8 Haziran 2018 Cuma

Hint Fesleğeninin (Basil) Faydaları


Doğanın bizlere sunmuş olduğu eşsiz nimetlerden biri olan ancak kimsenin duymadığı hint fesleğeni yani diğer bir adı ile basil olarak da bilinen bu bitki oldukça faydalı bir bitkidir. Fesleğen genellikle Akdeniz bölgesinde yetiştirilmekte ve daha çok kıyı şehirlerinde sıklıkla tüketilmektedir. Ancak fesleğenin türleri Anadolu’ da da yetişmekte ve farklı isimlerle anılmaktadır.
Dünyanın dört bir yanında yetişen fesleğenin bir türü de Hin fesleğenidir. Daha çok Hindistan’da yetişen bu çeşit o bölgenini insanları tarafından kutsal sayılan bir bitkidir. Bu bitki yemeklerde kullanıldığı gibi bazı hastalıklarda tedavi amaçlı da kullanılabilir. Eğer alerji durumu olan bireyler bu bitkiyi kullanmak istiyorlarsa öncelikle mutlaka uzman bir hekime danışmalarını tavsiye ederiz. Şimdi sizlere hint fesleğenini yani basilin nerelerde kullanıldığı faydalarını ve nasıl tüketildiğinden bahsedeceğiz.
Hint Fesleğeninin (Basil) Nasıl Tüketilir?
Alternatif tıp her en kadar bu bitkilere başvursa ve farklı bir şekilde kullanım alanlarına göre bu bitkileri uygulasa da bizleraslında pek de fesleğenden farklı olmayan hint fesleğenini her türlü yemeğe koyabiliriz. Yemeklere koyulan fesleğen genellikle bıçakla kesilerek kullanılmaktadır. Ancak bu kesme biçimi fesleğenin içerisindeki yapısını bozmaktadır. Uzmanlara göre metal ile etkileşime girerek besin değerini kaybeden fesleğeni eliniz ile küçük parçalara ayırıp koyabilirsiniz. Eğer fesleğenin diğer faydalarından yararlanmak istiyorsanız da bir çay gibi demleyerek de tüketebilirsiniz.  Bir parça fesleğeni sıcak suyun içerisine bırakın daha sonrasında ise fesleğenin özünü suya bırakmasını bekleyin. Bu yaklaşık yarım saat kadar sürmektedir. Sonrasında da bir süzgeç yardımı ile süzerek hint fesleğeninin suyunu içebilirsiniz.
Hint Fesleğeninin (Basil) Faydaları Nelerdir? 
Eğer herhangi bir rahatsızlık yaşıyorsanız hint fesleğeni etkileşim göstererek ters etki yaratabilir, bunun için öncelikle doktorunuza danışmanızı öneririz
1. Soğuk Algınlığına ve Gribe İyi Gelir
Soğuk kış aylarında vücudumuzun bağışıklık sistemi bir hayli yıpranır ve salgın olarak dolaşan virüslere karşı dirençsiz kalarak hastalıklara kapı açar. Bu nedenden dolayı vücudun bağışıklık sistemini özellikle kış aylarında oldukça sağlamlaştırmamız gerekmektedir. Hin fesleğeni yani basil sizlere bu anlamda şifa olacaktır. İçerdiği antioksidan sayesinde vücudun hastalıklı olan bölgelerini yani virüsleri dışarıya atmak için savaş açar. Hint fesleğeni içeriği sayesinde soğuk algınlıklarına ve türevleri olan girip gibi hastalıklara oldukça faydalı olacaktır. Basili kaynatıp demlediğiniz zaman içerisine bir tatlı kaşığı kadar bal koymanız hem hem çayınızı daha lezzetli bir hale getirecek hem de sizlere daha aromalı bir içecek tadında gelecektir.
2. Solunum Yolu Hastalıklarına İyi Gelir
Solunum yolu havada bulunan virüslerden kolayca etkilenerek solunum yolu ile birlikte solunum organlarının olumsuz etkilenmesine yol açmaktadır. Eğer bu ve bunun gibi hastalıklara müdahale edilmez ise kişinin daha ağır sonuç verecek hastalıklar yaşaması kaçınılmazdır. Eğer kişi bu hastalıklardan etkilendi ise ya da bir önlem olarak bağışıklık sistemini kuvvetlendirmek istiyor ise hint fesleğeninden yardım alabilir. Basil yapraklarını bir bardak kaynar suyun içerisinde beklettiğiniz zaman biraz soğumasını bekleyin. Soğuduktan sonra içerisine bir miktar bal ekleyerek ve biraz da limon sıkarak hint fesleğeninin antibiyotik etkisinden faydalanabilirsiniz.
3. Doğal Bir Ateş Düşürücüdür
Hint fesleğeni genellikle Hindistan’  da tedavi amaçlı kullanılmaktadır. Özellikle ateş düşürmekte ilk olarak hint fesleğeninden faydalanmaktadır. Eğer sizler de ateş düşürmek için doğal yollara başvuranlardan iseniz hint fesleğeninin faydalarını göz ardı etmemenizi tavsiye ederiz. Hint fesleğeni sizlere ateş düşürmekte oldukça yardımcı olacaktır.
4. Doğal Bir Yara İyileştiricidir
Hint fesleğeninin kullanım alanlarından biri de yaralardır. Yanık yaralarından tutun da kesik yaralarına kadar iyi gelen hint fesleğenini etkileşime sokacak yalar ile karıştırdığınızda yaranın üzerine sürebilirsiniz. Bun düzenli olarak yaptığınız takdirde orada bulunan hücrelerin gözle görülür bir vaziyette yenilendiğini ve onarıldığını sizler de fark edeceksiniz. Aynı zamanda ağrılı yaraların da ağrısını dindirerek kişiye ağrı kesici özelliği ile ferahlık sağlayacaktır.
5. Böbrek Taşına İyi Gelir
Orta yaşlı kişilerde daha sık bulunan genellikle iyi yıkanmayan meyve sebzelerin tüketiminden kaynaklanan böbrek taşlarını düşüren kişiler bu sürecin ne kadar sıkıntılı geçtiğini bilirler. Bu dönemde kişi hint fesleğenine başvurabilir. Eğer kişi böbrek taşı sorunu yaşıyorsa düzenli hint fesleğeni kullandığı takdirde detoks etkisi göstererek böbrek sorunu problemini ortadan kaldıracaktır.
6. Cilt Hastalıklarında Tedavi Amaçlı Kullanılır
Anti bakteriyel özelliğe sahip olan hint fesleğeni sivilce problemi yaşayan kişilerin cildinde oluşan sivilceleri, akneleri ve sonrasında bıraktıkları izleri düzenli kullanıldığı takdirde ortadan kalkmasına yardımcı olacaktır. Çünkü içeriği nedeni ile hint fesleğeni temas ettiği yüzeyde bulunan hücrelerin yenilenmesini sağlayarak hızlı bir şekilde onarım hücrelerini devreye sokmaktadır.
7. Saç Derisine ve Rahatsızlıklarına İyi Gelir
Özellikle erkeklerin sıklıkla yaşadığı kepek problemi genellikle kaşıntı ile birlikte kendini göstermeye başlar. Eğer kişi saç derisindeki kaşıntılar ve sonrasında dökülen derilerden şikâyetçi ise basili saç derisine zeytinyağı ile birlikte sürdüğünde etkisini görecektir.
8. Ağız Kokusuna İyi Gelmektedir
Sindirimin ilk organı olan ağızda yemekler nedeni ile bakteriler bulunmaktadır. Bunlar zaman içerisinde dişlere nüfus ederek kötü koku oluşmasına neden olmaktadır. Kimi zaman kişinin sosyal alanını da olumsuz etkileyen bu ağız kokularından hin fesleğenini çiğneyerek kurtulmanız oldukça kolaydır. Sadece ağızdaki kötü kokuyu atmaz aynı zamanda anti bakteriyel özelliği birlikte kişinin ağzının dezenfekte olmasına neden olur.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder