Sağlıklı beslenenler; damar tıkanıklığı, kalp
hastalıkları, diyabet, hipertansiyon, damar tıkanıklığı ve daha birçok
hastalığa yakalanma riskini azaltırlar. Sağlıklı beslenme aynı zamanda beyin
fonksiyonlarının gelişmesine yardımcı olur ve hafızanın güçlenmesini sağlar.
Doymuş yağı fazla miktarda içerisinde barındıran yiyeceklerin tüketimi,
kötü kolestrol seviyesini yükseltir. Bu da beyne giden akışında bir azalmaya
sebebiyet verir. Gereğinden az olarak beyne kan gitmesi sonucunda, kan
yolu ile taşınan oksijen miktarında da azalma görülür. Oksijen azlığı da
hafızanın zayıflamasına yol açar. İlerleyen durumlarda da vasküler demansa
sebep olabilir.
Unutkanlık
İçin Ne İyi Gelir?
Unutkanlık için iyi gelen doğal besinler bulunur. Bu
besinlerden birkaçı ise şunlardır;
1.
Yabanmersini
Yabanmersini, beyni oksidatif strese karşı korur. Yaşa
bağlı olarak meydana gelen unutkanlığı geciktirir. Yabanmersininin düzenli
olarak tüketilmesi sonucunda öğrenme kapasitesi artar ve bireyin motor
becerilerinde gelişme meydana gelir. Hafızanın güçlenmesini sağlamak için
yabanmersini günde bir avuç kadar yenilebilir.
2. Derin
Deniz Balıkları
Ton balığı ve somon balığı gibi derin denizlerde
yaşayan, yağlı balıklar omega 3 yağ asitleri açısından zengindir. Bu
balıkların tüketilmesi unutkanlık için iyi gelir. Bunun dışında protein kaynağı
açısından da yüksek değerlere sahip olan balıklar, genel sağlık açısından da
oldukça fayda sağlar. Haftada 2 veya 3 öğün olarak balık tüketimi, uzun dönem
için hafızanın korunmasında yardımcı olur.
3.
Kuruyemişler
Yaşa bağlı olarak ve yağ asitlerine bağlı
olarak görülmekte olan bilişsel gerilemenin yavaşlamasını sağlayan E
vitamini, kabuklu yemişler ve tohumlarda çokça bulunur. Kuruyemişler de
unutkanlık ile mücadele aşamasında tavsiye edilen besinler
arasında kendisine yer bulur.
Fındık, susam, ceviz, badem, kaju, ay çekirdeği, yer
fıstığı ve keten tohumu gibi yemişlerden birisinin her gün düzenli olarak bir
avuç yenmesi hafızanın korunmasında etkin rol oynar.
4. Kepekli
Tahıllar
Organların her birinde olduğu gibi beyninde
yeteri kadar oksijeni alabilmesi için düzenli olarak kan akışı
ihtiyacı bulunur. Tam tahıllı olan ekmekler, kahverengi pirinç ve yulaf
ezmesi gibi kepekli tahıllar kişilerin kötü kolestrol seviyesini düşürür. Kanda
akışı olumsuz bir yönde etkileyen damar tıkanıklığı için koruma görevi üstlenir.
Beyaz ekmeği tercih edenler kepekli ekmek ile ya da tam olan buğday ekmeği ile
değiştirmek uzun dönem için hafızanın korunması bakımından atılacak olan
güçlü bir adımdır.
5. Nar Suyu
Nar, antioksidan bakımından oldukça zengin bir konumda
yer alır. Vücut içerisinde bulunan, hücrenin var olan yapısının bozulmasına yol
açan serbest radikaller için etkin bir koruma görevi yürütür. Nar suyunda
olduğu gibi antioksidan etkisini barındıran greyfurt, portakal ve çilek gibi
meyvelerde unutkanlık için iyi gelir. Nar suyu beyin hücrelerinin korunmasını
sağlar. Narın suyunun ekşi gelmesi halinde yarı yarıya su ile karıştırılarak da
içilebilir.
6. Yeşil Çay
Yeşil çay, kahvenin yarısı kadar kafein içerir ve
konsantrasyonun artmasında etkilidir. Böylece ruh halini yukarıya taşır ve
unutkanlık için iyi gelir. Yeşil çay, kendisinde bulundurduğu antioksidan
özellikleri sayesinde başta beyin olmak üzere diğer organları korur. Yeşil
çayın faydasının tam olarak görülebilmesi için taze olarak demlenmesi
gereklidir. Şişelenmiş olarak satılmakta olan yeşil çayın gücü oldukça az
olmaktadır. İçerisinde gıda kimyasalları da barındırmasından dolayı yararlı
olmaktan çok zararlı olabilir. Yeşil çay demlendikten sonra isteğe bağlı olarak
sıcak ya da soğuk olarak tüketilebilir.
7. Koyu
Çikolata
Nar suyu, yeşil çay ve turunçgillerde olduğu gibi
siyah çikolatada da antioksidan etkisi bulunur. İçerisinde antioksidan etkisi
bulunmakta olan siyah çikolata, hafızanın korunması için yardım eden besinler
arasında yer alır. Ayrıca koyu çikolata, içerisinde barındırdığı kafein
sayesinde de konsantrasyonun artmasını sağlar ve daha fazla enerji
depolanmasında yardımcı olur.
Koyu çikolatanın etkisinden tam olarak yararlanabilmek
için %50 ile %70 arasında içinde kakao barındıran bitter çikolatalar tercih edilmelidir.
Çikolatanın fazla tüketimi de yarardan çok zarar oluşturabilir. Bu yüzden de
uzmanlar tarafından önerilen günde 10 veya 15 gram çikolata tüketilmesi yeterli
olacaktır.
8. Ispanak
Mineraller ve folik asit açısından oldukça zengin
düzeyde olan ıspanak, hafızanın gelişmesine yardımcı olur ve unutkanlık
durumunu tersine çevirir. Ispanak içerisinde yer alan folik asit, kişileri
alzheimer hastalığından korur ve yaşa bağlı olarak meydana gelen unutkanlığın
tedavisinde önerilen vitaminler içinde ilk sıralarda kendisine yer bulur. Günde
1 kase çiğ ıspanağın tüketilmesi, vücudun günlük folik asit ihtiyacını yaklaşık
olarak %60 oranında karşılar.
9. Elma
Elma, quercetin adı verilen antioksidan
açısından oldukça zengindir. Bu da elmanın hafızayı güçlendirmesini
sağlar.
10. Domates
Domates içerisinde likopen bulundurur. Likopen, güçlü
antioksidan özelliğine sahip olmasını sağlar. Özellikle de demans gelişimi için
katkı sağlar ve serbest radikaller tarafından neden olan hücre tahribatı için
koruma sağlar.
Bunlar dışında brokoli ve kırmızı soğan da hafızanın
güçlendirmesi için tüketilmesi önerilen besinler arasında yer alır.
Unutkanlık için tüketilmesi gerekenler dışında
tüketilmemesi gerekenler de bulunur. Örneğin; trans yağ tüketimi damar
tıkanıklığı riskini ciddi oranda arttırır ve metabolizma işlevlerinin
aksamasına yol açabilir. Bunun dışında yine fazla şeker tüketimi de damarların
yıpranmasına yol açar ve proteinin gerektiği gibi tam olarak işlenmemesine
sebep olur. Patates kızartması, hamburger ve aşırı şekerli tüketimi olabildiği
kadar aza indirgenmelidir. Bunların yerine daha sağlıklı besinler tüketilmeye
çalışılmalıdır.
Unutkanlık
Kürü Nasıl Hazırlanır?
Malzemeler
- Havuç
Hazırlanışı
- Havuç suyu iyice sıkılır.
- Akşam yatmadan önce ya da gece yatmadan önce taze sıkılmış havuç suyu içilir.
Unutkanlık
Kürünün Kullanımı
Unutkanlık kürünün faydasının tam olarak görülebilmesi için bir ay
boyunca düzenli olarak tüketilmesi gereklidir. Unutkanlık kürü, her akşam taze
olarak sıkılmalıdır. Akşam yemeğinden iki saat sonra ya da yatmadan önce
içilmesi önemlidir. 30 gün düzenli olarak unutkanlık kürü kullanıldığında
oluşan değişimin farkına varılacaktır.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder