3 Temmuz 2018 Salı

Giritli Diyeti


Metabolizmasının çalışmasında hiçbir sorun olmayan insanların dışında hemen hemen herkes hayatı boyunca en az bir defa bir diyet programı uygulamıştır. Genelde en büyük hata ise bu diyetleri geçici şekilde yapmaktır. Çünkü aslında diyet kısa süreli kilo vermek için değil de sağlıklı beslenme alışkanlığı kazanmak için yapılmaktadır. Yani eğer ki siz sağlıklı beslenme alışkanlığına sahip olup hafif gıdalar ile beslenmeye başlar iseniz zaten zaman içerisinde ideal kilonuza rahat bir şekilde ulaşabilirsiniz. Bu noktada kişinin belki de tüm hayatını gözden geçirmesi ve yeniden düzenlemesi gerekmektedir. Ancak kesinlikle en doğru ve en etkili yol bu olmaktadır.
Çevremizde baktığımızda yıllar boyunca sağlıklı olup fit görünen insanların beslenmeleri konusunda da çok seçici olduklarını fark edebiliriz. Elbette bu noktada çevresel etkilerin yanı sıra çok geçmişten gelenekler de büyük bir rol oynarlar. Örneğin Giritliler her daim çok sağlıklı ve fit bir vücuda sahip olurlar. Hatta Giritliler’in ne kadar uzun ömürlü insanlar oldukları ve damar sertliği şikayetleri ile ne kadar nadir karşılaştıkları bilinmektedir. Burada Giritliler’in hiç bozulmadan yıllardan beri devam eden sağlıklı beslenme alışkanlıklarının rolü çok büyük olmaktadır. Çünkü Giritliler ağırlıklı olarak sebze ile, zeytinyağı ile, balık ile ve kuru baklagiller ile beslenirler. Bunlar da onları çok daha sağlıklı ve zinde yapar. Aynı şekilde Giritliler’in tatlı ile araları da çok fazla yoktur. Bu sayede tatlı yüzünden kalori de almazlar.
Aslında bu noktada sağlıklı beslenmeyi direkt olarak Giritliler ile de kıyaslamak doğru olmayabilir. Çünkü bu sağlıklı beslenme şekli genel olarak Akdeniz ve çevresinde yaşayan insanlar için geçerli olmaktadır. Burada yaşayan insanlar neredeyse ömür boyu çok sağlıklı, çok doyurucu ve çok etkili bir diyet programı uygularlar. Bu durum onları çok daha zinde bir hale getirir.
Tüm bu alışkanlıkların farkında olunması ile birlikte Giritliler gibi beslenmek üzerine yeni bir trend ortaya çıktı. Aslında direkt olarak Giritliler’in bu şekilde beslendiğini de söyleyemeyiz belki ama bazı beslenme uzmanları Giritliler’in genel beslenme alışkanlıklarından yola çıkarak Giritli diyeti hazırlayarak kilo vermek isteyen kişilere aktardılar. Eğer siz de Akdeniz mutfağına ilgi duyuyor ve o şekilde beslenerek kilo vermek istiyor iseniz siz de Giritli diyetini uygulayabilirsiniz. Ancak unutulmamalıdır ki en sağlıklı diyet kişinin kendi vücuduna ve sağlığına uygun olarak özel bir şekilde hazırlanmış olan diyettir. Bu yüzden diyete başlamadan önce doktorunuza danışmanızda her zaman fayda olmaktadır. Benzer şekilde diyet uygular iken beklenmeyen bir durum ile karşılaşır iseniz de diyeti hemen bırakıp bir doktora görünmeniz gerekir. Çünkü her diyet her insanda farklı etkiler gösterebilmektedir. Ancak eğer herhangi bir yan etki göstermez ise bu diyet sayesinde hem sağlıklı hem de fit bir vücuda sahip olabilirsiniz. Fakat yine de en önemlisi sürekli olarak diyet yapmak yerine sağlıklı beslenmeyi bir yaşam tarzı haline getirmektir.
Giritli Diyeti Listesi
Kahvaltı
– 50 gram yağsız beyaz peynir
– 6 adet zeytin
– 1 ince dilim esmer ekmek
– 1 fincan şekersiz çay
Saat 11:00
– 2 adet kepekli diyet bisküvi
– 1 bardak ayran ya da 1 küçük kase yoğurt
Öğlen
– 100 gram tavuk eti ya da balık eti
– Bol yeşillikli ve içine bir tatlı kaşığı kadar doğal zeytin yağı konulmuş salata
– 1 ince dilim esmer ekmek
– 1 adet tercih edeceğiniz herhangi bir meyve
Saat 16:00
– 4 adet kepekli diyet bisküvi ya da 1 ince dilim siyah ekmek
– 50 gram yağsız beyaz peynir
– 1 fincan şekersiz çay ya da 1 fincan şekersiz kahve
Akşam
– 1 porsiyon zeytinyağlı ya da kıymalı taze yeşil sebze yemeği
– 1 adet tercih edeceğiniz herhangi bir meyve
– Bol yeşillikli ve içine bir tatlı kaşığı kadar doğal zeytin yağı konulmuş salata
Saat 22:00
– 2 adet kepekli diyet bisküvi
– 1 bardak az yağlı süt
Giritli Diyeti Tavsiyeleri
Eğer bir öğünde mercimek yemeği, kuru fasulye yemeği ya da nohut yemeği gibi baklagillerden yapılan bir yemek tercih edecekseniz o yemekte hiçbir şekilde ekmek yememenizi öneririz. Bunun dışında bir öğünde et yemek istemez iseniz o öğündeki et ile kazanacağınız faydayı yoğurt yiyerek de sağlayabilirsiniz. Elbette her zaman diyete harfiyen uymak gerekiyor fakat bazı durumlarda yine sağlıklı ve etkili olacak şekilde diyetinizde ufak değişiklikler yapabilirsiniz.
Giritli Diyetinde Uyulması Gereken Kurallar
– Diyet süresince ekmeği öğünlerinizden kaldırmanıza gerek yok. Ancak kesinlikle beyaz ekmekten uzak durmanız gerekir. Bunun için de beyaz ekmek yerine esmer undan yapılan ekmeklerden tüketmelisiniz. Eğer kafi miktarda esmer ekmek yer iseniz hem sağlığınız hem de kilo verme süreciniz için etkili bir iş yapmış olursunuz. Ancak esmer ekmek kilo aldırmadığı ve sağlıklı olduğu için de aşırı miktarda yememeniz gerekir.
– Bazı gıdaların diyet süresince asla tüketilmemesi gerekiyor. Bu gıdalar arasında özellikle pirinç, mısır, beyaz un ve patates bulunuyor. Bu yiyeceklere Giritli diyetinde kesinlikle yer yok.
– Tatlılar kilo vermek isteyen kişilerin önlerinde en büyük engel oluyor her zaman. Eğer tatlıya çok düşkün bir kişi iseniz fakat buna rağmen kilo da vermek istiyor iseniz kesinlikle tatlılar ile aranıza çok ciddi bir mesafe koymanız gerekir. Aslında her çeşit tatlıyı tüketmeniz zararlı olacaktır ancak en azından hafif sütlü tatlıları kendinizi ödüllendirmek için nadir de olsa tüketebilirsiniz. Bunun dışında tatlıların hepsini kilo vermenizi engellemek isteyen düşmanlar olarak görmeniz gerekir. Aynı zamanda sadece tatlı değil şeker direkt olarak çok zararlıdır. Yani çayda ve kahvede dahi şeker tüketimini ortadan kaldırmanız gerekir. Tabii bu kısıtlamaya tatlı niyetine tüketebileceğiniz bisküviler, kekler ve çikolatalar da giriyor. Onlara da kesinlikle bu diyette hiçbir yer yok.
– Her ne kadar öğün aralarında atıştırmalık olarak meyve tüketilmesi tavsiye edilse de her meyve de kilo verme sürecimizde masum olmayabiliyor. Özellikle bazı meyvelerin içerisinde bol miktarda şeker bulunduğu için tüketilmeleri pek tavsiye edilmiyor. Bu nedenle Giritli diyeti süresince özellikle incir, üzüm, kavun, dut, hurma ve muz gibi meyveleri tüketmemeniz gerekiyor. Meyve yiyeceğiniz zaman mutlaka içerisinde ne kadar şeker bulunduğunu kontrol etmenizde fayda var. Ancak bu meyvelerden mümkün mertebe uzak durmanızı öneririz.
– Her ne kadar çay ve kahve kalorili olmasa da bunları tüketirken bile dikkatli olmanız gerekiyor. Elbette çok fazla olmadıkça çay ve kahve içmenizde bir mahsur yok. Fakat çayı da kahveyi de kesinlikle aç karnına içmemeniz gerekiyor. Aynı şekilde üstünde şekersiz yazsa da diyet kolalardan da mutlaka uzak durmanız gerekiyor. Çünkü diyet kolaların da kilo aldırmadığını söyleyebilmemiz mümkün değil.
– Hindistan cevizi, kakao ve avokado bazıları için çok lezzetli ve faydalı besinlerden olmaktadır. Fakat bu durum herkes için geçerli değil. Bu yüzden bir diyete başlamadan önce sağlığınız ile alakalı genel bir kontrol yaptırmanızda fayda var. Eğer ki kolesterol ve damar sertliği gibi bir problem ile karşı karşıya iseniz bu kakaoyu, hindistan cevizini ve avokadoyu tüketmemeniz gerekiyor. Bu nokta kilo vermeniz ile değil direkt olarak sağlığınız ile alakalı.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder