı ile masaj yaparsak çok ileri derecede olmayan migren ağrılarımız hemen geçecektir.
3. Diş Ağrılarını Giderir
Tedavisinin zorluğundan dolayı diş ağrıları başımızın belasıdır, genelde çabuk geçmezler. Üstelik yemek yememize de engel oldukları için bazen sırf diş ağrısından dolayı günümüz zehir olur. Diş ağrılarının kesin olmasa da geçici çözümü Çin yağı olabilir. Küçük bir pamuk parçasına damlatacağınız 2 damla Çin yağını ağrıyan dişin üzerine bastırırsanız birkaç dakika içinde dişinizin hafifçe uyuştuğunu, dolayısıyla ağrının da geçtiğini göreceksiniz.
4. İyi Bir Kas Gevşeticidir
Gün içinde yaptığımız ters bir hareket ya da ağır spor, çok şiddetli kas ağrılarına hatta tutulmalara sebep olabiliyor. Bu durumda biraz Çin yağı kullanılarak yapılacak masaj kas gevşetici etkisi göstererek ağrıların hafiflemesini sağlar.
5. Kaşıntıları Önler
Özellikle yaz aylarınca sıcaktan dolayı yaşadığımız kaşıntı sorununu Çin yağı ile çözmek mümkün. Kaşınan bölgenin Çin yağı ile ovalanması kaşıntı sorununu kısa süreliğine de olsa çözecektir. Ayrıca saçlardaki kepek vb. problemler de sık sık kaşıntıya sebep olduğu için saçları yıkadıktan sonra yeterli miktarda Çin yağı ile saç derisini ovalayıp biraz bekledikten sonra durulamak bu kaşıntılara da yardımcı olur.
Her ne kadar bazı kaynaklarda Çin yağının böcek ısırıklarından kaynaklanan kaşıntılara da kullanılabileceği iddia edilse de özellikle Kırım-Kongo Kanamalı Ateşi gibi ölüm tehlikesi olan böcek ısırıklarında bir doktora danışmadan hareket etmemelisiniz.
6. Mide Ağrılarına İyi Gelir
Hazımsızlıktan doğan mide problemlerinde Çin yağı kullanılabilir. Bir su bardağı ılık suyun içine 2 damla Çin yağı damlatarak içerseniz sindiriminiz hızlanacak, dolayısıyla hazımsızlıktan doğan problem giderilecektir. Ancak bu noktada dikkat edilmesi gereken, reflü gibi mide asitlerine bağlı hastalıklar yaşayanların Çin yağı kullanamayacağıdır. Nane özünden dolayı Çin yağı reflüsü olan kişilerde ters tepebilir.
7. Nefes Açar
Üst solunum yolu hastalıklarının en yaygın belirtisi kapanan nefes kanallarıdır. Grip, nezle gibi hastalıklar burundaki nefes alma kanallarını tıkayarak nefes almamızı zorlaştırırlar. Çin yağı bu durumda da imdadımıza yetişiyor. Geniş bir kabın içine konulacak sıcak suyun içine 2-3 damla Çin yağı damlattıktan sonra kaba yaklaşarak derin nefesler alırsanız birkaç dakika sonra nefes yollarınızın açıldığını, rahatlıkla nefes alabileceğinizi göreceksiniz. Dilerseniz hiç su kullanmadan yalnızca birkaç damla Çin yağını dudak üstüne de sürebilirsiniz ancak sıcak suyun yaratacağı sauna etkisinden dolayı ilk yöntemi daha çok tavsiye ederiz.
8. Ağız Kokusunu Giderir
Çeşitli sebeplerden kaynaklanabilen ağız kokusu Çin yağı ile giderilebilir. Bir su bardağı ılık suyun içine birkaç damla Çin yağı damlatarak gargara yaptığınız takdirde ağız kokusunun yerinde ferah bir nane kokusu kalacaktır. Ağız kokusuna kalıcı bir çözüm olması içinse düzenli kullanım şarttır.
9. Karın Ağrılarına İyi Gelir
Çin yağı özellikle reglden kaynaklanan karın ağrıları için çok iyi bir çözüm. Alt karın bölgesine dairesel hareketlerle masaj yapılacak 4-5 damla Çin yağı ağrının giderilmesine yardımcı olacak. Masaj yaptıktan sonra dilerseniz karın bölgesine sıcak havlu sararak Çin yağının rahatlatıcı etkisini uzatabilirsiniz.
10. Anti-bakteriyel Özelliktedir
Çin yağının anti-bakteriyel yani mikrop öldürücü etkisi vardır. Bu yüzden ev temizliğinde ya da solunan havadaki mikropların öldürülmesi için kullanılabilir. Sıcak suyun içine damlatılacak birkaç damla Çin yağının odada bulunması en azından o odadaki bakterileri öldürür.
11. Güzel Kokar
Mentollü kokusundan dolayı Çin yağı sık sık güzel kokunun gerektirdiği alanlarda kullanılır. Bulunduğunuz odanın güzel kokması için kullanabileceğiniz gibi ayakkabınızın içine damlatacağınız birer damla Çin yağı ayak kokusunu da önleyecektir.
12. Mide Bulantılarına İyi Gelir
Araba tutması vb. sebeplerden dolayı mide bulantısı yaşadığımızda bir peçeteye birkaç damla Çin yağı damlatarak derin nefesler alırsak naneli kokusu sayesinde mide bulantımızın geçmesine, karnımızın yatışmasına yardımcı olacaktır.
Çin Yağı Nasıl Elde Edilir?
Çin yağı halk arasında bahçe nanesi olarak bilinen, asıl adı mentha piperita olan bir bitkiden elde edilir. Bitkinin ısıtılarak özünün çıkarılmasına dayanan damıtma yöntemiyle Çin yağı çıkartılır. Gerçek Çin yağı tamamen doğal olur ve içinde herhangi bir kimyasal bulunmadığı için çocuk, genç, yaşlı herkeste kullanılabilir. Çin yağının Sağlık Bakanlığı onaylı gerçek özlerine ulaşmak için eczaneleri tercih etmek akıllıca olacaktır.
Çin Yağının Zararları
Doğal Çin yağının genel olarak hiçbir zararı olmamakla birlikte karaciğer hastalıkları, bağırsak düğümlenmesi ya da safra kesesiyle ilgili problemi olanların kullanmaması tavsiye edilir. Ayrıca Çin yağının göz ile teması mutlaka ama mutlaka engellenmelidir, bu yüzden kullandıktan sonra ellerinizin iyice yıkandığından emin olmalısınız.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder