7 Ağustos 2020 Cuma

Ev Yapımı Çikolata Tarifi


Sağlıklı yaşam ve yemek tarifleri hakkındaki haberlere bakacak olursak ne kadar sık evde yapılan yiyecek tarifleri okumaya başladık öyle değil mi? Katkılı maddelerin girdiği hayatımızdan bir an önce sıyrılmak için artık soframızdaki her şeyi katkısız bir şekilde koruyucular olmadan elde etmeye çalışmakta hiç de haksız sayılmayız. Bu sebeple ev yapımı çikolata tarifi sayesinde katkısız ve lezzetli çikolatalar yapmak elinizde.
Ev Yapımı Çikolata Nasıl Yapılır?
Fabrikalarda onca uğraş sonunda elde edilen çikolatalara nispet şimdi öğreneceğiniz ev yapımı çikolata tarifi ile kolayca siz de kendi çikolatanızı üretebileceksiniz.
Malzemeler
  • 3 Kaşık Kakao
  • 3 Yumurta
  • 9 Kaşık Şeker
  • 9 Kaşık Un
  • 1/4 Paket Margarin
  • 1/2 Paket Vanilya
  • Özel Çikolata Kalıpları (İsteğe bağlı)
Hazırlanışı

  1. Yumurta ve şekerleri 15 dakika kadar iyice çırpın.
  2. Bu karışıma margarin hariç tüm malzemeleri ekleyerek 25 dakika kadar yeniden iyice çırpın.
  3. Tavada erittiğiniz 1/4 paket margarini biraz soğuttuktan sonra karışıma ekleyin.
  4. Tüm bu karışımı çok sulandırmayacak kadar (sadece tat verecek) süt ekleyin.
  5. Çikolataları kalıplara koyup dondurmak istiyorum derseniz, çikolatanızı kalıplara koyup gerçek çikolata formuna ulaşabilirsiniz.
Çikolatanın Tarihi

Tarihi Milattan öncesine dayanan Kakao ağacının tohumlarından elde edilen çikolataya ait en eski kalıntılar 2600 yıllık bir çömlekten elde edilmiştir. İlk çikolatanın bir içecek olarak Mayalar tarafından M.S. 600’lü yıllarda yapıldığı bilinmektedir.  Ana vatanı Güney Amerika olan Kakao, Batı Afrika ve Batı Hint Adalarında da üretilmektedir. Medeniyetin yani bizlerin bu lezzetle tanışması yine Amerika’nın keşfi yani Kristof Kolomb  sayesindedir.
4 yaşından sonra meyve vermeye başlayan Kakao ağacı yılda iki kez meyve verir. 35 cm’lik olgun meyvelerin içinde 2,5 cm’lik 20 ila 40 adet arasında kakao çekirdeği bulunur. İşte o çok sevdiğimiz çikolatanın serüveni de burada başlar. Kakao ağaçlarından elde edilen etli, olgun meyvelerin içindeki çekirdekler mayalanması için birkaç gün muz yapraklarına sarılır. Mayalanan Kakao çekirdekleri güneşte kurutularak fabrikalarda işlenmeye hazır hale gelir. Kakao çekirdekleri fabrikalarda ayıklanır, temizlenir ve kavrulduktan sonra öğütülür. Bu öğütme işlemi sonrasında elde edilen yoğun kıvamlı sıvı çikolata yapımında kullanılmaktadır.
Fabrikalarda elde edilen çikolatalar, kavrulan kakao tozunun şekerle karıştırıldıktan sonra silindirlerle ezilmesi ve kakao yağıyla yumuşatılmasıyla elde edilir. Bu elde edilen ham çikolataya süt tozu, vanilya, fındık, fıstık gibi maddeler sonradan eklenerek marketlerden aldığımız çikolata haline gelir.
Çikolatanın Faydaları
Çikolatanın faydalarıyla ilgili televizyon, internet gibi birçok yerde sıkça karşılaştığınızdan eminim. Özellikle hanımlar muayyen günlerinde çok sık ihtiyaç duyduklarını belirtir çikolataya. Hatta bazı uzmanların süt ve şekersiz bitter çikolataların kalp sağlığına iyi geldiğine dair bilgiler paylaştığını duymuşsunuzdur. Şimdi bakalım bu çikolatanın faydaları nelermiş.
  • Kakao içerisinde bolca bulunan Flavanol maddesi beynimize bol oksijen gitmesini sağlamaktadır. Beynine bol oksijen giden insanların ileriki yaşlarda bunama gibi sıkıntıları daha az yaşadığı bildirilmiştir.
  • İyi bir antioksidan olarak kakao, kanser hücrelerine düşmandır. Vücutta kanser hücrelerinin çoğalmasını engeller. Var olan hücrelerle de savaşarak olumlu etki gösterir.
  • Çikolata, dolaşım sistemine sağladığı olumlu faydası ve kasları uyarıcı özelliği sayesinde kalp krizi riskini azaltmaktadır.
  • Mutluluk hormonu olarak bilinen serotonin hormonunun salgılanmasını sağladığı bilimsel olarak da kanıtlanmıştır.
  • Lif kaynaklı yiyecekler, bağırsakların daha iyi çalışmasını sağlarken böbreklerin daha iyi çalışmasını da sağlamaktadır. Yine sağlıklı çalışan bağırsaklarda kanser oluşumunu da önemli ölçüde azaltmaktadır.
  • Çikolata strese karşı da olumlu etkiler göstermektedir. Mutluluk hormonu salgılaması ve beyinde olumlu düşüncelere sebep olması sebebiyle çikolata fazlaca tüketilmektedir.
  • Beyne daha fazla kan gitmesini sağlayan Flavanol maddesinin bir diğer faydası da gözler üzerindedir. Beyne giden bol oksijenli kan görme üzerinde de olumlu etkiler sağlamaktadır.
  • Kakao içerisinde bulunan teobromin kafeine benzer bir etki göstererek, kalbi, böbrekleri ve kasları uyarıcı özelliktedir.
  • Kasları uyarması sebebiyle akciğerleri de rahatlatarak solunum darlıklarını rahatlatır. Orta Amerikalılar uzun yıllar boyunca kakaoyu astım ve öksürük tedavisinde kullanmışlardır.
  • Kakao içerisindeki metilksantinleri idrar sökücü, bronş açıcı ve damar genişletici olarak da kullanılır.
  • Teobromin içeriği ile kakao, inatçı öksürüklerde tedavi edici olarak kullanılan öksürük şuruplarının zararları düşünüldüğünde çok daha iyi bir alternatif olarak 18 yaşın altındaki çocuklarda İngiliz Ulusal Akciğer ve Kalp Enstitüsü tarafından önerilmektedir.
  • Çikolatanın beyinde acıyı dindiren bölgeyi uyardığı ve acıyı dindirdiği yine bilim adamları tarafından belirtilmektedir.
  • John Hopkins Üniversitesince yapılan bir çalışmada çikolatanın aspirinle aynı etkiyi göstererek kanı sulandırdığı ve kandaki pıhtılaşmayı engellediği ortaya çıkmıştır. Bu sayede dolaşımla ilgili problemlerin de önüne geçmektedir.
  • Güney Avustralya Üniversitesi Beslenme Uzmanı Georgina Crichton’un İngiliz Independent gazetesinde yayınlanan çalışmasına göre çikolata tüketmek, yaratıcılığı geliştiriyor, daha birçok zihinsel işlevi de olumlu yönde etkilerken,  görsel hafıza ve zeka üzerinde de olumlu etkileri var.
Çikolata Savaşları Mümkün mü?
Bu kadar faydası olan çikolatayı ev yapımı çikolata tarifi ile artık kolayca evinizde yapabileceksiniz. Ancak, şimdi size bir de kötü haberim var. Uluslararası Kakao Cemiyetinin açıklamasına göre dünya kakao rezervleri tükenmek üzere. Bu şekilde tüketmeye devam edersek 2020 yılından sonra kakao kıtlığı yaşanmaya başlayabilir dolayısıyla çikolata bulmak da daha zor bir hal alacak.
Dünya nüfusunun artması ve Çin gibi kalabalık ülkelerde eskiye göre daha fazla çikolata tüketiminin başlaması sebebiyle dünya rezervleri tükenme tehlikesiyle karşı karşıya kalmış durumda. 2020’den itibaren başlayacak olan çikolata sıkıntısı sonrası çikolata fiyatlarının çok uzun yıllar öncesinde olduğu gibi fahiş fiyatlara çıkacağı tahmin ediliyor. Uzmanlar bu kıtlığın önüne geçmek için bir hasatta daha fazla kakao üretebilecek ağaçlar üzerinde çalışmaya başlamışlar bile. Bu çikolata sevenler için iyi bir haber olsa da çikolatanın tadının değişme tehlikesini de beraberinde getiriyor.
Her şeye rağmen biz elimizde hala kakaolarımız varken ev yapımı çikolata tarifini hemen deneyelim ve lezzetli katkısız çikolatalar elde etmeye başlayalım.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder