6 Temmuz 2018 Cuma

Zencefil, Sarımsak ve Ballı Kür Tarifi


Son dönemlerde doğal ve alternatif tedavi yöntemleri oldukça gelişmiş durumda. Zaman zaman doktorların da doğal takviyeler olarak tavsiye ettikleri bir takım kürler çeşitli rahatsızlıklarla mücadelede insanlara oldukça yardımcı olmaktadır.
Zencefil, Sarımsak ve Ballı Kür Nasıl Yapılır?
Malzemeler
  • Yarım su bardağı limon suyu
  • Yarım su bardağı zencefilli su
  • 20 – 25 diş sarımsak
  • 1 su bardağı elma sirkesi
  • 1 su bardağı bal
Hazırlanışı
  1. Öncelikle limon suyunu ve zencefil suyunu karıştırın.
  2. Ardından sarımsakları ezerek limon ve zencefil suyu karışımıyla beraber blenderda iyice karıştırın.
  3. Bu karışımın içine elma sirkesini ve balı da ekleyin.
  4. Karışımın iyice kıvamını bulması için 3 – 4 gün buz dolabında bekletin ve sonrasında kullanın.
Zencefil Nelere İyi Gelir?
Zencefil, çok eski dönemlerden beri birçok sisteme iyileştirici faydaları olduğu bilinen ve kullanılan bir bitkidir. Özellikle Uzak Doğu ve Hindistan mutfaklarında yemeklere tat katmak için bir baharat olarak kullanılan zencefil bitkisi, birçok farklı biçimde kullanılabiliyor. Zencefil bitkisi taze de tüketilebilir ya da kurutularak toz şeklinde de kullanılabilir. Hatta zencefil kökünün yağını çıkararak onu kullanmak da mümkün. Zencefil sindirim sistemi üzerinde oldukça olumlu etkilere sahip olan bir bitkidir. Zencefil sindirim sisteminde mideden bağırsaklara kadar hemen her organ üzerinde olumlu etkileri bilinen bir bitki olup en önemli faydalarından biri mide yanmasını bastırmasıdır. Mide yanması rahatsızlığı durumunda zencefil ıhlamur gibi kaynatılarak suyu içilebilir. Zencefil ayrıca midenin salgıladığı safra maddesini artırarak tükettiğiniz besinlerin sindirimini daha rahat yapmanızı sağlar. Midede biriken gaz problemlerine de zencefil tüketiminin oldukça iyi geldiği bilinmektedir. Zencefilin bir diğer faydalı özelliği de mide bulantısına iyi gelmesi olarak gösterilebilir. Özellikle çocuklar taşıtla yolculuk yaparken yaşayabilecekleri araç tutması kaynaklı mide bulantılarından önce balla tatlandırarak birkaç çay kaşığı zencefil yedirilebilir. Ayrıca zencefil, kanser tedavisi gören hastalarda kemoterapinin yol açtığı mide bulantılarını bastırmada da yardımcı bir bitkidir.

Faydaları belki de saymakla bitmeyecek olan zencefilin bir diğer faydası da soğuk algınlığı ve griple mücadelede kendini gösterir. Zencefil vücut direncini artırmaktadır. Grip ve soğuk algınlığını hem önlemede hem de tedavisinde etkin bir şekilde kullanılabilir. Ayrıca zencefil, grip ve soğuk alınlığı kaynaklı boğaz ağrısı ve öksürüklerde de boğazı yumuşatıcı etkisiyle hastalıkla mücadele sürecinde size oldukça yardımcı olabilir. Zencefille alakalı Amerika Birleşik Devletleri’nde yapılan bir araştırmada her gün düzenli olarak zencefil ve zencefil kaynaklı gıda takviyeleri tüketen ve kas ağrısı çeken kişilerin ağrılarının yüzde 25 oranında azaldığı tespit edilmiştir. Ağrı kesici etkisi yalnızca kas ağrısıyla sınırlı kalmayan zencefil aynı zamanda kadınların adet sancılarına da iyi gelmekte olan bir bitkidir. Henüz kanıtlanmamış olsa dahi bazı araştırmalarda zencefilin migren ağrısına da iyi gelebileceği tespit edilmiştir. Yine Amerika Birleşik Devletleri’nde yer alan Minnesota Üniversitesi’nde yapılan araştırmalarda ise zencefil tüketiminin kolon kanseri vakalarında büyümeyi ve yayılmayı önlediğine yönelik sonuçlar ortaya çıkmıştır. Zencefil aynı zamanda keratin oluşumlu yapıların da beslenmesine ve sağlıklı olarak gelişmesine katkıda bulunur. Keratin vücutta saçta ve tırnaklarda yer alır. Bunun dışında cilt sağlığı konusunda da cilt hücrelerinin yenilenmesine sağladığı katkı sayesinde faydaları bulunmaktadır. Düzenli zencefil tüketiminde saç diplerinde yer alan hücrelerdeki kan akışını hızlandırarak saçların daha hızlı ve sağlıklı uzamasını sağlar. Saçlarda meydana gelen kırık yapılarıyla mücadelede de oldukça etkilidir. Zencefili dilerseniz toz olarak, dilerseniz çayını yaparak tüketebilirsiniz. Zencefili ayrıca çeşitli farklı yararlı özellikleri olan yiyeceklerle karıştırarak sağlığa faydalı ve şifalı kürler hazırlayabilirsiniz.
Sarımsak Nelere İyi Gelir?
Sarımsak eski zamanlardan beri sofralarımızda kullanılan bir yiyecektir. Birçok yemeğin ve sosun olmazsa olmazıdır. Bilinen ilk yazılı kaynaklardan bu yana kullanıldığı tespit edilmiş olan sarımsak, hemen her ülkede sıkça üretilmekte olan bir bitkidir. Sarımsak yemeklere kattığı lezzet ve aromanın dışında insan sağlığı için de oldukça faydalı özellikler göstermektedir. Sarımsak bağışıklık sistemini güçlendirir ve adeta doğal bir antibiyotik görevi görmektedir. Sarımsak bağışıklık sistemini güçlendirirken de kanser hücreleriyle mücadele ederken de bünyeye oldukça destek olmaktadır. Düzenli olarak sarımsak tüketen insanlarla yapılan bir araştırmada birçok kanser türüne yakalanma riskini %30 civarında azalttığı tespit edilmiştir. Ayrıca bazı ameliyatlardan önce ameliyat sonrası nekahat dönemini ve iyileşme sürecini hızlandırmak adına doktorlar düzenli olarak sarımsak tüketimini önermektedirler. Sarımsak aynı zamanda doğal bir iltihap atıcı görevi gören bir yiyecektir. İltihaplara karşı gerek yenilerek gerekse deride oluşan iltihaplara karşı sarımsak sürülerek faydalanılabilir. Sarımsak tansiyonu düşüren bir yiyecek olarak bilinmektedir dolayısıyla yüksek tansiyon şikayeti olanlar için yararlı, düşük tansiyona sahip kişiler açısından zararlı bir yiyecektir. Dolaşım sistemimiz sayesinde bütün vücudumuzu dolaşan kan hücreleri sarımsak tüketimiyle daha hızlı çalışır ve kan akışının daha rahat gerçekleşmesi sağlanabilir. Sarımsak daha önce de belirtildiği gibi anti oksidan özellikleriyle saç, deri ve tırnak gelişimi ve sağlığı açısından da oldukça yararlı bir yiyecektir. Ciltte yer alan yaralanmalara ve sivilcelere karşı da sarımsak sürmek bazen işe yarayabilir ama yine de böyle bir yönteme başvurmadan önce bir cildiyeciye muayene olmanız önerilmektedir. Sarımsak mantar rahatsızlığıyla tedavi sürecinde de doğal bir destek olarak öne çıkan bir yiyecektir. Özellikle ayak parmakları arasında görülebilen mantar türlerinde ayakları sarımsak suyuna yatırmak iyileşme sürecini artıracaktır. Aynı zamanda kaşıntılı mantar rahatsızlıklarında kaşınan bölgelere sarımsak sürmek de kaşıntılarınızı azaltacak ve mantar rahatsızlığıyla mücadelenizde size yardımcı olacaktır. Sarımsak ayrıca ciltte meydana gelen kesik ve yaralanmaların tedavi sürecini de hızlandıran bir yiyecek olarak bilinmektedir.
Bal Nelere İyi Gelir?
Bal insan sağlığı için pek çok şeye iyi gelebilir. Ancak balın kesinlikle gerçek ve doğal olması gerekir. Piyasada çok fazla sahte bal olduğu için bal satın alırken dikkatli olunmasında fayda vardır. Bal çok eski zamanlardan beri göz sağlığı için kullanılmaktadır. Özellikle gözlerde meydana gelen kaşıntılara, kızarıklıklara, kuruyan gözlere ve çeşitli göz enfeksiyonlarına balın bir hayli iyi geldiği bilinir.
Bunun yanı sıra tahmin edileceği üzere bal insana çok fazla enerji verir. Özellikle sabah kahvaltılarında tüketilen bir miktar bal sayesinde gün içinde ihtiyaç duyulacak tüm enerji depolanabilir. Bu sayede de gün içinde yorgunluk yaşanma ihtimali de azalır. Ancak balı da aşırı tüketmemek gerekir çünkü fazla kilo yapabilir. Hatta sporcuların da yoğun olarak bal tükettiği bilinir. Çünkü kas yorgunluğu için de bal çok iyi gelen besin maddelerinden bir tanesi olmaktadır.
Bal aynı zamanda sindirim sisteminin düzenlenmesine de yardımcı olur. Hatta gastrit hastalığının tedavisi içi de bal tüketildiği bilinir. Benzer şekilde sağlıklı biçimde kilo verilebilmesi ve metabolizmanın çalıştırılabilmesi için balın önemi bir hayli büyüktür. Bazı kişiler balın diyabet hastaları için zararlı bir gıda olduğunu düşünebilirler ancak bu doğru değildir. Aksine bal kan şekerini düzenlemeye yardımcı olur. Tabii diyabet hastaları da balı az miktarda tüketmelidir.
Uyku problemi yaşayan kişiler için de bal bulunmaz bir nimettir. Eğer süt ile ilgili bir duyarlılığınız yok ise yatmadan önce bir bardak sütün içine bir miktar bal ilave edip içerseniz rahat bir şekilde uyuduğunuzu gözlemleyebilirsiniz. Çocukluğumuzdan beri hasta olduğumuzda ballı şeyler içmemizi tavsiye eder annelerimiz. Aslında bu çok doğrudur. Çünkü bal öksürüğe de çok iyi gelmektedir. Hatta boğaz enfeksiyonu yaşandığında da bal tüketmenin önemi bir hayli büyüktür.
Balı tüketmenin yanı sıra bazı yerlere sürmenin de bir hayli faydası vardır. Bu faydalardan bir tanesi de yanıklar ve yaralar üzerindedir. Elbette çok ciddi yanıklar üstünde balın iyileştirici bir etkisi olmaz ancak küçük yanıklara sürüldüğü zaman bal yanığın iyileşmesini hızlandırır ve yanığın üstünde bakteri oluşmasının önüne geçer. Aynı şekilde yaraların ve kesiklerin iyileşmesine de bir hayli katkı sağlar bal. Bu sayede mikroplar da temizlenir. Aynı şekilde bal maske olarak kullanıldığında da hem saçlar için hem de cilt için çok fazla etkili olmaktadır. Özellikle kuru saçlar için hazırlanan bir maskede bal bulunması çok güzel bir etki oluşturur. Çeşitli cilt lekelerinin üstüne de ballı kürler uygulanmasında fayda vardır. Çünkü bal hem cildi temizler, hem parlatır hem de nemlendirir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder