18 Kasım 2020 Çarşamba

Alıçın Faydaları Nelerdir?


Alıç, genellikle dikenli çalı şeklinde ve küçük boylu ağaçlar üzerinde yetişen bir meyve türüdür. Alıç, genellikle, dağ eteklerinde, güneş alan ormanlık alanlarda yetişmektedir. Çoğunlukla mayıs ayında çiçek açmaya başlayan alıç, küçük beyaz, kırmızı ya da pembe salkımlar halinde büyümektedir. Küçüklerine akdiken denilen alıçlar, tomurcuklandıktan sonra çiçek açmaktadır. Çoğu zaman olgunlaşmış alıçlar kırmızı renklidir, fakat siyah renkli de olabilmektedir. Alıçın esas ana yurdu ise kuzey Avrupa bölgesidir.
Alıç, 1. yy’da kalp hastalıklarının tedavisinde kullanılmaktaydı. Ayrıca, 1800’lü yıllarda Amerikan doktorlar tarafından dolaşım sistemi ile ilgili sağlık problemlerinin  tedavisinde ve solunum ile ilgili hastalıkların tedavisinde kullanılmaktaydı. Geleneksel yöntemlerde alıç, kalp atışlarından (nabızdan) kaynaklanan kalp hastalıklarının tedavisinde, yüksek tansiyon, göğüs ağrısı ve kalp yetmezliği gibi sağlık problemlerinin tedavisinde kullanılmaktadır. Günümüzde ise, alıçın çiçekleri, meyveleri ve yaprakları, bir çok ilacın yapımında kullanılmaktadır.
Antioksidan özellikleri olan alıç, oligomerik prosiyanidinler (OPCs üzümde de bulunan bir madde) ve quercetin (sarı renkli ve bitkilerde bulunan pigment, bağışıklık sistemini güçlendirir ve alerjik etkileri azaltır), lif ve C vitamini gibi bileşenler içermektedir.
Alıcın Sağlığa Faydaları Nelerdir?
Birçok yönden sağlığa olumlu etkileri olan alıç doğal bir antioksidan olduğu için, serbest radikaller ile mücadele eder, hücre zarını yeniler, DNA’nın yapısını yeniler. Alıç, kalp hastalıklarına karşı mücadele eder, arter sağlığını korur, yüksek tansiyonu ve kandaki kolestrolü kontrol altına alır. Solunum ve dolaşım sistemini korur, ciltte oluşan yanık, çıban, iltihap ve yaraları tedavi eder. Kanser riskini azaltan alıç, kan damarlarını onarır ve kanın akışını düzenler. Göğüs ağrılarını dindiren alıç, bağışıklık sistemini güçlendirir, korku, endişe ve stres ile mücadele eder, insomnia ile mücadele eder, sindirim sistemini korur, enerji sağlar ve karaciğer sağlığını korur. Alıç, iyi bir kalori yakıcıdır ve hazımsızlığı gidermeye yardımcı olur. Sıcak basmalarını dindiren alıç, iyi bir antioksidan kaynağıdır ve enfeksiyonların, özellikle bağırsak enfeksiyonlarının giderilmesine yardımcı olur.
1.Göğüs Ağrıları
Anjin ya da faranjit gibi hastalıkların tedavisine yardımcı olan alıç, kalp krizine sebep olabilecek göğüs ağrılarını dindirir. Bu özelliği yüz yıllardır bilinen alıç, geleneksel olarak göğüs ağrılarının tedavisinde kullanılmaktadır.
Yapılan bir araştırmaya göre, 60 tane anjin hastasına günde 180 miligram miktarında alıç, 3 hafta boyunca verilmiştir. 3 hafta sonunda, bu kişilerin, kan akışları düzelmiş ve göğüs ağrılarının azalmış olduğu tespit edilmiştir.
2.Kalp Sağlığı
Kardiovaskuler hastalıklar ile mücadele eden alıç, kalp sağlığını güçlendirir, nefes darlığını azaltır ve yorgunluğu ortadan kaldırır. Antioksidan özelliği ile vücuda zararlı olan serbest radikalleri, vücuttan uzaklaştırır ve bu sayede kalp sağlığını korur. Alıç, kalp yetmezliği de dahil bir çok kalp hastalıkları ile mücadele eder. Kalp kaslarını güçlendiren alıç, kalp sağlığını korumaktadır.
3.Tansiyon
Hem çok yüksek tansiyonun hem de çok düşük tansiyonun kontrol edilmesine yardımcı olan alıç, tansiyon değerlerinin olması gereken normal değerlerine gelmesine yardımcı olmaktadır. Alıç, özellikle yüksek tansiyon hastaları için önemli bileşenler içeren bir meyvedir.
Mevcut yapılan deneyler, alıcın yüksek tansiyona direkt olarak nasıl etki gösterdiğini açıklayamamıştır ama alıcın hipertansiyon ilaçları ile birlikte kullanıldığında tehlikeli bir durum oluşturmayacağı belirlenmiştir.
4.Bağışıklık Sistemi
Alıç, içermiş olduğu vitamin C sayesinde, vücutta biriken tehlikeli toksin maddelerin ortadan kaldırılmasına yardımcı olmaktadır. Alıç, beyaz kan hücrelerinin aktivitesini güçlendirir ve bağışıklık sistemini güçlendirir.
5.Anksiyete
Psikolojik bir takım sağlık sorunlarının giderilmesi amacı ile geleneksel olarak kullanılan alıç, stres, anksiyete ve depresyon gibi ruhsal ve mental sağlık problemleri ile mücadele eder. Her hangi bir sebepten dolayı üzüntü duyan kişilerin daha iyi hissetmesine yardımcı olan alıç, hormonların salgılanmasını etkilediği için, tüketildiği zaman, daha mutlu  ve iyi hissedilmesine yardımcı olmaktadır.
6.Stres
Özellikle alıç çayı, sinirlilik hali ile başa çıkabilmek için iyi bir seçenektir. Stresin en büyük belirtileri olan çarpıntı ve göğüste sıkışma hissini en aza indiren alıç, tansiyonu da düzenlediği için, stres seviyesini düşürmeye yardımcı olmaktadır.
7.Enerji Kaynağı
Alıç, koroner kan damarların genişleyip açılmasını sağladığı için, damarlardan daha fazla miktarda kan geçmesine yardımcı olmaktadır. Bundan dolayı, alıç, daha dinç ve canlı hissedilmesine yardımcı olur. Dolaşım sistemini düzenleyen alıç, daha düzgün ve doğru şekilde oksijen taşınmasını sağlar ve metabolizmayı destekler.
8.Sindirim Sistemi
Birçok organik bileşen ve lif içeren alıç, sindirim sistemini rahatlatır ve aktivitelerini genişletir. Alıçın, kabızlık, kusma, ağrı gibi sindirim sistemi problemlerine karşı koruyucu ve tedavi edici özelliği olduğu gibi, ülser gibi mide rahatsızlıklarına ve kolon kanseri gibi ciddi hastalıklara karşı da, hem tedavi edici hem de önleyici etkisi bulunmaktadır.
9.Cilt Sağlığı
Antioksidan bileşimi ile alıç, cildin temizlenmesine ve korunmasına yardımcı olmaktadır. Cilt üzerinden oluşan, yanmaların ve yaraların ya da akne ve sivilcelerin tedavisinde iyileştirici etki gösteren alıç, anti iltihabik özelliği ile, egzema ve sedef hastalığı gibi sağlık problemlerini giderir. Alıç, kaşıntı ve kabarmaları dindirir.
10.Bağırsak Enfeksiyonları
Bağırsakların aktivitesini güçlendiren alıç, içermiş olduğu bazı bileşenlerin yardımı ile kabızlığı tedavi ettiği gibi, bağırsak enfeksiyonlarını da giderir. Alıç, bağırsaklar içine yerleşen tenya ve bağırsak solucanlarının giderilmesine yardımcı olmaktadır.
11.İnsomnia
Özellikle taze alıç çayı, içildiği zaman sakinleştirici ve dinlendirici etki gösterdiği için, daha rahat ve derin uyku çekilmesine yardımcı olmaktadır.
12.Sıcak Basması
Alıç, menopoz döneminde kadınlarda gözlenen sıcak basması durumu ile mücadele eder. Alıç aynı zamanda, yumurtalıkların aktivitelerini desteklemeye yardımcı olur.
13.Kalori Yakıcı
Alıç, yağların metabolik süreçlerde kontrolüne yardımcı olmaktadır. Özellikle alıç sirkesi, vücuttaki kolestrol miktarını azaltmaya yardımcı olur ve doğal bir yağ yakıcıdır.
14.Hazımsızlık
Alıç, özellikle Çin’de besinlerin vücut içinde hazmedilmesi konusunda, ilaç olarak kullanılmaktadır. Yemek yedikten sonra, besinlerin çok daha kolay şekilde hazmedilmesine yardımcı olan alıç, şişkinlik ve tıkanıklık hissini gidermeye yardımcı olur.
15.Karaciğer Sağlığı
Yapılan araştırmalara göre, alıç karaciğer hastalıklarına karşı koruyucu etki göstermektedir. Hala devam etmekte olan ve henüz sonuçlanmayan araştırmalara göre alıç, karaciğer sağlığını koruyucu etki göstermektedir. Alıç, karaciğer hastalığına sahip kişiler tarafından tedavi amacı ile kullanılabilmektedir.
16.Antioksidan
Laboratuvar çalışmaları ve denek hayvanları üzerinde yapılan çalışmalara göre, alıç antioksidan bileşimi ile, vücuda yerleşmiş olan serbest radikaller ile mücadele eder ve vücuttan uzaklaştırılmasına yardımcı olur. Çevresel etkiler ile ve her yaş aldığımızda vücudumuzda doğal olarak gelişen serbest radikaller, hücre ve DNA yapısına zarar vermektedir. Çevreden aldığımız toksinler, ultraviyole ışınlar, radyasyon, sigara içmek, birtakım ilaçlar ve hava kirliliği sebebi ile vücutta biriken serbest radikaller, sağlığı olumsuz yönde etkileyebilmektedir. Serbest radikaller, kanser ve kalp hastalıkları başta olmak üzere birçok sağlık problemine sebep olabilmektedir. Antioksidan bileşimi ile alıç, bu gibi hastalıkların önüne geçmektedir.
17.Ateroskleroz
Yapılan birtakım araştırmalara göre alıç, antioksidan etkisinin yardımı ile, arterler ile ilişkili bir hastalık olan ateroskleroz ile mücadele eder.
18.Kolesterol:
Bazı yapılan araştırma ve deneylere göre alıç, kandaki kötü kolestrol (LDL) miktarını azaltır ve kanın damar içindeki akışını düzeltir. Fakat bu sonuçlar hayvanlar üzerinden yapılan deneylere göre belirlenmiştir. Hala devam eden araştırmalar, alıcın insanlar üzerinde de benzer etkiyi gösterebileceğini kanıtlamaktadır.
 Fazla Miktarda Alıç Tüketmenin Bir Zararı Olabilir Mi?
  • Birçok açıdan sağlık için faydalı olan alıcın bazı kendine has yan etkileri bulunmaktadır. Bazı hassas bir bünyeye sahip olan kişilerde, fazla miktarda alıç tüketilmesi, karın ve mide ağrısına, yorgunluğa, bulantıya, baş dönmesine, nefes darlığına, kalp ritminde düzensizliğe, ruhsal bazı sıkıntılara ve bir takım alerjik reaksiyonlara sebep olabilmektedir.
  • Çok uzun süreli olarak alıç tüketmek ciddi birtakım hastalıklara yol açabilmektedir. Bundan dolayı, 3 ya da 4 aylık bir süreyi aşmadan alıç tüketmek çok daha sağlıklı olacaktır.
  • Fazla miktarda alıç tüketmek, kalp çarpıntısına sebep olabilmektedir.
  • Kalp ya da kardiovaskuler hastalıklara sahip kişilerin fazla miktarda alıç tüketmeleri sağlıklarını tehdit edebilmektedir.
  • Çok fazla miktarda alıç tüketmek, baş ağrısı, migren, vertigo gibi sağlık problemlerine yol açabilmektedir.
  • Hamile ve emziren kadınların ise, alıç tüketmemeleri çok daha sağlıklı olacaktır.
Besin Değerleri
100 gram alıç için besin değerleri:
  • Kalori: 95
  • Toplam yağ: 0.38 g % 1
  • Doymuş yağ: 0.052 g % 0
  • Çoklu doymamış yağ: 0.131 g
  • Tekli doymamış yağ: 0.029 g
  • Kolestrol: 0 mg % 0
  • Sodyum: 1 mg % 0
  • Potasyum: 187 mg
  • Toplam karbonhidrat: 25 g % 8
  • Lif: 0.5 g % 2
  • Şeker: 5.03 g
  • Protein: 0.44 g
  • Vitamin A: % 1
  • Vitamin C: % 12
  • Kalsiyum: % 2
Demir: % 2

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder