Son
dönemlerde doğal ve alternatif tedavi yöntemleri oldukça gelişmiş durumda.
Zaman zaman doktorların da doğal takviyeler olarak tavsiye ettikleri bir takım
kürler çeşitli rahatsızlıklarla mücadelede insanlara oldukça yardımcı
olmaktadır.
Zencefil, Sarımsak ve Ballı Kür Nasıl Yapılır?
Malzemeler
- Yarım su bardağı limon suyu
- Yarım su bardağı zencefilli su
- 20 – 25 diş sarımsak
- 1 su bardağı elma sirkesi
- 1 su bardağı bal
Hazırlanışı
- Öncelikle limon suyunu ve zencefil suyunu karıştırın.
- Ardından sarımsakları ezerek limon ve zencefil suyu karışımıyla beraber blenderda iyice karıştırın.
- Bu karışımın içine elma sirkesini ve balı da ekleyin.
- Karışımın iyice kıvamını bulması için 3 – 4 gün buz dolabında bekletin ve sonrasında kullanın.
Zencefil Nelere İyi Gelir?
Zencefil,
çok eski dönemlerden beri birçok sisteme iyileştirici faydaları olduğu bilinen
ve kullanılan bir bitkidir. Özellikle Uzak Doğu ve Hindistan mutfaklarında
yemeklere tat katmak için bir baharat olarak kullanılan zencefil bitkisi,
birçok farklı biçimde kullanılabiliyor. Zencefil bitkisi taze de tüketilebilir
ya da kurutularak toz şeklinde de kullanılabilir. Hatta zencefil kökünün yağını
çıkararak onu kullanmak da mümkün. Zencefil sindirim sistemi üzerinde oldukça
olumlu etkilere sahip olan bir bitkidir. Zencefil sindirim sisteminde mideden
bağırsaklara kadar hemen her organ üzerinde olumlu etkileri bilinen bir bitki
olup en önemli faydalarından biri mide yanmasını bastırmasıdır. Mide yanması
rahatsızlığı durumunda zencefil ıhlamur gibi kaynatılarak suyu içilebilir.
Zencefil ayrıca midenin salgıladığı safra maddesini artırarak tükettiğiniz
besinlerin sindirimini daha rahat yapmanızı sağlar. Midede biriken gaz
problemlerine de zencefil tüketiminin oldukça iyi geldiği bilinmektedir.
Zencefilin bir diğer faydalı özelliği de mide bulantısına iyi gelmesi olarak
gösterilebilir. Özellikle çocuklar taşıtla yolculuk yaparken yaşayabilecekleri araç
tutması kaynaklı mide bulantılarından önce balla tatlandırarak birkaç çay
kaşığı zencefil yedirilebilir. Ayrıca zencefil, kanser tedavisi gören
hastalarda kemoterapinin yol açtığı mide bulantılarını bastırmada da yardımcı
bir bitkidir.
Faydaları
belki de saymakla bitmeyecek olan zencefilin bir diğer faydası da soğuk
algınlığı ve griple mücadelede kendini gösterir. Zencefil vücut direncini
artırmaktadır. Grip ve soğuk algınlığını hem önlemede hem de tedavisinde etkin
bir şekilde kullanılabilir. Ayrıca zencefil, grip ve soğuk alınlığı kaynaklı
boğaz ağrısı ve öksürüklerde de boğazı yumuşatıcı etkisiyle hastalıkla mücadele
sürecinde size oldukça yardımcı olabilir. Zencefille alakalı Amerika Birleşik
Devletleri’nde yapılan bir araştırmada her gün düzenli olarak zencefil ve
zencefil kaynaklı gıda takviyeleri tüketen ve kas ağrısı çeken kişilerin
ağrılarının yüzde 25 oranında azaldığı tespit edilmiştir. Ağrı kesici etkisi
yalnızca kas ağrısıyla sınırlı kalmayan zencefil aynı zamanda kadınların adet
sancılarına da iyi gelmekte olan bir bitkidir. Henüz kanıtlanmamış olsa dahi
bazı araştırmalarda zencefilin migren ağrısına da iyi gelebileceği tespit
edilmiştir. Yine Amerika Birleşik Devletleri’nde yer alan Minnesota
Üniversitesi’nde yapılan araştırmalarda ise zencefil tüketiminin kolon kanseri
vakalarında büyümeyi ve yayılmayı önlediğine yönelik sonuçlar ortaya çıkmıştır.
Zencefil aynı zamanda keratin oluşumlu yapıların da beslenmesine ve sağlıklı
olarak gelişmesine katkıda bulunur. Keratin vücutta saçta ve tırnaklarda yer
alır. Bunun dışında cilt sağlığı konusunda da cilt hücrelerinin yenilenmesine
sağladığı katkı sayesinde faydaları bulunmaktadır. Düzenli zencefil tüketiminde
saç diplerinde yer alan hücrelerdeki kan akışını hızlandırarak saçların daha
hızlı ve sağlıklı uzamasını sağlar. Saçlarda meydana gelen kırık yapılarıyla
mücadelede de oldukça etkilidir. Zencefili dilerseniz toz olarak, dilerseniz
çayını yaparak tüketebilirsiniz. Zencefili ayrıca çeşitli farklı yararlı
özellikleri olan yiyeceklerle karıştırarak sağlığa faydalı ve şifalı kürler
hazırlayabilirsiniz.
Sarımsak Nelere İyi Gelir?
Sarımsak
eski zamanlardan beri sofralarımızda kullanılan bir yiyecektir. Birçok yemeğin
ve sosun olmazsa olmazıdır. Bilinen ilk yazılı kaynaklardan bu yana
kullanıldığı tespit edilmiş olan sarımsak, hemen her ülkede sıkça üretilmekte
olan bir bitkidir. Sarımsak yemeklere kattığı lezzet ve aromanın dışında insan
sağlığı için de oldukça faydalı özellikler göstermektedir. Sarımsak bağışıklık
sistemini güçlendirir ve adeta doğal bir antibiyotik görevi görmektedir.
Sarımsak bağışıklık sistemini güçlendirirken de kanser hücreleriyle
mücadele ederken de bünyeye oldukça destek olmaktadır. Düzenli olarak sarımsak
tüketen insanlarla yapılan bir araştırmada birçok kanser türüne yakalanma
riskini %30 civarında azalttığı tespit edilmiştir. Ayrıca bazı ameliyatlardan
önce ameliyat sonrası nekahat dönemini ve iyileşme sürecini hızlandırmak adına
doktorlar düzenli olarak sarımsak tüketimini önermektedirler. Sarımsak aynı
zamanda doğal bir iltihap atıcı görevi gören bir yiyecektir. İltihaplara karşı
gerek yenilerek gerekse deride oluşan iltihaplara karşı sarımsak sürülerek
faydalanılabilir. Sarımsak tansiyonu düşüren bir yiyecek olarak bilinmektedir
dolayısıyla yüksek tansiyon şikayeti olanlar için yararlı, düşük tansiyona
sahip kişiler açısından zararlı bir yiyecektir. Dolaşım sistemimiz sayesinde
bütün vücudumuzu dolaşan kan hücreleri sarımsak tüketimiyle daha hızlı çalışır
ve kan akışının daha rahat gerçekleşmesi sağlanabilir. Sarımsak daha önce de
belirtildiği gibi anti oksidan özellikleriyle saç, deri ve tırnak gelişimi ve
sağlığı açısından da oldukça yararlı bir yiyecektir. Ciltte yer alan
yaralanmalara ve sivilcelere karşı da sarımsak sürmek bazen işe yarayabilir ama
yine de böyle bir yönteme başvurmadan önce bir cildiyeciye muayene olmanız
önerilmektedir. Sarımsak mantar rahatsızlığıyla tedavi sürecinde de doğal bir
destek olarak öne çıkan bir yiyecektir. Özellikle ayak parmakları arasında
görülebilen mantar türlerinde ayakları sarımsak suyuna yatırmak iyileşme
sürecini artıracaktır. Aynı zamanda kaşıntılı mantar rahatsızlıklarında kaşınan
bölgelere sarımsak sürmek de kaşıntılarınızı azaltacak ve mantar
rahatsızlığıyla mücadelenizde size yardımcı olacaktır. Sarımsak ayrıca ciltte
meydana gelen kesik ve yaralanmaların tedavi sürecini de hızlandıran bir
yiyecek olarak bilinmektedir.
Bal Nelere İyi Gelir?
Bal insan
sağlığı için pek çok şeye iyi gelebilir. Ancak balın kesinlikle gerçek ve doğal
olması gerekir. Piyasada çok fazla sahte bal olduğu için bal satın alırken
dikkatli olunmasında fayda vardır. Bal çok eski zamanlardan beri göz sağlığı
için kullanılmaktadır. Özellikle gözlerde meydana gelen kaşıntılara,
kızarıklıklara, kuruyan gözlere ve çeşitli göz enfeksiyonlarına balın bir hayli
iyi geldiği bilinir.
Bunun yanı sıra tahmin edileceği üzere bal insana çok fazla enerji verir. Özellikle sabah kahvaltılarında tüketilen bir miktar bal sayesinde gün içinde ihtiyaç duyulacak tüm enerji depolanabilir. Bu sayede de gün içinde yorgunluk yaşanma ihtimali de azalır. Ancak balı da aşırı tüketmemek gerekir çünkü fazla kilo yapabilir. Hatta sporcuların da yoğun olarak bal tükettiği bilinir. Çünkü kas yorgunluğu için de bal çok iyi gelen besin maddelerinden bir tanesi olmaktadır.
Bunun yanı sıra tahmin edileceği üzere bal insana çok fazla enerji verir. Özellikle sabah kahvaltılarında tüketilen bir miktar bal sayesinde gün içinde ihtiyaç duyulacak tüm enerji depolanabilir. Bu sayede de gün içinde yorgunluk yaşanma ihtimali de azalır. Ancak balı da aşırı tüketmemek gerekir çünkü fazla kilo yapabilir. Hatta sporcuların da yoğun olarak bal tükettiği bilinir. Çünkü kas yorgunluğu için de bal çok iyi gelen besin maddelerinden bir tanesi olmaktadır.
Bal aynı
zamanda sindirim sisteminin düzenlenmesine de yardımcı olur. Hatta gastrit
hastalığının tedavisi içi de bal tüketildiği bilinir. Benzer şekilde sağlıklı
biçimde kilo verilebilmesi ve metabolizmanın çalıştırılabilmesi için balın
önemi bir hayli büyüktür. Bazı kişiler balın diyabet hastaları için zararlı bir
gıda olduğunu düşünebilirler ancak bu doğru değildir. Aksine bal kan şekerini
düzenlemeye yardımcı olur. Tabii diyabet hastaları da balı az miktarda
tüketmelidir.
Uyku
problemi yaşayan kişiler için de bal bulunmaz bir nimettir. Eğer süt ile ilgili
bir duyarlılığınız yok ise yatmadan önce bir bardak sütün içine bir miktar bal
ilave edip içerseniz rahat bir şekilde uyuduğunuzu gözlemleyebilirsiniz.
Çocukluğumuzdan beri hasta olduğumuzda ballı şeyler içmemizi tavsiye eder
annelerimiz. Aslında bu çok doğrudur. Çünkü bal öksürüğe de çok iyi
gelmektedir. Hatta boğaz enfeksiyonu yaşandığında da bal tüketmenin önemi bir
hayli büyüktür.
Balı tüketmenin yanı sıra bazı yerlere sürmenin de
bir hayli faydası vardır. Bu faydalardan bir tanesi de yanıklar ve yaralar üzerindedir.
Elbette çok ciddi yanıklar üstünde balın iyileştirici bir etkisi olmaz ancak
küçük yanıklara sürüldüğü zaman bal yanığın iyileşmesini hızlandırır ve yanığın
üstünde bakteri oluşmasının önüne geçer. Aynı şekilde yaraların ve kesiklerin
iyileşmesine de bir hayli katkı sağlar bal. Bu sayede mikroplar da temizlenir.
Aynı şekilde bal maske olarak kullanıldığında da hem saçlar için hem de cilt
için çok fazla etkili olmaktadır. Özellikle kuru saçlar için hazırlanan bir
maskede bal bulunması çok güzel bir etki oluşturur. Çeşitli cilt lekelerinin
üstüne de ballı kürler uygulanmasında fayda vardır. Çünkü bal hem cildi
temizler, hem parlatır hem de nemlendirir.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder