9 Ağustos 2020 Pazar

Ev Yapımı Peynir


İçimizde belki de hala bu geleneği sürdürenler, yeni tatlara alışamayan insanlar olabilir. Annelerimiz, anneannelerimiz veya büyük babaannelerimizin çocukluk yıllarında yaptığı taptaze peynirin tadı hiç eskimedi. Bu nedenle o tadı yeniden arayanlar ev yapımı peynirin nasıl yapıldığını merak ederler. Merakın giderilmesi içinde bizler bu yazımızı düzenledik.
Eski zamanlarda her sabah hayvanı olan ailelerin hanımları sabahın erken saatinde mis gibi taze sütlerini sağarlardı. Hayvanı olmayan aileler de köyden geçen sütçünün sesini duyduktan sonra hemen evdeki kaplarını alarak yola koşardı. Bu şekilde sabah sütü ile beraber evde mis gibi peynirler yapılmaya başlanırdı. Günümüzde ise kahvaltılarda masamız endüstriyel peynirlerle dolu. Eski gelenekler artık zamanla unutuldu. Herkes işin kolayına kaçarak hazır gıdalar almaya başladı. Oysa nerede ve ne şekilde üretildiğini bilmediğimiz peynirleri tüketmek yerine evde biraz biraz kendi çabamızla yaptığımız peynirler daha lezzetli ve daha sağlıklı olur. İşte şimdide birlikte ev yapımı peynir nasıl yapılıyormuş öğrenelim.
Ev Yapımı Peynir Nasıl Yapılır?
Ev yapımı peynir yaparken dikkat etmemiz gereken ilk ve en önemli tercih süt olur. Çünkü peynirin lezzetini, tadını ve kokusunu belirleyen gıda tercih edilen sütten belli olur. Bu nedenle ev yapımı peynir yapmak için öncelikle hangi sütü tercih etmemiz gerektiğine bakmalıyız. Ev yapımı peynir için pastörize süt mü, çiğ süt mü kullanmalıyız? Pastörize sütler çeşitli uygulamalardan geçerek pek çok mikroptan arındırılmış süt olarak bilinir. Bu nedenle marketlerde satılan kutu sütlerin ömrü daha uzun olur. Pastörize sütler bu uygulamalardan geçerken yapısal olarak bazı değişikliklere uğrar. Bu yapısal değişikliklere uğradığı sırada mayasında da bazı değişiklikler meydana gelir. Dolayısıyla yapacak olduğunuzun peynir tutmayabilir. Olası bir hayal kırıklığı yaşamamak peynirimizin taptaze olmasını sağlamak için çiğ süt kullanmak daha doğru olur. Güvendiğiniz yerlerden, taze olduğuna inandığınız çiğ süt alarak peynir yapımına başlayabilirsiniz.
1. Lor Peyniri Tarifi
Kimi zaman çiğ süt alınıp mikroplarından arındırmak için ocakta kaynatmaya başlarız. Fakat bu süt kaynarken sıcaklığın dengesizliğinden dolayı kesilebilir. Kesilen süt lor peyniri yapmak için ideal hale gelir. Lor peynir aynı zamanda diğer peynirlere göre daha az yağlı olduğundan diyette olanlara ve kilolu olan kişilere önerilebilir.
Malzemeler:
  • 1,5 kg çiğ süt
  • 1 tane limon ya da 1/2 çay bardağı elma, üzüm veya dilediğiniz bir sirke
  • 1 çay kaşığı tuz
Hazılanışı:
  1. Sütünüzü derin bir tencereye alarak kısık ateşte pişirmeye bırakın.
  2. Sütünüzün kaynadığını fark ettikten sonra içerisine limon suyu veya sirke ilave edin.
  3. Kısa bir süre sonra sütte kesilmeler ve parçalanmalar meydana gelir. Bu sütteki kesilmeleri gördükten sonra birkaç dakika daha sütü kaynatmaya devam edin.
  4. Tencerenin yüzeyinde oluşan parçaları kevgir yardımı ile tülbentin üzerine alın.
  5. Tülbentin altına da bir süzgeç koyun. Sonrasında süzgeç ve tülbenti derin bir kabın içine alın.
  6. Tülbentin suyunu güzelce sıkın. Susuz kalacak şekilde bu tülbentin suyunu iyi bir şekilde sıkmaya devam edin.
  7. Tülbentin içerisinde kalan kısım ise artık lor peyniri olarak tüketilmeye hazır. Tat vermek için üzerine biraz tuz ilave edebilirsiniz.
2. Beyaz Peynir Tarifi
Malzemeler: 
  • 6 kg çiğ süt
  • 1,5 çay kaşığı peynir mayası
  • 2 yemek kaşığı kaya tuzu
Hazırlanışı:
  1. Öncelikle sütünüzü ocakta kısık ateşle pişirmeye başlayın.
  2. Süt kaynadıktan sonra termometre yardımı ile sütün sıcaklığını ölçün. 35-37 dereceye kadar gelmesini bekleyin.
  3. 35 dereceye gelen sütün içerisine peynir mayasını ilave edin. Tencerenin kapağını kapatarak üzerini kalın çarşaf veya havlu ile sarın. Oda sıcaklığında ortalama 1,5-2 saat bekletin.
  4. Bekleme süresinin ardından sizler sütün mayalandığını anlamak için sütün içerisine sere parmağınızı batırın. Süt hafif koyu kıvama gelmiş ise süt mayalanmıştır. Bir bıçak yardımı ile sütün üzerinde çizikler oluşturun.
  5. Sonrasında temiz bir tülbentin içerisine peynirinizi alın. Tülbent üzerinde 4-5 saat dinlendirin.
  6. Tülbentin içerisinden çıkardığınızda tezgah üzerinde biraz yoğurun. İki ağır kabın arasına yoğurduğunuz peyniri alarak 3-4 saat o şekilde bekletin.
  7. İşte sonrasında artık bu peyniri iri parçalara ayırın. Tuz ve suyla bir salamura suyu hazırlayarak içerisine peynirleri koyun.
  8. Bir kabın içerisine alarak buzdolabına peyniri koyun. Birkaç gün sonunda olgunlaşan peynirinizi istediğiniz ölçülerde dolaptan alabileceksiniz. Lezzetli ev yapımı beyaz peyniriniz de bu şekilde hazır hale gelecek.
3. Kaşar Peyniri Tarifi
Malzemeler: 
  • 6 kg çiğ süt
  • 1,5 çay kaşığı peynir mayası
  • 2 yemek kaşığı kaya tuzu
Hazırlanışı:
  1. Ev yapımı kaşar peyniri yaparken aynı yukarıdaki beyaz peynir yapımı adımları izlenir.
  2. Gereken malzemelerde zaten beyaz peynir yapımında kullandığımız malzemelerle aynı olur.
  3. Kaşar peyniri yapımına başlarken sütü mayalandırıp küp küp kesme adımından devam ediyoruz.
  4. Küp şeklinde kestiğimiz peyniri büyük bir tencerenin yarısına kadar doldurduğumuz suyun içerisine atıyoruz.
  5. Suyu 70-75 dereceye kadar ısıtarak tahta kaşık yardımı ile su ve peynirleri karıştırıyoruz. Bu esnada su ve peynirin iyice birleşmesini sağlayın.
  6. Tencerenin içerisinde kalan peynir ve suyu süzün. Tel süzgecin üzerinde kalan peynirleri alarak yuvarlak şeklinde peynirleri kesin.
  7. Yuvarlak şekline gelen peynirleri güzelce yoğurun. İçerisindeki fazla suyun dışarı çıkmasını sağlayın ve soğumaya bırakın.
  8. Şekil alması için yuvarlak ve derin bir kap içerisine oturtun.
  9. 3-4 saat bu şekilde peyniri bekletin. Sonrasında kaşar peyniriniz sunuma hazır hale gelir. Streç filme sararak kaşar peynirinizi buzdolabında saklayın.
İşte bu kadar kolay ve az malzeme ile ev yapımı peynir tariflerini uygulayabilirsiniz. Ev yapımı peynir tarifleri sayesinde daha sağlıklı peynirler tüketebilirsiniz. Ev yapımı peynir tariflerinin daha uzun süreyle muhafaza edilmesini istiyorsanız buzdolabınızın ayarını sabit soğuklukta tutmaya özen gösterin.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder