Avrupa
ülkelerinde, özellikle kahvaltı kültüründe yaygın bir kullanımı olan müsli,
ülkemizde de giderek daha fazla tüketilmeye başlanan bir besindir. Tahıl
tanelerinin öğütülmesi ve yenilebilir forma getirilmesiyle elde edilen müsli,
kuru ya da yaş meyvelerle harmanlanarak hazırlanır. Çikolatalı ve şekerli
kahvaltılık gevreklere bir alternatif olmakla birlikte, onlardan daha sağlıklı
bir tercih olduğu açıktır. Temelde yulaf ve çavdar, buğday, mısır gibi
tahıllardan elde edilir. Kullanılan tahılların tam taneli olmaları nedeniyle
hem posa bakımından hem de vitamin ve mineraller bakımından oldukça değerli bir
besindir. Pratik bir kullanımı olması da ülkemizde kullanımının gün geçtikçe
artmasının önemli bir sebebidir. Kalsiyum ve protein katkısı sağlayacak süt ve
yoğurt gibi besinlerle birlikte tüketilirse besleyici değeri ve lezzeti daha da
artar. Yüksek besin değeriyle, gün boyu ihtiyacımız olan enerjiyi sağlayan
müsli, sabah kahvaltılarında tüketilebileceği gibi gün içinde özellikle ara
öğünler için de çok sağlıklı bir tercihtir. Zengin lif içeriği müsliyi aynı
zamanda iyi bir diyet yiyeceği de yapar. Daha uzun süre tokluk hissi veren
müsli, düzenli olarak yapılan fiziksel aktivitelerle birlikte, sağlıklı kilo
vermeye yardımcı olur.
Müsli Nasıl Hazırlanır?
Piyasada,
hazır olarak bulabileceğiniz pek çok farklı içeriğe sahip müsli bulunmaktadır.
diyet yapacağınız zaman bunların şekersiz olanlarını tercih etmelisiniz. Ana
maddesi yulaf olan bu karışımı evde hazırlamak en sağlıklı yoldur aslında.
Marketlerde ve aktarlarda, yulaf kepeği ya da yulaf ezmesi adıyla satılan bu
değerli tahılı, dilediğiniz her kuru yemişle, kuru ve taze meyveyle, süt ya da
yoğurtla karıştırarak, tüketeceğiniz öğüne göre kendi müslinizi yapabilirsiniz.
Örneğin sabah kahvaltısında armut ya da muz gibi taze meyveler ve sütle, akşam
yemeğinde yiyecekseniz, ceviz, badem gibi kuru yemişler ve yoğurtla
hazırlayabilirsiniz. Yine süt ya da yoğurtla karıştırdığınız yulaf
tanelerini, öğütücüden geçirip püre haline getirerek de tüketebilirsiniz.
Canınız çok tatlı istediğinde yulaf ezmesini balla karıştırarak, kendinize
tatlı atıştırmalıklar hazırlayabilirsiniz.
Müsli Diyeti
1. Gün
Kahvaltı
- Yarım bardak yağsız sütle
hazırlanmış bir büyük kase müsli. Yarım muz da ekleyebilirsiniz.
Öğle Yemeği
- Ton balıklı yeşil salata
- 1 ince dilim kepekli ekmek
Ara Öğün
Akşam Yemeği
- 100 gram tavuk göğsü
- Küçük bir porsiyon makarna
2. Gün
Kahvaltı
- 2 dilim kepekli tost ekmeği
- 1 yumurtayla yapılmış peynirli
omlet
- Domates-salatalık
Ara Öğün
- Kurutulmuş erik ve kayısı
Öğle Yemeği
1 büyük kase
müsli
Akşam Yemeği
- Patates salatası
- 100 gram tavuk fileto
- 2 yemek kaşığı yoğurt
Yatmadan
Önce
- 1 adet kivi ya da mandalina
3. Gün
Kahvaltı
Öğle Yemeği
- 1 dilim peynir, domates ve
yeşillikle kuru üzümlü, kepekli sandviç ekmeği
- Ayran
Ara Öğün
Akşam Yemeği
- Makarna
- 1 porsiyon karışık sebze sote
- 1 küçük kase yoğurt
4. Gün
Kahvaltı
- 2 dilim kızarmış tam buğday
ekmeği
- 1 haşlanmış yumurta
- 1 domates, 1 orta boy salatalık
Ara Öğün
- Küçük bir kase kuru yemiş
- 1 orta boy elma
Öğle Yemeği
Akşam Yemeği
- 1 orta boy ızgara balık
- 1 dilim tam tahıllı ekmek
- Bol yeşil salata
5. Gün
Kahvaltı
- Yarım greyfurt
- 2 ince dilim, yağsız beyaz
peynir
- 8-10 tane siyah zeytin
- 1 dilim kızarmış ekmek
Ara Öğün
- 1 bütün elma, kabuklarıyla
Öğle Yemeği
- 1 büyük kase müsli
- 3 adet ceviz
Akşam Yemeği
- 1 porsiyon etli nohut yemeği
- 3 yemek kaşığı bulgur pilavı
- Salata
- Yoğurt
Yatmadan
Önce
6. Gün
Kahvaltı
Öğle Yemeği
- 1 büyük kase sebze çorbası
- 1 dilim tam tahıllı ekmek
Ara Öğün
- 10-15 adet tuzsuz fıstık
- 1 adet portakal
Akşam Yemeği
- 2 dilim ızgara biftek
- 1 kase salata
Yatmadan
Önce
7. Gün
Kahvaltı
- 1 bardak portakal suyu
- 1 haşlanmış yumurta
- 1 dilim beyaz peynir
- 2 dilim tam taneli ekmek
Ara Öğün
Öğle Yemeği
Akşam Yemeği
- Izgara tavuk göğsü
- Pilav
- Salata
Müsli Diyeti Sırasında Dikkat Edilmesi Gerekenler
1 büyük kase
sade müsli, 200-250 kaloridir. Besin değerini artırmak için içine eklenen
meyveler, süt ya da yoğurtla birlikte bu değer 300-350 kaloriye kadar
çıkabilir. Gün içinde bol sıvı ve özellikle su tüketmeye dikkat etmek gerekir.
Tahılların sindirim ve boşaltım sisteminde istenen etkiyi göstermesi için, suya
ihtiyaçları vardır. Böylece şişerek hacimleri artar ve midede daha fazla yer
kaplayarak, daha uzun süre tokluk hissi yaratırlar. Sindirim sistemi ya da mide
hassasiyeti olanlar için uzun süre, yüksek lifli beslenmek sakıncalı olabilir.
Bu tür rahatsızlıklarınız ve çekinceleriniz varsa, bir diyetisyene danışmanızda
fayda var.
Diyete
başlarken amacınız bölgesel olarak kilo vermekse, spor yapmadan bunu
başaramayacağınızı bilmelisiniz. Kısa sürede hızlı kilo kaybı
sağlayacağını vadeden, çok düşük enerjili, şok diyetler ve tek tip beslenmeye
dayanan diyetlerden kaçınılmalıdır. En doğrusu, kişinin sağlık kontrolleri
yaptırıldıktan sonra diyetisyen tarafından kişiye özgü hazırlanan, yavaş ve
uzun sürede kilo kaybetmeyi hedefleyen diyet uygulamalarıdır. Sağlıklı bir
zayıflama diyetinden beklenen günde 150 gr., haftada 1 kg. ve ayda 4-5 kg.
kaybetmektir. Bu miktar, kişinin metabolizma hızına, yaşam tarzına, yaşına ve
cinsiyetine göre farklılık gösterebilir. Sağlıklı bir kilo kontrolünde, tüm
dünyada kabul edilen ortak kriter, (BKİ) Beden Kütle İndeksidir. Dünya Sağlık
Örgütü’ne göre sağlıklı bir yetişkinin Beden Kütle İndeksi (BKİ) en az 18.5
olmalıdır. BKİ, vücut ağırlığının (kg), cm., boy uzunluğunun karesine
bölünmesiyle hesaplanır. Örneğin 70 kg. ağırlığında, 1,70 m. boyunda bir
kişinin Beden Kütle İndeksi;
BKİ= 70
kg./1,70 m2=70/2,89= 24’tür.
Beden Kütle
İndeksi’nin 18.5 ile 24.9 arasında olması boya göre uygun ağırlıkta olduğunun
bir göstergesidir. 18.5 değerinden düşük olması ile zayıflıktan, 24.9
değerinden yüksek olması ile fazla kiloluluk ve obeziteden söz edilir.
Kilo
kontrolünde insanları en çok zorlayan konu, şekerli gıdalardan uzak durmak
olmalı. Şeker aslında tüm besinlerde doğal olarak bulunan bir besin ögesi.
Vücudumuzun işleyişi için gerekli olan şekeri, zaten besinler yoluyla alıyoruz.
Sağlığımız için hiç de gerekli olmayan ve uzak durmamız gereken şeker ise,
kısaca çay şekeri diyebileceğimiz, rafine edilmiş şeker ve bununla yapılan
tatlı ürünler. Küçük çocuklar için neredeyse bir ödül olarak kullandığımız
şekerli gıdalar ve özellikle çikolata, yetişkinler için de vazgeçmenin çok zor
olduğu bir besin. Uslu duran çocuğu ya da stresli bir günün ardından kendimizi
çikolata, tatlı, dondurma, şekerleme, kurabiye gibi besinlerle mutlu etmeye
çalışırız. Bu da zamanla, mutluluk ve şeker ilişkisini pekiştirir, şekerli
besinleri mutluluk kaynağı olarak görmemize sebep olur. Oysa aynı olumlu
etkileri, sağlıklı ve besleyici değeri de olan karbonhidratlardan elde
edebiliriz. Yulaf ve müsli, bu değerli karbonhidratlara en iyi örnektir. Aynı
şekilde, domates, fırında pişmiş patates, şeker katkısız müsli, tam tahıllı
ekmekler de hem ruh halimizi iyileştirir hem de kilo almamızı engeller.
Sağlıklı Kilo Kontrolü İçin Öneriler
- Şişmanlık çok büyük oranda,
çocukluk çağında edinilen yanlış beslenme alışkanlıklarının bir sonucu
olarak ortaya çıkar. Şişmanlığa sebep olan başka bir sağlık sorunu yoksa,
kilo denetimi çocukluktan itibaren başlamalıdır.
- Vücut ağırlığının korunmasında
alışkanlıklar çok önemlidir. Sağlıksız yeme alışkanlıkları bırakılmalı,
sağlıklı yeme alışkanlıkları için gerekirse uzmanlardan davranış
değiştirmeyle ilgili destek almalıdır.
- Düzenli fiziksel aktiviteler
bir yaşam biçimi haline getirilmelidir. Her gün en az 30 dakika süren,
orta tempolu yürüyüş en ideal fiziksel aktivitedir.
- Kısa sürede kilo kaybı
sağladığı ileri sürülen ve pek çok yan etkisi bulunan ilaçlardan uzak
durmak gerekir. bunlar vücutta kilo değil sadece su kaybına sebep olurlar.
Uzun sürede ve yavaş kilo vermeyi sağlayan, kişiye özgü diyetler esas
alınmalıdır.
- Sağlıklı bir diyetin
karbonhidrat içeriği, günlük enerji ihtiyacının % 50-55’ini sağlayacak
şekilde hesaplanmalı, şekerli gıdalar yerine tahıl ve kuru baklagillerden
sağlanmalıdır. Protein içeriği ise, günlük enerjinin % 15 ini sağlamalı,
et, süt, yumurta gibi kaliteli protein kaynaklarından alınmalıdır.
- Düzenli aralıklarla mutlaka 3
ana öğün ve ara öğünler olmalı, ana öğünler geçiştirilmemelidir.
- Günde en az 2 litre su içmek,
zararlıları vücuttan atmak için çok gereklidir.
- Sebze ve meyveler mutlaka
mevsiminde tüketilmelidir.
Doğru gıdanın seçimi kadar, pişirme yöntemlerinin
de doğru olması gerekir. Haşlama, ızgara veya fırında pişirme yöntemleri tercih
edilmeli, kızartma ve kavurma yöntemlerinden kaçınılmalıdır.
Avrupa
ülkelerinde, özellikle kahvaltı kültüründe yaygın bir kullanımı olan müsli,
ülkemizde de giderek daha fazla tüketilmeye başlanan bir besindir. Tahıl
tanelerinin öğütülmesi ve yenilebilir forma getirilmesiyle elde edilen müsli,
kuru ya da yaş meyvelerle harmanlanarak hazırlanır. Çikolatalı ve şekerli
kahvaltılık gevreklere bir alternatif olmakla birlikte, onlardan daha sağlıklı
bir tercih olduğu açıktır. Temelde yulaf ve çavdar, buğday, mısır gibi
tahıllardan elde edilir. Kullanılan tahılların tam taneli olmaları nedeniyle
hem posa bakımından hem de vitamin ve mineraller bakımından oldukça değerli bir
besindir. Pratik bir kullanımı olması da ülkemizde kullanımının gün geçtikçe
artmasının önemli bir sebebidir. Kalsiyum ve protein katkısı sağlayacak süt ve
yoğurt gibi besinlerle birlikte tüketilirse besleyici değeri ve lezzeti daha da
artar. Yüksek besin değeriyle, gün boyu ihtiyacımız olan enerjiyi sağlayan
müsli, sabah kahvaltılarında tüketilebileceği gibi gün içinde özellikle ara
öğünler için de çok sağlıklı bir tercihtir. Zengin lif içeriği müsliyi aynı
zamanda iyi bir diyet yiyeceği de yapar. Daha uzun süre tokluk hissi veren
müsli, düzenli olarak yapılan fiziksel aktivitelerle birlikte, sağlıklı kilo
vermeye yardımcı olur.
Müsli Nasıl Hazırlanır?
Piyasada,
hazır olarak bulabileceğiniz pek çok farklı içeriğe sahip müsli bulunmaktadır.
diyet yapacağınız zaman bunların şekersiz olanlarını tercih etmelisiniz. Ana
maddesi yulaf olan bu karışımı evde hazırlamak en sağlıklı yoldur aslında.
Marketlerde ve aktarlarda, yulaf kepeği ya da yulaf ezmesi adıyla satılan bu
değerli tahılı, dilediğiniz her kuru yemişle, kuru ve taze meyveyle, süt ya da
yoğurtla karıştırarak, tüketeceğiniz öğüne göre kendi müslinizi yapabilirsiniz.
Örneğin sabah kahvaltısında armut ya da muz gibi taze meyveler ve sütle, akşam
yemeğinde yiyecekseniz, ceviz, badem gibi kuru yemişler ve yoğurtla
hazırlayabilirsiniz. Yine süt ya da yoğurtla karıştırdığınız yulaf
tanelerini, öğütücüden geçirip püre haline getirerek de tüketebilirsiniz.
Canınız çok tatlı istediğinde yulaf ezmesini balla karıştırarak, kendinize
tatlı atıştırmalıklar hazırlayabilirsiniz.
Müsli Diyeti
1. Gün
Kahvaltı
- Yarım bardak yağsız sütle
hazırlanmış bir büyük kase müsli. Yarım muz da ekleyebilirsiniz.
Öğle Yemeği
- Ton balıklı yeşil salata
- 1 ince dilim kepekli ekmek
Ara Öğün
Akşam Yemeği
- 100 gram tavuk göğsü
- Küçük bir porsiyon makarna
2. Gün
Kahvaltı
- 2 dilim kepekli tost ekmeği
- 1 yumurtayla yapılmış peynirli
omlet
- Domates-salatalık
Ara Öğün
- Kurutulmuş erik ve kayısı
Öğle Yemeği
1 büyük kase
müsli
Akşam Yemeği
- Patates salatası
- 100 gram tavuk fileto
- 2 yemek kaşığı yoğurt
Yatmadan
Önce
- 1 adet kivi ya da mandalina
3. Gün
Kahvaltı
Öğle Yemeği
- 1 dilim peynir, domates ve
yeşillikle kuru üzümlü, kepekli sandviç ekmeği
- Ayran
Ara Öğün
Akşam Yemeği
- Makarna
- 1 porsiyon karışık sebze sote
- 1 küçük kase yoğurt
4. Gün
Kahvaltı
- 2 dilim kızarmış tam buğday
ekmeği
- 1 haşlanmış yumurta
- 1 domates, 1 orta boy salatalık
Ara Öğün
- Küçük bir kase kuru yemiş
- 1 orta boy elma
Öğle Yemeği
Akşam Yemeği
- 1 orta boy ızgara balık
- 1 dilim tam tahıllı ekmek
- Bol yeşil salata
5. Gün
Kahvaltı
- Yarım greyfurt
- 2 ince dilim, yağsız beyaz
peynir
- 8-10 tane siyah zeytin
- 1 dilim kızarmış ekmek
Ara Öğün
- 1 bütün elma, kabuklarıyla
Öğle Yemeği
- 1 büyük kase müsli
- 3 adet ceviz
Akşam Yemeği
- 1 porsiyon etli nohut yemeği
- 3 yemek kaşığı bulgur pilavı
- Salata
- Yoğurt
Yatmadan
Önce
6. Gün
Kahvaltı
Öğle Yemeği
- 1 büyük kase sebze çorbası
- 1 dilim tam tahıllı ekmek
Ara Öğün
- 10-15 adet tuzsuz fıstık
- 1 adet portakal
Akşam Yemeği
- 2 dilim ızgara biftek
- 1 kase salata
Yatmadan
Önce
7. Gün
Kahvaltı
- 1 bardak portakal suyu
- 1 haşlanmış yumurta
- 1 dilim beyaz peynir
- 2 dilim tam taneli ekmek
Ara Öğün
Öğle Yemeği
Akşam Yemeği
- Izgara tavuk göğsü
- Pilav
- Salata
Müsli Diyeti Sırasında Dikkat Edilmesi Gerekenler
1 büyük kase
sade müsli, 200-250 kaloridir. Besin değerini artırmak için içine eklenen
meyveler, süt ya da yoğurtla birlikte bu değer 300-350 kaloriye kadar
çıkabilir. Gün içinde bol sıvı ve özellikle su tüketmeye dikkat etmek gerekir.
Tahılların sindirim ve boşaltım sisteminde istenen etkiyi göstermesi için, suya
ihtiyaçları vardır. Böylece şişerek hacimleri artar ve midede daha fazla yer
kaplayarak, daha uzun süre tokluk hissi yaratırlar. Sindirim sistemi ya da mide
hassasiyeti olanlar için uzun süre, yüksek lifli beslenmek sakıncalı olabilir.
Bu tür rahatsızlıklarınız ve çekinceleriniz varsa, bir diyetisyene danışmanızda
fayda var.
Diyete
başlarken amacınız bölgesel olarak kilo vermekse, spor yapmadan bunu
başaramayacağınızı bilmelisiniz. Kısa sürede hızlı kilo kaybı
sağlayacağını vadeden, çok düşük enerjili, şok diyetler ve tek tip beslenmeye
dayanan diyetlerden kaçınılmalıdır. En doğrusu, kişinin sağlık kontrolleri
yaptırıldıktan sonra diyetisyen tarafından kişiye özgü hazırlanan, yavaş ve
uzun sürede kilo kaybetmeyi hedefleyen diyet uygulamalarıdır. Sağlıklı bir
zayıflama diyetinden beklenen günde 150 gr., haftada 1 kg. ve ayda 4-5 kg.
kaybetmektir. Bu miktar, kişinin metabolizma hızına, yaşam tarzına, yaşına ve
cinsiyetine göre farklılık gösterebilir. Sağlıklı bir kilo kontrolünde, tüm
dünyada kabul edilen ortak kriter, (BKİ) Beden Kütle İndeksidir. Dünya Sağlık
Örgütü’ne göre sağlıklı bir yetişkinin Beden Kütle İndeksi (BKİ) en az 18.5
olmalıdır. BKİ, vücut ağırlığının (kg), cm., boy uzunluğunun karesine
bölünmesiyle hesaplanır. Örneğin 70 kg. ağırlığında, 1,70 m. boyunda bir
kişinin Beden Kütle İndeksi;
BKİ= 70
kg./1,70 m2=70/2,89= 24’tür.
Beden Kütle
İndeksi’nin 18.5 ile 24.9 arasında olması boya göre uygun ağırlıkta olduğunun
bir göstergesidir. 18.5 değerinden düşük olması ile zayıflıktan, 24.9
değerinden yüksek olması ile fazla kiloluluk ve obeziteden söz edilir.
Kilo
kontrolünde insanları en çok zorlayan konu, şekerli gıdalardan uzak durmak
olmalı. Şeker aslında tüm besinlerde doğal olarak bulunan bir besin ögesi.
Vücudumuzun işleyişi için gerekli olan şekeri, zaten besinler yoluyla alıyoruz.
Sağlığımız için hiç de gerekli olmayan ve uzak durmamız gereken şeker ise,
kısaca çay şekeri diyebileceğimiz, rafine edilmiş şeker ve bununla yapılan
tatlı ürünler. Küçük çocuklar için neredeyse bir ödül olarak kullandığımız
şekerli gıdalar ve özellikle çikolata, yetişkinler için de vazgeçmenin çok zor
olduğu bir besin. Uslu duran çocuğu ya da stresli bir günün ardından kendimizi
çikolata, tatlı, dondurma, şekerleme, kurabiye gibi besinlerle mutlu etmeye
çalışırız. Bu da zamanla, mutluluk ve şeker ilişkisini pekiştirir, şekerli
besinleri mutluluk kaynağı olarak görmemize sebep olur. Oysa aynı olumlu
etkileri, sağlıklı ve besleyici değeri de olan karbonhidratlardan elde
edebiliriz. Yulaf ve müsli, bu değerli karbonhidratlara en iyi örnektir. Aynı
şekilde, domates, fırında pişmiş patates, şeker katkısız müsli, tam tahıllı
ekmekler de hem ruh halimizi iyileştirir hem de kilo almamızı engeller.
Sağlıklı Kilo Kontrolü İçin Öneriler
- Şişmanlık çok büyük oranda,
çocukluk çağında edinilen yanlış beslenme alışkanlıklarının bir sonucu
olarak ortaya çıkar. Şişmanlığa sebep olan başka bir sağlık sorunu yoksa,
kilo denetimi çocukluktan itibaren başlamalıdır.
- Vücut ağırlığının korunmasında
alışkanlıklar çok önemlidir. Sağlıksız yeme alışkanlıkları bırakılmalı,
sağlıklı yeme alışkanlıkları için gerekirse uzmanlardan davranış
değiştirmeyle ilgili destek almalıdır.
- Düzenli fiziksel aktiviteler
bir yaşam biçimi haline getirilmelidir. Her gün en az 30 dakika süren,
orta tempolu yürüyüş en ideal fiziksel aktivitedir.
- Kısa sürede kilo kaybı
sağladığı ileri sürülen ve pek çok yan etkisi bulunan ilaçlardan uzak
durmak gerekir. bunlar vücutta kilo değil sadece su kaybına sebep olurlar.
Uzun sürede ve yavaş kilo vermeyi sağlayan, kişiye özgü diyetler esas
alınmalıdır.
- Sağlıklı bir diyetin
karbonhidrat içeriği, günlük enerji ihtiyacının % 50-55’ini sağlayacak
şekilde hesaplanmalı, şekerli gıdalar yerine tahıl ve kuru baklagillerden
sağlanmalıdır. Protein içeriği ise, günlük enerjinin % 15 ini sağlamalı,
et, süt, yumurta gibi kaliteli protein kaynaklarından alınmalıdır.
- Düzenli aralıklarla mutlaka 3
ana öğün ve ara öğünler olmalı, ana öğünler geçiştirilmemelidir.
- Günde en az 2 litre su içmek,
zararlıları vücuttan atmak için çok gereklidir.
- Sebze ve meyveler mutlaka
mevsiminde tüketilmelidir.
Doğru gıdanın seçimi kadar, pişirme yöntemlerinin
de doğru olması gerekir. Haşlama, ızgara veya fırında pişirme yöntemleri tercih
edilmeli, kızartma ve kavurma yöntemlerinden kaçınılmalıdır.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder