6 Ağustos 2020 Perşembe

Ev Yapımı Fıstık Ezmesi


Ev Yapımı Fıstık Ezmesi Nasıl Hazırlanır?
Hem lezzeti hem de vücudumuza faydaları yönünden kalpleri kazanan fıstık ezmesi, bir çoğumuz için elbette ki iyi bir tatlı alternatifi. Hele bir de sportif aktivitelerle yakından ilgiliysek! Fakat paket halde marketlerden satın alınan varyasyonları, fıstık ezmesinin tüm sempatikliğini yok etmekte çünkü içerisindeki katkı maddesi miktarları neredeyse fıstık miktarına eşit!
Hem fıstığın faydalarından vazgeçmeyip hem de sağlık ve enerji dolu harika bir tatlıya erişmek için çözümümüz tabii ki ev yapımı fıstık ezmesi tarifi.
Malzemeler:
  • 500 gram tuzsuz yer fıstığı
  • 2 yemek kaşığı dolusu bal
  • 1 yemek kaşığı sıvı yağ
  • 1 tatlı kaşığı vanilya tozu
  • 1 tutam tuz
Hazırlanışı:
  1. Öncelikle fıstıklar dış kabuklarından tamamıyla arındırılır. Ezmeye karışacak kırmızı kabuk hem ezmenin rengini bozar hem de tadını acımsılaştırabilir.
  2. Ardından bir tavaya koyulan fıstıklar 5 dakika kadar kavrulur.
  3. Kavrulan fıstıklar sıcağı ile rondoya alınır. Ocaktan alır almaz rondoya alınıp püre kıvamına getirme işlemine başlamak önemlidir çünkü bu sayede daha kolay kıvam kazanacaktır.
  4. Püre haline geldikten sonra fıstık ezmesi hazırdır. Bundan sonraki adımlar tamamıyla lezzet kazandırmaya yöneliktir.
  5. Sıvı yağ miktarı istenilen kıvam ile ilgili olarak değiştirilebilir. Ay çiçek yağı, zeytin yağı ya da tereyağ tercih edilebilir.
  6. İstenilen tat elde edilinceye kadar bal miktarı arttırılabilir. İsteğe göre bal yerine pekmez de tercih edilebilir fakat pekmezin ezmenizin rengini koyulaştıracağı unutulmamalıdır.
  7. Son olarak vanilya ve tuz da eklendikten sonra fıstık ezmeniz hazırdır.
Hazırladığınız fıstık ezmesinin ömrünü uzatmak için buzdolabında saklamanız gerektiğini lütfen unutmayın. Bu durum fıstık ezmenizin kıvamını katılaştıracaktır elbette fakat katkı maddesi içermemesinden ötürü oda sıcaklığında 1 aydan daha uzun süre korumak ne yazık ki mümkün değildir.
Yer Fıstığının Faydaları
Son günlerde folik asit denildiği an akla ilk gelen başlıklardan biri hamilelik dönemidir. Folik asit, genel olarak doğum kusurlarını önleyici etkisi; özel olarak ise bebeğin sinir sistemine pozitif katkısı sayesinde hamile kadınların ara öğünlerine mutlaka eklemesi gereken vitaminlerden biri olmuştur. Yer fıstığı da yüksek folik asit miktarı sayesinde hamilelik dönemi boyunca her gün tüketilmesi gereken kuru yemişlerden birisi olarak anılır. Fakat içeriğindeki yüksek yağ miktarından ötürü günde 28 gram yani yaklaşık olarak bir avuç kadar tüketilmesi önerilir.
Yalnızca hamileler için değil, çocuk sahibi olmaya çalışanlara da oldukça faydalıdır. Özellikle erkekler üzerinde yapılan çalışmalarda, folik asitin sperm sayısını arttırdığı gözlemlenmiştir. Kalp rahatsızlıkları ile yüzleşen bireyler için de folik asit oldukça sağlıklıdır. Yine miktarına dikkat ederek tüketilen yer fıstığı vücudu olumlu etkileyecek, damarlardaki pıhtılaşma sorunlarını azaltacaktır. Ayrıca felç, kanser gibi hastalıklarda da koruyucu role sahiptir. Kas dokusunun ve hücrelerin sağlıklı gelişimi için folik asit olmazsa olmaz vitaminlerdendir. Kansızlıktan şikayetçi olanların, hemoglobin oluşumunda folik asitin de rol oynadığını unutmaması gerekir. Diabet üzerinde de önleyici etkiye sahiptir çünkü Tip 2 diyabet vakalarında görülen kandaki yüksek seviyede trigliseriti düşürür. Son olarak, yaşlılıkla beraber gelen unutkanlık, alzheimer ve depresyon için doğal bir korumadır.
Folik asit ayrıca saç ve cilt güzelliği ile özdeşleşmiş bir vitamindir. Saç dökülmesinden ve saçının yavaş uzamasından şikayetçi olanların, beslenme düzenlerine yer fıstığı eklemesi ile birlikte olumlu sonuçlar alınabilir. Saçının erken beyazladığını ve bunun genetik faktörlere dayanmadığını düşünenler, yine folik asit miktarlarını kontrol ettirmelidirler. Cilt güzelliğini zedeleyen en yaygın faktörlerin başında gelen akneler de yine folik asit desteği ile giderilebilir. Toksin maddelerin vücuttan atımını kolaylaştıran folik asit, akne oluşumunu engelleyecektir. Cildin aşırı kuru olması da folik asit eksikliğinden kaynaklıyor olabilir. Güçsüz, rengini kaybetmiş, çabuk kırılan tırnaklardan şikayetçi olanlar için de folik asit deva olabilir.
Enerji miktarı görece yüksek olmasına rağmen (28 gr yer fıstığı için 161 kcal), kilo vermeyi kolaylaştırıcı olacaktır çünkü içeriğindeki bitkisel yağlar metabolizmayı hızlandırıcı etkiye sahiptir ve kan şekerini düzenler.
Yer Fıstığının Zararları
Bir yandan içeriği sayesinde tam bir sağlık deposu olan yer fıstığı, diğer yandan tüketimi esnasında en dikkatli olunması gereken kuru yemişlerden de biridir. Kuru yemişler arasında, alerjiye en çok yol açan yer fıstığıdır. Kişinin yer fıstığına duyarlılığına da bağlı olarak bulantı, kusma, ishal, nabız ve tansiyon artışı, öksürük gibi istenmeyen durumlara yol açabilir. Ayrıca ciltte kaşıntı ve küçük kırmızı noktalar şeklinde kendini gösterebilir.
Kalbe faydaları saymakla bitmeyen yer fıstığı, aşırı tüketimi ile birlikte içerisindeki yüksek miktarda doymuş yağ ile birlikte bir anda kalp düşmanına dönüşebilir ve bu durumdan kalp krizinden inmeye kadar ciddi rahatsızlıklara yol açabilir.
Son olarak yüksek miktarda enerji içermesi nedeniyle, kilo almak isteyenler için muazzam bir çare bile olsa ,aşırı tüketiminde sağlıklı bireylerde kilo artışına neden olacaktır. Yine içerisindeki yağ miktarı, cilde iyi gelmekten ziyade sivilce oluşumuna sebep olarak istenmeyen görüntüler yaratacaktır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder