9 Temmuz 2018 Pazartesi

aleo vera suyu tarifi

Aloe vera, dünyanın hemen her yerinde genellikle tıbbi amaçlarla kullanılan bir bitki türüdür. Aloe vera bitkisinin yaprakları iki ana bölümden oluşmuştur ve bu yaprakların içeriklerinde yer alan yeşil kabuk bölümünde bulunan sıvının içeriğinde 15’in üzerinde amino asit ve 20’ye yakın mineral bulunmaktadır.
Tüm bu zengin içeriğinin yanı sıra aloe vera suyunda 10’dan fazla çeşitte vitamin de içermektedir. Bu amino asitler, mineraller ve vitaminler özellikle kolesterol ve alerjik rahatsızlıklara karşı iyi gelmesiyle bilinmekte olan oldukça faydalı içeriklerdir. Aloe vera aynı zamanda tüketildiği zaman bünyede laksatif etkiler gösteren bir bitki olarak bilinmektedir. Laksatif etki kısaca tüketilen gıdalara bağlı olarak bağırsakların daha fazla çalışması eylemine verilen addır. Dünya Sağlık Örgütü’nün derlemiş olduğu tıbbi bitkiler kataloğuna giren aloe vera bitkisi genellikle krem ya da sıvı şekilde kullanılan bir bitkidir. Aloe veradan elde edilen aloe vera suyu veya aloe vera jeli hem evde kendinizin elde edebileceği karışımlara içerik oluşturabilir hem de piyasada bulunan bir çok kozmetik ya da bitkisel ilaçların ham maddesini oluşturmaktadır. Siz de sayısız faydası olan aloe vera suyu ve aloe vera jelini dilerseniz kendiniz hazırlayabilir, gerekirse piyasada rahatlıkla bulabileceğiniz hazır ürünleri tercih edebilirsiniz. Hazır ürünleri tercih ederken güvenilir markalardan alışveriş yapmanız, ürünün içeriğinin gerçekten doğal ve sağlığa zararlı maddeler içermemesine dikkat etmeniz faydalı olacaktır.
Aloe Vera Suyu Nasıl Hazırlanır?
Malzemeler
  • Aloe vera yaprakları
  • 1 adet portakal
  • 1 su bardağı su
  • Mikser
  • Meyve sıkacağı
Hazırlanışı
  1. Kopardığınız ya da satın aldığınız aloe vera yaprağını iyice yıkayarak içindeki jel kısmını ayırın.
  2. Aloe vera yapraklarından ayırdığınız jel kısımlarını bir kabın içine koyun.
  3. Aloe vera jelini mikser yardımıyla iyice karıştırın ve tamamen sıvı hale getirin.
  4. Meyve sıkacağında bir adet portakalın suyunu çıkarın.
  5. Aloe vera jelini karıştırdığınız kaba bir bardak portakal suyunu ekleyin.
  6. Yine aynı karışıma bir bardak su ilave edin.
  7. Tamamen homojen bir hal alana kadar mikser yardımıyla tekrar karıştırın.
  8. Aloe vera suyunuz hazır. Hem aloe vera suyunun faydalarının yanı sıra portakal suyunun faydalarından da yararlanmış olacaksınız, hem de aloe vera suyunun acı tadını bastırmış olacaksınız.
Aloe Vera Suyu Nelere İyi Gelir?
Aloe vera, içerdiği vitamin, mineral ve enzimler sayesinde insan sağlığı için bir hayli faydalı bir bitkidir. Kişilerin evlerinde de kolaylıkla yetiştirebilecekleri aloe vera bitkisi, çok eski tarihlerden beri sağlık için kullanılmakta olan bir bitkidir. Mısırlılar ve Afrika’da yaşayan eski toplulukların aloe vera bitkisini tedavi için kullandıklarına dair bazı tarihi eserlere rastlanmıştır. Günümüzde aloe vera en çok Hindistan ve Güney Amerika’da yetiştirilmektedir. Türkiye’de aloe vera bitkisine yerel olarak ve bazı bölgelerde sarı sabır otu da denmektedir. Aloe vera faydaları açısından içerdiği içerikle esasen ikiye ayrılmaktadır. Aloe vera jeli olarak bilinen sıvı, aloe vera bitkisinin iç yapraklarından elde edilen ve tedavilerde kullanılan kısmıdır. Diğer faydalı olan kısım ise aloe vera suyu adı verilen ve aloe vera yapraklarının kabuklarının alt tarafında yer alan sıvıdır. Bu sıvı daha çok laksatif etki yaratması amacıyla çeşitli ilaçlarda ve gıda takviyelerinde kullanılmaktadır.
Aleo vera bitkisi özellikle ciltle alakalı rahatsızlıklarda kullanılan bir bitkidir. Örneğin aloe vera jeli yanık ve ciltte oluşan yaraların tedavisinde sıkça kullanılmaktadır. Aloe vera bitkisi bilindiği üzere sadece alternatif tedavi yöntemleri için değil bir çok kozmetik ürününde de kullanılan bir bitkidir. Aloe vera içeren cilt kremleri, el kremleri, diş macunları, deodorantlar piyasada birçok farklı firma tarafından satılmaktadır ve böylelikle aloe vera bitkisi kozmetik sektörü için de vazgeçilmez bir bitki haline getirmiştir. Aloe vera bitkisi içerdiği antihistaminik içerenler sayesinde vücudun enfeksiyonla mücadele etme konusunda oldukça yardımcı bir bitki olarak uzmanlarca tespit edilmiştir. Henüz işlevi tamamen kanıtlanmış durumda olmasa da bilim adamları ve uzman hekimlerin gerçekleştirdiği çalışmalar, aloe vera bitkisinin içeriğinde yer alan acemannan maddesinin HIV virüsünün sebep olduğu AIDS hastalığıyla mücadelede önümüzdeki zamanlarda oldukça sık kullanılmaya başlayacağını gösteriyor.
Aloe vera bu faydalarının yanı sıra sindirim sistemi için de oldukça faydalı bir bitkidir. Sindirim sistemiyle alakalı rahatsızlıkların başlıcalarından olan mide yaralarına oldukça iyi geldiği bilinen aloe vera aynı zamanda boşaltım sistemiyle alakalı rahatsızlıklardan olan ve halk arasında basur olarak da bilinmekte olan hemoroid hastalığına da iyi geldiği bilinen bir bitkidir. Aloe vera suyu içeren sabunlar çeşitli sivilce rahatsızlıklarında, güneş yanıklarında, cildi sıkılaştırmada da oldukça sık ve etkin biçimde kullanılmaktadır. Tüm bu faydalarının yanı sıra antioksidan özelliğiyle stres durumlarına karşı da oldukça işe yarar bir bitki olan aloe vera, bebeklerin ciltlerinde oluşan tahrişlere karşı da kullanılabilir. Aloe vera suyu kabızlık tedavisinde mucizevi sonuçlar gösteren bir karışımdır. Daha önce bahsedilen laksatif etkisini gösterdiği zaman kabızlığa karşı oldukça etkili adeta doğal ve tabi bir ilaçtır. Aloe vera ile alakalı yapılan son araştırmalarda şeker hastalığı olarak bilinen diyabetle alakalı da bir hayli faydalı bir bitki olduğu kanıtlanan aloe vera bitkisi, şeker seviyesini düşürme etkisiyle kullanabileceğiniz bir gıda olabilir. Aloe vera jeli aynı zamanda saç derisi ve saçla alakalı sorunlara da çözüm olabilecek bir bitkidir. Saç diplerinize tatbik edeceğiniz aloe vera suyu sayesinde saç deriniz güçlenecektir ve saç telleriniz kalınlaşacaktır.
Aloe Vera Suyunun Kullanımı
Aloe vera bitkisinden elde edilebilecek olan aloe vera suyu ve aloe vera jeli farklı sorunlara yardımcı olabilecek bitkisel tedavi araçlarıdır. Aloe vera bitkisi tedavi amaçlı kullanımında daha çok içinde yer alan ve aloe vera jeli olarak anılan kısmı kullanılmaktadır. Aloe vera bitkisinden koparacağınız yaprakları ortadan ikiye ayırdıktan sonra içindeki jeli cildinizdeki yaralara ya da tahriş olmuş dokulara tatbik edebilirsiniz. Dilerseniz yaprağın içinden çıkan jelle ve sıvıyla uğraşmamak adına yaprağı bir mikser yardımıyla sıvı hale getirerek bu sıvıyı da kullanabilirsiniz. Bu noktada dikkat edilmesi gereken, mikserde hazırladığınız sıvıyı oda sıcaklığında bekletmeniz gerektiği hususudur. Aloe vera jelini aynı zamanda dilerseniz gül yağı ilavesiyle de kullanabilirsiniz, bu şekliyle baş ağrılarına da iyi gelecek bir karışım elde edebilirsiniz. Aloe vera suyunun kullanımı ise aloe vera bitkisinden kopardığınız yaprakları suya koyarak beklettikten sonra gerçekleştirilmelidir. Bu şekilde sıvı olarak tüketimde içeceğiniz su oldukça acı olacaktır, dilerseniz acılığını azaltmak için meyve suyu ya da çeşitli sıvı takviyeleriyle içeceğiniz aloe vera suyunun tadını yumuşatabilirsiniz. Aloe vera suyu ve aloe vera jeli kullanımı hamile kadınlar için çok önerilmez ama her ihtimale karşı kadın doğum uzmanınıza bu konuyla alakalı sorularınızı danışmanız sizin yararınıza olacaktır. Ayrıca aloe vera suyu ve aloe vera jeli kullanımı kullandığınız bazı ilaçlarla etkileşime sebep olabilir. Bu sebepten ötürü eğer sürekli olarak ilaç kullanıyorsanız ve aloe vera suyu ya da aloe vera jeli tüketmeye karar verdiyseniz yine doktorunuza danışmanız faydalı olacaktır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder