17 Kasım 2020 Salı

Unutkanlık Kürü


Sağlıklı beslenenler; damar tıkanıklığı, kalp hastalıkları, diyabet, hipertansiyon, damar tıkanıklığı ve daha birçok hastalığa yakalanma riskini azaltırlar. Sağlıklı beslenme aynı zamanda beyin fonksiyonlarının gelişmesine yardımcı olur ve hafızanın güçlenmesini sağlar. Doymuş yağı fazla miktarda içerisinde barındıran yiyeceklerin tüketimi, kötü kolestrol seviyesini yükseltir. Bu da beyne giden akışında bir azalmaya sebebiyet verir. Gereğinden az olarak beyne kan gitmesi sonucunda, kan yolu ile taşınan oksijen miktarında da azalma görülür. Oksijen azlığı da hafızanın zayıflamasına yol açar. İlerleyen durumlarda da vasküler demansa sebep olabilir.
Unutkanlık İçin Ne İyi Gelir?
Unutkanlık için iyi gelen doğal besinler bulunur. Bu besinlerden birkaçı ise şunlardır;
1. Yabanmersini

Yabanmersini, beyni oksidatif strese karşı korur. Yaşa bağlı olarak meydana gelen unutkanlığı geciktirir. Yabanmersininin düzenli olarak tüketilmesi sonucunda öğrenme kapasitesi artar ve bireyin motor becerilerinde gelişme meydana gelir. Hafızanın güçlenmesini sağlamak için yabanmersini günde bir avuç kadar yenilebilir.
2. Derin Deniz Balıkları

Ton balığı ve somon balığı gibi derin denizlerde yaşayan, yağlı balıklar omega 3 yağ asitleri açısından zengindir. Bu balıkların tüketilmesi unutkanlık için iyi gelir. Bunun dışında protein kaynağı açısından da yüksek değerlere sahip olan balıklar, genel sağlık açısından da oldukça fayda sağlar. Haftada 2 veya 3 öğün olarak balık tüketimi, uzun dönem için hafızanın korunmasında yardımcı olur.
3. Kuruyemişler

Yaşa bağlı olarak ve yağ asitlerine bağlı olarak görülmekte olan bilişsel gerilemenin yavaşlamasını sağlayan E vitamini, kabuklu yemişler ve tohumlarda çokça bulunur. Kuruyemişler de unutkanlık ile mücadele aşamasında tavsiye edilen besinler arasında kendisine yer bulur.
Fındık, susam, ceviz, badem, kaju, ay çekirdeği, yer fıstığı ve keten tohumu gibi yemişlerden birisinin her gün düzenli olarak bir avuç yenmesi hafızanın korunmasında etkin rol oynar.
4. Kepekli Tahıllar

Organların her birinde olduğu gibi beyninde yeteri kadar oksijeni alabilmesi için düzenli olarak kan akışı ihtiyacı bulunur. Tam tahıllı olan ekmekler, kahverengi pirinç ve yulaf ezmesi gibi kepekli tahıllar kişilerin kötü kolestrol seviyesini düşürür. Kanda akışı olumsuz bir yönde etkileyen damar tıkanıklığı için koruma görevi üstlenir. Beyaz ekmeği tercih edenler kepekli ekmek ile ya da tam olan buğday ekmeği ile değiştirmek uzun dönem için hafızanın korunması bakımından atılacak olan güçlü bir adımdır.
5. Nar Suyu

Nar, antioksidan bakımından oldukça zengin bir konumda yer alır. Vücut içerisinde bulunan, hücrenin var olan yapısının bozulmasına yol açan serbest radikaller için etkin bir koruma görevi yürütür. Nar suyunda olduğu gibi antioksidan etkisini barındıran greyfurt, portakal ve çilek gibi meyvelerde unutkanlık için iyi gelir. Nar suyu beyin hücrelerinin korunmasını sağlar. Narın suyunun ekşi gelmesi halinde yarı yarıya su ile karıştırılarak da içilebilir.
6. Yeşil Çay

Yeşil çay, kahvenin yarısı kadar kafein içerir ve konsantrasyonun artmasında etkilidir. Böylece ruh halini yukarıya taşır ve unutkanlık için iyi gelir. Yeşil çay, kendisinde bulundurduğu antioksidan özellikleri sayesinde başta beyin olmak üzere diğer organları korur. Yeşil çayın faydasının tam olarak görülebilmesi için taze olarak demlenmesi gereklidir. Şişelenmiş olarak satılmakta olan yeşil çayın gücü oldukça az olmaktadır. İçerisinde gıda kimyasalları da barındırmasından dolayı yararlı olmaktan çok zararlı olabilir. Yeşil çay demlendikten sonra isteğe bağlı olarak sıcak ya da soğuk olarak tüketilebilir.
7. Koyu Çikolata

Nar suyu, yeşil çay ve turunçgillerde olduğu gibi siyah çikolatada da antioksidan etkisi bulunur. İçerisinde antioksidan etkisi bulunmakta olan siyah çikolata, hafızanın korunması için yardım eden besinler arasında yer alır. Ayrıca koyu çikolata, içerisinde barındırdığı kafein sayesinde de konsantrasyonun artmasını sağlar ve daha fazla enerji depolanmasında yardımcı olur.
Koyu çikolatanın etkisinden tam olarak yararlanabilmek için %50 ile %70 arasında içinde kakao barındıran bitter çikolatalar tercih edilmelidir. Çikolatanın fazla tüketimi de yarardan çok zarar oluşturabilir. Bu yüzden de uzmanlar tarafından önerilen günde 10 veya 15 gram çikolata tüketilmesi yeterli olacaktır.
8. Ispanak

Mineraller ve folik asit açısından oldukça zengin düzeyde olan ıspanak, hafızanın gelişmesine yardımcı olur ve unutkanlık durumunu tersine çevirir. Ispanak içerisinde yer alan folik asit, kişileri alzheimer hastalığından korur ve yaşa bağlı olarak meydana gelen unutkanlığın tedavisinde önerilen vitaminler içinde ilk sıralarda kendisine yer bulur. Günde 1 kase çiğ ıspanağın tüketilmesi, vücudun günlük folik asit ihtiyacını yaklaşık olarak %60 oranında karşılar.
9. Elma

Elma, quercetin adı verilen antioksidan açısından oldukça zengindir. Bu da elmanın hafızayı güçlendirmesini sağlar.
10. Domates

Domates içerisinde likopen bulundurur. Likopen, güçlü antioksidan özelliğine sahip olmasını sağlar. Özellikle de demans gelişimi için katkı sağlar ve serbest radikaller tarafından neden olan hücre tahribatı için koruma sağlar.
Bunlar dışında brokoli ve kırmızı soğan da hafızanın güçlendirmesi için tüketilmesi önerilen besinler arasında yer alır.
Unutkanlık için tüketilmesi gerekenler dışında tüketilmemesi gerekenler de bulunur. Örneğin; trans yağ tüketimi damar tıkanıklığı riskini ciddi oranda arttırır ve metabolizma işlevlerinin aksamasına yol açabilir. Bunun dışında yine fazla şeker tüketimi de damarların yıpranmasına yol açar ve proteinin gerektiği gibi tam olarak işlenmemesine sebep olur. Patates kızartması, hamburger ve aşırı şekerli tüketimi olabildiği kadar aza indirgenmelidir. Bunların yerine daha sağlıklı besinler tüketilmeye çalışılmalıdır.
Unutkanlık Kürü Nasıl Hazırlanır?
Malzemeler
  • Havuç
Hazırlanışı
  1. Havuç suyu iyice sıkılır.
  2. Akşam yatmadan önce ya da gece yatmadan önce taze sıkılmış havuç suyu içilir.
Unutkanlık Kürünün Kullanımı
Unutkanlık kürünün faydasının tam olarak görülebilmesi için bir ay boyunca düzenli olarak tüketilmesi gereklidir. Unutkanlık kürü, her akşam taze olarak sıkılmalıdır. Akşam yemeğinden iki saat sonra ya da yatmadan önce içilmesi önemlidir. 30 gün düzenli olarak unutkanlık kürü kullanıldığında oluşan değişimin farkına varılacaktır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder