10 Haziran 2018 Pazar

Salatalık, Zencefil ve Naneli Limonata Tarifi


Malzemeler
  • 2 litre su
  • 1 adet limon
  • 1 adet orta boy salatalık
  • 2 yemek kaşığı rendelenmiş zencefil
  • 10 adet nane yaprağı
Hazırlanışı
Başlangıç olarak on tane nane yaprağını yarım litre suyun içinde kaynatın ve 5 dakika kadar demlenmeye bırakın. Bu işlem tamamlandıktan sonra dinlenmeye bırakın. Limon kabuğundan üç parça rendeleyip daha sonra limonun suyunu sıkın. Daha sonra sıkışmış limon suyuyla kaynamış nane yapraklarını karıştırın. Kalan suyun içine de salatalık, limon kabukları, limon ve nane karışımı ve rendelenmiş zencefil kökünü ekleyin. Güzelce karıştırın. Eğer isterseniz görsellik açısından içine birkaç tane nane yaprağı ekleyin.
Bu karışımı 1 günde bitirmek önemli. Hem bunu içip ferahlamış olursunuz hem de günlük olarak tüketilmesi gereken 2 litre su ihtiyacını tüketmiş olursunuz. Ana öğünlerden sonra içmeniz tavsiye edilir fakat gün içinde istediğiniz zaman da tüketebilirsiniz.
Bu içecek karında şişlik ve kaslarda gevşeme sorunlarına engel olmaktadır. Göbek bölgesinde oluşan yağlanma sorununu da çözmektedir. Yani sorunlu bölgelerde zayıflamaya çare olmaktadır.
Zencefil
Zencefil kilo vermeye yardımcı olan başlıca besinlerden biridir. Bu alanda yaygın bir şekilde kullanılan mucizeleri gözle görülecek halde olan bir bitkidir. İltihap sökmeye yardımcı hatta iltihap sökücü özelliği vardır. İçeriğinde bulunan gingerol adlı madde ise bağırsak ve karın kaslarını çalıştırarak sindirim sisteminin daha da aktif çalışmasını sağlar. Gaz giderir, ödem söktürür ve yağ yakımını olumlu yönde tetikler. Zencefil, salatalık, limon ve nane ile karıştırılarak kullanıldığında daha etkili sonuçlar alınması muhtemeldir.
Salatalık
Bir adet salatalık yaklaşık olarak 10 kaloridir.
Salatalığın sindirimi kolay ve iltihap sökücü özelliği var. Salatalık, cilt sağlığı için de çok önemli olan bir sebzedir. içeriğinde bulunan C, A vitamini ile fosfor, çinko, demir, potasyum gibi elementler ve askorbik asit, kafeik asit sayesinde kırışıklar belirgin bir şekilde azalacaktır. Vücutta toplanan ödemin dışarı atılmasını kolaylaştırır ve idrar söktürücü özelliği vardır. Karın şişliğine neden olan rahatsızlıklara karşı iyi gelir. Mide yanması, gastrit, karaciğer ve pankreas hastalıklarına iyi gelir tansiyonu düzenler, sindirime yardımcı olur.
Limon

Diyetisyenlerin en özel meyvesi olarak kabul edilen limon ılıman iklimlerde yetişen bir turunçgiller meyvesidir, zengin içeriği ile tam bir sağlık deposudur. Yılın her mevsimde yaprakları ve meyveleri ile harika bir şölen yaratır, tüm Akdeniz havzası ve Ege sahillerinde bol miktarda yetişmektedir, limon suyu içeriği uçucu yağlar ve %5 asitten oluşur, limon tamamen suyu ve kabukları için üretilir.
Sabah uyanınca ılık su içine sıkılmış limon tonik; etkisi ile güçlü olmamızı sağlayacaktır. Tansiyonu düzenler, mide şikayetlerini yanma, şişkinlik, gaz gibi sorunları önlemeye yardımcı olur. Kilo vermek isteyenler mutlaka limon ile barışık olmalıdır. Limon suyu yağ üzerine damlatıldığında yağı nasıl çözüyorsa vücutta da aynı etkiyi yapar, bu nedenle bulaşık deterjanlarında limon suyu kullanılır.
Nane
İnsanlar üzerinde ilk izlenimi hoş kokusudur, yemeklerde kullanıldığında ferahlatıcı bir etki yaratır, yazın serinlemek için ayran gibi yiyecek ve içeceklerin vazgeçilmez baharatıdır. Nemli ve aynı zamanda gölge yerleri sever ve oralarda her mevsim kendiliğinden, çok fazla emek istemeden yetişir. Bilinen en önemli faydası mide bulantısını gidermektir, bu nedenle gebe kadınların tercihleri arasındadır. Özellikle grip nezle gibi hastalıkların tedavisinde oldukça etkilidir.
Kilo Kaybı
Sağlıklı kilo vermenin esas amacı dengeli ve sağlıklı besinler tüketmektir. Beslenme programları genel olarak vücudun günlük yakacağı kalori miktarından daha aza göre ayarlanmaktadır. Vücut hem günlük besinleri yakmaya çalışır hem de vücutta depolanan fazla besinleri yakar. Aslında sağlıklı zayıflama ve doğru beslenme birbirine çok yakın kavramlardır. Vücut için gerekli besin öğeleri, vitamin ve mineraller doğru şekilde tüketildiğinde sağlıklı beslenmiş olursunuz ve bu durum dolaylı olarak kilo da vermenize kolaylık sağlar.
Sağlıklı beslenmenin en temel amacı, kilo aldıran besin alışkanlıklarından kurtulmaktır. Bu durumda hem sağlıklı beslenip hem de fazla kilolardan kurtulmuş olunur. Tabi ki de tüm sağlıksız beslenmelerin yanında bir çok hastalık tipinin de kilo almaya etkisi vardır.
Kilo Almaya Neden Olan Hastalıklar Nelerdir?

1. Yüksek Tansiyon
Kilo almaya başlandığı zaman vücutta kanın basıncı her noktaya tam anlamıyla ulaşmaz ve bu durumda kan basıncı artar. Fazla yağlar da kan basıncını dengelemekte olan böbreklerde tahribata yol açtığı için kan basıncı ayarlamakta zorluklar yaşanır.
2. Kalp Hastalıkları
Depolanan fazla yağlar dönüp dolaşıp bir şekilde kalbi etkilemektedir. Bu durumda fazla yağlardan kurtulup kalbi koruma altına almak önemlidir.
3. Kanser
Aşırı kilo almak çeşitli kanser türlerini tetikler. Bunun sebebi ise yağ hücrelerinin sağlıklı hücrelerin büyümesini engellemesi ve bu durumda kanser hücrelerinin büyümesini kolaylaştırmasıdır.
4. Uyku Apnesi
Ülkemizde çok fazla önemsenmese de bir çok hastalık nedeni olarak uyku apnesi gösteriliyor. Boyun kısmında depolanan yağlar uyku apnesini etkiliyor ve bu durumda bir çok hastalık görülüyor.
5. Karaciğer Yağlanması
Alınan fazla kilolar, karaciğer yağlanmasını tetikliyor. Kilo almakta tek neden bu olmasa da en önemli nedeni arasında görülüyor.
6. Böbrek Hastalıkları
Fazla kiloların neden olduğu yüksek tansiyon ve diyabet kronik böbrek hastalıklarının başlıca sebebidir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder