5 Temmuz 2018 Perşembe

melisa otunun faydaları


Hayatımızda sahip olduğumuz en değerli varlığımız hiç şüphesiz sağlığımızdır. Çoğu zaman sağlığımızı kaybetmemek ve korumak adına çeşitli uğraşlar veririz. Bazen doktora giderek çare aramakta, bazen de doğal yollardan deva bulmaktayız. Özellikle de hastalandığımızda ya da sağlığımızı tehdit eden bir durum ile karşılaştığımızda doktora giderek çeşitli ilaçlar alırız. Bu ilaçların bazılarının kökeninde çeşitli bitkiler yer almaktadır. İşte melisa otu da bazı ilaçların kökeninde bulunmaktadır.
Melisa Otu Nedir?
Diğer bir adıyla da oğul otu olan melisa otu, baklagiller familyasından olan bir bitkidir. Dalları çok ve beyaz çiçeklere sahip, çok yıllıklı bir bitkidir. Melisa otunun boyu otuz ila seksen cm’ e kadar ulaşabilen oğul otunun kokusu limona benzemektedir. Ülkemizde oldukça yaygın olarak yetişen bu şifalı bitki, uykusuzluktan sindirim sistemi rahatsızlıklarına kadar pek çok alanda fayda sağlamaktadır.
Yılda iki defa toplanabilen melisa otunun ilk toplanan bölümü daha da kaliteli olmaktadır. İkinci toplananlarda koku ve kalite biraz daha düşüş göstermektedir. Toplanan melisa otu yaprakları bol hava alan ve olabildiğince güneş görmeyen yerlerde muhafaza edilmelidir. Ayrıca üst üste koymadan ince bir şekilde serilerek kurutulmasına da özen gösterilmelidir. Bu şekilde kurutulan yapraklar da olabildiğince 12 aydan daha uzun bir süre saklanmamalıdır.
Melisa Otu Nerelerde Yetişir?
Melisa otu yaz mevsimi boyunca yağışın yoğun olduğu bölgelerde yetişmektedir. Özellikle bahçelere dikilmesi durumunda kolay kolay yok olmamaktadır. Hem sürgün kökü hem de tohumları sebebi ile devamlı olarak kendini yenileyebilen bir bitki çeşididir. Soğuğa karşı da oldukça dayanıklı olan melisa otunu sık sık sulamak gereklidir. Sıcak iklim melisa otunu yetiştirmek için en uygun iklimdir. Karasal iklimde yetiştirilen melisa otunun kış aylarında köklerinin donmaması için toprağın samanla örtülmesi gerekmektedir. Bu nedenle melisa otu Akdeniz havzası bitkisi olarak görülmektedir. Bu nedenle ülkemizde Marmara, Ege ve Akdeniz Bölgesi’ nde verimli olarak yetiştirilmektedir. Ayrıca Avrupa’ nın güneyinde de oldukça yaygın olarak yetiştirilir. Akdeniz ve Güneydoğu gibi oldukça sıcak bölgelerimizde yalnızca öğleden önce güneş alan yerlerde yetişir.
Melisa otu günde en az 4 saat güneş ışığı almak koşulu ile evde de saksıda yetiştirilebilir. Eğer saksıda yetiştirmeyi düşünüyorsanız toprağın çeşidi önemli değildir ve toprağa dörtte bir oranında ponza taşı ekleyerek verimliliğini arttırabilirsiniz. Genel olarak gübre istemeyen melisa otu ticari amaçlı kullanılacak ise balıktan elde edilen gübreleri tercih edebilirsiniz.
Melisa Otunun Faydaları Nelerdir?
1. Kış Hastalıklarına Çare
Pek çok kişinin nezle, grip, balgam ve soğuk algınlığı gibi hastalıklar ile başı derttedir. Bu gibi hastalıklarda ilaç kullanmak istemeyen kişiler için en ideal bitkilerden bir tanesi de melisa otudur. Melisa otunun yapraklarını kullanarak hazırlayacağınız bir çay hastalığınızın geçmesine önemli ölçüde yardımcı olacaktır.
2. Sinirleri Yatıştırıcı ve Sakinleştirici
Melisa otu sinir yatıştırıcı ve sakinleştirici özelliği ile kişinin gerginliğini azaltmaya yardımcı olmaktadır. Bu sayede günün yorgunluğunu ve güçsüzlüğünü üzerinizden atmanıza yardımcı olacaktır.
3. Cilt Sağlığı
Melisa otunun cildimiz için sağladığı faydaları oldukça fazladır. Cildimiz için sağladığı faydaları şu şekilde sıralayabiliriz:
  • İçermiş olduğu mineraller ve yağlar sebebi ile ciltte kırışıklık oluşumunu yavaşlatır ve erken yaşlanmayı önler.
  • Cilde esneklik sağlar ve sarkmaları önemli ölçüde önler.
  • Kızarıklıkları ve lekeleri yok etmeye yardımcı olur.
  • Cilde sağlıklı ve parlak bir görünüm verir.
  • Cildi temizleyerek gözenekleri açar ve bu sayede siyah nokta gözenek oluşumunu engeller.
Melisa otunun yapraklarını kuru ya da taze bir biçimde kaynamış suya atarak  dinlendirin. Ardından bir pamuk yardımı ile cildinize sürebilirsiniz. Bir diğer yöntem de kaynayan melisa otuyla buhar banyosu yapmaktır. Ayrıca melisa otu toniği ile cildinizde etkili sonuçlar almanız mümkün.
4. Böcek Isırığı
Melisa onun yaprakları sinek kovucu özelliktedir ve böcek ısırığını ve uçuğu iyileştirici olarak kullanılabilir.
5. Kan Şekeri Dengesi
Kan şekerini düşürmeye yardımcıdır. Kan şekeri yüksek olan kişiler melisa çayı ile şifa bulabilirler.
6. Nefes Darlığı
Melisa otu sinir otu ile birlikte kaynatılıp içilerek nefes darlığı probleminize de çözüm bulabilirsiniz.
7. Uykusuzluk
Melisa otunu kaynatarak yatmadan önce 1 bardak içerek uykusuzluk probleminizin önüne geçebilirsiniz.
8. Baş Ağrısı
Melisa otu bazı baş ağrılarına da iyi gelmektedir. Migren rahatsızlığınız varsa melisa otunu deneyebilirsiniz.
9. Adet Ağrıları
Melisa otunun adet sancılarına da iyi geldiği bilinmektedir. Kaynar durumdaki 2 su bardağı kadar suya yaklaşık 10 gram kurutulmuş melisa bitkisini atarak on dakika kaynatın. Bu çayı sabah ve akşam 2 defa içerek adet ağrılarınıza çare bulabilirsiniz.
10. Yüksek Tansiyon
İçeriği sayesinde yüksek tansiyonu düşürmede de etkilidir.
11. Zihin Açıcı
Yapılan bir takım araştırmalarda melisanın önemli ölçüde zihin açtığı görülmüştür. Konsantrasyonu arttırdığı ve katılımcıların kelime ve görsel testlerde büyük oranda fark yarattığını ortaya koymuştur.
12. Mide Rahatsızlığına Karşı
Safra kesesinden kaynaklanan mide rahatsızlıkları için 1′ er çay kaşığı melisa, papatya ve nane karıştırılarak 1 bardak kaynar suya atılır. 5 dakika süre ile kaynatılarak demlenmesi beklenir. Hazırladığınız bu bitki karışımı çayını yemekten önce 1 fincan içmeniz mide rahatsızlıklarını önlemede yardımcı olabilir.
Bunların yanında melisa otu idrar söktürücü bir özelliğe de sahiptir. Alzheimer ve erken yaşlarda oluşan göz tansiyonuna da faydası bulunmaktadır. Aynı zamanda sara yani epilepsi hastalığının da tedavisinde kullanılabilir. Ayrıca egzama gibi ciltte meydana gelen yaralar için de oldukça etkili bir bitkidir.
Melisa Otunun Zararları ve Yan Etkileri Nelerdir?
Melisa otunu özellikle farklı otlar ile birlikte kullanırken oldukça dikkatli olunmalıdır. Mide rahatsızlığı olan kişilerin tüketmemesi gereklidir. Ayrıca emziren kadınların ya da hamilelik dönemindeki kadınların tüketmesi pek uygun görülmemektedir.
Sedef hastalığı ve tiroit hastalığı için kullanılan ilaçlar ile etkileşime girebilir, dikkatli olmak gerekir. Uykusuzluk ve stres için ilaç kullanıyorsanız da tüketmemeniz gerekir. Glukom hastası iseniz de doktor tavsiyesi ile birlikte melisa otunu tüketebilirsiniz.
Bitki çaylarının tamamı aşırı miktarda ve uzun süre kullanılmamalıdır. Ayrıca ilaç kullanıyorsanız ve bilinen bir rahatsızlığınız varsa bitki çaylarına başlamadan önce mutlaka doktorunuza danışmanız gerekmektedir.
Melisa Çayı Nasıl Demlenir?
Eğer melisa bitkisinin kurutulmuş yapraklarından bir çay hazırlayacaksanız, 1 büyük çay fincanı için 1 çay kaşığı melisa yeterli olmaktadır. Öncelikle suyu kaynatın ve ardından melisanın üzerine dökün. Bu şekilde yaklaşık 8-10 dakika kadar demlenmesini bekleyin. Burada dikkat etmeniz gereken noktalardan bir tanesi demleme süresidir. Eğer demleme süresini uzun tutarsanız çayınızın tadı biraz acı olabilir.
Bu şekilde çayınızı süzdükten sonra ister sade bir şekilde isterseniz de bal ile tatlandırarak içebilirsiniz.

Eğer taze melisa yapraklarını kullanacaksanız da 1 büyük fincan için 1,5 çay kaşığı taze melisa yaprağı yeterli olmaktadır.
Kuru ya da taze melisa yapraklarının sağlığa faydası aynıdır. Fakat kuru melisa daha uzun süre bozulmadan muhafaza edilebildiği için taze melisaya göre bazı durumlarda avantajlı sayılabilir.
Hazırlamış olduğunuz melisa çayınızı buzdolabında 2 güne kadar da saklayabilirsiniz. Ancak günlük tüketilmesi ve 1 bardaktan fazla tüketilmesi pek önerilmemektedir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder