Meyveler
insan vücudu için gerekli olan vitamin ve mineralleri belirli bir oranda
depolar. Yalnız insan vücudu için sadece meyve faydalı değildir, meyvenin
içerisinde yer alan çekirdekler de ayrı bir vitamin deposudur. Bu nedenle meyve
yerken çekirdeklerini farklı yöntemlerle tüketmemiz gerekir. Meyvelerin
içerisinde yer alan çekirdekler insan vücudunun en önemli mekanizmalarından
biri olan sindirim sisteminin düzenlenmesine ve böbreklerin daha güçlü bir
yapıya sahip olmasını sağlar. Özellikle karpuz çekirdeğinin insan sağlığına
fayda sağlayan birçok özelliği var.
Böbrekleri Temizleyen Karpuz Çekirdeği Çayı Tarifi
Böbrekler
yaşamsal fonksiyonumuzun sağlıklı bir şekilde devam etmesi için gerekli olan
çok önemli bir organdır. Böbreklerin daha sağlıklı olması ve fonksiyonunu daha
güçlü bir şekilde yerine getirmesi için ekstra takviye yapabilirsiniz.
Böbrekleri temizlemek için kullanılan yöntemlerden biri de karpuz çekirdeği
çayıdır. Bu çayı düzenli olarak içmeniz durumunda böbrekleriniz daha sağlıklı
bir yapıya kavuşur. Ayrıca hazırlanışı da kolaydır.
Malzemeler:
- 1 litre su
- 150 gram dilimlenmiş karpuz
- 40 gram karpuz çekirdeği
Hazırlanışı:
İlk olarak 1
litre suyu bir tencerede kaynatın. Daha sonra dilimlenmiş olan karpuzu ezin ve
çekirdeklerini de çıkarın. Hem karpuzu hem de çekirdeklerini kaynayan suyun
içerisine ilave edin. Yarım saat kadar kaynatın. Bu süre sonunda ocaktan
tencereyi alın ve 1 saat boyunca karpuz çekirdeği çayının dinlenmesini
bekleyin. Çay soğuduktan sonra bir süzgeçle süzün ve buzdolabına kaldırın.
Karpuz çekirdeği çayını oda sıcaklığı kıvamına gelince içmeniz gerekir. Sabah
aç karnına bir bardak için ve kahvaltıdan yaptıktan yarım saat sonra bir bardak
daha için. Bu çayı her hafta düzenli olarak 2 gün boyunca içmeniz gerekir.
İstediğiniz sonuca ulaşıncaya kadar uygulayabilirsiniz. Karpuz çekirdeği çayı
için herhangi bir şeker ya da tatlandırıcı kullanmamanız gerekir. İsterseniz
bir çay kaşığı doğal tatlandırıcı olan bal kullanabilirsiniz. Karpuzu yaz
mevsiminde bulabilirsiniz ama karpuz çekirdeğini her zaman satın alabilirsiniz.
Karpuz çekirdeğini kullanırken belirtilen oranı aşmamaya dikkat edin. Karpuz
çekirdeği çiğ yenildiği zaman vücut tarafından sindirilemediği için karpuz
çekirdeğinden çay şeklinde yararlanmak daha iyi bir yöntem.
Karpuz Çekirdeğinin Faydaları
Karpuz yılın
yaz aylarında yetiştirilen, sağlıklı, ferahlatıcı ve aynı zamanda besleyici bir
meyvedir. Karpuz yerken genelde çekirdeklerini çıkarmaya çalışırız. Çünkü
karpuz çekirdeğinin herhangi bir fayda sağlayacağını kimse düşünmez. Hatta bazı
karpuzlar özel olarak çekirdeksiz olarak üretilir. Oysa karpuz çekirdeğini
doğru oranda ve miktarda kullandığınız zaman insan sağlığına birçok yararı
vardır. Özellikle karpuz çekirdekleriyle hazırlayacağınız çayı düzenli
olarak tükettiğiniz zaman hem vücudunuza detoks etkisi gösterir hem de
böbreklerinizi güçlendirmeye yardımcı olur.
1. Çok Yüksek Oranda Protein İçerir
Karpuz
çekirdeği yüksek oranda protein yapısına sahiptir. Bir bardak kurutulmuş karpuz
çekirdeği insan vücudunun günlük protein ihtiyacının %60’nı karşılar. Karpuz
çekirdeğinin içeriğinde yer alan arginin adlı protein, kas yapmak isteyen
insanların tercihi olabilir. Aynı zamanda büyüme hormonlarını arttırıcı bir
yapısı da bulunur. Karpuz çekirdeğinin içeriğinde yer alan glukamik asit, kas
ve kemik yapısını güçlendirmek için gerekli olan lizinin adlı proteini içerir.
2. Magnezyum İhtiyacının Karşılar
Karpuz
çekirdeğinin yapısında yüksek oranda çok önemli mineraller bulunur. Örneğin,
fosfor, demir, potasyum, sodyum, bakır, çinko ve magnezyum gibi. Bir fincan
kurutulmuş karpuz çekirdeği yediğiniz zaman günlük olarak magnezyum ihtiyacını
hatta fazlasını dahi karşılayabilirsiniz. Aynı zamanda magnezyum, kan basıncını
ve kan şekerini düzenlemede yardımcı olur ve karbonhidrat dengesinin oluşmasını
sağlar. Karpuz çekirdeğinin içerisinde mono, çoklu doymamış yağlar ve aynı
zamanda yüksek oranda omega-6 bulunur. İnsan vücudu için gerekli olan bu
yağların yeterli oranda alınması kalp, damar sağlığı için önemlidir. Karpuz
çekirdeğinin içeriğinde yoğun miktarda B vitamini ve çeşitleri yer alır. Bir
fincan karpuz çekirdeğinin tüketilmesi durumunda insan vücudu için gerekli olan
niasin ihtiyacının yaklaşık olarak %19’unu karşılar.
3. Böbrek Sağlığının Gelişmesini Sağlar
Karpuz
çekirdeğinin insan vücudu için sağladığı faydalardan biri de böreklerin daha
güçlü çalışmasına yardımcı olmaktır. Uzun yıllar önce insanlar böbrekleri
temizlemek ve böbrek taşının düşmesi için şifayı karpuz çekirdeğinde bulmuştur.
O zamanlardan bugüne kadar gelmiş olan geleneksel yöntem hala kullanılır.
Böbreklerde ortaya çıkan birikmiş atık ve toksinleri atar ve en önemlisi
böbreklerin eski gücüne tekrar kavuşmasını sağlayarak, böbrek taşının oluşmasını
engeller. Karpuz çekirdeği aynı zamanda kan dolaşımının artmasına yardımcı
olur.
4. Yüksek Oranda Enerji İçerir
Karpuzun içerisinde yer alan çekirdekleri
tükettiğiniz zaman kendinizi daha enerjik hissedersiniz. Karpuz çekirdeğinin
yapısında yer alan likopen maddesi, çok güçlü bir antioksidan olmasını sağlar.
Yüksek oranda magnezyum ve çinko mineralleri bulunur.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder