13 Ağustos 2020 Perşembe

Geven Otunun Faydaları


Anavatanı Kore, Çin, Tayvan ve Batı Asya gibi Uzak Doğu Ülkeleri olan Geven otu tıbbi amaçla kullanılan çok şifalı bir bitkidir. Baklagiller familyasına mensup geven otunun Latince adı Astragalus membranaceus’tur. Otlak alanlarda yetişen ve çok yıllık bitki türü içerisinde bulunan geven otu; beyaz – sarı çiçekli olup, 5 ile 10 cm arasında büyüyebilir. Antioksidan özelliği yüksek olan geven otu, selenyum minerali bakımından da oldukça zengindir.
Geven Otunun Faydaları Nelerdir?
1. Kalbe ve Damarlara İyi Gelir
Geven otu kan dolaşımının hızlanmasını sağlar. Kalp fonksiyonlarının çalışma hızını düzenleyip, arttırdığı için kalp ve damar hastalıklarına iyi gelir. Tıpta Arterioskleroz olarak bilinen damar sertliğine karşına vücudu korur.
2. Grip ve Soğuk Algınlığına Karşı Korur
Vücut direncinin arttırılmasına yardımcı olan Geven otu; grip, soğuk algınlığı gibi üst solunum yolu enfeksiyonlarının giderilmesine iyi gelir. Geven bitkisinin yapraklarının kaynatılıp içilmesi halinde gripken kişiyi bolca terleterek hastalığın kısa sürede geçmesini sağlar.
3. Hazmı Kolaylaştırır
Geven otu hem yapraklarının kaynatılıp içilmesi ile hem de yapraklarının taze bir şekilde tüketilmesiyle vücuda alınan besinlerin hazmını kolaylaştırır. Dilerseniz yapraklarını bal ile tatlandırarak ya da salatalara ilave ederek kullanabilirsiniz.
4. Bağışıklık Sistemini Güçlendirir
Bol miktarda Selenyum minerali içeren Geven otu bu içeriği ile çok güçlü bir antioksidandır. Antioksidanlar vücuda direnç kazandırıp, bağışıklık sistemini koruyup ve güçlendirir. Ayrıca Geven otu bu özelliği ile toksinleri vücuttan uzaklaştırmaya yardımcı olur.
5. Çok İyi Bir Ağrı Kesicidir
Geven otunun içerisinde bulunan Asparagin ve Flavanoidler ağrıların geçmesi için olumlu etki yaparlar. Böylece vücudunuzdaki eklemlerde görülen ağrılar, romatizma ağrıları, mide ve bağırsaklarda görülen ağrılar, baş ağrılarında geven otu çok iyi bir ağrı kesicidir. İster yapraklarını kaynatarak çayını tüketebilirsiniz isterseniz de yapraklarını bal ile tatlandırarak tükebilirsiniz.
6. Anne Sütünü Arttırmaya Yardımcı Olur
Emziren annelerin Geven otunun yapraklarını tüketmesi sütlerinin besin kalitesinin artmasına ve sütünün artmasına yardımcı olur. Geven otunun bilinen herhangi bir alerjik reaksiyonun olmamasına karşın doktorunuzun da bu otu kullanırken bilgilendirilmesini öneririz.
7. Tansiyonu Dengeler
Geven otu Tansiyon problemine iyi gelir. Tansiyonun dengelenmesine yardımcı olan şifalı bu otun yapraklarının kaynatılıp haftada en fazla 3 veya 4 kere içilmesi yeterli olur. Geven otu çayının daha fazla tüketilmesinde, içeriğinde bulunan Userizin maddesi bazı kişilerde çarpıntıya neden olabilir.
8. Siyatiğe İyi Gelir
Çok iyi bir ağrı kesici olan Geven otu, Siyatik rahatsızlığı olan kişilerin ağrılarını kesmeye yardımcı olur. Ayrıca Siyatik’in neden olduğu uykusuzluk, bacağın üzerine basamama gibi durumlarda kişinin bir miktarda olsa rahatlamasına yardımcı olur.
9. Hormonal Sistemi Düzenler
İnsanlarda bulunan progesteron, östrojen ve testesteron hormonlarının kaliteli bir şekilde salgılanmasını sağlayan Geven otu Hormon sistemi üzerinde olumlu etkiler bırakır. Hormonal sisteminde herhangi bir problemi olmayan kişilerin birkaç ayda bir kere Geven otunun çayını ya da yapraklarını kendi damak zevkine göre tatlandırıp tüketmesi hormon kalitesini arttırabilir.
10. Prostata Karşı Korur
Çok iyi bir idrar söktürücü olan Geven otu, idrarda protein birikmesini önleyerek prostat karşı koruma sağlar. Ayrıca idrar torbasında kanserin görülme olasılığını da azaltmaya yardımcı olur.
11. Nefes Darlığına İyi Gelir
Nefes alamama sorunu yaşan kişilerin yakınlarında Geven otu bulunması ya da kıyafetlerine birkaç damla Geven otu yağı damlatılması bu problemin azaltılmasına yardımcı olur. Geven otu çayı veya bitkisinin tüketilmesi; terleme, nefes darlığı, aşırı yorgunluk gibi sorunlarından azaltılmasına da yardımcı olur.
12. Kan Şekerini Düzenler
Geven Otu, vücuda alınan besinlerden dolayı dengesiz seyreden kan şekerinin düzenlenmesine yardımcı olur. Ayrıca şeker hastalarında oluşan iltihapların giderilmesine iyi gelir. İltihaptan şişmiş yerlerin üzerine Geven otundan yapılan lapa sürülerek; hem ağrı hem de iltihabın tedavi edilmesi sağlanabilir.
13. İştahsızlığa İyi Gelir
Geven otu İştahsızlık sorunu yaşayanlar için iştah açıcı özellik gösterir. Bu sebeple diyet yapan kişilerin geven otunun tüketimine dikkat etmesi önerilir.
14. Mide, Böbrek ve Bağırsak Üzerinde Olumlu Etki Bırakır
Geven otu bitkisinin yapraklarının tüketilmesi ya da çayının içilmesi mide ve bağırsak iltihabının geçmesine yardımcı olur. Mide ülserine de iyi gelir. Geven otu, Böbreklerin fonksiyonlarının artmasına yardımcı olur ve daha kaliteli çalışmasını sağlar.
15. Akciğer Kanserine İyi Gelir
Geven otunu, Akciğer kanseri hastalarında tümör ilerleyişini yavaşlatmaya yardımcı olur. Akciğer Kanserine iyi gelen geven otu tümör ilerleyişi durduran bileşenlere sahiptir.
16. Bağırsak Mobilitesini Düzenler
Mide ve Bağırsak üzerinde olumlu etkiler bırakan Geven otu; Bağırsak mobilitesindeki düzensizliklere iyi gelir. İshal durumun geçirilmesine ve yoğun bağırsak mobilitesinden dolayı susuz kalmış vücuttaki suyun ihtiyacının hızlı bir şekilde karşılanıp tutulmasına yardımcı olur. Bu hareketlilikten dolayı yorgun düşmüş vücudun direncini tekrar kazanması içinde kişiye iyi gelir.
Geven Otu Nasıl Kullanılır?
Geven otunun tüketilen kısımları Temmuz ile Ağustos aylarında toplanılan taze filizli yapraklarıdır. Toplanan yapraklar kişinin damak zevkine göre; isterseniz gölgede kurutulmuş şekilde isterseniz de balla tatlandırılmış bir şekilde tüketebilirsiniz. Taze yapraklarının tadı içeriğinden dolayı acı olacağından tatlandırılıp tüketilmesi tavsiye edilir. Geven otu çayı içinde kurutulmuş yaprakları kullanılır.
    Hazırlanışı
  • 2 yemek kaşığı kurutulmuş geven otu yaprağı ,
  • Yarım litre temiz suda 10 dakika boyunca kaynatılır,
  • Çayınız içebileceğiniz sıcaklığa gelince tüketebilirsiniz.
  • Günde 2 fincandan fazla tüketilmesi önerilmemektedir.
Şeker hastalarının vücutlarında oluşan iltihaplara Geven otundan yapılan lapanın sürülmesi bu iltihapların temizlenmesine yardımcı olur.
    Hazırlanışı
  • Taze yapraklarından istenilen kadar toplanan geven otu
  • Bal ile macun kıvamına gelene kadar havanda dövülür
  • Kişi dilerse bu karışıma kendisine iyi gelen bir merhemi de ilave edebilir
Daha sonra şişkinliğin üzerine bu lapa sürülür ve şişkinlik dindikten sonra lapa alınarak temizlenir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder