26 Haziran 2018 Salı

Adet Sancısını Hafifleten Çorba Nasıl Hazırlanır?


Adet kanaması sırasında ya da hemen öncesinde karnın alt kısmında, dismenore olarak isimlendirilen, sancı ya da sızı gibi tarif edilen kramp tarzı ağrılara çok sık rastlanır. Bu ağrılar çoğunlukla altta yatan başka bir sebebi olmayan hatta kimi kadında ilk çocuğun doğumuyla birlikte ortadan kalkan, primer (birincil) ağrılardır. Sekonder (ikincil) ağrılar ise, başlı başına bir başka hastalığın belirtisidir. Ortalama olarak 28 gün süren bir adet döngüsü sırasında, beyinden salgılanan hormonların uyarmasıyla, döllenmeye hazır bir yumurta yumurtalıklardan rahme geçer. Döllenme gerçekleşmezse bu yumurta hücresinin işlevi kalmaz ve gebelik için hazırlanmış olan rahim iç tabakasıyla birlikte dışarı atılır. Bu şekilde meydana gelen adet kanaması, ortalama olarak 4 gün devam eder.
Rahim, döllenmemiş yumurta ve rahim içi tabakasını vücuttan atmak için prostaglandin adı verilen ve hormon gibi davranan bazı maddeler salgılar ve bu maddeler rahimde kasılmalara sebep olur. Adet sancılarının işte bu prostoglandin salgısının fazla üretiminden kaynaklandığı düşünülmektedir. Bazı kadınlarda bu sancılar oldukça şiddetli hissedilir.
Eğer adetler düzenli aralıklarla gerçekleşiyorsa, 1-2 gün önce alınmaya başlanan ağrı kesiciler bu sancıları hafifletebilir. Doğum kontrol hapları da prostaglandin salgısının üretimini azaltma esasına göre çalıştığı için, bazı kadınlar tarafından adet sancılarından kurtulmak için kullanılırlar. Ağrı hissedilen bölgeyi sıcak tutmak da bazı kadınlarda sancı şikayetini azaltır. Bu konuda yapılan bazı çalışmalar, omega-3 yağ asitleri, magnezyum, E, B1 ve B6 vitaminlerinin bu sancıları hafiflettiğine yönelik sonuçlar ortaya koymuştur.
Adet döneminde hissedilen şişkinlik şikayeti de, pek çok kadın tarafından adet sancısıyla birlikte dile getirilir. Rahimdeki değişikliklerin ve bağırsak hareketlerindeki yavaşlamanın sebep olduğu bu şikayetleri biraz olsun azaltmak için, adet döneminde çok sıvı tüketmeli ve hafif beslenmeli; bağırsakların çalışmasını hızlandırmak için zengin lifli gıdalar tercih etmelidir. Bunun için de ilk akla gelen ve en uygun besin maddesi, yulaftır.
Adet sancılarını hafiflettiği bilinen Omega-3 yağ asitlerini ve yağda çözünen E vitaminini de bir arada zeytinyağında buluruz. Bunlara bir de zengin magnezyum kaynağı badem ve yulafın protein kalitesini artırmak için süt ekleyerek, midenizi yormadan, zevk alarak yiyeceğiniz, kendinizi iyi hissettirecek bir çorba hazırlamanız hiç de zor değil.
Adet Sancısını Hafifleten Çorba Nasıl Hazırlanır?

Malzemeler
  • 1 yemek kaşığı zeytinyağı
  • 1 tatlı kaşığı tereyağ
  • 1 adet küçük kuru soğan
  • 1 diş sarımsak
  • 1 çay bardağı yulaf unu
  • 2 su bardağı süt
  • 2 su bardağı su
  • tuz
  • 1 yemek kaşığı iri dövülmüş badem
  • ince kıyılmış maydanoz
Hazırlanışı
  1. Küçük bir tencerede tereyağı ve zeytinyağını birlikte ısıtın, yemeklik doğranmış soğanları ekleyip kavurmaya başlayın.
  2. Rendelediğiniz bir diş sarımsağı da soğana ekleyip kavurmaya devam edin. 1 çay bardağı yulaf ununu tencereye alıp, rengi dönünceye kadar kavurun.
  3. 2 bardak süt ve 2 bardak suyu ekleyip, hızlıca karıştırarak, topak kalmayacak şekilde pişirin. Kaynamaya başladıktan sonra ocağı kısıp 5 dakika daha pişirin. Tuzunu ekleyin.
  4. Servis tabağına aldığınız çorbayı maydanoz ve çekilmiş bademle süsleyin, sıcak sıcak için.
Son derece besleyici bir o kadar da hafif olan bu çorba, şişkinlik şikayetinize de çare olacak. Çok değerli bir karbonhidrat kaynağı olan yulaf unu aynı zamanda bu dönemde ihtiyacınız olan vitamin ve mineralleri de karşılar. Dilerseniz sadece suyla da pişirebilirsiniz ama sütle pişirdiğinizde aynı zamanda kalsiyum açısından da zenginleştirmiş olursunuz. Katlanan lezzeti de size kendinizi daha iyi hissettirir.
Yulaf Nelere İyi Gelir?
Yulaf başta diyabet ve kolesterol olmak üzere, pek çok kronik hastalıkta belirtileri ve şikayetleri ortadan kaldırmak için çok faydalı bir tahıldır. Bol diyet posası içeriği sebebiyle, sindirim sistemi üzerinde çok olumlu etkileri vardır. Bağırsak hareketlerini hızlandırır ve kabızlığı engeller. Yulaf tohumlarıyla hazırlanan çaylar, uykusuzluğa iyi gelir. Zayıflama programlarında, mideyi çok geç terk ettiği ve açlık hissini geciktirdiği için ilk tercih edilen gıdalardandır. Süt ya da yoğurtla birlikte tüketildiğinde kaliteli protein bakımından da zengin bir gıda haline gelir.
Zeytinyağı Nelere İyi Gelir?
Gıda sektöründeki gelişmeler, ne yazık ki kaynağını bildiğimiz gıdaların üretimine her geçen gün daha da az yer veriyor. Maliyeti düşürmek, gıdaların raf ömrünü artırmak ya da bilemediğimiz pek çok sebeple, insan sağlığı için zararlı pek çok maddeyi, gıda ürünlerine karıştırmaktan çekinmeyen bir gıda sektörüyle karşı karşıyayız. Zeytinyağı, bu sebeple çok değerli. Güvenilir satıcılardan, kaynağını bildiğimiz, saflığına inandığımız zeytinyağına ulaşmamız, hala mümkün. İnsanlık tarihi kadar eski bir meyve olan zeytin ve ondan elde edilen yağ, insan vücudu için hayati değer taşıyan maddelerle doludur. Aslında bir meyve suyu olan zeytinyağı, doğal olarak tüketilebilen tek yağ çeşididir.  Kalp-damar hastalıklarında en önemli risk faktörü olan kolesterolün, damar tıkanıklığına yol açan kötü kolesterol (LDL) bileşenini azaltırken, yararlı ve koruyucu olan iyi kolesterol (HDL) bileşenini değiştirmez. Bu özelliği ile diğer tüm yağlar içinde kalp-damar sağlığı için en uygun yağdır. Bağırsaklar tarafından en iyi emilen yağdır ve bağırsaklardan geçişi düzenleyici özelliği vardır. Yeni doğan bebekler için çok gerekli olan yağ asitleri, zeytinyağında en üst seviyede bulunduğundan, hamile ya da emziren annelerin beslenmesinde mutlaka yeri olmalıdır. Çok değerli bir antioksidan olan zeytinyağı, hücrelerin yaşlanmasını önler ve yaşlanmanın beyin üzerindeki yıpratıcı etkilerini azaltır. Kadınlarda adet düzensizlikleri ve adet sancılarının giderilmesi için faydası olduğu anlaşılan E vitamini aynı zamanda kansere karşı koruyucudur ve saç dökülmesine de iyi gelir. Zeytinyağının mineral bileşiklerinden biri olan magnezyum da kadınlarda adet sancıları üzerinde olumlu etkileri olan minerallerin başında gelir.
Badem Nelere İyi Gelir?

Konumuz adet sancıları olduğuna göre, şu an bizi ilgilendiren, bademin adet döneminde sağladığı faydalar. Piyasada çok çeşitli biçimlerde bulabileceğiniz bademin en faydalı hali, hiç şüphesiz en doğal hali. Kabuklu yemişler içinde en yüksek besleyici değere sahip olan badem, çok iyi bir magnezyum ve E vitamini kaynağıdır. Potasyum, fosfor, demir, doymamış yağ ve protein bakımından da çok zengindir. Bütün bu zenginliğine rağmen bir porsiyon badem (25 gr.) sadece 145 kaloridir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder