31 Ağustos 2020 Pazartesi

Turna Yemişinin Faydaları


5 Kasım 2015 tarihinde Fransa’da yapılan Uluslararası Polifenol ve Sağlık Konferansı’nda öne çıkan konulardan biri de turna yemişi tüketiminin antibiyotik kullanımını azaltabileceği yönündeydi. Turna yemişi cranberry adı ile bilinmekte ve ülkemizde Karadeniz bölgesinde yetişmekte. Bu nedenle turna yemişinin kullanımını çoğaltmak için Karadeniz illerinde çeşitli araştırmalar yapıldı. Tüm dünyada en sık rastlanan pek çok hastalığa iyi geldiği için tüketimi çok gerekli olan turna yemişinin faydaları bakın neler.
Turna Yemişinin Faydaları Nelerdir?
Turna yemişi son zamanlarda adını sık sık duyduğumuz meyvelerden sadece biri. Kırmızı ve kuru görünümünün altında yatan binlerce fayda sayesinde günümüzde pek çok uzman hekim tarafından da önerilmekte.
1. İdrar Yolu Enfeksiyonlarını Azalmasında Yardımcı Olur
Günümüzde en sık rastlanan hastalıklardan biri de idrar yollarının enfeksiyon kapması. Özellikle kadınlarda idrar yolu enfeksiyonu şikayeti sık sık görülür. Bu ciddi halk rahatslığına kesin çözüm bulmak zor. Ancak antibiyotik tedavisi ile bu rahatsızlık giderilebilir. Fakat vücut ne akdar erken yaşta ve ne kadar çok antibiyotik almaya başlarsa vücut için bu da o kadar zararlı olur. Dolayısıyla antibiyotikler kullanmak yerine idrar yolu enfeksiyonundan uzaklaşmak için bizler turna yemişi tüketebiliriz. Turna yemişinin enfeksiyon azaltıcı semptomatik özelliği bulunur. Doktorlar tarafından önerilen turna yemişini ara ara tüketmek bu enfeksiyonun vücuttan uzaklaşmasını sağlar. Bu nedenle turna yemişi sayesinde idrar yolları enfeksiyonundan ilaçsız şekilde tedavi olabilirsiniz.

2. Diş Eti Hastalıklarından Korur
Ağız ve diş sağlığının insna hayatındaki önemi oldukça büyük. Düzenli olarak fırçalansa bile komple ağız bakımını gerçekleştirmek mümkün olmayabilir. Bu nedenle ağız ve diş sağlığını koruyabilmek için bizler her gün dişlerimizi fırçalamanın yanında ağızda meydana gelen bakterilerin temizlenmesi içinde çeşiti çalışmalarda bulumalıyız. Bazı besinler ağız ve diş temizliğini sağlar ve diş eti hastalıklarından kişiyi korur. Buna bir örnek verecek olursak turna yemişinin aynı özelliği gösterdiğini söyleyebiliriz. Diş ve diş eti hastalıklarından doğal yollarla korunmak istiyorsak turna yemişini mutlaka tüketmeliyiz.

3. C Vitamini Deposu
Vücut için en gerekli vitaminlerden biri olan C vitami bizleri tüm hastalıklardan korur. Özellikle de kış aylarında soğuk hava ile beraber gelen nezle, öksürük, soğuk algınlığı gibi olan hastalıklar insanları yataklara bile düşürebilir. Dolayısıyla onca işimizi, okulumuzu aksatmamak için en kısa zamanda yataktan kalmayı, iyileşip eski halimize dönmeyi umut ederiz. Bağışıklık sistemimize kuvvet olan bol bol C vitamini tüketerek kısa sürede yataktan kalmayı başarabiliriz. C vitamini deposu olarak bilinen portakal, limon ve mandalinanın yanında turna yemişinin de C vitamini olarak bir hayli güçlü olduğu tespit edilir. Bu tür hastalıklara kapılmamak, bağışıklık sistemimizi daha iyi koruyabilmek adına da bol bol turna yemişi tüketebiliriz.

4. Kemik Sağlığına İyi Gelir
Kemik gelişimi çok küçük aşlardan itibare başlar. Ortalama 20’li yaşlarına kadar da devam eder. Bndan sonra ise kemikler artık güç kazanmaya ve kendini toparlamaya çalışır. Kemik oluşumu sırasında küçük çocukların tüketmesi gereken bazı besinler onların ileriki hayatlarında çok yardımcı olur. Örneğin günümüzde yaşanan en büyük yaşılılık hastalığı olarak bilinen kemik erimesinin başlıca sebebi kemik sağlığının iyi bir şekilde gelişmemiş olması. Kemik sağlığını korumak ve kemiklerimizin daha güçlü olmasına yardımcı olmak için turna yemişi yenebilir. Turna yemişi kemikleri, tırnakları güçlendirmede yardımcı olur. Vcudumuzun alması gereken tüm vitaminleri almasını sağlar. İerisinde bol miktarda kalsiyum barındırmakta. Bu nedenle turna yemişini çocukkenden yemenin pek çok faydası olur.

5. Yaşlanmayı Geciktirmeyi Sağlar
Hepimizin en büyük hali sahip olduğumuz cildimizi ve vücudumuzu yıllar sonrasına kadar saklayabilmek. Yaşlanınca da aynı genç halimizle kalmak için kimileri bıçak altına bile yatar. Estetik operasyonlar geçirerek her zaman genç görünmek isteriz. Özellikle de kadınlar daima daha küçük yaşlarda kalmak isterler. Ancak ne yazık ki bu mümkün değil. Akıp geçen zamanda elbette kırışan cildimizi beyazlayan saçlarımız olacak. Ancak neden bu etkiler daha ileriki yaşlarda belirmeye başlamasın? Eski insanlar daha uzun yaşayarak yaşlanmaları da daha geç olurmuş. Bizlerde doğal ve sağlıklı bir yolla yaşlanmamızı geciktirebiliriz. Turna yemişi olarak bilinen vitamin deposundan düzenli olarak tüketerek turna yemişi sayesinde yaşlanmamızın biraz daha gecikmesini sağlayabiliriz.

6. Kalp Ve Damar Hastalıklarına İyi Gelir
Son zmanlarda tüketilen bazı kötü alışkanlıklardna dolayı kalp ve damar hastalıkları ile mücadele eden kişi sayısında büyük bir artış olmakta. Bu artışın önüne geçebilmek zor da olsa bazı önemli ve faydalı besinler tüketerek bu rahatsızlığı yenmek çok kolay. Kalp ve damar hastalıklarına iyi gelen, kabin işlevlerini kolaylaştıran ve damar tıkanıklarını açan bir besin olarak turna yemişi önerilebilir. Eğer sizlerde kalp ve damar hastalıkları ile savaşıyorsanız doktor kontrolünde birkaç tane turna yemişi tüketebilirsiniz. Bu sayede turna yemişinden alacağınız doğal iyileştirici etki ile hastalıktan daha hızlı bir sürede kurtulabilirsiniz.

İşte yukarıda bulunan 6 başlık turna yemişinin en etkili olduğu rahatsızlıklardan bazıları bunlar. Bunun dışında turna yemişi faydalarının geriye kalanları aşağıda bulunan maddelerde belirtildiği şekilde.
  • İyi kolesterolü artırır.
  • Mideyi çok iyi şekilde rahatlatır ve ülseri önler.
  • Kanseri önler.
  • Taze tüketilmesi halinde diyabet oluşumunu büyük ölçüde önlemeye yardımcı olur.
  • Böbrek üstü bezlerin çalışmasını sağladığından dolayı, kum ve taş oluşumunu önlemeyi sağlar.
  • Lifli yapısı olmasından dolayı tüketen kişinin kilo vermesine yardımcı olur.
Turna Yemişi Nereden Temin Edilebilir, Nasıl Tüketilebilir?
Sağlığa binlerce faydası olan bu turna yemişine erişim oldukça kolay. İlk bakacak olduğunu aktarda turna yemişine hemen ulaşamasanız bile bir sonraki soracak olduğunuz aktarda mutlaka turna yemişini görebilirsiniz. Genel olarak turna yemişi aktarlarda kuru olarak bulunur. Bu nedenle taze şekilde turna yemişini bulmanız zor olur. Ancak kuru turna yemişinin faydaları ile taze olan turna yemişinin arasında fark bulunmaz. Dolayısıyla dilediğiniz kadar turna yemişi alabilirsiniz.
Öncelikle turna yemişini aldığınız şekilde tüketebilirsiniz. Bu tüketime çiğ olarak tüketme adı verilir. Aynı zamanda turna yemişinden komposto yapmanızda mmkün. Turna yemişlerini tencereye koyup içerisine bir su bardağı şeker ilave ettikten sonra aldığı kadar su ilave edin. Ocakta sulu halde reçel yapar gibi kaynatın. Diğer yaptığınız şekillerde olan komposto haline geldiğinde ocağın altını söndrebilirsiniz. Bu şekilde turna yemişi kompostonuz hazır hale gelir. Dilediğiniz zaman tüketebiliriniz. Farklı şekilde olarak ise turna yemişini yemeklerinizi süsleyen salatalarınızda da kullanabilirsiniz. Çünkü turna yemişi güzel ve kırmızı renge sahip. Bu görüntüsü iştah açar ve masalarımızın güzel gözükmesini sağlar. Sunum şeklinde yemeklerinizi hazırlamyı seviyorsanız bol yeşillik içeren salatalarınızın üzerine turna yemişini serpebilirsiniz. Salata eşliğinde tüketerek inanlımaz bir lezzet olduğunu fark edebilirsiniz. Son olarak da turna yemişini sütlü tatlılarınızda kullanabilirsiniz. Sütlaç, muhallebi gibi beyaz görünümlü sütlü tatlılarda ezilerek püre haline gelmiş turna yemişinden birer kaşık koyabilirsiniz. İşte bu şekilde hem güzel bir görünümlü hemde sağlık açısından çok faydalı bir tatlı yapabilirsiniz.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder