18 Haziran 2018 Pazartesi

Bir Ağacın Mucizesi Badem!




Uzmanlar soğuk iklimlerde yaşamanın aslında sanıldığının aksine daha sağlıklı olduğunu söylemektedir. Gel görelim ki birçok hastalığın ilk görülme noktaları olarak zaten ılıman iklim bölgeleri gösterilmektedir. Ancak ılıman iklim bölgelerinde yetişen öyle bir mucize var ki adına badem denilen!



Badem tam olarak ılıman iklim bölgelerinde sağlıklı bir şekilde elde edilen yemiş çeşitidir. Badem kendine özgü bir ağaçta yetiştirilmektedir ve bu ağaca badem ağacı denilmektedir. Badem ağacı kiraz ve kayısı ağaçları ile kardeştir. Badem ağacının meyvesi olarak bilinen badem bu ağacın sert tohumudur.
Bademi birçok şekilde tüketilirken veya vücut üzerinde kullanılırken bulmak mümkün. Acı ve tatlı olarak ikiye ayrılan bademin acısından bade yağı elde edilirken tatlısı yemiş olarak tüketilebilmektedir. Badem yağını vücudun birçok bölgesinde uygulamak mümkündür. Vücuda nemini kazandırırken, dökülen tüylerinizin yerine gelmesini sağlar. Tatlı bademi ise Dünya mutfağında sık sık görmek mümkün.
Gelelim ılıman iklimin bize sunduğu ilaç niyetine kullanabileceğimiz, faydasından bihaber  olduğumuz bademin faydalarına.
1. Bırakın Yağlarınızı Yaksın
Badem içerdiği lifli yapısı ile yağlarınızı yakmaya aday besinler listesinin başında yer alıyor. Sabahları yiyeceğiniz bir avucun yarısı kadar badem metabolizmanızın çalışmasını sağlayarak bütün gün ihtiyacınız olacak enerjiyi protein yapısı ile sağlayacaktır. Yetişkinler üzerinde yapılan bir araştırmaya göre 6 hafta boyunca aynı kaloriye sahip muffin ve bademle beslenen bireylerde 6 hafta sonunda bademle beslenen bireylerin bel bölgesinde incelme sağlandığı gözlenmiştir. Badem özellikle karın ve bel bölgesinde önemli yağ yakımını sağlamaktadır.
2. Sağlıklı Değerlerde Seyreden Bir Kolesterol Hayal Değil
Doymuş yağlı besinler kolesterolü olumsuz etkileyen besinlerdir. Badem ise içeriğindeki tekli doymamış yağ oranı ile tam olarak kolesterole savaş açmak için tüketeceğiniz besindir. Kolesterol sahibi insanlar ve kalp hastalarına önerilen zeytinyağı kadar değerli bir besindir. Dünya üzerinde ünlü kalp uzmanlarının reçetelerinin tümünde bademe rastlama ihtimaliniz oldukça yüksek.
3. Sorunsuz Çalışan Bir Kalbe Merhaba Deyin
Kalp ve damar tıkanıklığı üzerine ihtisas yapan tüm uzmanların ağzından çıkan en değerli kelimelerden biri de badem. Dünyaca ününü kalp ve damar sağlığına olumlu etkisi ile kazanmış desek yeridir. İçerdiği E vitamini ile vücuda besin yolu ile giren E vitamini miktarını yükselmektedir. Yükselen E vitamini antioksidan etkisi ile damarlarda meydana gelen plak oluşumu ile damar tıkanıklığının önüne geçmektedir.
4. Düzenli Boşaltım, Sağlıklı Sindirim Sistemi
Düzenli bir boşaltım sisteminiz varsa bu vücudunuzda bir şeylerin yolunda olduğunu göstermektedir özellikle de sindiriminizin. Sağlıklı bir sindirim sistemi ile vücudunuzun vermek istediği mesaj ‘doğru besinler tüketiyorsun!’ mesajıdır. Lifli besinler her zaman sindiriminize yardımcı olarak sindirilmesi güç besinlerin sindirimini de kolaylaştırmaktadır. Badem içerdiği lif yapısı ile boşaltım ve sindirim sisteminizin aradığı elemandır.
5. Tüm Enerjinizia Alan Diyabete Elveda Deyin
Düşük enerji, baygınlık ve halsizlik hali.. Özellikle yemek sonrası halsizlik durumu, yemek öncesi yaşadığınız sıfır enerji durumu.. Tüm bunlar vücudunuzun diyabet deme şeklidir. Düşen enerjiniz ile bir anda aldığınız yüksek glisemik indeksli besinlerle bir anda yükselen enerjiniz sizi çok fazla ayakta tutmayacaktır. Çünkü yüksek glisemik indeksli besinler kan şekerinizi bir anda yükseltip size anlık enerji sağlayacaktır. Sonrasında düşüşü ise size daha pahalıya mal olabilir. Badem sahip olduğu düşük glisemik indeksli yapısı ile kan şekerinizle dost olmayı kafasına koymuştur. Keza uzmanlar da oldukça yüksek sesle düşük glisemik indeksli besinler tüketmeniz gerektiğini söylemektedir. Öğün aralarında hatta sabahları yiyeceğiniz bir kaç parça badem ile tüm gün şekerinizi kontrol altında tutmanız mümkün. Üstelik devamlı kullanımı alacağınız birçok şeker ilacına bedeldir.
6. Sağlam Bir İskelet Dik Bir Duruş
İskelet sisteminiz vücudunuzu taşımakta zorluklar yaşayabilir veya duruş bozuklukları sebebi ile size ağrılar verebilir. Bu durumda spor yaparak duruş bozukluklaını desteklerken diğer yandan günlük olarak tüketeceğiniz bir avuç badem ile iskelet sisteminizin ihtiyacı olan kalsiyum, magnezyum ve demir ihtiyacını karşılamanız mümkün.
7. Düzenli Bir Kan Basıncı
Badem birçok mineral ve vitaminin yanı sıra kana en çok faydasını içerdiği potasyum ile sağlar. Potasyum kan basıncı üzerinde bire bir etkisi bulunan oldukça önemli bir mineraldir. Badem ise potasyum kaynakları arasında en çok barındıranlar listesinde yer alır.
8. Sağlıklı Gebelik
Badem gebelik döneminde anne adaylarına en çok önerilen folik asit kaynağıdır. Folik asit bebeklerde doku oluşumu desteklerken çeşitli doğum kusurlarının giderilmesini sağlar. Badem doğum uzmanları tarafından reçeteye yazılan en önemli besinlerden biridir. Bebekte hücre büyümesini sağlayan badem aynı zamanda iskelet oluşumunu ve sağlıklı bir doğumu garanti eder.
9. Güzelliğiniz İçin Badem
Badem yağı ve sütü birçok kozmetik markası tarafından ürünlerinin içine yerleştirilmiş bir şekilde satılır. Ancak bu ürünlere oldukça fazla miktarlarda paralar öderiz. Badem yağı saf halde kullanılabilir özelliğe sahiptir. Badem yağı ile cildinize istediğiniz nemi ve doğallığı kazandırmanız mümkünken bunu saçlarınız üzerinde de uygulayabilirsiniz. Badem sütü ile yapılan sabunları da cilt sağlığınızı korumak ve cildinizde hücre yenilenmesini desteklemek için kullanabilirsiniz.
Badem besin değeri:
Besin Değerleri                        100 gr.                 1 Porsiyon (25gr)
Karbonhidrat (g)                        3.7                            0.93
Protein (g)                                  18.72                          4.68
Yağ (g)                                         54.1                            13.53
Lif (g)                                          15.18                           3.8
Kolesterol (mg)                            0                               0
Sodyum (mg)                                5                              1.25
Potasyum (mg)                           835                           208.75
Kalsiyum (mg)                            250                            62.5
Vitamin A (mg)                           20                              5
Vitamin C (mg)                           0.8                            0.2
Demir (mg)                                 4.13                           1.03

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder