Bir bardak
dolusu sağlık deposu yeşil çay.
Kolesterolü düşürmek
için bitkisel çaylar tüketmek çoğu kişi tarafından tercih edilen bir beslenme biçimi. Bu
bitkisel çayların özellikle kolesterol üzerinde büyük etkisi gözlemlenmiş olup
çeşitli bilimsel analizlerle de kanıtlanmıştır.
Fakat
bitkisel olan çayların siyah olanından ziyade daha çok yeşil olanları üzerinde
durulur, çünkü yeşil çay üretim aşamaları siyah çaya nazaran daha az işlemden
geçer. Bu durumda doğal olarak çayın içerisindeki yararlı etken maddelerin
ölmemesini sağlar.
Hatta
yapılan bazı önemli araştırmalar ve gözlemler de, düzenli olarak tüketilen
yeşil çayın bağırsaklar tarafından emilim sağlayan kolesterolü azalttığı
gözlemlenmiş, LDL yani zararlı kolesterolü azaltarak HDL yani bizim için
yararlı olan kolesterolü de artırdığı üzerinde açıklamalar yapılmıştır.
Bitkisel Çay Tüketiminin Kolesterole Etkileri
Uzun süreler
boyunca tartışılmış hatta bugün bile tartışılan olan yeşil çayın kolesterol
üzerindeki düşürücü etkisi gündemdeki yerini korur. Peki biz hangi uzman ya da
hangi veriler ışığında tüketim sağlamalıyız?
Elbette
herkesin güvendiği kaynaklar veya düşüncelerine önem verdiği kişiler olabilir
fakat en doğru kaynak bilimsel araştırmalarını bu alan üzerinde gerçekleştiren
kişi ve kurumlar olmalı. Çünkü bilimsel gerçeklik her zaman daha kabul
edilendir söylentilere göre.
Biraz önce
yeşil çayın bağırsak üzerindeki etkisini ve kolesterole etkisinden bahsettik.
HDL ve LDL kolesterol seviyelerine etkilerinin de nasıl olduğunu belirttik.
Peki, tüm bu bilgiler neye göre şekilleniyor? “Catenin” isimli etken bir madde
yeşil çay içerisinde bolca bulunan ve özellikle kolesterolü düşürücü etkisi
gözlemlenmiş ve tespit edilmiş bir madde. İşte bu maddenin varlığı insan
vücudundaki yüksek kolesterolün düşürülmesini hızlandırıp zararlı ve yararlı
kolesterol dengesini koruyor. Ayrıca, yine yeşil çay içerisinde bulunan bir
diğer etken madde olan “polyphenol” da antioksidan yönünden zengin olduğu için
yine kolesterol düşürücü bir etki sağladığı belirlenmiştir.
Siyah çay da
yine yeşil çay gibi bitkisel bir çay. Fakat siyah çayın işlenmiş olması
sebebiyle yeşil çaya göre biraz daha geride kalabiliyor vücuda sağladığı
yararlar konusunda. Fakat, siyah çay tüketimi de bir takım yararlar sağlar
vücudumuza elbet, örneğin kandaki lipid’in düşmesinde etki sağladığı bir
gerçektir siyah çayın.
7 Faydalı Bitkisel Çay ve Tarifi
1. Kanarya Otu Çayı
Kanarya
otundan yapılan bu çayımız LDL (kötü) kolesterolün düşürülmesinde oldukça
güçlüdür. Kolesterol düşürücü etkisinin yanı sıra obezite başlangıcı ve selülit
oluşumuna da iyi gelir.
Malzemeler:
- 1 yemek kaşığı kadar kanarya otu çekirdeği
- 1 bardak kadar su
Hazırlanışı:
- Tüm malzemeleri bir kaba koyarak 10 dakika civarı kaynatın. İsteğe bağlı tatlandırabilirsiniz çayın otlarını süzmeden için.
- Özellikle açken veya yatmadan önce içilmesi önerilen kanarya otu çayı günlük olarak 1 defa içilebilir.
2. Fesleğen Otu Çayı
Aromatik bir
bitki olan fesleğen, bir çok yemekte kullanılan ve kandaki yağ oranını
(trigliserid) azaltan şifa deposu bir ottur. Yemeği kadar çayı da yine aynı
göreve hizmet eden fesleğen kolesterol sorunu olanların sıkça tercih ettiği bir
bitkidir.
Malzemeler:
- 1 yemek kaşığı civarı fesleğen yaprağı otu
- 1 dolu bardak su
- Yarım limon suyu
Hazırlanışı:
- Fesleğen yapraklarını su ile beraber bir kapta kaynatın.
- Kaynadıktan sonra ocağı kapatarak yaklaşık 10-15 dk civarı soğumaya bırakın.
- Ardından limon suyunu ilave edin. Açken tüketilmesi önerilen bu çayı yemek yemeden 10-15 dakika kadar önce de içebilirsiniz.
3. Kırmızı/Beyaz/Yeşil Çay
Kilo
verdirici etkisi kanıtlanmış olan bu 3 önemli çay türü kolesterol azaltmada da
büyük etken sağlayan maddeler içerir. Hazır olarak birçok yerde bulabileceğiniz
bu çayları yaprak olarak da alıp evde hazırlayabilirsiniz.
Günlük
tüketimde 2-3 civarı bardağı geçmemek yeterli olur ve unutmadan derinin
yenilenmesinde de onarıcı bir özellik barındırır.
4. Horoz İbiği Bitkisi Çayı
Amerika
topraklarından tüm dünyaya yayılmış olan bu bitki türü sağlık için bir çok
yararlı besin öğesi barındırır. Kolesterol üzerinde de etkisi gözlemlenmiş bu
bitkinin çayını da sıklıkla tüketebilirsiniz.
Malzemeler:
- Yaklaşık 1 avuç dolusu kadar körpe horoz ibiği yaprağı otu
- 1 bardak kadar su
Hazırlanışı:
- Ot’u suyla beraber 5 dk kadar kaynatın.
- Kaynadıktan sonra ocaktan alın dinlenmeye bırakın daha sonra süzün ve kahvaltıdan sonra için (Öğle yemeği sonrası da tekrar içebilirsiniz).
5. Kara Hindiba Otu Çayı
Kara hindiba
otu görsel olarak güzel bir bitki olduğu gibi kolesterol düşürücü özelliği ile
de ayrı bir güzel olan faydalı bir ottur. Karaciğer sorunlarına da iyi gelen
kara hindiba otu, organlarda meydana gelen enfeksiyon durumlarını düzeltmede de
etkilidir.
Malzemeler:
- 1 avuç kadar kara hindiba otu
- 1 bardak dolusu su
Hazırlanışı:
- Otumuzu suyla beraber bir kapta kaynatıyoruz.
- Kaynatıp dinlendirdikten sonra soğuk olarak tüketiyoruz.
6. Çemen Otu Çayı
Komşudan
gelen bu doğal şifa deposu kandaki yağ oranının azaltılmasında birebir. tek
başına etkili olan bu ot “gugul” isimli bir bitki ile beraber hazırlanıp
alındığı takdirde daha fazla etki sağlayan bir karışım meydana getirir.
Malzemeler:
- 1 yemek kaşığı civarı çemen otu
- 1 yemek kaşığı kadar gugul otu
- 1 bardak dolusu su
Hazırlanışı:
Tüm otları
bir kapta su ile kaynatmaya başladıktan sonra günlük olarak tüketebilirsiniz.
Süzülerek içilmesi önerilen bu çayı isteğe bağlı tatlı da içebilirsiniz.
7. Hint Hurması Otu Çayı
Ekvatoral
kuşak boyunca yetişen bu bitki her ne kadar meyve ve meyve suyu olarak
tüketilse de çayı da bir o kadar önemlidir. Özellikle kolesterol düşürücü bir
etki sağlayan bu bitki tam bir şifa kaynağıdır.
Malzemeler:
- 1 tane Hint hurması
- 1 bardak kadar su
- Birkaç damla ilave limon suyu
Hazırlanışı:
- Hurmayı soyarak dörde bölün ve 15 dk kadar su da kaynatın.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder