9 Kasım 2020 Pazartesi

Pikan Cevizi

 

Pikan Cevizi Nedir?

Botanik adı: Carya illinoinensis
İngilizce Adı: Pecans

Pikan cevizi, Anavatanı Amerika Kıtası olan yağ miktarı çok fazla olan kabuklu yemiştir. Dünyada üretiminin % 80’i Amerikada yapılmaktadır. Eski tarihlerde, pikan cevizi kızılderililer için çok önemli bir beslenme maddesi idi.

Pikan cevizi, A vitamini, kompleks B vitaminleri ile E vitamini açısından zengin ayrıca mineraller yönünden bol miktarda çinko, kalsiyum, demir, selenyum, magnezyum ve manganez içerir. İçeriğindeki protein oldukça kaliteli kabul edilir ve vücuttan sindirimi kolaydır.

Pikan Cevizi Faydaları Nelerdir?

İçeriği bunca vitamin ve mineralin yanı sıra yüksek oranda yağ içerir ( % 20 oranında ), ancak içerdiği bu oranda yağ da vücut için faydalı doymamış yağ asitlerinden oluşur. Ancak kalori oranı çok fazladır ve 100 gram pikan cevizi 700 kaloridir. Bir diğer özelliği ise antioksidan içeriğidir. Ortalama bir kabuklu yemişe nazaran ( fındık, ceviz gibi ) neredeyse 3 kat daha zengindir. USDA verilerine göre antioksidan kapasitesi en zengin 15 besin arasında bulunmaktadır. Bu yönü ise gerek beyin aktivitelerine katkısını, gerekse kalp ve damar sağlığına etkisini kat kat arttırmıştır. Daha önceki yazılarımızda belirttiğimiz gibi yüksek antioksidan kapasiteli yiyeceklerle beslenmek, vücutta serbest radikal adı verilen, kararsız bazı bileşiklerin vücut hücrelerine saldırarak onların yapısını bozmasını engeller. Antioksidanlar ( Oksitlenme önleyiciler ), kendileri serbest radikaller ile bileşik oluşturarak onları zararsız hale getirir.

Ellagik asit, Beta-karoten, lutein ve zeaksantin gibi antikanserojen maddeler pikan cevizi içerisinde bolca bulunmaktadır. E vitamininin ( tokoferoller ) değişik versiyonlarını içermektedir ve E vitamini de antioksidan özellikte bir vitamin olup kalp sağlığı için önemli bir vitamindir.

Başka bir çalışma her gün bir avuç pikan cevizi yemek ALS (amiyotropik lateral skleroz) ve yaşa bağlı motor nöron dejenerasyonu geciktirerek sinir sisteminizin korunmasına yardımcı olabileceğini ortaya koydu.

Pikan Cevizinin Besin Değeri ( 100 gram )

Kalori 700

Doymamış yağ 63 gram

Doymuş yağ 6.7 gram

Protein 10 gram

Karbonhidratlar 13.3

Diyet Lifi 6.7g

Şekerler 3.3 g

Vitamin A 130.0 IU

Vitamin C 2.0 mg

Thiamin 0.9 mg

Riboflavin 0.1 mg

Niacin 0.9 mg

Kalsiyum 73.0 mg

Demir 2.4 mg

Potasyum 603.0 mg

Magnezyum 142.0 mg

Fosfor 189.0 mg

Yukarda bahsettiğimiz gibi kalori miktarı bu kadar çok olmasına rağmen kolesterol oranı sıfıra yakındır. %20 si yağ olmasına rağmen bu yağın % 90’ı doymamış yağ asidi şeklindedir. Sadece % 10 u doymuş yağdır bu nedenle kalp sağlığı için de faydaları vardır. Vücutta LDL ( kötü kolesterol ) miktarının azalmasına yardımcı olur. Beyin için çok faydalı içeriğe sahiptir.

Ayrıca bu ceviz, Omega kaynaklarının bitkisel formu olan linoleik asit bakımından oldukça zengindir. Pikan cevizi üzerinde yapılan araştırmalarda, yeterli tüketildiğinde kan basıncını düzenlediği, bayanlarda meme kanserine karşı koruma sağladığı, prostat büyümesini ( iyi huylu prostat büyümesi ) durdurmaya yardımcı olduğu ortaya konmuştur. Tok tutucu ve düşük karbonhidrat özelliği nedeniyle kilo vermeye de yardımcı olabileceği belirtilmiştir.

 

Pikan Cevizi Fidesi Fiyatı Ne Kadar?

1 adet pikan cevizi fidesi fiyası internette 70 TL civarında.

Pikan Cevizi Fiyatı Ne Kadar?

Ülkemizde üretimi çok sınırlı yapıldığından fiyatı da çok pahalı. Kilogram fiyatı 140 ila 150 TL arasında değişiyor.

Pikan Cevizi Ülkemizde Nerede Yetişiyor?

Bu siteden elde ettiğimiz verilere göre, ülkemiz için en uygun yetiştirme alanı, Güney Anadolu civarıdır. Pikan cevizinin bol güneş alması, sulama imkanının olması bölgenin havadar olması ve toprak yapısının derin olması gerekmektedir. Tahminimiz o ki,  ülkemizde Nevşehir, Niğde, Aksaray, Malatya, Adıyaman, Kahramanmaraş gibi illerde bu meyvenin üretimini yapılabilir.

Sağlıcakla kalınız…

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder