11 Ağustos 2020 Salı

Sumak Faydaları


Pek çok kişinin bildiği ve de severek yediği bir baharat çeşidi olan sumak faydaları oldukça fazladır. Tüketiminin de lezzetli olduğu sumağın kullanım alanı da yaygındır. Güneydoğu Anadolu bölgesinde sıkça yetişmekte olan bu bitki o yöreden diğer tüm yere dağıtılır. Kahverengi ve küçük meyveleri olan bir bitkidir. Sade şekilde tüketildiğinde ağızda hafif ekşi bir tat bırakır. Baharat olarak kullandığımız bu sumak pek çok derde devadır. Çok eski yıllarda Kızıldereliler tarafından tıp alanında kullanılan bir bitkidir. O zamanlarda yaralanmalarda, kesiklerde, karın ağrılarına ve de diğer enfeksiyonlara karşı bu baharat tüketilirdi. Bu gibi daha pek çok yararı olan sumak günümüzde bazı hastalıklar için de oldukça faydalıdır. Çoğu şifalı bitkiler arasında bulunur. Doğal yollarla elde edilen bu bitkinin kullanım alanı da geniş olduğu için tüketilmesi de bir hayli çoktur. Yapılan yemeklerde, soslarda, baharat olarak sumak kullanımı tercih edilir.
Sumak İnsanlara Ne Gibi Fayda Sağlar?
Küçük toz şeklinde olan sumak faydaları herkesi şaşırtmakta. Doğada var olan hiçbir şeyi küçümsememeli sağladığı faydaları incelemeliyiz. Sumak faydaları da bu nedenle pek çok kişiyi şaşırtmaktadır. Minik toz halinde olan bu baharat binlerce rahatsızlığın basit çözüm yollarından biridir. Farkında olmadan kullandığımız sumak faydaları işte şu şekildedir:
1-Kış Hastalıklarına Karşı Korunmada Sumak Bir Numara
Sumak aslında tamamıyla bir C vitamini deposudur. C vitamini bulundurmasından dolayı sumak kışın bolca tüketilmelidir. Sumak içerisinde bulunanlar bir portakala eş değerdir. Kışın daha dirençli vücuda sahip olmak, hastalıklara karşı savunmasız kalmak istemiyorsak mutlaka yemeklerde sumak kullanmayı ihmal etmeyelim, bu şifalı baharat bu yönden tam bir antioksidan deposudur. Kış aylarına girmeye başladığımız bu günler soğuk kapımızdadır. Kendimizi ve çevremizi iyi şekilde korumamız gerekir. Gribal enfeksiyonlara karşı korunmayı bilmeliyiz. Burun akıntısı, nezle, soğuk algınlığı gibi kış hastalıklarına karşı mücadele ederken sumak faydalarından yararlanabiliriz. Özellikle de küçük çocukların doğal yollarla şifalı bitkilerle bu dönemleri atlatması gerekir.İlaç kullanmalarının yerine bu tür şifalı besinler tüketerek hastalıklara karşı dirençli bir vücuda sahip olabilirler. Sumak vücudun bakterilere karşı  korunmasında mücadele eder. Bronşite iyi gelir ve ateşin düşmesini sağlar. Diğer solunum yolu hastalıklarının da kısa sürede tedavi edilmesini sağlar. Sumak yaprakları kaynatılır ve suda demlenir ise boğaz ağrısını da geçmesine yardımcı olur. Ilık bir su ile yapılan bu gargara sayesinde boğaz yararları kurur. Bu şekilde kişinin boğaz ağrısını hissetmemesine yardımcı olur.
2-Kalp ve Damar Hastalıklarında Kullanılıyor

Binlerce kişinin savaştığı hastalıklardan biri olan kalp ve damar hastalıkları için de sumak kullanılmaktadır. Kötü alışkanlıklara sahip olan kişilerin tüketmesi gereken oran diğer sağlıklı insanlara göre daha da fazladır. Kalp ve damar hastalıkları ile mücadele eden kişiler ise neredeyse her öğünlerinde sumak tüketmeleri gerekmektedir.
3-Diyabet Hastalarına Müjde
Çağımızın en yaygın hastalıklarından biri olan diyabet yani şeker hastalığına en iyi tedavi yöntemlerinden biri de sumaktır. Sumak faydaları arasında bulunan insülin direnci diyabet hastalarının kanında bulunan şeker oranının düzenlenmesine yardımcı olur. Çocuk, yaşlı, genç pek çok kesimde diyabetle savaşan kişiler vardır. Sumak tüketmek onlar için faydalı olacaktır. Bu nedenle sumak yemeyi unutmamaları gerekir.
4-İshale Son
Küçük çocuklarda daha sık rastlanan ishale en iyi çözüm yollarından biri de sumaktır. Sumak faydaları arasında bulunan bu ishale karşı koruma anne babaları mutlu eder. Çocuklarını hasta halde görmenin ne kadar üzücü olduğu tartışılamaz. Hele ki ishal, çocukların en büyük hasar aldığı hastalıklardan biridir. Sumak faydaları arasında bulunan ishali önleyici özelliği ile çocuklar kısa sürede bu rahatsızlığı atlatabilir. İshal olan diğer tüm bireylerde sumak tüketimini arttırarak bu hastalıktan kısa sürede kurtulabilirler.
5-Kadın Hastalıkları İçin de Sumak Kullanılabilir
Sumak aynı zamanda kadın hastalıklarına karşı da savunma sağlar. Kadınlar tüm hayatları boyunca erkeklere göre pek çok farklı rahatsızlık geçirebilir. Kadın hastalıklarına karşı mücadele etmek ise bir hayli zordur. Bu nedenle kadınlarda rastlanan bu rahatsızlıkları engellemenin en doğal yöntemi tüketilen besinlere dikkat etmektir. Sumak faydaları arasında kadın hastalıklarını tedavi edici özelliği de vardır. Vajinal akıntıya sebep olan etkenlerin durdurulmasına sumak iyi gelir. Bunun yanında adet düzenliği yaşayan pek çok kadın sumak tüketmeyi ihmal etmemelidir. Adet düzenliği veya adet dönemlerini çok ağrılı şekilde geçiren kişiler sumak faydalarını unutmamalıdır. Sumak bu tür rahatsızlıklara karşı birebirdir. Yeni doğum yapan kadınların da sütlerinin daha çok olmasını sağlamak için sumak yemesi önerilebilir. Sumağın anne sütünü arttırıcı etkisi de bulunmaktadır.
6-İdrar Kaçırma, İdrar Tutama
Ortalama 45 yaş üstü bay ve bayanların yaşadığı birtakım rahatsızlıklar vardır. Yaşlılık dönemine girilmesinin ardından kişilerin en çok şikayette bulundukları durum idrar kaçırma idrar tutamama rahatsızlığıdır. İdrar kaçırmaya başlayan kişiler bu dertten çok fazla yakınırlar. Özel bir davete gittiklerinde, özel olarak bir yerde bulunmaları gerektiğinde idrar tutamam büyük bir sorundur. Bu sorunun giderilmesi için çoğu kişi doktora gitse bile kesin çözüm olmayabilir. Bu tip durumlarda doğal yollarda bundan sakınma yöntemleri kullanılabilir. Sumak faydalarında idrar kaçırma, idrar tutamama rahatsızlığına iyi gelme özelliği de bulunmaktadır. Bu yaş gruplarında meydana gelen sorunu çözmek için de sumak tüketimi oldukça önemlidir.
7-Kanserle Savaş
Günümüzün en büyük rahatsızlıklarından biri olarak sayılabilen kanser rahatsızlığı ile mücadele etmek oldukça zordur. Çeşitlere ayrılan pek çok kanser hastalığı vardır. Artık son zamanlarda da kanserle savaş veren kişi sayısında bir artış meydana gelmiştir. Aynı zamanda artan teknolojik gelişmeler sonucunda da bu rahatsızlığın önüne geçilmesi de kolaylaşmıştır. Fakat kanserle olan mücadele kişilerin kendi yapacak oldukları eylemlerde oldukça önemlidir. Kanserle savaşan kişilerin tükettiği besinler arasında sumak da bulunur. Sumak kanser rahatsızlığına yarar sağlamaktadır. Bu nedenle kanser hastası olan kişiler belirli aralıklarla sumak tüketmelidir. Sumak faydalarından yararlanarak bu rahatsızlığın giderilmesi için kendileri de yarar sağlayabilirler.
8-İdrar Söktürücü Özelliğe Sahip
Sumak bir yandan da idrar problemi yaşayan kişilere de iyi gelmektedir. İdrar söktürücü özelliği olan sumak bitkisi çocuklar için de kullanılabilir. Hazımsızlık ve sindirim sorunu ile karşı karşıya kalan kişiler sumak tüketimini arttırarak bu sorundan kurtulabilir. Sumak idrar üretimini arttırır. Vücutta bulunan toksin maddelerinin dışarı atılmasında yardımcı olur. Mesane ve ağrılı bir şekilde idrar yapan kişilere iyi gelir. Bağırsaklarının daha iyi çalışmasını sağlar. Dolayısıyla da bebeklerde veya çocuklarda yaşanan bu rahatsızlık sumak tüketimi ile giderilebilir. En doğal şifalar kullanılarak elde edilmesini sağlayan bu sumak en önemli biktilerden biridir. Çocukların karşılaştığı bu tip rahatsızlıklar da sumak sayesinde son bulabilir.
Son olarak da yakın zamanda yaşanan başlıca rahatsızlıklardan biri olan artrit gibi kemik hastalıklarında da sumak kullanılabilir. Kemik rahatsızlıkları, deri iltihapları gibi hastalığı olan kişiler,  sumak kullanımını arttırırsa hastalıklarından daha kısa sürede kurtulabilirler.
Sumak Faydalarından Yaralanmak İçin Sumak Nasıl Tüketilebilir?

Sumak bir baharat çeşididir. Dolayısıyla köfte harçlarında rahatlıkla kullanılabilir. Aynı zamanda bol yeşillikli yaptığınız salatalarda sumağı rahatlıkla kullanabilirsiniz. Balık günlerinizde yapacak olduğunuz soğan salatalarına sumak ekleyerek hem lezzetli hem de oldukça faydalı olan bu sumağın tüketimini arttırabilirsiniz. Tüm bu kullanımlarının yanında ev yemeklerinizin içerisine bir kaşık sumak atmak yemeğin tadında bir fark yaratmayacaktır. Hatta yemeğinizin daha lezzetli olduğunu fark edeceksinizdir. Bu nedenle sumağı sulu yemeklerinizin her birinde bir kaşık kullanabilirsiniz. Onun haricinde misafirlik yemeklerinizde de sumağı kullanabilirsiniz. Örneğin kısırın içine karıştırabilir, mercimek köftesi yapımında sumak kullanabilirsiniz. Böylece sumak faydalarından daha çok yararlanabilirsiniz.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder