25 Temmuz 2018 Çarşamba

yürüyüşün faydaları


Tempolu ve orta şiddetli bir hız ile hareket edilerek yapılan vücut aktivitesine yürüyüş diyebiliriz. Yürüyüş yapmak, bir grup araştırmacıya göre spor olarak kabul edilirken, bazı araştırmacılara göre ise, sadece fiziksel bir aktivitedir.
Yürüyüş yapmaya başlamadan önce, ekipmanlarınızın doğru ve eksiksiz olması önemli olacaktır. Yürüyüşe uygun ve rahat bir ayakkabı giymek, hem ayakları koruyacaktır hem de ayakların şişmesi, su toplaması ya da yürüyüş esnasında burkulmasını önleyecektir. Yürüyüşe çıkmadan önce, bol ve rahat kıyafetler giymek daha rahat hareket etmenize yardımcı olacaktır. Özellikle uzun süreli olarak yapılacak olan yürüyüşlerde, yanınızda su, sağlıklı atıştırmalıklar, yedek üst kıyafeti, güneş kremi, güneş şapkası gibi materyalleri taşıyabileceğiniz küçük bir çanta bulundurmak faydalı olacaktır. Yağmurlu günlerde yapılan yürüyüşlerde ise, yağmurluk, bot gibi malzemeler daha sağlıklı yürüyüş yapmanızı sağlayacaktır.
Yürüyüş Yapmanın Sağlığa Faydaları Nelerdir?
Fiziksel bir aktivite olan yürüyüş, kalp ve damar sağlığını koruduğu gibi, zihinsel sağlığı da korumaktadır. Daha sağlıklı bir şekilde kilo vermeye yardımcı olan yürüyüş, ruhsal ve mental açıdan daha iyi hissetmenize ve zinde kalmanıza yardımcı olmaktadır. Düzenli olarak yapılan yürüyüş, kemik ve kas sağlığını destekler, daha kaliteli uyku çekmenize yardımcı olur ve enerjinizi yükseltir. Yürüyüş yapmak, bazı kanser türlerine karşı riski düşürür ve dolaşım sistemi sağlığını korur. Alzheimer hastalığı riskini düşüren yürüyüş, daha uzun ve sağlıklı bir ömür sürmenize yardımcı olacaktır. Yürüyüş yapmak hafızayı güçlendirir, stresi azaltır, tansiyonu ve kolestrolü düzenler. Beyin ve sinir sistemi sağlığını koruyan bir aktivite olan yürüyüş, ruhu dinlendirir ve vücutdaki D vitaminini destekler. Yürüyüş yapmak, daha fazla miktarda oksijen almanıza yardımcı olmaktadır. Bu da, kan dolaşımının düzenlenmesine yardımcı olmaktadır. Birçok hastalığa karşı koruyucu olan yürüyüş, bağışıklık sistemini güçlendirir.
1.Kalp Sağlığı
Düzenli olarak yapılan yürüyüş, kan akışını düzenlediği için, kalp hastalıkları riskini düşürür ve kalp sağlığını korur. Yapılan bir araştırmaya göre; 72000 bayan hemşire, haftada toplam 3 saat yani günde yarım saat (30 dk) yürüyüş yapmışlar ve sonrasında bu hemşirelerin kalp hastalıklarına yakalanma risklerinin %40 oranından %30 oranına düştüğünü görmüşlerdir.
Yapılan herhangi bir fiziksel aktivitenin kalp sağlığı üzerindeki olumlu etkileri bilinmektedir. Hızlı ve tempolu şekilde, düzenli olarak yapılan yürüyüş, kardiovaskuler hastalık riskini azaltmaktadır. Yürüyüş yapmak, kalbin daha etkin kan pompalamasına yardımcı olmaktadır.
2.Kolesterol
Düzenli olarak yapılan yürüyüş, dolaşım sistemini düzenlediği için, kandaki kötü kolestrol düzeyini azaltır ve kandaki iyi kolestrol seviyesinin stabil olmasını sağlar.
3.Tansiyon
2001 yılında yayınlanan bir araştırmaya göre, sürekli olarak evde oturan ve herhangi bir fiziksel aktivitede bulunmayan kadınların, yüksek tansiyon oranları, 24 hafta boyunca yaptıkları yürüyüşte, kendilerinin istediği hızlarda attıkları günlük 9700 adım yardımı ile düştüğü saptanmıştır.
Harward Üniversitesi’nin 11000 erkek üzerinden yaptığı bir araştırmaya göre, bir hafta içinde beş gün boyunca, günlük bir saat yapılan yürüyüş, erkeklerde felç riskini yarıya indirmektedir.
4.Dolaşım Sistemi
Kalp hastalıklarını ve yüksek tansiyonu önleyen yürüyüş, aynı zamanda dolaşım ve solunum sistemini korur ve güçlendirir. Yapılan bazı araştırmalara göre, menopoz sonrası dönemde kadınlar, günde 1 ya da 2 mil yürüyüş yaptıklarında, felç riskleri azalmakla birlikte, dolaşım sistemlerinde de düzelme gözlenmiştir.
5.Kemik Sağlığı
Özellikle menopoz sonrası kadınlarda gözlenen kemik erimesi riskini %40 oranından %30 oranına düşüren yürüyüş, düzenli olarak yapılması halinde, osteroporoz gibi diğer bazı kemik hastalıkları riskini azaltır ve kemikleri güçlendirir.
Günde 30 dakika süre ile haftada 5 gün yapılan yürüyüş, kemik yoğunluğunu artırır ve kemik sağlığını korur.
6.Kas Sağlığı
Karın ve kol kaslarının gelişimini sağlayan yürüyüş, eklem ve kas sistemi sağlığını destekler. Yürüyüş yapmak, eklem iltihabından kaynaklanan ağrıları önlemektedir.
7.Kilo Kontrolü
Çevik bir şekilde 30 dakika boyunca yapılan yürüyüş, yaklaşık olarak 200 kalorinin yanmasına yardımcı olmaktadır. Dışarıdan bakıldığında gayet yavaş ve sakin bir aktivite gibi görünen yürüyüş, aslinda kilo vermeye yardımcı bir aktivitedir.
Yapılan bir araştırmaya göre, diyet ile birlikte desteklenmiş günlük 30 dakikalık yürüyüş diyabete karşı korumaktadır. Bir başka araştırmaya göre, günlük sadece 15 dakika yani yaklaşık 2000 adım yürüyüş yapmak ve az yemek yemek, kilo almanızı önleyecektir. Günlük 2000-4000 arası adım atmak, kilo vermeye yardımcı olacaktır.
Kilo vermek isteyen kişilerin günlük yaklaşık olarak 600 kalori yakması gerekmektedir. Buna göre, 60 kg ağırlığındaki biri, 75 kalori yakmak için, 30 dakika boyunca yaklaşık 2 mil yürüyüş yapmak durumundadır.
8.Stres
Kalifornia State Üniversitesi’nin yapmış olduğu bir araştırmaya göre, günlük düzenli olarak yapılan uzun yürüyüşler, kişilerin kendilerini daha rahatlamış ve mutlu hissettiğini göstermektedir. Çünkü, yürüyüş sırasında salgılanan endorfin hormonu, ağrı kesici ve sakinleştirici etki göstermektedir.
Sürekli hareketsiz ve durgun bir hayat süren kadınların, yürüyüş yaptıkları zaman, stres oranlarının azaldığı ve daha iyi hissettikleri saptanmıştır. Yürüyüş yapmak beyindeki kan akışını düzenlediği için, stres ve depresyon ile mücadele de etkin rol oynamaktadır.
Günlük sadece 10 dakika yapılan yürüyüş, iki saat içinde daha mutlu ve iyimser hissetmenize yardımcı olacaktır.
Yapılan diğer araştırmalara göre, düzenli olarak ve orta şiddette yapılan yürüyüş, orta şiddette depresyon ile mücadelede kullanılan antidepresan ilaçlar ile benzer etkiyi göstermektedir. Özellikle yeşillik alanda ve arkadaşlar ile yapılan yürüyüş aktivitesi, sizi stres ve endişe gibi olumsuz duygulardan koruyacaktır.
9.Uyku
Yürüyüş sırasında beynin salgılamış olduğu endorfin hormonunun yardımı ile, yürüyüş sonrası çok daha rahat ve çabuk bir şekilde uykuya dalabilirsiniz. Beyin fonksiyonlarını geliştiren ve kan akışını düzenleyen yürüyüş, kaliteli uyku uyumanıza yardımcı olmaktadır. Yapılan bir araştırmaya göre, sabahları bir saat yapılan yürüyüş, insomnia riskini azaltmaktadır.
10.Enerji
Çok fazla ve yüksek kalorili yemek yemek, kan şekeri seviyesinde hasara sebep olabilirken aynı zamanda, yorgun ve bitkin hissedilmesine neden olmaktadır. Yapılan bir araştırmaya göre, yemekten sonra, 15 dakika süre ile yapılan yürüyüş, kandaki şeker seviyesini düzenlerken, sabahın orta saatlerinde ya da öğleden sonra yapılan 45 dakikalık yürüyüş, daha enerjik hissetmenize yardımcı olacaktır.
Dolaşım sistemini ve oksijen alımını düzenleyen yürüyüş, hücrelere oksijenin daha etkin ulaşmasını sağladığı için, beden olarak daha canlı ve dinamik olmanızı sağlamaktadır.
11.Bunama ve Alzheimer
Yapılan bir araştırmaya göre, 71 ile 93 yaş aralığında bulunan erkekler, her gün düzenli olarak, günlük 1 milin çeyreği kadar yürüyüş yaptıkları takdirde, hiç yürüyüş yapmayan ya da az yürüyüş yapan kişilere göre, alzheimer hastalığına yakalanma oranları düşmektedir.
Yaşları 65 ile 80 arasında değişen 14 kişi üzerinden yapılan bir araştırmaya göre, düzenli olarak yapılan yürüyüş, bunama riskini %40 oranında azaltmaktadır.
12.Hafıza ve Beyin Sağlığı
2011 yılında yayınlanan bir araştırmaya göre, haftada 3 kere, 40 dakikalık süre ile yürüyüş yapmak, beyindeki, duyguları ve hafızayı yöneten hipokampus bölgesinin etkinliğini artırmaktadır. Böylece, beyin fonksiyonları desteklenmiş olmaktadır.
13.Bağışıklık Sistemi
Yürüyüş yapmak birçok hastalığa karşı koruyucudur ve sadece 30 dakika süre ile yapılan yürüyüş, T-hücrelerinin yok edilmesini desteklemektedir ve bağışıklık sistemi fonsiyonlarını geliştirmektedir.
14.Kanser
Birçok fiziksel aktivitede olduğu gibi, yürüyüş yapmak da, metabolizmayı, hormonları ve bağışıklık sistemini düzenlemektedir. 2005 yılında yapılan bir araştırmaya göre, kanser hastaları, haftada 6 saat yürüyüş yaptıklarında, kanserden dolayı ölüm oranlarının %60’a düştüğü belirlenmiştir.
Yapılan bir başka araştırmaya göre, günlük 1 saat süre ile yapılan yürüyüş, kadınlarda meme kanseri belirtileri görülmesi oranını %14 oranında azaltmaktadır.
Fazla Yürüyüş Yapmanın Bir Zararı Olabilir Mi?
  • Yavaş ve gevşek adımlar ile yapılan yürüyüş, kalori yakılmasını olumlu yönde etkilemeyecektir.
  • Eğer uygun olmayan bir ayakkabı ile yürüyüş yapılır ise, ayak parmaklarında ve ayak tabanında birtakım olumsuz durumlar meydana gelebilmektedir.
Çok fazla yürüyüş yapıldığında, kaslar üzerinden fazla baskı olacağı için, kasların yorulmasına ve yıpranmasına sebep olabilmektedir. Bunun sonucunda, kas ağrıları yaşanabilmektedir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder