13 Haziran 2018 Çarşamba

Meyan Kökü Şerbeti Tarifi


Neredeyse hepimiz meyan kökünün ismini duymuşuzdur fakat tam olarak ne işe yaradığını bilmeyiz. Mekan kökü aslında insan sağlığı için çok yararlı olan bir bitkidir. Hatta meyan kökünün ismi yöreden yöreye değişiklik de göstermektedir. Hatta meyan kökü o kadar faydalı bir bitkidir ki hem modern tıpta kullanılan ilaçlarda hem de alternatif tıpta aktif bir şekilde kendine kullanım alanı bulmaktadır. Meyan kökü çok farklı şekillerde tüketilebilmektedir pek tabii. Örneğin meyan kökünün sadece kök kısımları kullanıldığı gibi aynı zamanda çayı da hazırlanıp içilebilir. Bu yüzden eğer kişinin sağlığının meyan kökü tüketmek ile alakalı bir engeli bulunmuyor ise mutlaka evinde düzenli olarak bulundurması ve düzenli olarak tüketmesi gerekir. Çünkü meyan kökü insanın sağlıklı bir yaşam sürdürebilmesi için inanılmaz mucizeler barındırır içerisinde.
Meyan kökü Türkiye’de ağırlıklı olarak İç Anadolu taraflarında yetiştirilir. Hatta buna karşılık tüm dünyada pek çok farklı ülkede de aktif olarak meyan kökü yetiştirildiği bilinir. Meyan kökü bitkisi tıpta latince olarak glycyrrhiza glabra adı ile geçer. Bizim ülkemizde de ismi yöreden yöreye göre farklılık gösterir. Örneğin bazı bölgelerde bu şifalı bitkiye biyam, piyam, mayan, boyam ve tatlıkök gibi isimler verilir. Bu bitki en yoğun olarak doğu illerinde bilinir ve çok aktif bir şekilde de kullanılır. Aynı şekilde Güney Avrupa ülkeleri, Asya ülkeleri, Kuzey Amerika, Güney Amerika ülkeleri, Çin ve eski Yunan uygarlıklarında da nesiller boyunca kullanılan ve tüketilen bir yiyecek ve bitki olmuştur meyan kökü. Hatta meyan kökünün bugün günümüzde aktif bir şekilde kullanılan yirmiye yakın farklı çeşidi bulunur. Meyan kökünün üstünde lila ve mor renkli çiçekler de bulunur. Bu çiçekler genelde Haziran aylarında ve Temmuz aylarında azar. Meyan kökü bitkisi ağırlıklı olarak akarsuların kenarlarında bulunan kumlu alanları sever. Meyan kökünün gerçekten de yapraklı ve köklü bir yapısı vardır. Hatta kökleri toprağın altında 1 metre boyuna kadar ulaşır. Meyan kökü bitkisinin bazı kökleri acı olur iken bazı kökleri ise oldukça tatlı olmaktadır. Meyan kökü bitkisi ağırlıklı olarak sonbaharın sonunda Eylül ayında ve Ekim ayında toplanır. Ardından sonrasında kullanılmak üzere kurutularak saklanır. Eğer siz de bu çok faydalı meyan kökü bitkisinden yararlanmak ve onu tüketmek ister iseniz meyan kökü şerbeti hazırlayıp içebilir ve hatta misafirlerinize bu şifa kaynağı olan lezzetli içeceği ikram edebilirsiniz. Üstelik meyan kökü şerbetinin hiç de zor olmayan bir tarifi de mevcut. Bunun için aşağıda verdiğimiz tarifi inceleyip uygulamaya başlayabilirsiniz.
Meyan Kökü Şerbeti Nasıl Hazırlanır?
Malzemeler
  • 10 gram meyan kökü
  • 2 litre içme suyu
  • Çubuk tarçın
  • Tane karanfil
Hazırlanışı
  1. Öncelikli olarak meyan köklerini lifli bir şekilde alıp iki litre içme suyunun içine koyun. Bir süre bu şekilde meyan köklerini suyun içinde bekletin. Burada asıl amaç meyan köklerinin tüm renginin suyun içine geçmesini etkili bir biçimde sağlamaktır.
  2. Ardından meyan kökünü iyice süzmeniz gerekir.
  3. Bundan sonra da meyan kökü şerbetinin içine güzel bir lezzet ve güzel bir koku vermek için bir miktar çubuk tarçın ile bir miktar taze karanfil ilave edebilirsiniz. Bu şekilde de şerbet bir süre bekledikten sonra artık bardakların içine doldurulup tüketilebilir ya da servis edilebilir.
Meyan Kökü Neye İyi Gelir?
Meyan kökü bitkisi bağışıklık sistemini güçlendiren çok faydalı bir bitki olmaktadır. Bunun yanı sıra meyan kökü bitkisi ses kısıklıklarına da iyi gelir. Hatta balgamı ve öksürüğü söktürmek gibi bir özelliği de vardır. Aynı zamanda ateşli hastalıklarda ateşi düşürmek için de meyan kökü bitkisinin yararı büyük olacaktır. Eğer ki midenizde ülser ya da gastrit gibi bir mide rahatsızlığı bulunuyor ise ya da idrar söktürme ihtiyacınız bulunuyor ise yine meyan kökü bitkisini tüketebilirsiniz. Aynı şekilde sürekli olarak kabızlık şikayeti bulunan kişilerin de meyan kökü bitkisinden yapılan şerbeti içmeleri tavsiye edilir. Hatta meyan kökü muza benzer bir etki de gösterir ve krampları dindirmeye yardımcı olur. Özellikle meyan kökü bitkisi karaciğer hastalıklarında ve sirozda da önerilmektedir. Aynı şekilde eğer cildinizde akne, sedef, egzama ya da sivilce gibi cilt sorunları var ise yine meyan kökünü tercih edebilirsiniz. Hatta meyan kökü ile gargara yaptığınız takdirde ağzınızın içinde çıkan yararlardan bile kurtulabilirsiniz. Fakat bunun için bu meyan kökü gargarasını düzenli olarak kullanmanız gerekir.
Bazı uzmanlar tansiyonun düzene sokulması için de meyan kökü tüketilmesini tavsiye edebiliyorlar. Ancak elbette bu tüketimde de aşırıya kaçmamak gerekiyor. Hatta hormonal anlamda vücudunda düzensizlik olan kişilerin de bu faydalı bitkiyi tüketmesinde yarar olabiliyor. Ayrıca karaciğer konusunda da çok ciddi bir koruyucu görevi üstleniyor. Bazı insanlar hatta çoğu insan kış aylarında çok yoğun olarak hastalanır. Meyan kökü bitkisi grip, nezle, soğuk algınlığı ve bronşit gibi hastalıklara iyi gelir iken aynı zamanda balgam söktürücü görevi de üstlenebiliyor. Yine bu hastalıklara bağlı olarak ağırlıklı olarak ileri yaşlarda ses kısıklığı da olabiliyor insanlarda. Bunun için de bu şifalı bitkinin tüketilmesi tavsiye edilebiliyor. Çünkü ses kısıklığını iyileştirebiliyor. İnsanların karşılaştığı ve geçmek bilmeyen rahatsızlıklardan olan egzama pek çok kişinin büyük bir sorunu oluyor. Eğer ki meyan kökü jel haline getirilip kullanılır ise bu egzamaya da iyi gelebiliyor. Fakat elbette direkt olarak egzamayı geçirdiğini söylemek mümkün olmaz. Çünkü egzama eğer strese bağlı olarak ortaya çıkmış ise kolay kolay geçmiyor. Bu meyan kökü jeli ise egzamalı bölgenin rahatlamasına ve egzamanın hafiflemesine yardımcı olabiliyor.

Aynı şekilde kadınlar için adet dönemleri ile menopoz zamanları da çok zorlayıcı geçiyor. Bu dönemlerde meyan kökü kullanmak da büyük rahatlık sağlıyor. Hatta yapılan bazı araştırmalara göre meyan kökü bitkisinin kolon kanserine ve meme kanserine yakalanma riskini de azalttığı ortaya konuyor. Benzer şekilde eğer strese, yoğun çalışmaya ya da psikolojik sorunlara bağlı olarak kendinizde sürekli olarak gelişen bir kronik yorgunluk olduğunu düşünüyor iseniz meyan kökü kullanabilirsiniz.
Meyan kökü bitkisini balgam söktürücü niyetine tüketmek ister iseniz her gün üç defa 1 gram olarak meyan kökü tozunu yutabilirsiniz. Fakat kesinlikle ihtiyaç duyduğunuzdan fazlasını tüketmemelisiniz. Buna karşılık eğer meyan kökü bitkisinin gastrit ve ülser hastalıklarının tedavisi için olumlu etkilerinden faydalanmak istiyor iseniz de her gün yirmi ya da yirmi beş gram kadar meyan kökü çiğneyebilirsiniz. Yine tercihen otuz gram meyan kökü tozunu bir tatlı kaşığı kadar keten otu ile suyla beraber kaynattıktan sonra her gün üçer bardak olacak şekilde de içebilirsiniz. Bu da öksürüğün ortadan kalması için bir hayli etkili olabilecek bir yöntemdir. Yine de her daim meyan kökü bitkisini tüketmeden önce doktorunuza danışmanızda fayda vardır. Yani yanlış ve kontrolsüz kullanımlardan kaçınmanız gerekir. Bu konuda sizi en iyi ve en sağlıklı şekilde ancak ve ancak doktorunuz yönlendirecektir. Aktarlardan alınan bilgiye de her zaman güvenilmemesi gerekebilir. Eğer başka bir rahatsızlığınız var ise sizden ve doktorunuzdan başka hiç kimse bunu tam olarak bilemez.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder