15 Ağustos 2020 Cumartesi

Saç Bakımında Sarımsak Kullanımı


Sağlıklı yaşamak hepimizin istediği bir tutku. Dış görünüş sağlıklı bir birey olduğumuzun en büyük göstergesi. Bunun bir parçası olan saçlarımız da dış görünüşümüze etki eden en önemli parçamız. Sağlıklı saçlara sahip olmak için düzenli olarak bakım yapmalıyız. Kimyasal madde içermeyen doğal ürünler son zamanlarda en çok tercih edilen saç bakım maskeleri arasında olmuştur. Bunlardan biri olan sarımsağın da faydaları saymakla bitmez. Doktorların ve bitki uzmanlarının sürekli söylediği “Sarımsak tüketin!” sözlerini dikkate almalıyız. Halk arasında doğal antibiyotik olarak bilinen sarımsağın faydalarına bu yazımızda değineceğiz.
Saç Bakımında Sarımsak
Yıpranan ve kuruyan saçlar hemen hemen herkesin şikayet ettiği bir durum. Herkes bakımlı saçlara sahip olmak ister. Bu yüzden saç bakımında kullanılan en doğal yöntemlerden biri olan sarımsak, saçlarınızda gözle görülür olumlu etkiler bırakacaktır.
Saçlarınızın tüm mineral ve vitamin ihtiyaçlarını karşılama gücüne sahip olan sarımsak, saç problemlerinizi çözmenizde yardımcı olan bir bitkidir. İçerisinde bulundurduğu sülfür (kükürt) ve selenyum, saç dökülmelerini engeller. Ayrıca E vitamininin vücuda daha çok etki etmesini sağlar. C, B6, B1 vitaminlerini de içeren sarımsak saçları besler ve kolojen üretimini artırır. Yani saçlarınızın daha parlak ve dolgun görünmesini sağlar.
Sarımsağın kokusunun nedeni olan “allicin” adlı bileşen, faydalarının geldiği asıl kaynak. Saç dökülmesini yavaşlattığı ve yeni saçlar çıkarttığı görülebilir.
Sarımsağın Saça Faydaları

  • E vitamini eksikliği saç dökülmesine sebep olan etkenlerden biri. Sarımsağın içinde bulundurduğu E vitamini, saç dökülmelerini engeller ve daha çok saça sahip olmanızı sağlar.
  • İçerisinde bulundurduğu C vitamini ile kolajen üretimini artırır. Yani daha dolgun saçlarla dış görünümünüzde olumlu etkiler bırakır.
  • Zengin kalsiyum kaynağı olarak bilinen sarımsak saçları güçlendirir. Saç uçlarınızdaki kırılmaları önler.
  • Sarımsağın içerisindeki minerallerden biri olan bakır, saçlarınızın daha hızlı uzamasını sağlar.
  • Demir minerali, bakımlardan sonra saç sağlığınızın korunmasına yardımcı olur.
  • Saç diplerindeki kepek tahrişe neden olur. Saç köklerine zarar verir. Saç bakımı yaparken kullanacağınız sarımsak, saç diplerindeki kepeği gözle görülür derecede azaltır. Zamanla kepeklerden tamamen kurtulursunuz.
  • Saç hastalıklarından biri olan saç kıran, saçları çok yıpratır. Sarımsak saç kıran hastalığından korunmanızı sağlar.
  • Sarımsağın içinde bulunan kükürt, saçların güçlenmesinde büyük bir etkiye sahip olan keratin maddesini barındırır.
  • Saç bakımında sarımsak maskesi kullanmak saç derisindeki egzama ve psoriyazis (sedef hastalığı) hastalıklarından sizi korur.
  • Kuru ve cansız saçlar bakımsız bir görünüme sebep olur. Sarımsağın içerdiği vitaminler bu görünümü ortadan kaldırır. Daha canlı ve parlak saçlara sahip olmanızı sağlar.
  • Sarımsaklı saç bakım maskesini saç derisine sürmek, kan dolaşımını hızlandırır ve saçlarınızı besler.
Sarımsak Saçta Nasıl Kullanılır?

Sarımsak ile saçlarınız için pek çok farklı saç maskesi hazırlayabilirsiniz.
Malzemeler:
  • 4-5 diş sarımsak
  • Zeytin yağı
Hazırlanışı:
4-5 diş sarımsağı güzelce ezdikten sonra saçlarınızın dökülen yerlerine uygulayın. Saçlarınıza uygularken parmak uçlarınızla masaj yaparsanız, kan dolaşımını hızlandırır. Uygulama işlemi bittikten sonra sarımsağı saçınızda 1 saat bekletin.
Bekleme süreniz dolduktan sonra saçınızın uzunluğuna göre zeytin yağı miktarını belirleyin. Zeytin yağını tarak yardımı ile saç diplerinden uça doğru yayın. Tüm saça uyguladığınızdan emin olun. En son işlem olarak saçlarınızı başınızın üstünde toplayın ve bone yardımı ile kapatın. Bone yok ise şeffaf bir poşet ile de kapatabilirsiniz. Üzerinden havlu ile sardıktan sonra gece sabaha kadar bekletin. Sabah uyandığınızda saçlarınızı bol su ile durulayın. Durularken ılık su tercih ediniz.
Sarımsak maskesini gece yapmak istemiyorsanız ezdiğiniz sarımsakları sürdükten sonra yine 1 saat bekleyiniz. Bekleme süresi dolunca hemen ardından zeytin yağı işlemi uyguladıktan sonra 1-2 saat kadar yine bekleyiniz. Süre bitiminde saç diplerinde kalan zeytin yağı ve sarımsağı nemlendirici ve şampuan yardımı ile yıkayınız.
Haftada 1 kere bu işlemi tekrar edebilirsiniz. Zamanla sarımsak maskesi yardımı ile saç dökülmeniz azalacak ve yeni saç çıkmasında yardımcı olacaktır. Sarımsağın saçları güçlendirici etkisi ve zeytin yağının doğal ve parlak yapıcı özelliği ile saçlarınız sağlıklı ve bakımlı bir görünüme kavuşacaktır.
Saç Dökülmesini Önleyen ve Saç Çıkartıcı Sarımsak Maskeleri

Saçlarınızdaki dökülmeleri önlemek için sarımsak kullanarak farklı saç maskeleri hazırlayabilirsiniz.
Sarımsak Maskesi 1:
Malzemeler:
  • 4 diş sarımsak
  • 2 tatlı kaşığı hint yağı
  • 2  yemek kaşığı zeytin yağı
  • 2 tatlı kaşığı yılan yağı
Hazırlanışı:
Sarımsakları havanın içinde güzelce ezin. Malzemeleri bir kabın içerisine koyduktan sonra karıştırın. Karışımı elde ettikten sonra parmak uçlarıyla saç diplerinize sürmeye başlayın. Özellikle saç dökülmesinin yoğun olduğu yerlere sürmeye dikkat edin. Karışımı 5 dakika masaj yaparak uygularsanız daha başarılı sonuç elde edeceksiniz.
Uygulama işlemi bittikten sonra saçlarınızı bone yardımı ile kapatın ve havlu ile sarın. Yarım saat kadar maskeyi saçınızda tutun. Bekleme süresi dolduktan sonra saçlarınızı bol su ile durulayın ve maskenin saçınızdan iyice arındığından emin olun. Bu maskeyi haftada 2 defa yapabilirsiniz.
Sarımsak Maskesi 2:
Malzemeler:
  • 3 tane sarımsak
  • 1-2 damla süt
Hazırlanışı:
Sarımsakları bir kabın içinde ezin. Ezdikten sonra üzerine birkaç damla  süt ilave edin ve iyice karıştırın.  Karışım hazır hale gelince saç diplerine masaj yaparak uygulayın. Uygulama işlemi bittikten sonra saçlarınızı havlu ile sarın ve yarım saat kadar bekletin. Bekleme süreniz dolduktan sonra saçlarınızı bol su ile yıkayın. Bu maske saç köklerinde hücreleri uyarılmasını sağlar ve yeni saçlar çıkmasında yardımcı olur. Haftada 2-3 defa tekrarlayabilirsiniz.
Sarımsak Maskesi Yapılırken Dikkat Edilmesi Gerekenler
  • Sarımsak maskesi saç derisinde kızarıklığa ve kaşıntıya neden olabilir. Alerjinizin olup olmadığını hazırladığınız  maskeden biraz alıp elinizin küçük bir bölümüne sürün ve yarım saat kadar bekleyin. Bekleme sonunda kızarıklık ya da başka yan etki yok ise saçınıza uygulayabilirsiniz.
Sarımsak maskenizi saçınıza uygularken gözünüze kaçmamasına dikkat ediniz.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder