1 Haziran 2018 Cuma

Yemeğe Uyumlu Şarabı Seçmenin Püf Noktaları


Yoğunluk
Eğer daha önce şarap içtiyseniz bilirsiniz ki her şarabın yoğunluğu farklıdır. Bazı şarapların tadı diğerlerinden daha kuvvetli olur ve eğer hafif bir şeyler yiyorsanız yanında çok kuvvetli bir şarap içmek istemezsiniz. Pek çok şarap uzmanı, şarabınızı seçmeden önce, ne yiyeceğinize karar vermenizin daha doğru olduğunu söylüyor. Şarabın yoğunluğu, renginden daha önemlidir. Bu nedenle, salata ya da balık yiyorsanız hafif bir şarabı tercih etmek daha keyif verici olacaktır. Kırmızı et içinse daha yoğun, zengin bir şarap seçmelisiniz.
Tat
Her şarabın tadı bir diğerinden farklıdır. Bazıları meyvemsi, bazıları odunsu, bazıları ise derimsidir. Şarabınızı seçerken, yediğinizle uygun bir tada sahip olanı seçmelisiniz. Mesela, meyvemsi bir şarap, brunchlara yakışırken, yoğun bir kırmızı şarap mangalda tavuk ve fırın patatesle daha güzel gidecektir.
Tatlılık
Bazı şaraplar, yapıları gereği, diğerlerinden daha tatlıdırlar. Eğer siz de tatlı, meyvemsi şaraplardan hoşlanıyorsanız bu tip şarabınızı tatlı ya da tek başına içeceğiniz zamana saklayın. Yemekle içmek için daha sek şaraplara yönelmenizi öneririz. Eğer sadece tatlı şarapları içebiliyorsanız Cabernet ya da Pinot Grigio öneririz.
Ağırlık
Eğer şarabınızın içinde alkol oranı sizin için önemliyse, şarabı seçmeden önce içeriğe bakmak akıllıca olacaktır. Bazı şaraplar, doğal olarak, diğerlerinden daha az alkol içerirler.
Gövde
Şarabın gövdesi demek, ağızda nasıl hissedildiği demektir. Her şarap faklı hissedilir ve bazıları diğerleriden daha ağırdır. Nasıl gövdeli bir şaraptan hoşlandığınızı anlamanızın tek yolu tatmaktır.
Yöre
Pek çok insan en iyi şarapların Fransa’nın güneyinden ya da Napa’dan geldiğini sanar. İşin doğrusu, iyi bir şarabın dünyanın her yerinden elde edilebileceğidir. Siz de zamanla, şarapları tattıkça, hangi bölgeye ait şarapların daha çok hoşunuza gideceğini bulacaksınız. Bölge isimlerine kanmayın ve sevdiğiniz yöreyi deneyerek bulun.
Tercih
Şarap seçmenin yöntemleri var ama bu demek değildir ki illa bu yöntemler doğrultusunda bir şarap seçmeli ve onu içmelisiniz. Sonuçta içtiğinden keyif alacak kişi yine sizsiniz. Bu nedenle, uzmanların ne söyledikleri çok da önemli değil. Siz neyi seviyorsanız onun keyfini çıkartın.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder