5 Kasım 2020 Perşembe

Şevketi Bostan – Akkız Bitkisi Nedir?

 

Şevketi Bostan ( Mübarek Dikeni Nedir ) ?

Yenilebilir doğal ot sebzelerinden olan şevketi bostan bitkisi akkız bitkisi olarak özellikle Ege ve Akdeniz Bölgesinde bilinen ve tüketilen lezzetli bir bitkidir. Akdeniz Havzası ve İran arasında daha çok görülebilir.

Etli yemeklerinin yanı sıra salatası yapılabilmektedir. Bilinen diğer isimleri: Mübarekdikeni, bostanotu‘dur.

Şevketi bostan otu tüylü ve yaprak kenarları oldukça dikenli bir bitkidir. Bitkinin körpe yaprakları dikenlerinden temizlenerek elde kalan kısım kullanılır.

Geleneksel halk tababetinde; sindirimi kolaylaştırdığı, basur ve ishal gibi sorunlar etki ettiği dile getirilir. Bunun yanında diğer yeşil yapraklı sebzelerde olduğu gibi besleyici değeri yüksek, kan temizleyici ve yara iyileştirici olarak bilinir. Damarlara ve karaciğere iyi geldiği söylenir. Karın ağrısı şikayetine de iyi geldiği tecrübe edilmiştir. Ancak bu sayılan faydalar bilimsel olmaktan ziyade, geleneksel veya kulaktan dolma bilgilerdir. Bu nedenle ilaç olarak tüketilmesi tavsiye olunmaz ancak sebze olarak tüketilebilir.

Geleneksel olarak, bitkinin kurutulmuş tohum ve yapraklarından normal çay demleme yöntemi ile çayı yapılır ve tüketilir.

Şevketibostan otunu bulmak, temizlemek ve pişirmek biraz maharet ister. Özellikle terbiyelenmiş kuzu ( yada oğlak )  etiyle yapılan yemeği çok meşhurdur. ( Tarifi yazının en altında var ) Bu bitkinin kokusu anason kokusuna benzemektedir.Bu nedenle salatası da, yeşillik olarak da güzel gittiği söylenir. Şevketibostan otu haşlanıp üzerine sarımsak ve yoğurt dökülerek de tüketilebilir.

Mevsiminde kilosu ege özellikle İzmir pazarlarında kilosu 15 ila 20 TL arasında bulunabilir. Yemeğini ise İstanbul’da Kiva Han restorantta bulabilirsiniz.

Kuzu Etli Şevketi Bostan Yemeği Tarifi

Şevketi Bostan Yemeği için Malzemeler:
Yarım kilo şevketi bostan
300 gr kuzu kuşbaşı
2 adet orta boy kuru soğan
4 yemek kaşığı zeytin yağı
5 su bardağı sıcak su
Biraz tuz

Kuzu eti lokum kıvamına gelinceye kadar güzelce pişirilerek bir kenarı bırakılır.
Ayıklanmış Şevket-i bostan otunun yeşil kısımlarını kesilir ve 3-4 cm boyunda doğranarak bol su altında iyice yıkanır. 15 dakika kadar suda bekletilir ve süzülmeye bırakılır.

Daha sonra etin bulunduğu tencereye 4 çorba kaşığı zeytinyağı ve doğranmış soğanlar eklenerek bir süre kavrulur ve ardından süzülmüş şevketi bostanlar eklenerek şevketibostanların rengi biraz değişinceye kadar pişirilir. En son 4 su bardağı sıcak su eklenir ve kısık ateşte etle birlikte şevketi bostanlar yumuşayıncaya kadar pişirilir.

Afiyet Olsun…

 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder