Güneş ışığı
vitamini
Araştırmalar, cildimizin %40’lık bir kısmının, günde
15-20 dakikalık güneş ışığı almasının, bizi depresyondan uzak tutacağını göstermekte.
Güneş ışığı aynı zamanda zengin bir D vitamini kaynağı. D vitamininin ise, bazı
kanser tiplerini, kalp hastalıklarını ve hipertansiyonu önleyici etkisi olduğu
herkes tarafından bilinmektedir. Aynı zamanda, kemik erimesine karşı da vücudu
koruyucu etkisi bulunmaktadır. Bütün bunların yanında vücudun yangısal yanıtını
arttırarak obezite ve diabet gibi hastalıkların oluşma ihtimalini de
düşürmektedir.
Eğer D vitamini olmasaydı, vücudumuz kalsiyumu absorbe
edemez ve işleyemezdi.
Peki, bu kadar faydaya sahip olan bir vitamini güneş
ışığı yoluyla alamıyorsanız, nasıl alabilirsiniz? Doktorunuza danışıp D
vitamini takviyesi kullanabilir ya da D vitamini açısından zengin besinleri
tüketebilirsiniz. İşte biraz kısa da olsa D vitamini içeren gıdalar şunlardır;
- Organik, güneşte olgunlaşmış mantar
- Yumurta sarısı
- Morina balığı
- İstavrit balığı
- Kızıl somon
- Karides
- Ton balığı
- Sardalya
D vitamini deposu yemek tarifi;
Tütsülenmiş
somon ve baharatlı yumurta
3 kişiliktir
Malzemeler:
- 6 haşlanmış yumurta
- 1 yemek kaşığı ekşi krema
- 1 çay kaşığı Dijon hardalı
- 2 çay kaşığı ezilmiş sarmısak
- 1 çay kaşığı taze kekik yaprağı
- 1 yemek kaşığı doğranmış kapari
- 1 adet limonun kabuğu
- ¼ çay kaşığı kereviz tuzu
- ¼ fincan doğranmış kereviz
- 1 fincan tütsülenmiş somon
- Tuz ve karabiber
- Kapari (isteğe bağlı)
- Susam (isteğe bağlı)
- Maydanoz yaprağı (isteğe bağlı)
Hazırlanışı:
1. Haşlanmış yumurtaları ortadan ikiye bölün.
2. Yumurta sarılarını orta boy bir kaseye koyun, çatal
ile ezin ve bir köşede bekletin.
3. Her yumurtanın beyazının alt kısmını az miktarda
kesin ki dik durabilsiniler.
4. Sonra yumurta beyazlarını da bir kenara kaldırın.
5. Yumurta sarısını, ekşi kremayı, hardalı, sarmısağı,
kaparileri, taze kekiği, limon kabuğu rendesini, kerevizi ve kereviz tuzunu
birlikte iyice karıştırın.
6. Üzerlerine dilediğiniz miktarda tuz ve karabiberi
ekleyin.
7. Daha sonra bu karışımı somonun içine koyup, somonu
üzerlerine sarın.
8. Küçük bir kaşık yardımıyla yumurtaların
beyazlarının boşluğunu somon karışımı ile doldurun.
9. İsterseniz üzerlerini susam, kapari ya da
maydonozla süsleyin.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder