12 Ağustos 2020 Çarşamba

Çitlembik Yağının Faydaları


Çitlembik, ülkemizde kısmen İç Anadolu ve Güney Doğu Anadolu, çoğunlukla da Akdeniz bölgesinde yetişen bir çeşit sakız ağacıdır. Susuzluğa dayanıklı olması ve özel bir bakım istememesinden dolayı bazen süs ağacı olarak da kullanılır, hatta çoğunlukla ormanlık alanlarda kendi kendine yetişir. Karaağaçgiller familyasından olan çitlembik halk arasında menengiç olarak da bilinir hatta Türk kahvesiyle karıştırılarak yapılan çok lezzetli bir kahvesi de mevcuttur.
Menengiç meyve olarak şifa kaynağı olduğu kadar yağı çıkartıldığında da çok faydalıdır. Anadolu’da nesillerdir ilaç olarak kullanılan çitlembik günümüzde de en çok kullanılan bitkisel yağlardan sayılabilir.
Çitlembik Yağının Faydaları Nelerdir?
1. İdrar Söktürür
Özellikle çocuklarda idrar yollarındaki yahut bağırsaklardaki bir sıkıntı tuvalete çıkamamaya ve devamında çok şiddetli karın ağrılarına sebebiyet verebilir. Bu gibi durumlarda bir su bardağı ılık suyun içine karıştırılacak birkaç damla çitlembik yağı içilerek idrar söktürücü etkisinden faydalanılabilir.
2. Karın Ağrılarına İyi Gelir
İdrar söktürücü ve hazımsızlığa yardımcı etkisinden dolayı çitlembik yağı karın, ağrılarına çok iyi gelir. Yukarıda anlattığımız gibi suya karıştırılarak içilebileceği gibi karına masaj yapılarak da rahatlama sağlanabilir.
3. Ayak Kokusunu Engeller
Çitlembik yağı kokusuz bir yağ olmasına rağmen ayak kokusuna iyi gelir. Ayaklara masaj yapılarak yedirilecek bir miktar çitlembik yağı düzenli kullanımda terlemeyi önleyerek ayak kokusuna engel olacaktır.
4. İştah Açar
Ülkemizde kilo vermeye çalışanlar olduğu kadar çeşitli rahatsızlıklardan dolayı kilo almaya çalışanlar da vardır. Çitlembik yağının iştah açıcı etkisi olduğu için her gün suya karıştırılarak içilecek birkaç damla çitlembik yağı kilo almaya yardımcı olur.
5. Öksürüğe İyi Gelir
Grip, nezle ya da bronşit gibi sebeplerden dolayı öksürük problemi yaşayanlar için çitlembik yağı harika bir alternatif ilaçtır. Bala karıştırılan birkaç damla çitlembik yağı macun haline getirilip yenilebilir. Bu durumda boğazdaki iltihapın sökülmesine yardımcı olacak olan çitlembik yağı özellikle düzenli kullanımda öksürüğün giderilmesini sağlar.
6. Sivilcelere İyi Gelir
Özellikle ergenlik döneminde en sık karşılaşılan cilt problemi sivilcelerdir. Ergenlik döneminden sonra bile yağlı ciltler sık sık sivilce problemi yaşarlar. Cildimizi temizledikten sonra sivilceli bölgeye yedirilecek birkaç damla çitlembik yağı cildi yatıştırarak sivilcelerin azalmasını sağlar. Ancak bu noktada dikkatli olunması gereken şey çitlembik yağının fazla değil yeterli miktarda kullanılmasıdır çünkü fazla yağ ters etki yaparak daha çok sivilceye sebebiyet verebilir.
7. Böbrek Taşlarının Düşmesini Sağlar
Böbrekler bazen yeterli miktarda çalışamadıkları için vücuttaki suyu tam olarak süzemezler ve suda biriken kalıntılar böbrek kumu ya da ileride böbrek taşı oluşturur. Böbrek taşları kendi kendine düşebileceği gibi çok ağrılı bir süreç olarak ameliyatlarla da alınabilir. Ilık suyun içine karıştırılacak düzenli olarak içilecek çitlembik yağı böbrek taşlarının düşürülmesine de yardımcı olur.
Çitlembik Yağı Nasıl Elde Edilir?
Bitkisel yağlar damıtma ya da soğuk press teknikleriyle elde edilir. Bazı bitkiler ısıtıldıkları takdirde yeterli miktarda özüt saldıkları için damıtma yöntemiyle yağları çıkarılırken bazıları da toplanan bitkilerin hidrolik press ile sıkıştırılmasıyla çıkar. Çitlembik ise ikinci gruptaki bitkilerdendir yani yağı soğuk press yöntemiyle elde edilir. Ağacından toplanan çitlembik meyveleri ve yaprakları bir yerde biriktirilerek hidrolik press ile ezilir ve çitlembik yağı elde edilir.
Çitlembik Yağının Zararları
İçine kimyasal karıştırılmayan, doğal çitlembik yağının hiçbir zararı yoktur, gönül rahatlığıyla kullanabilirsiniz.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder