1 Ağustos 2020 Cumartesi

Ev Yapımı Sabun


Evde sabun yapmak eski zamanlardan bu yana uygulanan ve bilinen bir işlemdir. Her şeyin hazıra dönüşmesiyle birlikte, evde sabun yapmak çoğu insanın aklına gelmeyen bir iş olmuştur. Zaten ihtiyaç da ortadan kalkmıştır. Fakat çeşitli hobilerin çıkmasıyla ve insanların endüstüriyel ürünlerin içeriğini sağlıklı bulmamaları ile birlikte, kullanacağın ürünü kendin yap devri başlamıştır. Hele bir de üretmeyi seviyorsanız önünüzde hiçbir engel yok demektir. Hazırlanmış ürünlerin bize sunduğu sabunların neredeyse birçoğu içeriğinde çok ağır kimyasalları da beraberinde getirmektedir.
Bunun yanında birçok kişi evde sabun yapmak hakkında çok da fazla bilgiye sahip değildir. En çok bilinen, sabunun içine yağ konmasıdır. Bunun yanında sabunun içinde hangi bileşenler vardır, tam olarak neler konmalıdır bilgisi çok kişi tarafından bilinmez. Aslına bakıldığında evde sabun yapmak zor bir işlem değildir. Doğru malzemeler doğru bir şekilde oranlandığında sağlıklı, mükemmel bir ev sabunu elde edilmiş olur. Hatta günümüzde ev sabununun yanında çeşitli kokulu sabunlar, değişik şekil ve renkte süs sabunları da evde yapılmaktadır. Bu sabunlar hobi olarak yapıldığı gibi, ticari açıdan da yapılmaktadır.
Evde sabun yaparken kullanacağımız 2 temel bileşene ihtiyacımız vardır. Bunlardan ilki asidik, diğeri bazik olan ürünlerdir. Öncelikle sabunu oluşturacak temel olan baz ürünü kimyasal olarak tedarik ederiz. Bu aşamada iki kimyasala ihtiyacımız var. Bunlar sodyum hidroksit ve potasyum hidroksittir. Bu maddeler sağlık açısında zararlı ve tehlikelidir. Bu nedenle her yerde bulunması zor olabilir. Bu bileşenleri bazı temizlik malzemesi satıcılarında, marketlerden ya da eczanelerden temin edebiliriz.
Bunun yanında sabun için hepimizin bildiği yağa ihtiyaç vardır. Çünkü bazik unsurların karşısında reaksiyona girebilmesi için, asidik unsurlar gerekir. Bu noktada en etkili ürün yağdır. Yağın içinde oldukça fazla palmitik asit ve oleik asit bulunur. Yağ asidi ile sodyum hidroksidin reaksiyona girmesi sonucu sodyum oleat ve gliserol oluşur. Gliserol, cilt yumuşatma özelliğinden dolayı zaten birçok kozmetik ürünün içinde de kulanılmaktadır. Eğer doğal el ya da vücut için kullanmak üzere bir sabun yapılacaksa zeytinyağ esas olan malzemedir. Çünkü zeytinyağının fabrikasyondan uzak ve yapısı sabun yapımına yatkınlığı vardır.
Buraya kadar anlaşılacağı üzere sabun yapmak için asidik ve bazik malzemelere ihtiyaç vardır. Sabunlaşma reaksiyonu sonucunda vitaminler ve diğer bileşiklerin bir kısmı sabunun içinde kalır. Sadece bunlar katılarak yapılan sabundan koku olmayacağı için eksiklik kalacaktır. Doğal koku ve fayda sağlayacağı düşünülen portakal ya da limon sabun yapımında tercih edilebilir. Bunun yanında cilde parlaklık, yumuşaklık sağlayacak bazı bitkisel ürünler de sabun yapımına dahil edilebilir. Bu defne yağı, badem yağı gibi bitkisel ürünler olabilir.
Evde Sabun Nasıl Yapılır?
Malzemeler:
  • 300 ml saf zeytin yağı,
  • 2 çorba kaşığı sodyum hidroksit,
  • 5 ml portakal yağı,
  • 5 ml defne yaprağı,
  • 5 ml badem yağı
Hazırlanışı:
Bu bileşenler bir sabunun temelini oluşturabilir. Bu malzemeleri azaltmak ya da fazlalaştırmak mümkündür. Öncelikle sodyum hidroksiti bir cam kapta 50 ml su ile karıştırırız. Daha sonra bu karışıma zeytinyağı ve diğer portakal, defne ve badem yağları eklenir. Karışımı pelte kıvamına gelinceye dek karıştırılır. Sonrasında en az 2 adet 500 ml olacak şekilde cam kap,abuna kalıp şekli verebileceğimiz cam veya ısıya dayanıklılık gösterecek plastik kaba ihtiyaç vardır.Karışımımız istenen kıvama geldiğinde kalıba alınır. Buzdolabında en az 2 gün bekletilir. Sonrasında ev yapımı sabunumuz kullanıma hazır hale gelmiştir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder