31 Temmuz 2018 Salı

kansızlığın 3 önemli belirtisi


Anemi hastalığı vücuttaki demir eksikliğinden meydana gelir. Kansızlık olarak da bilinmektedir. Fark edilmediği zaman yumuşak bir şekilde gerçekleşir. Ancak vücuttaki demir eksikliği arttıkça, kansızlık belirtileri de yoğunlaşarak artacaktır.
Kansızlığın belirtileri, anemi çeşidine göre değişiklik gösterse de, altında yatan sebebe göre menstrual problemler, ülser, iç kanama veya kanser gibi çeşitli hastalıklara sebep olabilmektedir. Ancak belirli semptomlar farkedilebilirdir. Vücut belirli bir iç direnç ile hastalığı karşılamakta ve karşı koymaktadır. Başlangıç ve gelişme aşamasındaki anemi tespit edilebilir ve tedavi edilebilme özelliği göstermektedir.
Genel olarak kansızlık, kanda bulunan kırmızı kan hücrelerinin eksikliği olarak tanımlanır. Aynı zamanda doktorlar tarafından bazen kan eksikliği olarak ifade edilir ve bu sebepten dolayı halk arasında kansızlık ismi ile bilinmektedir. İnsan kanı 2 kısımdan oluşmaktadır. Bunlar, plazma olarak adlandırılan sıvı kısım ve hücresel kısımdır. Hücrelerde bulunan kısım hücre tipine göre pek çok farklı isim almaktadır. En önemli kısım ise kırmızı kan hücrelerinin bulunduğu kısımdır. Kırmızı kan hücrelerinin görevi oksijeni akciğerlerden vücudun diğer kısımlarına aktarmaktır.
Kırmızı kan hücreleri bir kısım kompleks ve spesifik adımlardan geçerek üretilir. Üretim maddesi ise kemik iliğidir. Ek olarak olgunlaşma aşamasındaki tüm adımlar tamamlandığında kan dolaşımına katılırlar. Hemoglobin molekülü de kırmızı kan hücrelerinin fonksiyonel bir kısmını oluşturur. Diğer vücut hücrelerinin aksine kırmızı kan hücrelerinde nükleus bulunmamaktadır.
Kansızlığın Sebepleri Nelerdir?
  • Kansızlığın sebeplerinden biri kan kaybıdır. Ağır menstrual kanamadan dolayı veya ciddi yaralanmalardan dolayı meydana gelen kanama anemiye sebep olur.
  • Bir diğer sebep ise demir eksikliğinden kaynaklanır. Kemik iliği, kırmızı kan hücresi üretebilmek için demire ihtiyaç duymaktadır. Hemoglobin molekülü oluşumu için demir, büyük bir öneme sahiptir. Yeme alışkanlığından ya da başka bir sebepten dolayı yeterli miktarda demir alınamaması durumunda kansızlık oluşur.
  • Kronik sebeplerden dolayı da anemi oluşabilir. Uzun süreli sağlık şartları dolayısı ile kansızlık meydana gelir. Anemi çeşidine göre kanser veya kronik enfeksiyon gibi rahatsızlıklar meydana gelebilir.
  • Anemi ayrıca böbrek rahatsızlıkları ile de ilişkilidir. Böbreklerden salgılanan erythropoietin isimli bir hormon, kemik iliğinin kırmızı kan hücresi yapımına yardımcı olur. Böbreklerde yaşanan birtakım sorunlar sonrası bu hormon salgılanamaz ve kırmızı kan hücresi üretiminde azalmalar meydana geleceğinden anemi oluşumu kaçınılmaz bir hal alır.
  • Hamilelik sırasında alınan bol miktardaki sıvı kanın seyrelmesini sağlar. Bu duruma vücut tepki olarak kansızlık ile karşılık verir.
  • Kırmızı kan hücrelerinin üretilebilmesi için vitamin ve minerallerin yeterli miktarda alınması gerekmektedir. Hemoglobin üretimi için gereken elementler ise folat, demir ve B12 vitaminleridir. Bunların yetersiz olarak alınması durumunda yeterli miktarda kırmızı kan hücresi üretimi olmaz ve bu durumda kansızlık oluşur. Ayrıca alkol tüketimi de vücut için toksin işlevi görür ve kırmızı kan hücrelerinin üretimini yavaşlatır. Bu durum yine aynı şekilde kansızlığa sebep olur.
Kansızlık Belirtileri Nelerdir?
Düşük seviyedeki kırmızı kan hücrelerinden dolayı yeterli oksijen dokulara iletilemez. Bu yüzden çok farklı çeşitlere sahip anemi hastalıkları oluşur. Bu hastalığın altında yatan pek çok etmen vardır. Yumuşak seviyede olanlarına vücut kendiliğinden adapte olur. Bu tipteki kansızlık çeşidini yenmesi daha kolay olur. Ancak genel olarak 3 farklı duruma göre kansızlık çeşitleri incelenmektedir. Bunlar genel anemi belirtileri, ciddi anemi belirtileri ve kişisel anemi belirtileridir. Yazımızın devamında ayrıntılı bir şekilde kansızlık belirtilerini inceleyebilirsiniz.
1.Genel Anemi Belirtileri
Genel semptomlardır çünkü kansızlık hastalığına yakalanıldığında geleneksel olarak gerçekleşen durumlardır. Her durumda olduğu gibi çeşitli istisnalar olabilir. Bu belirtiler ise sürekli bir yorgunluk hali, enerji seviyesinde sürekli azalmalar, zayıflık ve bitkinlik, nefes darlığı yaşanması, sersemlik ve solgun görünme gibi etmenlerdir.
2.Ciddi Anemi Belirtileri

Genel durumların haricinde, kırmızı kan hücrelerinin üretiminin durmaya yaklaşması ile anemi hastalığı ciddi seviyelere ulaşmaktadır. Bu durumda belirtiler de artarak devam edecektir. Bunlar göğüs ağrısı, kalp krizi, faranjit, baş dönmesi, baygınlık geçirme veya kalp atış hızında artışa sebep olan etmenlerdir. Ani şekilde gerçekleşebilir. Bu yüzden derhal bir sağlık kuruluşundan yardım alınmalıdır.
3.Kişisel Anemi Belirtileri
Bu belirtileri diğer belirtilerden ayıran en önemli özellik kişinin yaşına, boyuna, kilosuna, çevresel etmenlere ve diğer değişkenlere göre farklılık göstermesidir. Bu belirtiler farkedilmeden gerçekleşir ve anlaşılması güçtür. Çünkü diğer rahatsızlıklar ile karıştırılır. Bu semptomlar kalp atış hızında artış, düşük kan basıncı, nefes alma hızı artışı, solgun veya soğun bir cilt, kalp hırıltısı ve dışkı renginin siyaha dönmesi şeklinde gerçekleşir. Kişiden kişiye değişiklik gösterebilen belirtilerdir.
Ne Zaman Tıbbi Yardım Alınmalıdır?
Anemi belirtileri, diğer hastalıkların altında yatan etmenlerdendir. Tamamen doktor gözetiminde hastalık tedavi edilmelidir. Gözetim altında gerekli testler yapılır. Yukarıda yer alan belirtiler görülmeye başlandığında durumun ciddiyetine göre yardım alınmalı ve bir sağlık kuruluşuna gidilmelidir. Özellikle yaşlı kimselerde kalp veya akciğer rahatsızlıkları ile karıştırılan anemi belirtileri konusunda çok daha dikkatli olunmalıdır.
Kansızlık Teşhisi Nasıl Yapılır?
Tüm kan sayısını kontrol etmek amacı ile uzman bir doktor tarafından alınan kan ile kansızlık tespiti kolay bir şekilde yapılmaktadır. Yapılan testlerin sonuçlarına göre doktor tarafından daha fazla test talebinde bulunulabilir. Bunun amacı hastalığı kesin olarak teşhis edebilmektir. Ayrıca fiziksel testler ve tıbbi geçmiş de anemi tespitinde önemli bir rol oynamaktadır. Aile baskısından dolayı saklanabilen tıbbi geçmiş sonucu anemi teşhisi doğru olarak yapılmayabilir. Bu da doktorların yanlış yönlenmesine ve sonuç olarak hastanın yanlış tedavi alarak daha kötü bir duruma girmesine sebep olacaktır. Yapılan testler şu şekildedir.
  • Kan Sayısının Ölçülmesi: Genellikle kansızlığın ciddiyetinin ve tipinin tespit edilmesi için yapılır. Hastadan kan alınarak kırmızı kan hücresi sayısı ve hemoglobin sayısı tespit edilir. Böylece hastalığın ilerleme sürecine göre gerekli tedavi işlemleri başlatılır.
  • Dışkı Hemoglobin Testi: Dışkıda kan olup olmamasına bakılarak, midede veya bağırsaklarda kanama durumu kontrol edilir.
  • Demir Seviyesi: Kansızlık aslen vücutta gerekli seviyede demir bulunmamasından kaynaklandığı için, vücutta bulunan demir seviyesinin kontrolünün yapılması gerekir. Transferrin ve ferritin gibi vücudun demir depolama kapasiteleri test edilir.
  • Yapılan diğer kontroller ise B12 vitamini seviyesi, kurşun seviyesi, hemoglobin elektrofezi, akciğer fonksiyon testi, böbrek fonksiyon testi ve kemik iliği biopsisidir. Tüm bu kontroller ile anemi teşhisi ve seviyesinin kontrolü yapılır.
Kansızlık Tedavisi Nasıl Yapılır?
Kansızlık tedavisi genellikle evde ve ilaç tedavisi şeklinde gerçekleştirilir. En önemli nokta ise doktor reçetesinin dışındaki ilaçların kullanılmamasıdır. Yan etkilerden dolayı anemi rahatsızlığı ilerleme kat eder ve herhangi bir iyileşme gösteremezsiniz. Gerekli ilaçların alınması ile kansızlık kontrol altında tutulur ve iyileşme süreci gerçekleşir. Örnek olarak anemi, mide ülserinden kaynaklanıyor ise aspirin ve ibuprofen gibi ilaçların kullanımından kaçınılmalıdır. Ancak ileri ve ciddi seviyedeki anemi tedavisi doktor gözetiminde yapılmaktadır. Çünkü bu hastaların hayati riskleri dahi bulunmaktadır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder