11 Haziran 2018 Pazartesi

Goji Berrynin Faydaları Nelerdir?


Türkçede “kurt yemişi” diye adlandırdığımız, “mutluluk meyvesi” ya da “uzun ömür meyvesi” diye tabir ettiğimiz goji berry, esasında, küçük ve yumuşak meyveleri olan, çalı formunda bir bitkidir. Anadolu’da yetişmeyen bu bitki, Türkiye’ye Asya ve Uzak Doğu’dan ithal edilmektedir.
Meyvesi sulu ve tatlıdır, ilk bakışta kızılcığa benzer. Tadı ise kiraz ve yaban mersini arasında;  ilk anda tatlı olmakla beraber, yedikçe mayhoşlaşmaktadır ve sulu bir meyvedir. Kurt üzümünün yapraklarından çay, posasından çeşitli kremler, suyundan ise şarap ve çeşitli meşrubatlar yapılır. Kurutup çerez gibi de yiyebilir ya da kurutulmuş olarak  satın alabilirsiniz.
Kurt üzümü, içeriğinde 21 adet mineral bileşen taşır. Bunlardan en önemlileri olarak çinko, demir, bakır, kalsiyum, selenyum, fosfor ve kansere karşı koruyucu etkisiyle germenyum sayılabilir. Aynı zamanda B1, B2, B6, E vitamini içermekle beraber, portakalda bulunandan 3 kat daha fazla C vitamini içerir. Bu bağlamda kış aylarında tüketimi, soğuk algınlığı ve halsizliğe karşı vücudu zinde tutacağından ötürü tavsiye edilir.
Son dönemlerde kilo vermek isteyenler tarafından aranan bir meyve durumundadır.
Faydaları Nelerdir?
Kurt üzümünün hücrelerden, cilde, kalbe, kaslara, karaciğere ve sindirim sistemine kadar pek çok faydası olduğu, bugün dünya çapında bilinmektedir. Yetişme yeri olan Uzak Doğu ve Asya’da ise modern tıp öncesinde de şifacı bitki olarak tedavilerde kullanılmıştır. Gribal ve viral enfeksiyonlara karşı vücudun direncini artırır, bağışıklığı destekleyerek güçlendirir ve soğuk algınlığına karşı bulunmaz bir madendir. Çocuklarda büyüme hormonunu tetikler ve büyümeyi hızlandırır; bu sebeple çocukların tüketimine dikkat edilmelidir. Kas yapısının güçlenmesine yardımcı olarak, vücuda kuvvet verir. Faydalarını biraz daha açalım:
1- Göz Sağlığı
Kurt üzümünün göz sağlığına büyük faydası vardır. Göz bozukluklarına iyi geldiği, yaşlanmadan kaynaklanan görme problemlerine karşı savaşır ve bu sorunları azaltır. Son dönemlerde sıkça karşılaşılan astigmat ve kataraktı önlemede büyük rol üstlenir.
2- Sindirim Sorunları

Bünyesinde 19 farklı amino asit bulunduran kurt üzümü goji berry, bu amino asitler sayesinde yağ yakımını kolaylaştırır. Gastrit, mide yanması gibi sorunları olan kişilerin, kurt üzümünü yaş ya da kurutulmuş şekilde değil, suyunu çıkararak tüketmeleri, daha iyi sonuç vermesi bakımından önerilmektedir. Kurt üzümünü akşamdan ılık suda bekletip, sabah suyunu içtikten sonra meyvesinin yenmesi, bağırsak ve sindirim sorunu olan kişilere tavsiye edilmektedir.
3- Depresyon
Modern tıptan önce, goji berry, depresyonun etkilerini azaltmak amacıyla kullanılan doğal bir reçete durumundaydı. Strese bağlı kaygı bozuklukları da dediğimiz anksiyeteye de iyi geldiği bilinmektedir. Bunun yanı sıra sakinleştirir, hafızayı artırır ve korur; bu nedenle alzheimer hastalarına da önerilmektedir. Sıklıkla tekrarlanan baş ağrısı, halsizlik ve sersemlik hissedenlere kurt üzümünü denemeleri önerilmektedir. Birkaç gün kullanımdan sonra bu şikayetlerde fark edilir derecede azalma olacaktır.
4- Cilt
Goji berry, dünyadaki en yüksek antioksidanlı yiyeceklerden biridir. Goji hipofiz bezinden salgılanan insan büyüme hormonu (gençlik hormonu) salınımını arttırır. Bileşiğinde bulunan  anti oksidanlar ve lifli sebebiyle yaşlanmayı geciktirici ve yaşlanmanın etkilerini azaltıcı bir etkiye sahiptir. Cilt kanseri riskini önemli ölçüde azalttığı bilinmektedir. Daha önce söylediğimiz yağ yakımını artırıcı etkisine ek olarak protein deposu olması, vücuttaki kas kütlesinin genişlemesini sağlar. Bu özelliğiyle, hem kilo vermek hem de sağlıklı kilo almak isteyenlerin tercihi olmuştur. Kurt üzümünün belki de ön önemli özelliği, DNA’ nın yapısını korumasıdır. İçeriğindeki savaşçı organizmalarla, cilt kanserine karşı korur ve savaşır. Kan dolaşımını artırdığını da eklemek gerekir. Umumiyetle göz çevresinde dolaşım bozukluğundan ötürü oluşan, kahverengi ve mor halkaları olanlar, kan dolaşımını artıran goji berryden faydalanarak bu  sorunlarını azaltabilirler.
5- Şeker Hastalığı / Diyabet ve Kolesterol
Günümüzde tip 2 diyabet dediğimiz, vücut düzgün çalışması için yeterli insülin üretmediğinde veya vücut hücreleri insüline tepki vermediğinde görülen diyabete karşı şeker ve insülin seviyesini yükseltir ve düzenler. Çin’de , hala diyabet tedavisinde goji berry kullanıldığı bilinmektedir.
Kötü kolesterole karşı savaşarak, kolesterol seviyesini düzenler. Yüksek anti oksidan seviyesi sayesinde damar duvarında plak oluşmasını engeller. Yağlı karaciğer hastalığına karşı, karaciğerin yağlanmasını önler; bu hastalığa tutulmuş kişilerin de hastalığı yenmesinde, medikal tedaviyi destekleyecek şekilde kullanıldığında, iyileşmeyi hızlandırıcı etkisi vardır.
Kalbe ve kan basıncına faydalıdır; kan dolaşımını hızlandırır. Damar tıkanıklıklarına karşı korur.Yaklaşık olarak her dört yetişkinden birinde yüksek tansiyon değerleri gözlenmektedir. Kontrol altında tutulmayan yüksek kan basıncı zamanla felç, kalp krizi, böbrek yetmezliği gibi ciddi sağlık sorunlarına yol açar; bu nedenle “sessiz katil” olarak adlandırılır. 1998 yılında yapılan bir araştırma, Goji içerisinde çokça yer alan polisakkaritlerin kan basıncı yükselmelerini belirgin bir biçimde önlediğini göstermiştir.
6- Doğurganlık
Goji berry, Uzak Doğu’da hem kadınlarda hem de erkeklerde iktidarsızlığa karşı da tüketiliyor. Kadınlarda doğurganlık yetisini artırıyor. Erkeklerde ise spermlerin canlılığını sağlıyor, sperm sayısını artırıyor, testislerdeki hücrelerin stres kaynaklı azalmalarını ve ölümlerini engellediği biliniyor. Ayrıca kurt üzümü, kandaki testosteron seviyesini belirgin bir şekilde artırarak, her iki cinste de cinsel istek ve gücü artırmaktadır.
Bu meyveyi tüketirken dikkat edilecek tek husus, enerji veriyor olması sebebiyle, gece yememektir. Aksi taktirde uykusuzluğa ve uyku düzeninde bozulmaya yol açabilir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder