10 Temmuz 2018 Salı

Havuç ve Pancarlı Smoothie


Smoothie, son dönemlerde bir hayli sık tüketilen bir içecek olarak gündemde. Genellikle taze meyvelerden ya da meyve sularından elde edilen ve karıştırılarak hazırlanan ve soğuk servis edilen bir içecek olan smoothie hemen her kafede sipariş verebileceğiniz kadar yaygınlaşmış bir içecektir. Bu içeceği yapacağınız malzemelerle sağlıklı bir içecek haline getirebilir, evinizde oldukça rahat bir biçimde hazırlayabilirsiniz. Smoothie çeşitleri içeriklerinde yer alan meyve veya sebzelerin ismiyle anılır. Smoothie tariflerinizde kullanacağınız meyve ve sebzelerle birlikte bu lezzetli içeceği aynı zamanda doğal bir ilaç haline getirebilirsiniz. Bir çok rahatsızlığa iyi gelmesiyle bilinen havuç ve pancar kullanarak smoothie yaparken hem lezzet hem de sağlık açısından oldukça avantajlı olacaksınız. Dilerseniz havuç ve pancarlı smoothie tarifini misafirlerinize de ikram edebilirsiniz, hem sağlıklı, hem lezzetli hem de genellikle dışarıda tüketilmeye alışılan bir içeceği evde ikram etmek de değişik bir tecrübe olacaktır.
Havuç ve Pancarlı Smoothie Nasıl Yapılır?
Havuç ve pancarlı smoothie yapımı hem kolay, hem bir hayli lezzetli hem de sağlıkla alakalı birçok yarar sağlayabilecek bir içecektir. Her sabah bir bardak içeceğiniz havuç ve pancarlı smoothie güne dinç başlamanızı sağlamanın yanı sıra düzenli biçimde tüketildiğinde birçok rahatsızlığa ve sağlık problemine karşı mücadelede size yardımcı olabilecek bir içecek. Bağışıklık sisteminize güç verecek, sindirim sisteminizi daha aktif çalıştıracak, kabızlık sorununuza çare olabilecek ve daha sayısız faydaları bulunan bu tarif, hazırlaması da oldukça kolay bir içecek tarifi.
Malzemeler
  • 1 tane önceden pişirilmiş pancar
  • 2 tane mandalina
  • 2 tane havuç
  • 1 su bardağı su
Hazırlanışı
  1. Öncelikle havuçları iyice yıkayarak temizlemeyle başlayın ve sonrasında havuçları ince ince parçalar halinde doğrayın.
  2. 2 tane mandalinanın kabuklarını soyun ve daha sonra parçalar halinde ayırın.
  3. Orta – iri büyüklükteki pancarı da daha kolay karıştırabilmek için 4 – 5 parçaya ayırın.
  4. Tüm malzemeler hazır olduğunda malzemeleri blendera koyun.
  5. Tamamen homojen bir hale gelene kadar blender yardımıyla iyice karıştırın.
  6. Karışım tamamen sıvılaştıktan ve homojen hale geldikten sonra 1 su bardağı suyu da karışıma ilave ederek bir müddet tekrar karıştırın.
  7. Dilerseniz nane yapraklarıyla süsleyerek servis edebilirsiniz.
Havuç Nelere İyi Gelir?
Havuç içerdiği beta karoten maddesi sayesinde oldukça önemli bir anti oksidan besin kaynağıdır. İçerdiği beta karoten sayesinde deri, saç ve tırnak dokularının beslenmesine ve güçlenmesine oldukça faydalıdır. Lifli bir gıda maddesi olması sebebiyle sindirim sistemi ve boşaltım sistemi için de oldukça yararlı bir bitki olan havuç, başta kabızlık gibi rahatsızlıklara oldukça iyi gelmekte. Havuç ayrıca diyet yapan kişiler için de tok tutması özelliğiyle bir hayli tercih edilesi bir yiyecek konumunda. Havuç bitkisi A vitamini içeriği yönünden en zengin sebzelerden biridir. Bu özelliğiyle birçok hastalığa karşı direnci artırmakta ve strese de iyi gelmektedir. Daha önce belirtildiği üzere içerdiği yüksek beta karoten ve anti oksidan maddeler bakımından oldukça zengin olan havuç bu özellikleriyle prostat kanseri ve kolon kanseri riskini azaltan etkiler göstermektedir. Bu husus her ne kadar kanıtlanmamış olsa da havucun kansere karşı koruyucu etkileri konusundaki araştırmalar ve çalışmalar devam etmektedir. Amerika Birleşik Devletleri’nde gerçekleştiren araştırmalar neticesinde havuç tüketimi, havucun içeriğindeki kimyasallar sayesinde, kanser hücrelerinin büyümesini yavaşlatma etkisine sahiptir. Özellikle mesane kanseri riskine karşı havuç tüketmek uzmanlar tarafından tavsiye edilen bir gıda maddesi.
Havuç, tüm turuncu ve sarı meyve ve sebzelerde olduğu gibi damar ve kalp sağlığı üzerinde olumlu etkilere sahip olan bir bitkidir. Yapılan araştırmalarda düzenli havuç tüketiminde kalp ve damar rahatsızlıklarına rastlanma oranı %30 civarında bir azalma göstermiş durumdadır. Havucun en çok yarar sağladığı organlardan biri de gözlerimizdir, en çok bilinen faydası da budur ancak havucun tek faydası gözlerimize değil elbette. Havuç tüketimi neticesinde kan dolaşımı düzene girer. Üstelik havuç neredeyse hiç kalori içermemesi sebebiyle de diyet dostu bir yiyecektir. Havuç ayrıca içerdiği B vitamini sayesinde karaciğer hücrelerinin gelişimi ve sağlığı için bir hayli önemli bir sebzedir. Havuç genellikle salatalarda ve yemeklerde kullanılır. Havucu tek başına da tüketebilirsiniz. Dilerseniz limon suyu, biraz tuz ve zeytin yağı ile hazırlayacağınız sosa batırarak da lezzetini artırabilirsiniz, hem böylece zeytin yağının faydalarından da limonun faydalarından da yararlanabilirsiniz. Havucu dilerseniz ikramlık olarak da ince ince doğrayarak yine limon suyundan oluşan bir sosla beraber de ikram edebilirsiniz.
Pancar Nelere İyi Gelir?
Pancar, bünyesinde barındırdığı özellikleriyle vücuda pek çok faydası olan bir sebzedir. Birçok kırmızı bitkide ve sebzede olduğu gibi antioksidan özelliğe sahiptir. Antioksidan maddeler bünyeye güç ve direnç kazandırır. Ayrıca pancar içerdiği pigmentler sayesinde kanserle mücadelede de bir hayli yardımcı olacak bir sebze. Bu kadar faydasına rağmen tüketimi az olan pancar bitkisi vitamin ve mineral açısından oldukça zengin. Özellikle A, B, C ve pek bilinmeyen bir vitamin olan P vitamini açısından bir hayli zengin olan pancar sindirim sistemine olumlu etkileriyle bilinmekte. Bu vitaminlerin dışında pancar fosfor, demir, potasyum başta olmak üzere bir çok mineral yönünden de bir hayli zengin bir sebze konumunda. Pancar suyunun yüksek tansiyona karşı iyi geldiği bilinmekte. Ayrıca başka meyvelerle karıştırılarak yapılan içeceklerle faydalarını ve sağlığa katkılarını artırmak da mümkün. Pancar aynı zamanda kanı temizleyen bir bitkidir. İçeriğinde tıpkı havuçtaki gibi yoğun miktarda yer alan beta karoten hem bu bitkilere kırmızı rengi verir hem de karaciğer rahatsızlıklarına karşı etkin bir savunma mekanizması oluşumuna katkı sağlar. Aynı zamanda pancar karaciğer yağlanmasına karşı da tavsiye edilen bir sebzedir. Pancar da havuçla birçok benzer özellikler içermektedir. Lifli bir yapıya sahip olan pancar bitkisi sindirim sistemine ve yiyecekleri kolay sindirmeye yardımcı olur. Bu özellikleriyle kabızlık gibi sorunları da giderebilir ve aynı zamanda kilo verme konusunda da sizlere yardımcı olacaktır.
Pancar çok eski zamanlardan beri sağlık ve şifa konularında kullanılmakta olan bir sebzedir. Bu özellikleriyle pancar günümüzde de bir çok rahatsızlığın tedavisinde yardımcı gıda maddesi olarak kullanılmaktadır. Potasyum bakımından bir hayli zengin olan pancar sebzesi yüksek tansiyonun kontrolünde de oldukça etkin olarak kullanılmaktadır. Kötü kolesterol olarak adlandırılan LDL seviyesini de düşürerek bu açıdan da fayda sağlar. Pancarın sadece kendisi değil suyu da oldukça faydalıdır. İçerdiği yüksek folik asit, fosfor ve magnezyum minerallerinin yanı sıra A, B ve C vitaminleri açısından da oldukça zengin bir sebzedir. Birçok çeşidi olan pancar bitkisinin şeker pancarı çeşidi, şeker üretiminde kullanılır. Kırmızı pancar ise genellikle yemeklerde, salatalarda ya da turşu olarak tüketilir fakat suyunu sıkarak başka biçimlerde yararlanmak ve tüketmek de mümkün. Kısacası pancar içerdiği vitamin ve mineraller sayesinde bir hayli zengin, besleyici ve sağlıklı yaşama dost bir yiyecek. İster salatada, ister yemeklerde, ister turşusuyla, isterseniz de çeşitli karışımlarla hazırlayacağınız meyve suları ya da smoothieler ile tüketebilirsiniz.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder