Esas yurdu
Kuzey Amerika, Avrupa’nın doğusu ve Asya olan çınarlar, genelde
ormanlarda değil de dere, ırmak ve nehir yataklarında yetişmektedir. Çınar
ağacının yaprakları ise oldukça geniş ve damarlıdır. Çınar ağacının yaprakları,
tozdan ve dumandan çok fazla etkilenmediği için, büyük endüstri yerleşim
yerlerinde, park ve bahçelerde yetişip büyüyebilmektedir.
Çınar ağacı
Türkiye topraklarının hemen hemen bütün bölgelerinde yetişebilen özellikte olup
45-50 metreye kadar uzayabilen kumlu, çakıllı topraklarda üreyebilen, hızlı
büyüyen, kalın gövdesi olan, köklü, uzun ömrü olan ve dayanıklı bir ağaçtır.
Çınar ağacı, hızlı büyüme gösterir ve uzun ömürlüdür. Yaşlı çınarların ise,
zamanla içleri çürüyüp boşaldığı halde yaşamlarını devam ettirebilme
özellikleri bulunmaktadır.
Çınar
ağacının kozalağının ve yaprağının insan sağlığına faydalı etkileri vardır.
Ayrıca çınar ağacı mobilya yapımında da kullanılmaktadır.
Ayrıca tanen
(tannik asit) içeren kabukları kabız yapıcı ve ateş düşürücü olarak içten,
antiseptik olarak da dışarıdan kullanılır.
Çınar
yaprakları ise, birçok sağlık probleminin giderilmesine yardımcı olmaktadır.
Çınar yaprağı su içinde kaynatılarak haricen ya da oral olarak
kullanılmaktadır.
Çınar Yaprağının Sağlığa Faydaları Nelerdir?
Çınar
yaprağının sağlığa olan faydaları oldukça fazladır. Çınar yaprağı kemik ve
eklem sağlığını korur, destekler ve özellikle kireçlenmeyi rahatlatır. Yanık ve
yanık yaralarının iyileştirilmesinde kullanılan çınar yaprağı, aynı zamanda diş
ve diş eti sağlığını da koruyan bir bitkisel kaynaktır. Çınar yaprağı,
vücuttaki ödemi alır ve şişkinlik oluşmasını önler. Çınar yaprağı suyu mide
bulantısını önler ve etkisini azaltır. Epilepsi hastalığına iyi gelen çınar
yaprağı, saç derisini besler, kepeklenmeyi ve saç dökülmesini önlemektedir.
Çınar yaprağı aynı zamanda, yaraların daha çabuk iyileşmesine yardımcı olur ve
kadınlarda oluşan vajinal akıntıların kesilmesine ve iyileşmesine de yardımcı
olmaktadır. Cilt sağlığını da koruyan çınar yaprağı, sedef hastalığının olumsuz
etkilerini dindirir. Çınar yaprağı, romatizma, bel ve boyun fıtıklarının
tedavisinde yardımcı bitkisel bir kaynaktır.
1.Kemikler ve Eklemler
Çınar
ağacının özellikle kurumuş fakat yer ile temas etmemiş olan yani henüz dalı
üzerinde bulunan yaprakları, kaynatılıp içildiğinde, kemik ve eklem sağlığını
koruyacağı gibi, kireçlenme gibi sağlık problemlerinin giderilmesine de
yardımcı olmaktadır. 1 dakikadan fazla olmamak kaydı ile klorsuz su içinde
kaynatılan kurutulmuş çınar yaprağı, ılıtıldıktan sonra içildiğinde,
kireçlenme, kemik ve eklem ağrılarına iyi gelmektedir. Fakat bu çınar yaprağı suyu,
15 gün içildikten sonra, 3 gün ara verilmesi ve sonradan yeniden içilmesi
şeklinde tüketilmelidir.
2.Yanık ve Yanık Yaraları
Çınar
yaprağı, yanıkların ağrı ve sızısını hafifletmek için ideal bir bitkisel
kaynaktır. Kurumuş çınar yaprakları kaynatıldıktan sonra ılıması beklenip yanık
bölgeye uygulandığında yanık yaralarını gidermeye yardımcı olacaktır.
3.Diş ve Diş Eti Sağlığı
Diş
ağrılarını dindiren ve diş eti problemlerini önleyen çınar yaprağı, kurutulmuş
şekli ile kullanıldığında diş ve diş eti sağlığını korur ve diş ağrılarını
hafifletir.
4.Ödem Atıcı
Vücutta
oluşan ödem ve şişkinliğin giderilmesine yardımcı olan çınar yaprağı, yer ile
temas etmemiş olanlarından seçilmek kaydı ile, kaynatılarak içildiğinde
vücuttaki şişkinliği dindirir.
5.Epilepsi
Epilepsi
krizlerini önleyen ve epilepsi krizlerinin şiddetini azaltan çınar yaprağı,
doğal ve bitkisel bir yöntem olarak kullanılabilmektedir. Kurumuş çınar
yaprakları 1 dakikadan daha fazla olmayan bir süreç içinde klorsuz kaynamış su
içinde bekletildikten sonra, bu su soğumaya bırakılır ve hafif ılık iken
içilirse, epilepsi için etkili bir yardımcı olacaktır.
6.Saç ve Saç Derisi
Hem saç
sağlığını hem de saç derisini koruyan ve besleyen çınar yaprağı, saç derisinde
oluşan kurumadan dolayı kaynaklanan kepekler ile mücadele eder. Saç derisini
besler ve yumuşatır. Çınar yaprağı aynı zamanda, saçları besleyerek
dökülmelerini önlemektedir. Yer ile temas etmemiş yani henüz dalında duran
çınar yapraklarını kullanarak, saç sağlınızı koruyabilir ve kepeklerden
kurtulabilirsiniz.
7.Yaralar
Çınar
yaprağı içermiş olduğu birtakım bitkisel bileşenler sayesinde, ciltte oluşan
her çeşit yaranın iyileşmesine yardımcı olmaktadır. Hiçbir iz bırakmadan
yaraların hızlı bir şekilde iyileşmesini sağlayan çınar yaprağı, kaynatılmış
olan suyunun yaranın bulunduğu bölgeye uygulanması ile, yaraların etkisini
azaltmaya yardımcı olmaktadır.
8.Vajinal Akıntılar
Kadınların
şikayet etmiş olduğu bir sorun olan beyaz renkli vajinal akıntıların
giderilmesine olanak sağlayan çınar yaprağı, kurutulmuş olarak kaynatılıp,
içilirse rahatsız eden bu akıntıları önler.
9.Sedef Hastalığı
Bir cilt
hastalığı olan sedef hastalığı, cildi olumsuz etkileyen bir sağlık problemidir.
Çınar yaprağı ise kurutulmuş olarak, kaynatılıp kullanılarak sedef hastalığının
tedavisine yardımcı olmaktadır.
10.Cilt Sağlığı
Dalından
yere düşmemiş ve çürümemiş olan çınar yapraklarının, kurutulduktan sonra ya da
dalında kurumuş hali ile kullanıldığında cilt sağlığını korumaktadır. Kurumuş
ya da kurutulmuş olan çınar yapraklarını kaynatıp soğuttuktan sonra, cilde
uygulandığında, cildi hem temizler hem de sakinleştirir.
11.Mide Bulantısı
Sağlığı
faydaları oldukça fazla olan çınar yaprağı, kurumuş hali ile, sirkeli su içinde
kaynatılıp ve sonrasında soğumaya bırakılıp ılık hale geldiğinde içilmesi
durumunda, mide bulantısını keser ve mide bulantısının giderilmesine yardımcı
olur.
12.Romatizma
Kuru çınar
yaprağı kaynatılarak içildiğinde, romatizma ağrılarını dindirici etki
göstermektedir.
13.Bel ve Boyun Fıtığı
Özellikle
ofiste bilgisayar başında saatlerce hareketsiz bir şekilde vakit geçiren
kişilerde görülen boyun ve bel fıtığı, zaman zaman şiddetli ağrılar yaparak
keyif kaçırabilmektedir. Kuru çınar yaprağı, kaynatılıp suyu içildiği takdirde
bel ve boyun fıtığı ağrılarını dindirmeye yardımcı olacaktır.
Fazla Miktarda Çınar Yaprağı Tüketmenin Bir Zararı
Olabilir Mi?
- Herhangi kronik bir hastalığı olan hastaların çınar yaprağı suyu tüketmeden önce, mutlaka doktorlarına danışmaları gerekmektedir.
- Devamlı olarak herhangi bir ilaç kullanımı olan hastalar, çınar yaprağı suyu tüketimi yapmadan önce, mutlaka doktorlarına danışmak durumundadırlar.
Besin Değerleri
100 g çınar
yaprağı için besin değeri
- Enerji: 310 kJ (74 kcal)
- Karbonhidrat: 19 g
- Şeker: 16 g
- Lif: 3 g
- Yağ: 0.3 g
- Protein: 0.8 g
Çınar Yaprağı Nerede Bulunur?
Çınar
yaprağını, çınar ağaçlarından kendiniz toplayabileceğiniz gibi, aktarlardan
veya internet üzerinde doğal ürün satan sitelerden temin edebilirsiniz. Ancak
sorunlarınıza çözüm olmasını istiyorsanız, kendi topladığınız yapraklar
konusunda dikkatli olmanız gerekir.
Peki bu yaprağı seçerken nelere dikkat edilmeli?
Belki
farketmemiş olabilirsiniz ancak birçok farklı türde ve şekilde çınar ağacı
yaprağı vardır. Öncelikle dikkat etmeniz gereken nokta, yere düşmüş olan çınar
yapraklarını kullanmamanız gerektiğidir. Yere düşen yaprakların üzerinde mantar
türeyebileceği için, herhangi bir tedavi için işinize yaramayacaktır. Tedavi
amaçlı olarak çınar yaprağını kullanmak istiyorsanız, dalından kopararak
kurutmanız gerekir. Bununla birlikte, çınar yaprağını kireçlenme ve romatizma
tedavisinde kullanmak istiyorsanız, dümdüz ve girintili bir yaprak
seçmelisiniz.
Çınar Yaprağı Nasıl Kullanılır? Nasıl Tüketilir?
- Tariflere uygun olarak bulunan 2 adet orta boyda çınar yaprağını 10-15 gün kadar kurutun. Ancak kuruttuğunuz yerin güneşli değil de gölge olmasına ve bu işlemi temiz bir bez üzerinde yapmaya dikkat etmelisiniz.
- Kuruttuğunuz bu yaprakları soğuk suyun altında yıkadıktan sonra, küçük parçalara ayırın.
- 1 büyük fincan miktarında su hazırlayarak kaynatın ve küçük parçalara ayırdığınız çınar yapraklarını bu suya ilave ederek, ocağın altını kısın ve biraz daha demlenmesini bekleyin.
- Daha sonra bu karışımı süzün ve soğumaya bırakın, işte çınar yaprağı çayınız hazır!
- 1 ay boyunca her gün, günde 2 kere, ilki akşam yemeğinden önce aç karnına, ikincisi yatmadan önce olmak üzere, 3 saat arayla hazırladığınız bu çayı içebilirsiniz.
Not: Her seferinde çınar yaprağı çayını taze olarak
hazırlamayı ihmal etmeyin.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder