27 Temmuz 2018 Cuma

Çınar Yaprağının Harika Bir Savaşçı Olduğunu Gösteren 13 Faydası!

Esas yurdu Kuzey Amerika, Avrupa’nın doğusu ve Asya olan çınarlar, genelde ormanlarda değil de dere, ırmak ve nehir yataklarında yetişmektedir. Çınar ağacının yaprakları ise oldukça geniş ve damarlıdır. Çınar ağacının yaprakları, tozdan ve dumandan çok fazla etkilenmediği için, büyük endüstri yerleşim yerlerinde, park ve bahçelerde yetişip büyüyebilmektedir.
Çınar ağacı Türkiye topraklarının hemen hemen bütün bölgelerinde yetişebilen özellikte olup 45-50 metreye kadar uzayabilen kumlu, çakıllı topraklarda üreyebilen, hızlı büyüyen, kalın gövdesi olan, köklü, uzun ömrü olan ve dayanıklı bir ağaçtır. Çınar ağacı, hızlı büyüme gösterir ve uzun ömürlüdür. Yaşlı çınarların ise, zamanla içleri çürüyüp boşaldığı halde yaşamlarını devam ettirebilme özellikleri bulunmaktadır.
Çınar ağacının kozalağının ve yaprağının insan sağlığına faydalı etkileri vardır. Ayrıca çınar ağacı mobilya yapımında da kullanılmaktadır.
Ayrıca tanen (tannik asit) içeren kabukları kabız yapıcı ve ateş düşürücü olarak içten, antiseptik olarak da dışarıdan kullanılır.
Çınar yaprakları ise, birçok sağlık probleminin giderilmesine yardımcı olmaktadır. Çınar yaprağı su içinde kaynatılarak haricen ya da oral olarak kullanılmaktadır.
Çınar Yaprağının Sağlığa Faydaları Nelerdir?
Çınar yaprağının sağlığa olan faydaları oldukça fazladır. Çınar yaprağı kemik ve eklem sağlığını korur, destekler ve özellikle kireçlenmeyi rahatlatır. Yanık ve yanık yaralarının iyileştirilmesinde kullanılan çınar yaprağı, aynı zamanda diş ve diş eti sağlığını da koruyan bir bitkisel kaynaktır. Çınar yaprağı, vücuttaki ödemi alır ve şişkinlik oluşmasını önler. Çınar yaprağı suyu mide bulantısını önler ve etkisini azaltır. Epilepsi hastalığına iyi gelen çınar yaprağı, saç derisini besler, kepeklenmeyi ve saç dökülmesini önlemektedir. Çınar yaprağı aynı zamanda, yaraların daha çabuk iyileşmesine yardımcı olur ve kadınlarda oluşan vajinal akıntıların kesilmesine ve iyileşmesine de yardımcı olmaktadır. Cilt sağlığını da koruyan çınar yaprağı, sedef hastalığının olumsuz etkilerini dindirir. Çınar yaprağı, romatizma, bel ve boyun fıtıklarının tedavisinde yardımcı bitkisel bir kaynaktır.
1.Kemikler ve Eklemler

Çınar ağacının özellikle kurumuş fakat yer ile temas etmemiş olan yani henüz dalı üzerinde bulunan yaprakları, kaynatılıp içildiğinde, kemik ve eklem sağlığını koruyacağı gibi, kireçlenme gibi sağlık problemlerinin giderilmesine de yardımcı olmaktadır. 1 dakikadan fazla olmamak kaydı ile klorsuz su içinde kaynatılan kurutulmuş çınar yaprağı, ılıtıldıktan sonra içildiğinde, kireçlenme, kemik ve eklem ağrılarına iyi gelmektedir. Fakat bu çınar yaprağı suyu, 15 gün içildikten sonra, 3 gün ara verilmesi ve sonradan yeniden içilmesi şeklinde tüketilmelidir.
2.Yanık ve Yanık Yaraları

Çınar yaprağı, yanıkların ağrı ve sızısını hafifletmek için ideal bir bitkisel kaynaktır. Kurumuş çınar yaprakları kaynatıldıktan sonra ılıması beklenip yanık bölgeye uygulandığında yanık yaralarını gidermeye yardımcı olacaktır.
3.Diş ve Diş Eti Sağlığı

Diş ağrılarını dindiren ve diş eti problemlerini önleyen çınar yaprağı, kurutulmuş şekli ile kullanıldığında diş ve diş eti sağlığını korur ve diş ağrılarını hafifletir.
4.Ödem Atıcı

Vücutta oluşan ödem ve şişkinliğin giderilmesine yardımcı olan çınar yaprağı, yer ile temas etmemiş olanlarından seçilmek kaydı ile, kaynatılarak içildiğinde vücuttaki şişkinliği dindirir.
5.Epilepsi

Epilepsi krizlerini önleyen ve epilepsi krizlerinin şiddetini azaltan çınar yaprağı, doğal ve bitkisel bir yöntem olarak kullanılabilmektedir. Kurumuş çınar yaprakları 1 dakikadan daha fazla olmayan bir süreç içinde klorsuz kaynamış su içinde bekletildikten sonra, bu su soğumaya bırakılır ve hafif ılık iken içilirse, epilepsi için etkili bir yardımcı olacaktır.
6.Saç ve Saç Derisi

Hem saç sağlığını hem de saç derisini koruyan ve besleyen çınar yaprağı, saç derisinde oluşan kurumadan dolayı kaynaklanan kepekler ile mücadele eder. Saç derisini besler ve yumuşatır. Çınar yaprağı aynı zamanda, saçları besleyerek dökülmelerini önlemektedir. Yer ile temas etmemiş yani henüz dalında duran çınar yapraklarını kullanarak, saç sağlınızı koruyabilir ve kepeklerden kurtulabilirsiniz.
7.Yaralar

Çınar yaprağı içermiş olduğu birtakım bitkisel bileşenler sayesinde, ciltte oluşan her çeşit yaranın iyileşmesine yardımcı olmaktadır. Hiçbir iz bırakmadan yaraların hızlı bir şekilde iyileşmesini sağlayan çınar yaprağı, kaynatılmış olan suyunun yaranın bulunduğu bölgeye uygulanması ile, yaraların etkisini azaltmaya yardımcı olmaktadır.
8.Vajinal Akıntılar

Kadınların şikayet etmiş olduğu bir sorun olan beyaz renkli vajinal akıntıların giderilmesine olanak sağlayan çınar yaprağı, kurutulmuş olarak kaynatılıp, içilirse rahatsız eden bu akıntıları önler.
9.Sedef Hastalığı

Bir cilt hastalığı olan sedef hastalığı, cildi olumsuz etkileyen bir sağlık problemidir. Çınar yaprağı ise kurutulmuş olarak, kaynatılıp kullanılarak sedef hastalığının tedavisine yardımcı olmaktadır.
10.Cilt Sağlığı

Dalından yere düşmemiş ve çürümemiş olan çınar yapraklarının, kurutulduktan sonra ya da dalında kurumuş hali ile kullanıldığında cilt sağlığını korumaktadır. Kurumuş ya da kurutulmuş olan çınar yapraklarını kaynatıp soğuttuktan sonra, cilde uygulandığında, cildi hem temizler hem de sakinleştirir.
11.Mide Bulantısı

Sağlığı faydaları oldukça fazla olan çınar yaprağı, kurumuş hali ile, sirkeli su içinde kaynatılıp ve sonrasında soğumaya bırakılıp ılık hale geldiğinde içilmesi durumunda, mide bulantısını keser ve mide bulantısının giderilmesine yardımcı olur.
12.Romatizma

Kuru çınar yaprağı kaynatılarak içildiğinde, romatizma ağrılarını dindirici etki göstermektedir.
13.Bel ve Boyun Fıtığı

Özellikle ofiste bilgisayar başında saatlerce hareketsiz bir şekilde vakit geçiren kişilerde görülen boyun ve bel fıtığı, zaman zaman şiddetli ağrılar yaparak keyif kaçırabilmektedir. Kuru çınar yaprağı, kaynatılıp suyu içildiği takdirde bel ve boyun fıtığı ağrılarını dindirmeye yardımcı olacaktır.
Fazla Miktarda Çınar Yaprağı Tüketmenin Bir Zararı Olabilir Mi?
  • Herhangi kronik bir hastalığı olan hastaların çınar yaprağı suyu tüketmeden önce, mutlaka doktorlarına danışmaları gerekmektedir.
  • Devamlı olarak herhangi bir ilaç kullanımı olan hastalar, çınar yaprağı suyu tüketimi yapmadan önce, mutlaka doktorlarına danışmak durumundadırlar.
Besin Değerleri
100 g çınar yaprağı için besin değeri
  • Enerji: 310 kJ (74 kcal)
  • Karbonhidrat: 19 g
  • Şeker: 16 g
  • Lif: 3 g
  • Yağ: 0.3 g
  • Protein: 0.8 g
Çınar Yaprağı Nerede Bulunur?
Çınar yaprağını, çınar ağaçlarından kendiniz toplayabileceğiniz gibi, aktarlardan veya internet üzerinde doğal ürün satan sitelerden temin edebilirsiniz. Ancak sorunlarınıza çözüm olmasını istiyorsanız, kendi topladığınız yapraklar konusunda dikkatli olmanız gerekir.
Peki bu yaprağı seçerken nelere dikkat edilmeli?
Belki farketmemiş olabilirsiniz ancak birçok farklı türde ve şekilde çınar ağacı yaprağı vardır. Öncelikle dikkat etmeniz gereken nokta, yere düşmüş olan çınar yapraklarını kullanmamanız gerektiğidir. Yere düşen yaprakların üzerinde mantar türeyebileceği için, herhangi bir tedavi için işinize yaramayacaktır. Tedavi amaçlı olarak çınar yaprağını kullanmak istiyorsanız, dalından kopararak kurutmanız gerekir. Bununla birlikte, çınar yaprağını kireçlenme ve romatizma tedavisinde kullanmak istiyorsanız, dümdüz ve girintili bir yaprak seçmelisiniz.
Çınar Yaprağı Nasıl Kullanılır? Nasıl Tüketilir?
  • Tariflere uygun olarak bulunan 2 adet orta boyda çınar yaprağını 10-15 gün kadar kurutun. Ancak kuruttuğunuz yerin güneşli değil de gölge olmasına ve bu işlemi temiz bir bez üzerinde yapmaya dikkat etmelisiniz.
  • Kuruttuğunuz bu yaprakları soğuk suyun altında yıkadıktan sonra, küçük parçalara ayırın.
  • 1 büyük fincan miktarında su hazırlayarak kaynatın ve küçük parçalara ayırdığınız çınar yapraklarını bu suya ilave ederek, ocağın altını kısın ve biraz daha demlenmesini bekleyin.
  • Daha sonra bu karışımı süzün ve soğumaya bırakın, işte çınar yaprağı çayınız hazır!
  • 1 ay boyunca her gün, günde 2 kere, ilki akşam yemeğinden önce aç karnına, ikincisi yatmadan önce olmak üzere, 3 saat arayla hazırladığınız bu çayı içebilirsiniz.
Not: Her seferinde çınar yaprağı çayını taze olarak hazırlamayı ihmal etmeyin.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder