2 Ağustos 2020 Pazar

Ev Yapımı Tarhana


Ev Yapımı Tarhana Nasıl Hazırlanır?
Malzemeler:
  • 1 kilo kemalpaşa domates
  • 1 kilo etli kırmızı biber
  • 1 baş sarımsak
  • 750 gram koyu kıvama sahip yoğurt (Evde mayalanmış olan kıvamlı yoğurdun kullanılması halinde lezzet ve fayda artış gösterir.)
  • Portakal büyüklüğünde emek mayası (Fırınlardan alabileceğiniz gibi evde yaş maya ile birlikte kendinizde yapabilirsiniz.)
  • Yarım kilo kuru soğan
  • Bir miktar taze nane
  • Bir miktar dereotu
  • Yaklaşık üç kilo un
  • Bir çay bardağı tuz
  • 2 yemek kaşığı ya da daha az karabiber
Hazırlanışı:
  1. İlk olarak domates ve biberleri güzel bir şekilde yıkayın.
  2. Daha sonra derin bir tencerenin içine domatesleri doğrayıp atın.
  3. Tencereye iç damarları ve çekirdekleri alınmış olan kırmızı biberleri doğrayıp atın.
  4. Ardından 4 ya da 5 parçaya bölünecek olan kuru soğanı, dereotunu, naneyi ve sarımsağı ilave edin ve suyunu çekene dek pişirin.
  5. Pişen tarhana malzemelerini süzgeçten soğuyana kadar geçirin.
  6. Kabukların geçmemesini istiyorsanız robot kullanmayın
  7. Derin bir kabın içine unun yarısını koymalı ve ortasına havuz açmalısınız.
  8. Daha sonra süzgeçten geçirilmiş olan tarhana malzemelerine yoğurt, ekmek mayası, karabiber ve tuz ilave ettikten sonra karıştırmaya başlayın.
  9. Kenardan unu ortaya çekmeli ve un ilave ederek yoğurmaya devam etmelisiniz.
  10. Kıvamı ele yapışmayacak sert bir hamur olması için yaklaşık üç kilo civarında un kullanılıyor.
  11. Daha sonra bu karışımın üzerini temiz bir bez ile örtmeniz gerekiyor.
  12. Tarhana hamurunun çok kabarması sebebiyle yoğurulan kabın en az hamur miktarından 3 ya da 4 kat büyük olması gerekiyor.
  13. Hamur kabarmaya başladıkça dövmeli ve havasını almalısınız. İlk 2 – 3 gün boyunca çok kabaracağını unutmayın.
  14. Hamur ekşiyene kadar yaklaşık 8 – 10 gün civarında bu şekilde arada bir döverek bekletilmeli.
  15. Tarhanayı ne kadar ekşi seviyorsanız buna göre gün sayısını azaltıp çoğaltabilirsiniz.
  16. Hamurun kabarması sona erdikten sonra kapağını kapatmamalı yalnızca bir bez ile örtmelisiniz. Böylelikle sulanmayı da önlemiş olursunuz.
  17. Temiz bir bezi 3 – 4 kat yaptıktan sonra üzerine hamurdan parçalar kopararak ince bir şekilde sermelisiniz.
  18. Bu işlemi camın ya da kapının açık olduğu ve güneş almayan bir yerde yaptığınız takdirde oldukça güzel bir renge sahip olan tarhana elde etmiş olursunuz.
  19. Arada bir hamurları ters yüz ederek kurutmalısınız.
  20. Hamuru eline aldığınız takdirde kolay bir şekilde ufalanması halinde bu, kıvamının tuttuğu anlamına gelir.
  21. Gerek elle gerek robot yardımı ile süzgeçten geçirmeli ve bezin üzerinde serdikten sonra arada bir kurutarak iyice kurutmalısınız.
  22. Bu işlemi de aynı şekilde kapı ve camın açık olduğu ve güneş almayan bir odada yapmalısınız.
  23. Kuruyan lezzetli tarhanayı buzdolabında vakumlu kavanozlarda ya da bez torbalarında saklayabilirsiniz.
  24. Dilediğiniz takdirde maydanoz ya da tarhana otu da kullanabilirsiniz.
  25. Tarhana yapımında önemli olan şey kaynatılarak süzgeçten geçirilen biber ve domates ile yoğurdun kıvamının koyu olmasıdır. Kıvamın koyu olması halinde tarhana daha az un alacak ve rengi daha kırmızı olacaktır.
Tarhana Çorbası Nasıl Hazırlanır?
Malzemeler:
  • 1 su bardağı toz tarhana
  • 2 yemek kaşığı ayçiçek yağı
  • 1 adet et su tablet ile hazırlanmış olan 6 su bardağı kadar sıcak et suyu ya da kendi hazırladığınız tavuk ya da et suyu
  • 1 tatlı kaşığı kadar domates salçası
  • Yarım çay kaşığı karabiber
  • 1 tatlı kaşığı nane
  • 1 çay kaşığı pul biber
Hazırlanışı:
  1. Bir su bardağı kadar sıcak et suyunu toz tarhana ile karıştırmalı ve yumuşayana kadar beklemelisiniz.
  2. Ayçiçek yağını derin bir tencerenin içinde kızartmalı ve üzerine domates salçası ekledikten sonra 2 – 3 dakika kadar kavurmalısınız.
  3. Pul biber, karabiber, tuz ve naneyi üzerine ekleyip karıştırmalısınız. Baharatlar ile kavrulan salçanın üzerine ise ıslatılmış olan tarhanayı ekleyiniz.
  4. Geriye kalan sıcak et suyunu da ilave ettikten sonra bir çırpıcı kullanarak çorbanın kıvam aldığı ana dek karıştırınız.
  5. Çorba kaynadıktan sonra ise hiç bekletmeden sıcak bir şekilde servis yapın.
Tarhananın Faydaları Nelerdir?
  • Bağışıklık sistemini güçlendirir.
  • İçerisinde bol miktarda A, B ve C vitamini ile birlikte kükürt, silis, iyot ve fosfor gibi vücuda faydası olan maddeler yer alır.
  • Tarhana, vücutta fazla tuzu attığı için pankreasın insülin ifrazatını arttırır. Bu da kan şeker seviyesini dengeler.
  • Damar daralması ve tıkanıklığını önler
  • Nefes borusunda yer alan pislikleri temizler.
  • Tokluk hissi verdiği için zayıflamaya yardımcı olur.
  • Birçok yiyecekte yer almayan P ve K vitaminlerine sahiptir. K vitamini kanın pıhtılaşma kabiliyetini arttırırken P vitamini kanamaları önler.
  • Bağırrsakların temizlenmesi için birebirdir.
  • Cilt sıklığını korur.
  • Bronşit ve astım hastaları için ön tedavi olur.
  • Soğuk algınlığına karşı etkili vitaminlere  sahip olduğu için tercih edilir.
  • Kansere karşı içerdiği antioksidan etkisine sahip olan quarcetin içeren soğan ile yapıldığı için önleyici etkisi bulunur.
  • Mide asidini düzenler ve kolesterolü düşürür.
  • Yüksek an basıncının düşürülmesini sağlar.
  • Betakeroten antioksidan görevi gördüğü için, vücuda ve özellikle de gözlere zarar verebilecek olan zararlı kimyasal maddeleri ve kansere yol açan maddeleri önler.
  • Yağ yakma özelliğine sahip olması sayesinde vücuttaki zararlı yağların atılmasını sağlar.
  • Özellikle kadınların cinsel organlarında görülen Acidophilus gibi iyi ve kötü bakterilerin dengelenmesini sağlar.
Tarhana Yapılırken Dikkat Edilmesi Gerekenler
Tarhana yoğurt ile yapılan bir yiyecek olduğu için güneşin altına konması halinde birçok vitaminini kaybettiği için bu durumun önüne geçilmesi gerekiyor. Güneşin altında B ve C vitaminlerini kaybeden tarhananın güneş almayan, gölge olan bir yerde yapılması gerekiyor.
Tarhananın tam olarak kuruyup kurumadığını anlamadan çekmemeniz gerekiyor. Nemi tam olarak çıkmamış yani kurumamış olan tarhanalar uzun süre dayanmaz. Ayrıca bu durum tarhanada küf oluşumuna neden olur.
Tarhanayı hazırlarken yoğurdun özenle seçilmesi, ekşi yoğurt kullanılması gerekiyor. Fakat çok ekşimiş, bozulmuş ve besin değerini kaybetmiş yoğurtlardan sakınmanız gerekiyor. Zira bu tür yoğurtlar da tarhananın bozulmasına neden oluyor.
Tarhananın ekşi olmasını isteyen kişilerin yoğurt seçimi ile birlikte hamuru da ekşitmesi işe yarar. Hazırlanacak olan hamurun iki gün bekletilmesi halinde daha ekşi bir tada kavuşulur.
Tarhananın temiz ve cam bir kavanozun içinde ya da hava almayan bir kabın içerisinde güneş ışığına maruz kalmadan saklanması, gölge ve serin bir yerde tutulması gerekiyor. Böylelikle tarhanayı uzun bir müddet saklayabilirsiniz.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder