Ev Yapımı
Fıstık Ezmesi Nasıl Hazırlanır?
Hem lezzeti hem de vücudumuza faydaları yönünden
kalpleri kazanan fıstık ezmesi, bir çoğumuz için elbette ki iyi bir tatlı
alternatifi. Hele bir de sportif aktivitelerle yakından ilgiliysek! Fakat paket
halde marketlerden satın alınan varyasyonları, fıstık ezmesinin tüm
sempatikliğini yok etmekte çünkü içerisindeki katkı maddesi miktarları
neredeyse fıstık miktarına eşit!
Hem fıstığın faydalarından vazgeçmeyip hem de sağlık
ve enerji dolu harika bir tatlıya erişmek için çözümümüz tabii ki ev
yapımı fıstık ezmesi tarifi.
Malzemeler:
- 500 gram tuzsuz yer fıstığı
- 2 yemek kaşığı dolusu bal
- 1 yemek kaşığı sıvı yağ
- 1 tatlı kaşığı vanilya tozu
- 1 tutam tuz
Hazırlanışı:
- Öncelikle fıstıklar dış kabuklarından tamamıyla arındırılır. Ezmeye karışacak kırmızı kabuk hem ezmenin rengini bozar hem de tadını acımsılaştırabilir.
- Ardından bir tavaya koyulan fıstıklar 5 dakika kadar kavrulur.
- Kavrulan fıstıklar sıcağı ile rondoya alınır. Ocaktan alır almaz rondoya alınıp püre kıvamına getirme işlemine başlamak önemlidir çünkü bu sayede daha kolay kıvam kazanacaktır.
- Püre haline geldikten sonra fıstık ezmesi hazırdır. Bundan sonraki adımlar tamamıyla lezzet kazandırmaya yöneliktir.
- Sıvı yağ miktarı istenilen kıvam ile ilgili olarak değiştirilebilir. Ay çiçek yağı, zeytin yağı ya da tereyağ tercih edilebilir.
- İstenilen tat elde edilinceye kadar bal miktarı arttırılabilir. İsteğe göre bal yerine pekmez de tercih edilebilir fakat pekmezin ezmenizin rengini koyulaştıracağı unutulmamalıdır.
- Son olarak vanilya ve tuz da eklendikten sonra fıstık ezmeniz hazırdır.
Hazırladığınız fıstık ezmesinin ömrünü uzatmak için
buzdolabında saklamanız gerektiğini lütfen unutmayın. Bu durum fıstık ezmenizin
kıvamını katılaştıracaktır elbette fakat katkı maddesi içermemesinden ötürü oda
sıcaklığında 1 aydan daha uzun süre korumak ne yazık ki mümkün değildir.
Yer
Fıstığının Faydaları
Son günlerde folik asit denildiği an akla ilk gelen
başlıklardan biri hamilelik dönemidir. Folik asit, genel olarak doğum
kusurlarını önleyici etkisi; özel olarak ise bebeğin sinir sistemine pozitif
katkısı sayesinde hamile kadınların ara öğünlerine mutlaka eklemesi gereken
vitaminlerden biri olmuştur. Yer fıstığı da yüksek folik asit miktarı sayesinde
hamilelik dönemi boyunca her gün tüketilmesi gereken kuru yemişlerden birisi
olarak anılır. Fakat içeriğindeki yüksek yağ miktarından ötürü günde 28 gram
yani yaklaşık olarak bir avuç kadar tüketilmesi önerilir.
Yalnızca hamileler için değil, çocuk sahibi olmaya
çalışanlara da oldukça faydalıdır. Özellikle erkekler üzerinde yapılan çalışmalarda,
folik asitin sperm sayısını arttırdığı gözlemlenmiştir. Kalp rahatsızlıkları
ile yüzleşen bireyler için de folik asit oldukça sağlıklıdır. Yine miktarına
dikkat ederek tüketilen yer fıstığı vücudu olumlu etkileyecek, damarlardaki
pıhtılaşma sorunlarını azaltacaktır. Ayrıca felç, kanser gibi hastalıklarda da
koruyucu role sahiptir. Kas dokusunun ve hücrelerin sağlıklı gelişimi için
folik asit olmazsa olmaz vitaminlerdendir. Kansızlıktan şikayetçi olanların,
hemoglobin oluşumunda folik asitin de rol oynadığını unutmaması gerekir. Diabet
üzerinde de önleyici etkiye sahiptir çünkü Tip 2 diyabet vakalarında görülen
kandaki yüksek seviyede trigliseriti düşürür. Son olarak, yaşlılıkla beraber
gelen unutkanlık, alzheimer ve depresyon için doğal bir korumadır.
Folik asit ayrıca saç ve cilt güzelliği ile
özdeşleşmiş bir vitamindir. Saç dökülmesinden ve saçının yavaş uzamasından
şikayetçi olanların, beslenme düzenlerine yer fıstığı eklemesi ile birlikte
olumlu sonuçlar alınabilir. Saçının erken beyazladığını ve bunun genetik
faktörlere dayanmadığını düşünenler, yine folik asit miktarlarını kontrol
ettirmelidirler. Cilt güzelliğini zedeleyen en yaygın faktörlerin başında gelen
akneler de yine folik asit desteği ile giderilebilir. Toksin maddelerin
vücuttan atımını kolaylaştıran folik asit, akne oluşumunu engelleyecektir.
Cildin aşırı kuru olması da folik asit eksikliğinden kaynaklıyor olabilir.
Güçsüz, rengini kaybetmiş, çabuk kırılan tırnaklardan şikayetçi olanlar için de
folik asit deva olabilir.
Enerji miktarı görece yüksek olmasına rağmen (28 gr
yer fıstığı için 161 kcal), kilo vermeyi kolaylaştırıcı olacaktır çünkü
içeriğindeki bitkisel yağlar metabolizmayı hızlandırıcı etkiye sahiptir ve kan
şekerini düzenler.
Yer
Fıstığının Zararları
Bir yandan içeriği sayesinde tam bir sağlık deposu
olan yer fıstığı, diğer yandan tüketimi esnasında en dikkatli olunması gereken
kuru yemişlerden de biridir. Kuru yemişler arasında, alerjiye en çok yol açan
yer fıstığıdır. Kişinin yer fıstığına duyarlılığına da bağlı olarak bulantı,
kusma, ishal, nabız ve tansiyon artışı, öksürük gibi istenmeyen durumlara yol
açabilir. Ayrıca ciltte kaşıntı ve küçük kırmızı noktalar şeklinde kendini
gösterebilir.
Kalbe faydaları saymakla bitmeyen yer fıstığı, aşırı
tüketimi ile birlikte içerisindeki yüksek miktarda doymuş yağ ile birlikte bir
anda kalp düşmanına dönüşebilir ve bu durumdan kalp krizinden inmeye kadar
ciddi rahatsızlıklara yol açabilir.
Son olarak yüksek miktarda enerji içermesi nedeniyle, kilo almak
isteyenler için muazzam bir çare bile olsa ,aşırı tüketiminde sağlıklı
bireylerde kilo artışına neden olacaktır. Yine içerisindeki yağ miktarı, cilde
iyi gelmekten ziyade sivilce oluşumuna sebep olarak istenmeyen görüntüler
yaratacaktır.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder