Alıç, genellikle dikenli çalı şeklinde ve küçük boylu
ağaçlar üzerinde yetişen bir meyve türüdür. Alıç, genellikle, dağ eteklerinde,
güneş alan ormanlık alanlarda yetişmektedir. Çoğunlukla mayıs ayında çiçek
açmaya başlayan alıç, küçük beyaz, kırmızı ya da pembe salkımlar halinde
büyümektedir. Küçüklerine akdiken denilen alıçlar, tomurcuklandıktan sonra
çiçek açmaktadır. Çoğu zaman olgunlaşmış alıçlar kırmızı renklidir, fakat siyah
renkli de olabilmektedir. Alıçın esas ana yurdu ise kuzey Avrupa bölgesidir.
Alıç, 1. yy’da kalp hastalıklarının tedavisinde
kullanılmaktaydı. Ayrıca, 1800’lü yıllarda Amerikan doktorlar tarafından
dolaşım sistemi ile ilgili sağlık problemlerinin tedavisinde ve solunum
ile ilgili hastalıkların tedavisinde kullanılmaktaydı. Geleneksel yöntemlerde
alıç, kalp atışlarından (nabızdan) kaynaklanan kalp hastalıklarının
tedavisinde, yüksek tansiyon, göğüs ağrısı ve kalp yetmezliği gibi sağlık
problemlerinin tedavisinde kullanılmaktadır. Günümüzde ise, alıçın çiçekleri,
meyveleri ve yaprakları, bir çok ilacın yapımında kullanılmaktadır.
Antioksidan özellikleri olan alıç, oligomerik
prosiyanidinler (OPCs üzümde de bulunan bir madde) ve quercetin (sarı renkli ve
bitkilerde bulunan pigment, bağışıklık sistemini güçlendirir ve alerjik
etkileri azaltır), lif ve C vitamini gibi bileşenler içermektedir.
Alıcın
Sağlığa Faydaları Nelerdir?
Birçok yönden sağlığa olumlu etkileri olan alıç doğal
bir antioksidan olduğu için, serbest radikaller ile mücadele eder, hücre zarını
yeniler, DNA’nın yapısını yeniler. Alıç, kalp hastalıklarına karşı mücadele
eder, arter sağlığını korur, yüksek tansiyonu ve kandaki kolestrolü kontrol
altına alır. Solunum ve dolaşım sistemini korur, ciltte oluşan yanık, çıban,
iltihap ve yaraları tedavi eder. Kanser riskini azaltan alıç, kan damarlarını
onarır ve kanın akışını düzenler. Göğüs ağrılarını dindiren alıç, bağışıklık
sistemini güçlendirir, korku, endişe ve stres ile mücadele eder, insomnia ile
mücadele eder, sindirim sistemini korur, enerji sağlar ve karaciğer sağlığını
korur. Alıç, iyi bir kalori yakıcıdır ve hazımsızlığı gidermeye yardımcı olur.
Sıcak basmalarını dindiren alıç, iyi bir antioksidan kaynağıdır ve
enfeksiyonların, özellikle bağırsak enfeksiyonlarının giderilmesine yardımcı
olur.
1.Göğüs
Ağrıları
Anjin ya da faranjit gibi hastalıkların tedavisine
yardımcı olan alıç, kalp krizine sebep olabilecek göğüs ağrılarını dindirir. Bu
özelliği yüz yıllardır bilinen alıç, geleneksel olarak göğüs ağrılarının
tedavisinde kullanılmaktadır.
Yapılan bir araştırmaya göre, 60 tane anjin hastasına
günde 180 miligram miktarında alıç, 3 hafta boyunca verilmiştir. 3 hafta
sonunda, bu kişilerin, kan akışları düzelmiş ve göğüs ağrılarının azalmış
olduğu tespit edilmiştir.
2.Kalp
Sağlığı
Kardiovaskuler hastalıklar ile mücadele eden alıç,
kalp sağlığını güçlendirir, nefes darlığını azaltır ve yorgunluğu ortadan
kaldırır. Antioksidan özelliği ile vücuda zararlı olan serbest radikalleri,
vücuttan uzaklaştırır ve bu sayede kalp sağlığını korur. Alıç, kalp yetmezliği
de dahil bir çok kalp hastalıkları ile mücadele eder. Kalp kaslarını
güçlendiren alıç, kalp sağlığını korumaktadır.
3.Tansiyon
Hem çok yüksek tansiyonun hem de çok düşük tansiyonun
kontrol edilmesine yardımcı olan alıç, tansiyon değerlerinin olması gereken
normal değerlerine gelmesine yardımcı olmaktadır. Alıç, özellikle yüksek
tansiyon hastaları için önemli bileşenler içeren bir meyvedir.
Mevcut yapılan deneyler, alıcın yüksek tansiyona
direkt olarak nasıl etki gösterdiğini açıklayamamıştır ama alıcın hipertansiyon
ilaçları ile birlikte kullanıldığında tehlikeli bir durum oluşturmayacağı belirlenmiştir.
4.Bağışıklık
Sistemi
Alıç, içermiş olduğu vitamin C sayesinde, vücutta
biriken tehlikeli toksin maddelerin ortadan kaldırılmasına yardımcı olmaktadır.
Alıç, beyaz kan hücrelerinin aktivitesini güçlendirir ve bağışıklık sistemini
güçlendirir.
5.Anksiyete
Psikolojik bir takım sağlık sorunlarının giderilmesi
amacı ile geleneksel olarak kullanılan alıç, stres, anksiyete ve depresyon gibi
ruhsal ve mental sağlık problemleri ile mücadele eder. Her hangi bir sebepten
dolayı üzüntü duyan kişilerin daha iyi hissetmesine yardımcı olan alıç,
hormonların salgılanmasını etkilediği için, tüketildiği zaman, daha mutlu
ve iyi hissedilmesine yardımcı olmaktadır.
6.Stres
Özellikle alıç çayı, sinirlilik hali ile başa
çıkabilmek için iyi bir seçenektir. Stresin en büyük belirtileri olan çarpıntı
ve göğüste sıkışma hissini en aza indiren alıç, tansiyonu da düzenlediği için,
stres seviyesini düşürmeye yardımcı olmaktadır.
7.Enerji
Kaynağı
Alıç, koroner kan damarların genişleyip açılmasını
sağladığı için, damarlardan daha fazla miktarda kan geçmesine yardımcı
olmaktadır. Bundan dolayı, alıç, daha dinç ve canlı hissedilmesine yardımcı
olur. Dolaşım sistemini düzenleyen alıç, daha düzgün ve doğru şekilde oksijen
taşınmasını sağlar ve metabolizmayı destekler.
8.Sindirim
Sistemi
Birçok organik bileşen ve lif içeren alıç, sindirim
sistemini rahatlatır ve aktivitelerini genişletir. Alıçın, kabızlık, kusma,
ağrı gibi sindirim sistemi problemlerine karşı koruyucu ve tedavi edici
özelliği olduğu gibi, ülser gibi mide rahatsızlıklarına ve kolon kanseri gibi
ciddi hastalıklara karşı da, hem tedavi edici hem de önleyici etkisi
bulunmaktadır.
9.Cilt
Sağlığı
Antioksidan bileşimi ile alıç, cildin temizlenmesine
ve korunmasına yardımcı olmaktadır. Cilt üzerinden oluşan, yanmaların ve yaraların
ya da akne ve sivilcelerin tedavisinde iyileştirici etki gösteren alıç, anti
iltihabik özelliği ile, egzema ve sedef hastalığı gibi sağlık problemlerini
giderir. Alıç, kaşıntı ve kabarmaları dindirir.
10.Bağırsak
Enfeksiyonları
Bağırsakların aktivitesini güçlendiren alıç, içermiş
olduğu bazı bileşenlerin yardımı ile kabızlığı tedavi ettiği gibi, bağırsak
enfeksiyonlarını da giderir. Alıç, bağırsaklar içine yerleşen tenya ve bağırsak
solucanlarının giderilmesine yardımcı olmaktadır.
11.İnsomnia
Özellikle taze alıç çayı, içildiği zaman
sakinleştirici ve dinlendirici etki gösterdiği için, daha rahat ve derin uyku
çekilmesine yardımcı olmaktadır.
12.Sıcak
Basması
Alıç, menopoz döneminde kadınlarda gözlenen sıcak
basması durumu ile mücadele eder. Alıç aynı zamanda, yumurtalıkların
aktivitelerini desteklemeye yardımcı olur.
13.Kalori
Yakıcı
Alıç, yağların metabolik süreçlerde kontrolüne
yardımcı olmaktadır. Özellikle alıç sirkesi, vücuttaki kolestrol miktarını
azaltmaya yardımcı olur ve doğal bir yağ yakıcıdır.
14.Hazımsızlık
Alıç, özellikle Çin’de besinlerin vücut içinde
hazmedilmesi konusunda, ilaç olarak kullanılmaktadır. Yemek yedikten sonra,
besinlerin çok daha kolay şekilde hazmedilmesine yardımcı olan alıç, şişkinlik
ve tıkanıklık hissini gidermeye yardımcı olur.
15.Karaciğer
Sağlığı
Yapılan araştırmalara göre, alıç karaciğer
hastalıklarına karşı koruyucu etki göstermektedir. Hala devam etmekte olan ve
henüz sonuçlanmayan araştırmalara göre alıç, karaciğer sağlığını koruyucu etki
göstermektedir. Alıç, karaciğer hastalığına sahip kişiler tarafından tedavi
amacı ile kullanılabilmektedir.
16.Antioksidan
Laboratuvar çalışmaları ve denek hayvanları üzerinde
yapılan çalışmalara göre, alıç antioksidan bileşimi ile, vücuda yerleşmiş olan
serbest radikaller ile mücadele eder ve vücuttan uzaklaştırılmasına yardımcı
olur. Çevresel etkiler ile ve her yaş aldığımızda vücudumuzda doğal olarak
gelişen serbest radikaller, hücre ve DNA yapısına zarar vermektedir. Çevreden
aldığımız toksinler, ultraviyole ışınlar, radyasyon, sigara içmek, birtakım
ilaçlar ve hava kirliliği sebebi ile vücutta biriken serbest radikaller,
sağlığı olumsuz yönde etkileyebilmektedir. Serbest radikaller, kanser ve kalp
hastalıkları başta olmak üzere birçok sağlık problemine sebep olabilmektedir.
Antioksidan bileşimi ile alıç, bu gibi hastalıkların önüne geçmektedir.
17.Ateroskleroz
Yapılan birtakım araştırmalara göre alıç, antioksidan
etkisinin yardımı ile, arterler ile ilişkili bir hastalık olan ateroskleroz ile
mücadele eder.
18.Kolesterol:
Bazı yapılan araştırma ve deneylere göre alıç, kandaki
kötü kolestrol (LDL) miktarını azaltır ve kanın damar içindeki akışını
düzeltir. Fakat bu sonuçlar hayvanlar üzerinden yapılan deneylere göre
belirlenmiştir. Hala devam eden araştırmalar, alıcın insanlar üzerinde de
benzer etkiyi gösterebileceğini kanıtlamaktadır.
Fazla
Miktarda Alıç Tüketmenin Bir Zararı Olabilir Mi?
- Birçok açıdan sağlık için faydalı olan alıcın bazı kendine has yan etkileri bulunmaktadır. Bazı hassas bir bünyeye sahip olan kişilerde, fazla miktarda alıç tüketilmesi, karın ve mide ağrısına, yorgunluğa, bulantıya, baş dönmesine, nefes darlığına, kalp ritminde düzensizliğe, ruhsal bazı sıkıntılara ve bir takım alerjik reaksiyonlara sebep olabilmektedir.
- Çok uzun süreli olarak alıç tüketmek ciddi birtakım hastalıklara yol açabilmektedir. Bundan dolayı, 3 ya da 4 aylık bir süreyi aşmadan alıç tüketmek çok daha sağlıklı olacaktır.
- Fazla miktarda alıç tüketmek, kalp çarpıntısına sebep olabilmektedir.
- Kalp ya da kardiovaskuler hastalıklara sahip kişilerin fazla miktarda alıç tüketmeleri sağlıklarını tehdit edebilmektedir.
- Çok fazla miktarda alıç tüketmek, baş ağrısı, migren, vertigo gibi sağlık problemlerine yol açabilmektedir.
- Hamile ve emziren kadınların ise, alıç tüketmemeleri çok daha sağlıklı olacaktır.
Besin
Değerleri
100 gram alıç için besin değerleri:
- Kalori: 95
- Toplam yağ: 0.38 g % 1
- Doymuş yağ: 0.052 g % 0
- Çoklu doymamış yağ: 0.131 g
- Tekli doymamış yağ: 0.029 g
- Kolestrol: 0 mg % 0
- Sodyum: 1 mg % 0
- Potasyum: 187 mg
- Toplam karbonhidrat: 25 g % 8
- Lif: 0.5 g % 2
- Şeker: 5.03 g
- Protein: 0.44 g
- Vitamin A: % 1
- Vitamin C: % 12
- Kalsiyum: % 2
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder