23 Ağustos 2020 Pazar

reyhan çayının faydaları

Ballıbabagiller familyasına ait olan bu bitkinin kendisine özgü oldukça güzel bir kokusu bulunur. Ülkemizde daha çok sahil kenarlarında yetişen Reyhan bitkisi çoğunlukla diğer adı olan Fesleğen ile bilinir. Beyaz, pembe ya da mor çiçekleri olabilen güzel kokulu bu bitki bir süs bitkisi. Gıda maddesi olarak kullanılmanın yanı sıra, hastalıkları tedavi edici özelliği de bulunur. Aromatik yağ yapımında da kullanılan Reyhan bitkisi, çiçeklerinin görüntüsü ve güzel kokusu içinde yetiştirebilir.
Reyhan Çayı Nasıl Hazırlanır?
Reyhan çayını hazırlayabilmek için aktardan ya da şifalı bitki satan yerlerden kurutulmuş Reyhan almanız gerekir. Eğer elinizde kurutulmuş reyhan yoksa, direkt güneş almayan ve rutubetli olmayan bir yere gazete kağıdı serip üzerine yaş olan reyhan bitkisini yayıp belirli aralıklarla çevirerek kurutabilirsiniz.
Hazırlanışı
  1. Kaynamış bir fincan temiz suya 1 yemek kaşığı kurutulmuş reyhan yeterli olur.
  2. Kaynamış suyun üzerine koyacağınız 1 yemek kaşığı kurutulmuş reyhanı 15- 20 dakika kadar demleyip, rengini vermesini bekleyin.
  3. Daha sonrasında Reyhan çayınızı içebilirsiniz.
  4. Reyhan bitkisi yaşken yapılan çayın tadı acı olduğu için bitkinin kurutulmasına özen gösterilmelidir.
Reyhan çayı günde alerjisi olmayan kişiler için günde 2 fincandan fazla içilmemeli. İki hafta boyunca düzenli içilen reyhan çayından sonra bu çayın alımına 2 hafta ara verilmesi tavsiye edilir.
Reyhan Çayının Faydaları Nelerdir?
1. Sigarayı Bırakmaya Yardımcı Olur
Sigara içen ve sigarayı bırakmak isteyen kişiler tarafından tüketilen reyhan çayı, sigara içme isteğini azaltarak sigarayı bırakmaya yardımcı olur. Reyhan çayı tüketen çoğu kişinin ise sigaradan tiksindiği gözlenmiştir.
2. Ağız Kokularını Giderir
Reyhan çayı ağızdaki soğan, sarımsak, sigara gibi kötü ve keskin kokuların giderilmesini sağlar. Ağızda oluşan kötü kokular için Reyhanın çayının dışında; Reyhanı (fesleğeni) çiğ çiğ de yiyebilirsiniz.
3. Mide ve Bağırsak Sistemini Olumlu Etkiler
Reyhan çayı midede oluşan gerilimi gevşeterek, midenin rahatlamasını sağlar. Hassas midelerin kuvvetlenmesine yardımcı olarak vücudun direnç kazanmasına yardımcı olur. Reyhan çayı ishale iyi gelir. İshalden dolayı vücudun kaybettiği suyun da vücuda tekrar geri kazanılmasında rol oynar. Kolera hastalığına neden olan mikropların da yok olmasına yardımcı olarak bağırsak sistemini güçlendirir. Böylece mide ve bağırsak sistemi içinde olumlu etkiler bırakır. Karaciğerin çalışmasını olumlu yönde etkiler. Safra kesesi destekler, vücutta oluşan iltihapları ve spazmların geçirilmesine yardımcı olarak bağışıklık sisteminin güçlendirici rol oynar. Ayrıca alternatif tıp yöntemlerinde Reyhan çayı; idrar kesesi iltihaplanmasına, kronik gastrite ve nefrit iltihaplanmasına da iyi gelir.
4. Baş Ağrılarına İyi Gelir
Günlük hayatımızda yaşadığımız streslerden ya da migren rahatsızlıklarımızdan dolayı kaynaklanan baş ağrılarında, Reyhan çayı içmek önerilir. Güzel kokusu ile insanı rahatlatan ve nefes kanallarını açan Reyhan çayı, baş ağrılarının geçmesine de yardımcı olur.
5. Gripten Korur ve Bağışıklık Sistemini Güçlendirir
Soğuk kış aylarının vazgeçilmez içeceği olan Reyhan çayı; grip, soğuk algınlık gibi rahatsızlıkların tedavisinde kullanılır. Hastalıktan dolayı güçsüzleşmiş bağışıklık sistemini güçlendirip, öksürüğün azalmasını sağlayan bu çay, boğazın yumuşatılmasına da  yardımcı olarak balgamların sökülmesini sağlar.
6. Gaz Söktürücüdür
Reyhan çayı vücutta oluşan gazın uzaklaştırılmasını sağlar. Ayrıca kabızlığın giderilmesine de yardımcı olur.
7. Yol Tutmalarına İyi Gelir
Uzun araba yolculuklarında oluşan mide bulantısı, baş ağrısı, baş dönmesi gibi yol tutmalarına da iyi gelen Reyhan çayına, sıcak havalardaki yolculuklarda buz koyarak içmenizi öneririz.
8. Sinirlere İyi Gelir
Reyhan çayı, sinirleri sakinleştirir, stresli kişinin stresinin azaltılmasına yardımcı olur. Depresyon sorunu yaşayan kişilerde ruhsal dengesinin sağlanmasına yardımcı olarak bu sorun ile mücadele etmesine katkı sağlar. Sinirsel kökenli mide ağrılarına veya vücudun herhangi bir yerinde oluşan kramplara iyi gelir.
9. Çok İyi Bir İştah Açıcıdır
Reyhan çayı kullanmaya başladığınızdan kısa bir süre sonra iştahınız oldukça iyi bir şekilde açılır. Bu sebeple Reyhan çayı kullanan kişiler yediklerine dikkat etmezler ise kilo alma durumu yaşayabilir. Ancak kilo alamama şikayeti olanlar için oldukça etkili olur.
10. Adet Ağrılarına İyi Gelir
Menstrual dönemlerde görülen ağrılardan kurtulmak için doğal bir çözüm olan Reyhan Çayı, adet sancıları iyi gelir.
11. Toksin ve Radikalleri Temizler
Vücudumuzda zaman içerisinde toksin birikir ve bu toksin maddeleri vücuttan atmazsak, zehir etkisi yaparak sağlığımızı tehlikeye sokarlar. Reyhan çayı ile belirli aralıklarda yapılan bir detoks ile bu toksin maddelerin vücuttan uzaklaştırılması sağlanır. Ayrıca vücudumuza zarar verecek olan serbest radikallerin herhangi bir doku ile bağ yapmasına izin vermesini de önleyen bu çay sağlığımızı korumamız için doğanın bize verdiği en büyük hediyelerden biri. Düzenli alınan Reyhan çayını 2 hafta almayarak vücuda unutturma işlemi toksin maddelerin bu çaya alışmasını engelleyeceğinden, kullanım şekline çok dikkat edilmeli.
12. Gençliğin Korunmasına Yardımcı Olur
Reyhan çayı vücudunuzun bağışıklık sistemini desteklediği ve toksin maddeleri vücudunuzdan uzaklaştırıp, sinirlerinizi sakinleştirdiği için gençliğinizin korunmasına da yardımcı olur. Ayrıca Reyhan çayı gençliğinizi korurken, güzelliğinizin de korunmasında rol oynar.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder