24 Temmuz 2018 Salı

9 adımda kendinize daha iyi bakmanın yolu


Daha iyi yaşamak, daha iyi hissetmek ve daha sağlıklı olmak istiyorsak, hayatımızı yeniden şekillendirmemiz gerekiyor ve bu, ne yazık ki tek bir değişimle mümkün olmuyor. Eğer gerçekten sağlıklı yaşamak istiyorsak o hayatı adeta bir “paket” halinde kabul etmemiz ve uygulamamız gerekiyor. Peki nasıl?
Şimdiye kadar yapılan birçok araştırmanın sonucu, gün içinde neyi ne kadar tüketmemiz ve ne kadar uygulamamız gerektiği hakkında oldukça belirleyici fikirler veriyor.
İşte 9’dan 1’e sağlıklı yaşam geri sayımı:
“9” bin adım
Her ne kadar uzmanlar günde 10 bin adım atılması gerektiğini söylese de, kimi zaman bu ne yazık ki mümkün olmuyor. Hele ki sürekli bir yerlere yetişmeniz gereken bir hayata sahipseniz. Biz de bu öneriyi biraz daha yumuşatmak ve uygulanabilir hale getirmek istedik ve 10 bin adımı 9 bine indirdik. Eğer aktif bir yaşama sahip olmak istiyorsanız gün içinde 7500’ün üzerinde adım atmanız gerekiyor. Peki onca yapılacak iş ve yetmeyen zaman sorunu varken bu nasıl mümkün? Eğer hayatınızın birçoğu toplu taşımalarda ve arabalarda geçiyorsa sizin için zaman kaybı yaratmayacak en etkili yöntem spor salonları ya da evinizde konumlandırdığınız bir yürüme bandı olabilir. Böylelikle yürümek için bir yerden bir yere gitmeye, uzak mesafeler kat etmeye gerek kalmaz.
“8” saat uyku
Sağlıklı bir yetişkinin gün içinde ihtiyacı olan uyku saati, ortalama 6-9 saat arası olarak biliniyor. Ne var ki günümüzün odaklanma problemleri, gelecek kaygıları ve tabi ki hayatımızın bir parçası haline gelen teknolojik aletler, kolayca uykuya dalmamıza engel olan büyük etkenler arasında. Bunun yanı sıra, her gün aynı saatte uyuyup aynı saatte uyanmak, pek çok kişi için mümkün değil. Böyle zamanlarda “günübirlik” hesaplamalar yapabilir, 90 dakika kuralından faydalanabilir ve aynı zamanda yatak odanızı sağlıklı bir uyku için en verimli hale getirebilirsiniz.
“7” bardak su
Gün başlarken içilen ayıltıcı ve lezzetli bir kahveye ya da gün arası verilen çay molalarına kim “hayır” diyebilir ki? Ancak bu keyiflere kendimizi gereğinden fazla kaptırmak da pek sağlıklı olmayabiliyor. Peki gün içinde nasıl daha çok su tüketebilirsiniz?
Birçok kişi su içmesi gerektiğinin farkında olsa da, gün içinde su içmeyi unutabiliyor. Bunun için, su içmeyi eğlenceli hale getirecek, pratik ve hatırlatıcı yöntemler belirleyebilirsiniz. Örneğin çok hoşunuza giden, büyük bir su bardağı edinebilir ya da işe giderken yanınızda kahve termosu yerine su matarası götürebilirsiniz. Böylelikle canınız içecek bir şey istediğinde, aklınıza ilk olarak su içmek gelecek.
“6” dakikalık meditasyon
Meditasyon yapmayı, tıpkı su içmek kadar önemli bir ihtiyaç olarak görebiliriz. Üstelik artık bunun için ihtiyacımız olan tüm destekçilere sahipken… İster işte yoğun bir gün geçiriyor olun, ister bir yerden bir yere gidiyor olun, ister sabah uyandığınızda… Artık her an, her yerde ve her koşulda meditasyon yapabilmek için kendinizi eğitebileceğiniz pek çok yöntem var. Bunlardan en etkili olanlarıysa sizin için her ayrıntısıyla düşünülmüş mobil uygulamalar. Üstelik stresinizden ve endişeli iç sesinizden arınmak için ihtiyacınız olan yalnızca 6 dakika. Ne dersiniz, kulağa çok da zor gelmiyor değil mi?
“5” porsiyon meyve
Meyvelerin ağız sulandırıcı lezzetlerinin yanı sıra sahip oldukları besin değerleri sayesinde adeta birer “güç hazinesi” olduklarını biliyoruz. Peki yemekten sonra tatlı niyetine yenen meyvelerin dışında gerçekten yeteri kadar meyve tüketiyor muyuz? Gün içinde ihtiyacınız olan enerjiyi, ferahlığı ve fiziksel gücü sizin için sağlayan meyveleri daha çok tüketmek için “5 porsiyon meyve” kuralını uygulayabilirsiniz. Tercihinizi mevsim meyvelerinden yapmanızın da oldukça önemli olduğunu vurgulamadan geçmeyelim.
“4” dinlendirici ara
Gün içinde kendinize ara vermek için ne kadar izin veriyorsunuz? Uzmanlar dinlenmenin ve bir şeyler yapmaya ara vermenin, hem zihin hem de ruh sağlığı açısından oldukça önemli olduğunu dile getiriyor. Ne var ki birçok insan ara vermek yerine bir şeyleri bir an önce halletmeye öncelik veriyor ve kendilerine dinlenmek için süre tanımıyor. Durum böyle olunca da bir zaman sonra halsizlik, uykusuzluk, psikolojik rahatsızlıklar gibi tehlikeli sayılabilecek problemler ortaya çıkmaya başlıyor. Ancak hiçbir iş, sizin sağlığınızdan daha önemli ve acil değildir. Bu yüzden ara vermenin önemini hatırlayın ve kendinize ara vermek için izin vermeyi unutmayın!
“3” öğün sağlıklı atıştırmalık
Ana öğünlerde yedikleriniz kadar ara öğünlerde tercih ettiğiniz besinler de bir o kadar önemli. Özellikle hızlı bir yaşamınız varsa ara öğünlerde “öylesine” tükettiğiniz besinlere bir kez daha göz atın. Ne yazık ki birçok hazır besin, içerisinde istemediğimiz kimyasallar barındırıyor. Ancak sağlıklı ara öğünler için saatlerce araştırmalar yapmanıza, uzaklardan siparişler vermenize ya da evden çıkmadan saatler önce uyanıp hazırlık yapmanıza gerek yok. Artık sağlıklı protein barlara, vegan lezzetlere ve ince düşünülmüş leziz sağlıklı atıştırmalıklara her yerden kolaylıkla ulaşabiliyorsunuz.
“2” saat teknoloji detoksu
Teknolojinin bir şeylere odaklanmamızın önünde ne derece büyük bir engel olduğundan bahsettik. Bu odaklanma problemleriyle en sık karşılaştığımız yerlerden biri ise yatak odamız. Siz de “uyumadan önce sosyal medyada biraz dolanayım, ne olmuş ne bitmiş öğreneyim” diyenlerdenseniz neyden bahsettiğimizi çok iyi biliyorsunuz. Siz başparmağınızla yukarıdan aşağıya ekranı kaydırırken, bir bakmışsınız saatler geçiyor, değil mi? Hem de uykuya o kadar ihtiyacınız varken.
Uzmanlar karanlık ortamda telefon, tablet gibi aletlerin saçtığı beyaz ışığın uykuyu kaçırdığını ve odaklanma problemleri yarattığını söylüyor. Peki bu teknolojik bağımlılığın önüne geçip, huzurlu bir uyku uyumak nasıl mümkün? Her gün ailenizle birlikte kendinize bir kural koyun ve yatağa girmeyi planladığınız saatten iki saat öncesinde teknolojik aletlerden, özellikle de akıllı telefonlardan uzak durun. Böylelikle bedeniniz ve zihniniz hiçbir uyarıcıya maruz kalmadan gevşeyecek ve kendini uykuya hazırlayacak.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder