Smoothie,
son dönemlerde bir hayli sık tüketilen bir içecek olarak gündemde.
Genellikle taze meyvelerden ya da meyve sularından elde edilen ve
karıştırılarak hazırlanan ve soğuk servis edilen bir içecek olan smoothie hemen
her kafede sipariş verebileceğiniz kadar yaygınlaşmış bir içecektir. Bu içeceği
yapacağınız malzemelerle sağlıklı bir içecek haline getirebilir, evinizde
oldukça rahat bir biçimde hazırlayabilirsiniz. Smoothie çeşitleri içeriklerinde
yer alan meyve veya sebzelerin ismiyle anılır. Smoothie tariflerinizde
kullanacağınız meyve ve sebzelerle birlikte bu lezzetli içeceği aynı zamanda
doğal bir ilaç haline getirebilirsiniz. Bir çok rahatsızlığa iyi gelmesiyle
bilinen havuç ve pancar kullanarak smoothie yaparken hem lezzet hem de sağlık
açısından oldukça avantajlı olacaksınız. Dilerseniz havuç ve pancarlı smoothie
tarifini misafirlerinize de ikram edebilirsiniz, hem sağlıklı, hem lezzetli hem
de genellikle dışarıda tüketilmeye alışılan bir içeceği evde ikram etmek de
değişik bir tecrübe olacaktır.
Havuç ve Pancarlı Smoothie Nasıl Yapılır?
Havuç ve
pancarlı smoothie yapımı hem kolay, hem bir hayli lezzetli hem de sağlıkla
alakalı birçok yarar sağlayabilecek bir içecektir. Her sabah bir bardak
içeceğiniz havuç ve pancarlı smoothie güne dinç başlamanızı sağlamanın yanı
sıra düzenli biçimde tüketildiğinde birçok rahatsızlığa ve sağlık problemine
karşı mücadelede size yardımcı olabilecek bir içecek. Bağışıklık sisteminize
güç verecek, sindirim sisteminizi daha aktif çalıştıracak, kabızlık sorununuza
çare olabilecek ve daha sayısız faydaları bulunan bu tarif, hazırlaması da
oldukça kolay bir içecek tarifi.
Malzemeler
- 1 tane önceden pişirilmiş pancar
- 2 tane mandalina
- 2 tane havuç
- 1 su bardağı su
Hazırlanışı
- Öncelikle havuçları iyice yıkayarak temizlemeyle başlayın ve sonrasında havuçları ince ince parçalar halinde doğrayın.
- 2 tane mandalinanın kabuklarını soyun ve daha sonra parçalar halinde ayırın.
- Orta – iri büyüklükteki pancarı da daha kolay karıştırabilmek için 4 – 5 parçaya ayırın.
- Tüm malzemeler hazır olduğunda malzemeleri blendera koyun.
- Tamamen homojen bir hale gelene kadar blender yardımıyla iyice karıştırın.
- Karışım tamamen sıvılaştıktan ve homojen hale geldikten sonra 1 su bardağı suyu da karışıma ilave ederek bir müddet tekrar karıştırın.
- Dilerseniz nane yapraklarıyla süsleyerek servis edebilirsiniz.
Havuç Nelere İyi Gelir?
Havuç
içerdiği beta karoten maddesi sayesinde oldukça önemli bir anti oksidan besin
kaynağıdır. İçerdiği beta karoten sayesinde deri, saç ve tırnak dokularının
beslenmesine ve güçlenmesine oldukça faydalıdır. Lifli bir gıda maddesi olması
sebebiyle sindirim sistemi ve boşaltım sistemi için de oldukça yararlı bir
bitki olan havuç, başta kabızlık gibi rahatsızlıklara oldukça iyi gelmekte.
Havuç ayrıca diyet yapan kişiler için de tok tutması özelliğiyle bir
hayli tercih edilesi bir yiyecek konumunda. Havuç bitkisi A vitamini
içeriği yönünden en zengin sebzelerden biridir. Bu özelliğiyle birçok hastalığa
karşı direnci artırmakta ve strese de iyi gelmektedir. Daha önce belirtildiği
üzere içerdiği yüksek beta karoten ve anti oksidan maddeler bakımından oldukça
zengin olan havuç bu özellikleriyle prostat kanseri ve kolon kanseri riskini
azaltan etkiler göstermektedir. Bu husus her ne kadar kanıtlanmamış olsa da
havucun kansere karşı koruyucu etkileri konusundaki araştırmalar ve çalışmalar
devam etmektedir. Amerika Birleşik Devletleri’nde gerçekleştiren araştırmalar
neticesinde havuç tüketimi, havucun içeriğindeki kimyasallar sayesinde, kanser
hücrelerinin büyümesini yavaşlatma etkisine sahiptir. Özellikle mesane kanseri
riskine karşı havuç tüketmek uzmanlar tarafından tavsiye edilen bir gıda
maddesi.
Havuç, tüm
turuncu ve sarı meyve ve sebzelerde olduğu gibi damar ve kalp sağlığı üzerinde
olumlu etkilere sahip olan bir bitkidir. Yapılan araştırmalarda düzenli havuç
tüketiminde kalp ve damar rahatsızlıklarına rastlanma oranı %30 civarında bir
azalma göstermiş durumdadır. Havucun en çok yarar sağladığı organlardan biri de
gözlerimizdir, en çok bilinen faydası da budur ancak havucun tek faydası
gözlerimize değil elbette. Havuç tüketimi neticesinde kan dolaşımı düzene
girer. Üstelik havuç neredeyse hiç kalori içermemesi sebebiyle de diyet dostu
bir yiyecektir. Havuç ayrıca içerdiği B vitamini sayesinde karaciğer
hücrelerinin gelişimi ve sağlığı için bir hayli önemli bir sebzedir. Havuç
genellikle salatalarda ve yemeklerde kullanılır. Havucu tek başına da
tüketebilirsiniz. Dilerseniz limon suyu, biraz tuz ve zeytin yağı ile hazırlayacağınız
sosa batırarak da lezzetini artırabilirsiniz, hem böylece zeytin yağının
faydalarından da limonun faydalarından da yararlanabilirsiniz. Havucu
dilerseniz ikramlık olarak da ince ince doğrayarak yine limon suyundan oluşan
bir sosla beraber de ikram edebilirsiniz.
Pancar Nelere İyi Gelir?
Pancar,
bünyesinde barındırdığı özellikleriyle vücuda pek çok faydası olan bir
sebzedir. Birçok kırmızı bitkide ve sebzede olduğu gibi antioksidan
özelliğe sahiptir. Antioksidan maddeler bünyeye güç ve direnç kazandırır. Ayrıca
pancar içerdiği pigmentler sayesinde kanserle mücadelede de bir
hayli yardımcı olacak bir sebze. Bu kadar faydasına rağmen tüketimi az
olan pancar bitkisi vitamin ve mineral açısından oldukça zengin. Özellikle A,
B, C ve pek bilinmeyen bir vitamin olan P vitamini açısından bir hayli zengin
olan pancar sindirim sistemine olumlu etkileriyle bilinmekte. Bu vitaminlerin
dışında pancar fosfor, demir, potasyum başta olmak üzere bir çok mineral
yönünden de bir hayli zengin bir sebze konumunda. Pancar suyunun yüksek
tansiyona karşı iyi geldiği bilinmekte. Ayrıca başka meyvelerle karıştırılarak
yapılan içeceklerle faydalarını ve sağlığa katkılarını artırmak da mümkün.
Pancar aynı zamanda kanı temizleyen bir bitkidir. İçeriğinde tıpkı havuçtaki
gibi yoğun miktarda yer alan beta karoten hem bu bitkilere kırmızı rengi verir
hem de karaciğer rahatsızlıklarına karşı etkin bir savunma mekanizması
oluşumuna katkı sağlar. Aynı zamanda pancar karaciğer yağlanmasına karşı da
tavsiye edilen bir sebzedir. Pancar da havuçla birçok benzer özellikler
içermektedir. Lifli bir yapıya sahip olan pancar bitkisi sindirim sistemine
ve yiyecekleri kolay sindirmeye yardımcı olur. Bu özellikleriyle kabızlık
gibi sorunları da giderebilir ve aynı zamanda kilo verme konusunda da sizlere
yardımcı olacaktır.
Pancar çok eski zamanlardan beri sağlık ve şifa
konularında kullanılmakta olan bir sebzedir. Bu özellikleriyle pancar günümüzde
de bir çok rahatsızlığın tedavisinde yardımcı gıda maddesi olarak
kullanılmaktadır. Potasyum bakımından bir hayli zengin olan pancar
sebzesi yüksek tansiyonun kontrolünde de oldukça etkin olarak kullanılmaktadır.
Kötü kolesterol olarak adlandırılan LDL seviyesini de düşürerek bu açıdan da
fayda sağlar. Pancarın sadece kendisi değil suyu da oldukça faydalıdır. İçerdiği
yüksek folik asit, fosfor ve magnezyum minerallerinin yanı sıra A, B ve C
vitaminleri açısından da oldukça zengin bir sebzedir. Birçok çeşidi olan pancar
bitkisinin şeker pancarı çeşidi, şeker üretiminde kullanılır. Kırmızı pancar
ise genellikle yemeklerde, salatalarda ya da turşu olarak tüketilir fakat
suyunu sıkarak başka biçimlerde yararlanmak ve tüketmek de mümkün. Kısacası
pancar içerdiği vitamin ve mineraller sayesinde bir hayli zengin,
besleyici ve sağlıklı yaşama dost bir yiyecek. İster salatada, ister
yemeklerde, ister turşusuyla, isterseniz de çeşitli karışımlarla
hazırlayacağınız meyve suları ya da smoothieler ile tüketebilirsiniz.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder