9 Haziran 2018 Cumartesi

Menengiç Kahvesi


Kahveler kültürümüzde önemli bir yere sahip olan içeceklerdir. Özellikle Türk kültüründe kahvelerin belirli geleneksel anlamları vardır. Mesela bayramlarda mutlaka kahve tüketilir ya da kız isteme merasimlerinde misafirlere kahve ikram edilmesi gerekir. Bu yüzden kahveler ile alakalı geleneksel ve duygusal bir bağımızın olduğunu da söylemek gerekir. Genelde ülkemizde tüketilen kahveler batıda tüketilen kahveler gibi hızlı içimlik kahveler değildir ve bir kerede çok fazla tüketmeye müsait ürünler değildir. Bu yüzden ağırlıklı olarak Türkiye’de insanlar tarafından tüketilen kahveler keyif kahvesi olarak görülür. Ülkemizde özel olarak hazırlanan pek çok kahve çeşidi vardır. Bunlardan bir tanesi de son dönemlerde popülaritesi iyice artmış olan menengiç kahvesidir. Farklı yörelere göre menengiç kahvesinin farklı isimleri de olabilir. Bu isimler arasında çitlembik kahvesi, çedene kahvesi, çitemik kahvesi ve çıtlık kahvesi vardır.
Menengiç kahvesi menengiç ağacından üretilir. Bu ağacın latince ismi pistacia terebinthustur. Ülkemizde menengiç ağaçları herhangi bir ekim işlemine gerek kalmadan doğal yollar ile Akdeniz bölgesinin, Güneydoğu Anadolu bölgesinin ve İç Anadolu bölgesinin dağlık kırsal bölümlerinde rahatça yetişir. Menengiç kahvesi de bu ağaçların meyvelerinden elde edilir. Ağaçların meyveleri toplanır ve kurutulur. Ardından bu kurutulan meyveler kavrulur ve kahve meydana gelir. Menengiç kahvesinin farklı pişirilme yöntemleri vardır ancak en yaygın pişirme yöntemi tıpkı Türk kahvesi gibi pişirilmesidir.
Menengiç kahvesi hem çok sağlıklı bir kahvedir hem de insan sağlığına büyük faydaları vardır. Bu yüzden siz de menengiç kahvesi satın alıp evinizde daha sağlıklı olmanız için pişirip tüketebilirsiniz. Elbette tüm kahveler aşırı tüketildiğinde insanlarda çarpıntı yapabilir. Bu yüzden menengiç kahvesinin de tüketiminde aşırıya kaçmamanızı öneririz. Ayrıca eğer ki doktorunuz bir hastalığa bağlı olarak kahve içmenizi yasaklamış ise doktorunuz aksini belirtmedikçe menengiç kahvesini de içmemelisiniz. Her ne kadar bu kahve sağlığa çok yararlı olsa da bazı durumlarda zarara da yol açabilir. Bu konuda vücudunuzu ve doktorunuzu dinlenmenizi önerir ve dikkatli olmanızı tavsiye ederiz.
Ayrıca menengiç kahvesi üretiminde de dikkatli olunması gerekir. Çünkü menengiç kahvesi yapılırken meyveler çok fazla dövülür ise kahvenin tadı biraz acılaşabilir. Oysa menengiç kahvesinin tadı hiç acı değildir. Hatta Türk kahvesi ile kıyasladığımızda çok daha hafif ve yumuşak içimli bir kahve olduğunu söyleyebiliriz. Bu yüzden şeker kullanmak konusunda temkinli iseniz ancak kahvenin tadının nasıl olacağından da emin olamıyor iseniz menengiç kahvesini gönül rahatlığı ile şekersiz olarak da tüketebilirsiniz. Menengiç kahvesini en pratik şekilde hazırlamak için kendiniz öğütmek yerine marketlerden ya da aktarlardan kavanozlanmış halini satın alabilirsiniz. Ancak bu kahveyi kesinlikle ağzı çok sıkı olacak şekilde saklamanız gerekir.
Menengiç Kahvesi Nasıl Hazırlanır?
Malzemeler
  • 1 kahve fincanı kadar süt
  • 1 çay kaşığı kadar menengiç kahvesi
  • İstenilen miktarda toz şeker ya da küp şeker
Hazırlanışı
  1. Aslında menengiç kahvesinin yapılışında çok büyük bir zorluk yoktur. Öncelikli olarak sütü cezvenin içine koyun.
  2. Ardından cezvenin içine menengiç kahvesini ve şekeri ilave edin.
  3. Ocağın altını en kısık hale getirip ve birkaç kez karıştırarak kahveyi yavaş yavaş pişirin.
  4. Kahve piştikten sonra kahve fincanına koyup servis edebilirsiniz.
Menengiç Kahvesi Nelere İyi Gelir?
Menengiç kahvesi pek çok farklı hastalığa iyi gelen özel bir kahvedir. Özellikle bu kahvenin akciğer iltihaplarının iyileştirilmesi konusunda büyük bir etkisi bulunur. Benzer şekilde bünyeyi solunum yolu hastalıklarına karşı da oldukça fazla korumaktadır. Yani menengiç kahvesi nefes darlığına, öksürüğe, balgama ve bronşit gibi rahatsızlıklara çok iyi gelir. Hatta ses tellerinde bir problem olan ve ses tellerinin iyileşmesini isteyen kişilerin de ses tellerindeki yaralarının geçmesi için menengiç kahvesi içmesi tavsiye edilir. Aynı zamanda menengiç kahvesi ağız kokusunu geçirmeye de yardımcı olmaktadır. Hatta ayaklarınızda sürekli bir terleme oluyor ise bu problemi de menengiç kahvesi içerek ortadan kaldırmanız mümkün bir hale gelir. Ayrıca menengiç kahvesinin saçlara da çok iyi geldiği bilinir. Eğer saçlarınızı olduğundan çok daha güçlü bir hale getirmek istiyorsanız menengiç kahvesi içebilirsiniz. Hatta bazı yapılan araştırmalara göre menengiç kahvesinin safra kesesi taşlarını, böbrek taşlarını ve böbrekteki kumları düşürme konusunda etkili olduğu ortaya konmuştur. Aynı şekilde idrar söktürücü olarak da menengiç kahvesi tüketilebilir fakat bu noktada kesinlikle aşırıya kaçmamak ve de eğer bir idrar söktürücü ilaç kullanılıyor ise dikkatli tüketmek gerekir. En iyisi bunun için menengiç kahvesi içmeden önce bir doktora danışmaktır. Çünkü kahvenin boşaltım sistemi üzerinde çok büyük bir etkisi bulunur. Menengiç kahvesi ince bağırsakta gerçekleşen glikoz emilimini de azaltabilir. Bu yönü ile menengiç kahvesi kan şekerinin düzenlenmesine ve dengelenmesine büyük bir katkıda bulunur. Hatta kimi çevreler tarafından menengiç kahvesinin cinsel gücü arttıran bir afrodizyak özelliğinin bulunduğu da söylenir.
Tüm bunlar ile beraber bazı üşütme ile alakalı hastalıkların kısa süre içerisinde iyileştirilebilmesi için menengiç kahvesi içilmesi önerilir. Çünkü menengiç kahvesi öksürüğü kesen bir özelliğe sahip olmaktadır. Bununla birlikte elbette balgamı güçlü bir şekilde söktürebilen de bir içecektir. Eğer ki bu tip hastalıklar ile doğru orantılı olarak bir takım nefes darlıkları çekiyor iseniz yine nefesinizi açmak için menengiç kahvesi içebilirsiniz. Çünkü menengiç kahvesi göğsün yumuşamasına da katkıda bulunur. Eğer ki düzenli olarak vücudunuzun belirli bölgelerinde yaralar oluşuyor ise ve bunların iyileşmesi biraz zaman alıyor ise yine iyileşmelerini hızlandırmak için menengiç kahvesi tüketebilirsiniz.

Menengiç kahvesi oldukça yağlı bir içecektir. İçerisinde bol miktarda E vitamini de bulunur. Menengiç kahvesinin 100 gramının kalorisi 594 kaloridir. Bunun yanı sıra 100 gramlık bir menengiç kahvesinin içinde besin değeri olarak 20,8 gram kadar protein, 51,6 gram kadar yağ, 16,4 gram kadar karbonhidrat, 2 gram kadar lif, 500 mgr. kadar fosfor, 136 mgr. kadar kalsiyum, 7,3 mgr. kadar demir, 1,020 mgr. kadar potasyum, 158 mgr. kadar magnezyum, 66 IU kadar A vitamini, 0,62 mgr. kadar B1 vitamini, 1,45 mgr. kadar B20 vitamini, 4 mgr. kadar B6 vitamini, 7 mgr. kadar C vitamini ve 5,2 mgr. kadar da E vitamini bulunur. Hatta bununla beraber menengiç kahvesinin içinde hiç kolesterol bulunmaz. Bu yüzden de menengiç kahvesinin oldukça sağlıklı bir kahve olduğunu söylemek gerek. Fakat her koşulda gereğinden fazla tüketmekten kaçınılması gerekir. Bu konuda özellikle dikkatli olunmalıdır. Çünkü her gıdanın haddinden fazla tüketiminde insan vücudunda çeşitli farklı problemler ortaya çıkabilir. Eğer ki menengiç kahvesinin tüketimi sonucunda vücudunuzda bir takım sorunlar görür iseniz mutlaka hiç vakit kaybetmeden bir hastaneye ya da doktora başvurmanız gerekir. Çünkü menengiç kahvesi her ne kadar insan sağlığı için faydalı bir kahve olsa da bazı besinler bazı insanların vücutlarında yan etkilere yol açabilir. Bu konuda dikkatli olunması gerekir. Elbette her gıdanın büyük faydaları olduğu gibi bazı ciddi zararları da olabilir ve bu zararlar bünyeden bünyeye farklılık gösterir. Eğer ki hassas bir vücudunuz var ise ve sürekli olarak devam eden ve tedavi gördüğünüz bir hastalığınız var ise bu kahveyi tüketmeden önce doktorunuza bir danışmanızda yarar olur.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder