5 Ağustos 2020 Çarşamba

Ev Yapımı Palm Yağsız Sağlıklı Nutella


Ev Yapımı Palm Yağsız Sağlıklı Nutella Nasıl Hazırlanır?
Palm yağının zararları son dönemlerin sıcak tartışma konularından biri. Hatta tartışmalar öyle büyüdü ki, Nutella firması bu konu hakkında açıklama yapmak zorunda kaldı. Yayımladıkları açıklamada “her yağ aynı değildir, bizimki Nutella palm yağı” sloganını kullandılar.
Palm yağı olmasa bile, evlerimizden eksik etmediğimiz, severek tükettiğimiz çikolata kremaları sağlığımız için o kadar büyük bir tehdit ki! İçerisindeki yüksek şeker miktarı nedeniyle pek çok hastalığın önünü açmakta. Hem evlerimizden keyifle tükettiğimiz çikolata kremalarını eksik etmemek hem de sağlığımıza zarar vermek yerine fayda sağlamak için çözümümüz tamamen yağsız ve şekersiz ev yapımı nutella tarifi. Ek olarak tarifin vegan diyetine de uygun olduğunu söylemeden geçmemek gerek.
Malzemeler:
  • Bir su bardağı fındık
  • 12 adet medine hurması
  • 1.5- 2 yemek kaşığı kakao
  • 1 paket toz vanilya
  • 1 çimdik tuz
Yapılışı:
  1. Medine hurmalarının çekirdeklerini çıkarın ve mümkünse üzerlerine çıkacak kadar sıcak su döküp bir gece bekletin.
  2. Fındıkları 15 dakika kadar fırında kavurun.
  3. Ardından rondoya alıp çekmeye başlayın. Çekme işlemine uzun sürecektir. Yağını bırakıp krema kıvamını alana kadar rondodan geçirmeye devam edin.
  4. Sudan çıkardığınız hurmaları da rondoya ekleyip çekme işlemine devam edin. Hurmalar da tamamıyla kremaya dönüştükten sonra kıvamı oldukça yoğun bir harca dönüşen karışımınıza hurmaları içerisinde beklettiğiniz sudan beş yemek kaşığı ekleyin. Daha akışkan bir kıvam arzulanırsa, su miktarı arttırılabilir.
  5. Ardından kakao ve vanilya tozu eklenir. İsteye bağlı olarak, vanilya çubuğu ya da vanilya aroması da kullanılabilir. Kakao miktarı ise tamamen damak tadına göre şekillenir. 2 yemek kaşığı kakao ile oldukça yoğun bir tat elde edilir. Bu sebeple kakaoyu kontrollü olarak dökmekte fayda var diye düşünüyoruz
  6. Son olarak tuzu da ekleyip yine uzun uzun rondodan geçirmeye devam edin.
  7. Ev yapımı çikolata kremanız hazır.
Palm Yağı Nedir ve Zararları Nelerdir?
Palm yağı, tropik bölgelere özgü özellikle Endonezya ve Malezya kökenli, palmiye ağaçlarının meyvelerinden elde edilen bitkisel bir yağdır. Oda sıcaklığında tıpkı hindistan cevizi yağında olduğu gibi, yarı katı-yarı sıvı bir formdadır. Bir yemek kaşığı palm yağında(yaklaşık olarak 14 gr) 114 kalori, 14 gram yağ (7 gramını doymuş yağlar oluşturur) ve E vitamini bulunur. Özellikle hazır gıdalarda sıklıkla kullanılması ile beraber popülarite kazanan palm yağının tercih edilmesindeki sebeplerin başında bir yandan damar tıkanıklığına sebep olacak trans yağlar içermezken bir yandan da antioksidanlar, A ve E vitamini bakımından da zengin oluşu geliyor. Halbuki, bunlar palm yağının görünen yüzü ve arkasında ciddi hastalıklara sebep olabilecek pek çok zararlı madde içeriyor.
  • İlk olarak, yüksek oranda doymuş yağ içerir. Her ne kadar trans yağ içermeyişi ile kalp-damar sağlığı için dost görünse de doymuş yağlar kardiovasküler sistemi büyük ölçüde tehdit eder. Ayrıca palm yağının kandaki kolesterol seviyesini arttırdığı da bilinir.
  • Hazmı oldukça zor bir yağdır. Palm yağının rafine ediliş aşamasında içerisindeki pek çok besin değeri taşıyan yapı taşı yok olur ve bu durum yağı sindirilebilmesi daha güç bir hale getirir.
  • Toksisiteye(ağılılık, zehirlilik) neden olabilir. Palm yağı okside olduğu durumlarda vücudumuzun hem fizyolojik hem de biyo-kimyasal fonksiyonlarını etkiler. Okside durumu da, dışarıda yediğimiz özellikle fast food ağırlıklı gıdaların pişirilme süreçlerinde oldukça kolaylıkla oluşabilir.
  • Sağlığa zararlarının yanı sıra iki önemli konuda da palm yağı tüketmenin etiği tartışılır. İlk olarak, palm yağı tedariği ciddi bir doğa katliamı ile elde edilir. Özellikle Batı Afrika’nın pek çok endemik türü içeren ormanları, palm yağı üretimi için yok olmaktadır. Ne yazık ki rakamlar oldukça ciddidir. İkinci etik tartışması ise Sumatran ve Borneo orangutanları üzerinden yapılır. Yağmur ormanlarının yok oluşu ile yaşam alanları tehlikeye giren bu iki türün de soyu tükenmekle karşı karşıya kalacaktır.
Ev yapımı nutellanızın, hazır alınmış emsallerine göre bir diğer avantajı da içerisinde şeker yerine Medine hurması içermesi. Bir yandan şekerin zararlarından korunurken diğer yandan hurma ile vücudunuzu sevindirebilirsiniz.
Medine Hurması Nelere İyi Gelir?
İlk olarak, şekerin vücudunuza hiçbir katkısı olmadığını ve dışarıdan almadan da gayet sağlıklı (hatta daha sağlıklı) bir biçimde hayatınıza devam edeceğinizi söyleyerek başlamak yerinde olacaktır. Şeker içerisinde hiçbir besin maddesi bulundurmaz. Yani içerisinde ne protein, ne sağlıklı yağ ne de enzim içerir. Yalnızca damak tadımızın alışkanlıklarından ötürü aradığımız şekerden kurtulup yerine oldukça sağlıklı besin maddeleri koymak ise çok kolay. Hatta, bal ve pekmez gibi oldukça faydalı şeker alternatifleri keklerimize, kurabiyelerimize çoktan dahil oldu bile! Biz bu tarifimizde ise Medine hurması tercih ettik. Tadından memnun kalacağınıza ise eminiz.
  • İçerisinde kalsiyum, sülfür, demir, potasyum, fosfor, manganez, bakır ve magnezyum barındırır.
  • Medine hurması harika bir B6 vitamini deposudur ve B6 beyin fonksiyonlarının sağlıklı bir şekilde devam edebilmesi için vazgeçilmezdir.
  • İçerisindeki magnezyum sayesinde inme ve felç riskini azaltır.
  • Yine yüksek magnezyum içeriği, hurmayı güçlü bir iltihap söktürücü yapar
  • Sindirim sistemini düzenler. Yüksek lif miktarı sayesinde, kolon yapısını onarır ve korur.
İçerisindeki kalsiyum ile iskelet sistemini korurken, demir kansızlığın giderilmesi için vazgeçilmezdir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder