Genelde
reçeller tatlı meyvelerden yapılıyor. Dolayısıyla reçeller ile alakalı algımız
genel olarak tatlı meyvelerden yapıldığı yönünde. Oysa pekala diğer sebzelerden
de çok lezzetli reçeller yapılabiliyor. Hatta çok fazla tatlı sevmeyenler için
aşırı şekerli olmayan çok güzel bir lezzetleri oluyor. Sırf bu özellikleri
nedeni ile onların sağlık için faydalı olduklarını da söyleyebiliriz. Eğer siz
de kahvaltılarda tüketmek için sağlıklı ve lezzetli değişik reçeller
arıyorsanız bu tip reçellere bir göz atabilirsiniz. Bu açıdan tüketilebilecek
en lezzetli reçellerin arasında domates reçeli bulunuyor. Domatesin ne kadar
sağlık için faydalı bir besin olduğunu herkes biliyor. İşte bu güzel sebzeyi
reçel yaparak kahvaltılarınız ilave bir lezzet ve sağlık sağlayabilirsiniz kendiniz
için.
Domatesin
içinde insan sağlığı için pek çok farklı çok yararlı vitaminler bulunuyor.
Özellikle B vitamini insan sağlığı için çok faydalı ve domatesin içinde bol
miktarda bulunuyor. Aynı şekilde domatese o bayıldığımız kırmızı rengini veren
karotenin de insan sağlığı için ciddi faydaları olduğunu söylemek mümkün.
Domates reçelinin bir diğer güzel yanı kalorisinin çok düşük olması. Tabii bu
tariften tarife göre de değişebiliyor. Eğer çok şekerli yapar iseniz domates
reçeli yine çok kalorili ve kilo yapısı bir besine dönüşebilir ancak aşağıda
vereceğimiz tarif ile birlikte hazırlarsanız çok az kalorili bir reçel elde
etme şansına sahip olursunuz.
Tüm bunların
yanı sıra domates reçeli güçlü bir antioksidan kaynağıdır. Hatta antibakteriyel
özelliği, kanser önleyici özelliği ve hipoglisemik özelliği ile pek çok
hastalığı henüz yaşanmadan önce engelleme avantajına da sahiptir. Özellikle
beslenme uzmanları da bu sağlıklı ve düşük kalorili domates reçelinin
tüketimini tavsiye etmektedir. Benzer şekilde yapılan araştırmalar ortaya
koymuştur ki domates ve domates reçeli kardiyovasküler hastalıkları önleme
konusunda da bir hayli etkili olmaktadır.
Domates Reçeli Nasıl Yapılır?
Malzemeler
- Bir kilo domates
- 400 gram toz şeker
- 1 adet limonun suyu
- 1 adet çubuk tarçın
Hazırlanışı
- İlk olarak büyük bir tencerenin içine bol miktar su koyun ve ocağın altını açın. Su kaynadığında içine domatesleri de koyun ve bu şekilde haşlanmalarını sağlayın.
- Domatesleri bu şekilde haşladıktan sonra üstüne bir miktar soğuk su tutup soğumalarını sağlayın. Ardından yumuşamış olan kabukları iyice soyun. Mümkün mertebe domateslerin çekirdeklerini de çıkartmaya çalışın.
- Sonrasında domateslerin içlerini bir kasenin içine koyun. Bir çatal yardımı ile püre haline getirin. Ardından üstüne toz şeker ve limon suyu ekleyin. Bu şekilde yaklaşık bir saat kadar bekleyin. Bu sayede domateslerin aroması çıkacaktır.
- Devamında domatesli karışımı bir tencerenin içine koyun. Geri kalan malzemeleri de ilave edip tencerede pişirmeye başlayın. Karışıma tarçın çubuğu da ekleyin. Böylece domates reçelinin çok hoş bir aroması olacaktır. Özellikle domates reçelini çok kısık bir ateşte ve yavaş yavaş karıştırıp pişirin. Mümkün olduğu sürece suyunu almaya çalışın. Suyunu alırsanız domates reçelinin kıvamı çok daha güzel olacaktır.
- Domates reçelini yaklaşık bir saat boyunca yavaş yavaş pişirin. Ancak karıştırmayı asla ihmal etmeyin. Aksi takdirde domates reçelinin dibi tutabilir. Bu da tadının acı olmasına sebep olur.
- Domates reçeli kıvamını aldığında ocağın altını kapatıp domates reçelini bir saat sürecinde dinlenmeye bırakın. Domates reçeli dinlenirken kıvamı da çok güzel bir seviyeye gelecektir.
- Domates reçeli yeteri kadar dinlendikten sonra cam kavanozların içine reçelleri doldurun. Mümkün ise reçelleri vakumlayarak kapatın. Vakumlama işlemi için kavanozları kapakları iyice kapalı iken kaynar su dolu bir tencerenin içine koyabilirsiniz. Bir süre sonra kavanozların kapaklarından bir tık sesi gelecektir. Bu tık sesi geldikten sonra kavanozlar vakumlanmış olur. Böylece domates reçellerinizi çok daha uzun süre bozulmadan saklayabilirsiniz.
Domates Nelere İyi Gelir?
Domatesin
insan sağlığı için birbirinden güzel ve önemli faydaları bulunmaktadır. Bu
yüzden herkesin mutlaka düzenli olarak domates tüketmesi gerekir. Ancak bazı
kişilerin domatese alerjisi olabilmektedir. Bu nedenle o kişilerin domates
tüketmekten uzak durmaları lazımdır. Aynı şekilde domates aşırı miktarda
tüketildiğinde de kişide birtakım alerjik reaksiyonlar oluşturabilir. Bu konuda
da hassas olunması gerekir. Eğer domates tüketimine bağlı olarak cildinizde ve
vücudunuzda birtakım olumsuz etkiler görüyor iseniz mutlaka en yakın zamanda
bir doktora başvurmanız gerekir. Doktor bu aşamada yapacağı tetkikler ile
domates ile olması gereken ilişkinizi belirleyecektir. Bazı kişilerde domates
alerjisi deride kızarıklık ve kaşıntı ile kendini gösterebilmektedir. Genelde
tüketim durdurulduğunda bu durum da ortadan kalkar ancak mutlaka bir doktora
görünmenin her zaman büyük faydası olacaktır. Özellikle bu hassasiyet küçük
yaştaki çocuklar konusunda daha fazla olmalıdır. Çünkü alerjiye bağlı olarak
ortaya çıkan olumsuz etkiler onları bir yetişkine oranla çok daha fazla
etkilemektedir.
Domates
insan sağlığı için önemli fayda olacak kolesterolü düşürücü bir etkiye
sahiptir. Çünkü domatesin içeriğinde bol miktarda likopen bulunmaktadır. Bu
domatesin içindeki likopen de toksinleri önleme konusunda ve kolesterolü
düşürüp normal seviyelere çekme konusundan bir hayli fazla etkili olmaktadır.
Aynı şekilde domatesi salata olarak, domates suyu olarak ya da domates reçeli
olarak düzenli bir şekilde tüketir iseniz kardiyovasküler riskiniz de %50
oranında azalabilmektedir. Bu yapılan pek çok araştırma ile ortaya konmuş bir
durumdur. Aynı zamanda domatesin içinde bulunan likopen atardamarları da
korumaktadır. O sebeple de eğer kolesterol ve kolesterole bağlı hastalıkları
ile alakalı şikayetleriniz var ise ya da bu hastalıkları yaşama riskiniz
yüksek oranda bulunuyor ise mutlaka düzenli bir şekilde domates tüketmeye özen
göstermeniz gerekir. Ancak kesinlikle domates tüketiminde de aşırıya
kaçmamalısınız. Yani domatesi her zaman vücudun ihtiyaç duyduğu miktarlarda
tüketmelisiniz. Fazlası her zaman vücuda zarar olmaktadır. Özellikle doktorlar
ve beslenme uzmanları bu konuda ciddi uyarılar yapmaktadır.
Benzer
şekilde domatesin içinde yağ bulunmamaktadır. Bu yüzden de domates kalori
içermemektedir. Zaten domatesin %95’ini su oluşturmaktadır. Bu sebeple de
domates yiyerek kilo alınmamaktadır. Aksine domates tokluk hissi yaratmakta ve
etkili bir biçimde beslenmemizi sağlamaktadır. Çünkü domatesin besin değeri bir
hayli büyüktür. Hatta domates tek başına çok güçlü bir vitamin deposu
olmaktadır. İnsan sağlığı için çok faydalı olan A vitamin, B vitamini, C
vitamini, potasyum, fosfor, kalsiyum, sodyum, magnezyum, manganez ve demir
domatesin içinde bol miktarda bulunmaktadır.
Domates gözler için de bir hayli faydalıdır.
Özellikle düzenli domates tüketimi ile görüşün gelişmesi mümkün olmaktadır.
Hatta yaşın ilerlemesi ile birlikte ortaya çıkabilen çeşitli göz hastalıklarını
önlemek ve henüz yaşanmadan engellemek için domates tüketmek gereklidir. Benzer
şekilde domates ülser gibi rahatsızlıklarda da etkili olmakta ve hastalıkları
önlemeye büyük ölçüde yardımcı olmaktadır. Ancak fazla miktarda tüketimi midede
şişkinlik ve çeşitli rahatsızlıklar da yaratabilmektedir. Bazı
üniversitelerde yapılan çeşitli araştırmalar da ortaya koymuştur ki düzenli
olarak domates tüketen kişilerin sindirim sisteminde meydana gelen kanserler ve
meme kanserleri gibi kanserlere yakalanma riskleri de doğru orantılı olarak
azalmaktadır. Bu nedenle de domates tüketimine özen göstermek gerekir.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder